Type and press Enter.

20-tals hus

20-talshus - Kännetecken & arkitektur

För dig som vill köpa eller sälja ett 20-talshus

Kort historia

Hus från 1920-talet är ett av de mest populära husen i Sverige. Det är inte särskilt konstigt eftersom ett typiskt 1920-talshus är både attraktivt och välbyggt. I jämförelse med sekelskifteshus blev denna nya våg av klassicism, även kallad för tjugotalsklassicism mer avskalad, stram och geometrisk.

Vad kännetecknar ett 20-talshus?

 Under övergången in på 1920-talet inspirerades svensk arkitektur av klassicismen. Vanliga tidstypiska drag på dessa villor var locklistpanel eller puts, spröjsade fönster, dekorativa vindsfönster (oxöga) eller sadeltak, oftast med 45 gradig lutning. Det var även mycket vanligt att balkonger bars upp av träpelare med kapitäl. 

Uppvärmning

 Ett 1900-talshus värmdes ursprungligen upp av eldning, främst genom kakelugn eller centralvärme. Idag har dessa hus för det mesta ett värmesystem med vattencirkulation, så du kan välja din värmekälla relativt fritt. Den installerade värmekällan beror ofta på under vilken tidsperiod som värmekällan byttes ut. Vedpannor, oljepannor, pelletspannor och värmepumpar var nämligen populära under olika epoker. Idag är det vanligaste valet en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump som även kan användas för att värma rinnande vatten i huset.

20-talshus till salu

Är du på jakt efter ett 20-talshus? Vår ambition på Historiska Hem har alltid varit att förmedla hem med själ som bär på ett historiskt värde. Idag förmedlar vi bostäder byggda fram till år 1970, ett medvetet val med handplockade 20-talshus till salu, lägenheter, hus och radhus vi älskar vars berättelser vi vill hjälpa till att föra vidare.

Kontakta oss eller besök något av våra kontor på Södermalm eller Östermalm.

20-talshus - Historiska Hem