Type and press Enter.

60-tals hus – Arkitektur och kännetecken

60-talshus - Arkitektur & kännetecken

För dig som vill köpa eller sälja ett 60-talshus

60-talshus banner

60-talets hus är en unik period i arkitekturhistorien där arkitekterna vågade tänka utanför boxen och experimentera med nya former och material. 60-talshusen är kända för sin tidlösa och unika design, som fortfarande är eftertraktade idag.

 

Arkitektur 60-talshus

Arkitekturen under 60-talet påverkades av modernistiska strömningar och en önskan om att skapa enkla och funktionella boenden för den växande medelklassen. Arkitekterna sökte också efter sätt att integrera naturen i husen och skapa en sammanhängande miljö för sina invånare.


Typiska kännetecken för 60-talshus inkluderar stora fönster för maximalt ljusinsläpp, öppna ytor som förenar vardagsrum, matrum och kök, och en enkel och modernistisk design. Många 60-talshus har också en unik och igenkännbar takform, ofta med vinklar och utstickande tak. Materialen som användes var ofta ljusa och naturliga, som trä, glas och sten, för att skapa en harmonisk koppling till naturen. 

Trender under 60-talet

En annan viktig trend under 60-talet var den så kallade “indoor-outdoor living”, där man försökte sammanfoga inomhus- och utomhuslivet. Detta kan ses i form av stora fönster, samt trädäck och uteplatser som ansluter till huset.


Sammanfattningsvis är 60-talshus en unik och eftertraktad del av arkitekturhistorien. Deras tidlösa och enkla design, koppling till naturen och fokus på en “indoor-outdoor living” gör dem till en pålitlig investering för den som söker ett unikt boende.

Kännetecken för 60-talshus:

  • Stora fönster för maximalt ljusinsläpp
  • Öppna ytor som förenar vardagsrum, matrum och kök
  • Enkel och modernistisk design
  • Unik takform
  • Ljusa och naturliga material, som trä, glas och sten
  • ”Indoor-outdoor living” med stora glasdörrar och fönster, trädäck och uteplatser
  • Koppling till naturen

60-talshusen är viktiga för Sverige eftersom de utgör en viktig del av landets arkitekturhistoria och representerar en tid då arkitekter experimenterade med nya former och material för att skapa funktionella och moderna boenden. 60-talshusen är också eftertraktade på grund av deras tidlösa och unika design och koppling till naturen. De är en viktig del av det svenska kulturarvet och en påminnelse om Sveriges historia och arkitektoniska utveckling.

 

60-talshus till salu

Är du på jakt efter ett vackert 60-talshus? Vår ambition på Historiska Hem har alltid varit att förmedla hem med själ som bär på ett historiskt värde. Idag förmedlar vi bostäder byggda fram till år 1970, ett medvetet val med handplockade 60-talshus till salu, lägenheter, hus och radhus vi älskar vars berättelser vi vill hjälpa till att föra vidare.

Vill du sälja ditt hus eller lägenhet med oss? Längre ner på sidan kan du även boka en kostnadsfri värdering av din bostad.

Kontakta oss eller besök något av våra kontor på Södermalm eller Östermalm.

60-talshus interiör