Type and press Enter.

40-tals hus – Kännetecken och arkitektur

40-talshus - Kännetecken & arkitektur

För dig som vill köpa eller sälja ett 40-talshus

Kort historia

På 1940-talet byggdes det fortfarande villor i funkisstil, men formgivningen blev mer traditionell och mjukare jämfört med tidigare. Färgerna på husen var mer dova och inte så kontrastrika som tidigare. Detta årtionde var också då man började undersöka hur bostäder faktiskt används och utvecklade sedermera mer detaljerade byggnormer för att förbättra boendekvaliteten.

Vad kännetecknar 40-talshus?

Under 1940-talet byggdes det större hus än tidigare, ofta med en källare som innehöll tvättstuga, pannrum för uppvärmning och garage. Garaget var oftast väl synligt från husets utsida, men det var inte säkert att det faktiskt fanns en bil därinne. Detta var en tid då bilägande fortfarande var relativt ovanligt och garaget kunde även användas som förråd eller för andra ändamål efter att 30-talshus och dess funktionalism hade trängt igenom för att stanna. 

 

Under denna era då 40-talshus byggdes, blev det också populärt med en formgivningstrend som kallades för Swedish Modern. Denna stil fokuserade på organiska former och varma naturmaterial, som exempelvis trä och sten. Möbler och inredning i denna moderna stil togs fram efter ledorden enkelhet och funktionell design, med mjuka former och vackra detaljer. Swedish Moderns formgivning och användning av naturmaterial kan ha bidragit till en känsla av välbefinnande och harmoni i hemmet.

 

Behovet av hemtrevnad och trygghet verkar ha varit särskilt starkt under denna tid, kanske på grund av den oro och osäkerhet som rådde under andra världskriget. 

Några typiska kännetecken för 40-talshus:

– Låg & bred byggnadsvolym
– Brant taklutning
– Taktäckning av tegel eller plåt
– Hög sockel
– Tvåluftsfönster utan spröjs
– Smala smidesräcken

40-talshus till salu

Är du på jakt efter ett 40-talshus? Vår ambition på Historiska Hem har alltid varit att förmedla hem med själ som bär på ett historiskt värde. Idag förmedlar vi bostäder byggda fram till år 1970, ett medvetet val med handplockade 40-talshus och lägenheter vi älskar vars berättelser vi vill hjälpa till att föra vidare.

Vill du sälja ditt hus eller lägenhet med oss? Längre ner på sidan kan du även boka en kostnadsfri värdering av din bostad.

Kontakta oss eller besök något av våra kontor på Södermalm eller Östermalm.

40 talshus Historiska Hem