Type and press Enter.

30-tals hus – Kännetecken och arkitektur

30-talshus - Kännetecken & arkitektur

För dig som vill köpa eller sälja ett 30-talshus

Kort historia

1930-talet markerade början på en helt ny era inom svenskt bostadsbyggande trots depression. Bostadsmässigt trängde funktionalismen in på allvar i Sverige, vilket resulterade i fyrkantiga hus fria från onödig utsmyckning. Många älskar de så kallade funkishusen, men vissa är inte helt sålda på utseendet av dessa kubikliknande hus. Ändå är de ofta bättre byggda och bättre anpassade till familjelivet än tidigare, eftersom intresset för enfamiljshus nu hade avtagit.

Vad kännetecknar 30-talshus?

 De tre tidigare traditionella avdelningarna – matsal, salong och bibliotek – som bibehålls i både de större lägenheterna och villorna ersattes av ett lägenhetsplan anpassad för familjelivet och dess vardagliga sysslor. Stora vardagsrum och mindre sovrum kom långsamt in i planerna, även köken gjordes betydligt mindre än förr. Betydelsen av dagsljus och solens belysning betonades och arkitekturen av husen kunde anpassades därefter. 

 

Nya teknologier och nya material användes frekvent för att skapa förutsättningar för ett helt nytt formspråk. Tjugotalsklassicism följdes av funktionell arkitektur utan överflödig ornamentik, med ett friare och mer varierat arrangemang av fönster. Begreppet funktionalism blomstrade under denna tidsera. Efter tidens ideal ritades även små hus med ljusa stuckatur fasader eller färgglatt målade träfasader. 

Några typiska kännetecken för 30-talshus:

  • – Fönstren placerades i liv med fasad
  • – Tunn stående locklistpanel
  • – Fönster nära hörn
  • – Olika kulör på karm och fönsterbåge
  • – Kubiskt intryck
  • – Flackt tak

30-talshus till salu

Är du på jakt efter ett 30-talshus? Vår ambition på Historiska Hem har alltid varit att förmedla hem med själ som bär på ett historiskt värde. Idag förmedlar vi bostäder byggda fram till år 1970, ett medvetet val med handplockade 30-talshus och lägenheter vi älskar vars berättelser vi vill hjälpa till att föra vidare.

Kontakta oss eller besök något av våra kontor på Södermalm eller Östermalm.

30-talshus Historiska Hem