Type and press Enter.

50-tals hus – Historia och kännetecken

50-talshus - Historia & kännetecken

För dig som vill köpa eller sälja ett 50-talshus

50-talshus är en typ av arkitektur som utvecklades under 1950-talet i Sverige, och som fortfarande är mycket populär idag. Här är en kort historia och typiska kännetecken för 50-talshus.

Kort historia

Efter andra världskriget var det ett stort behov av bostäder i Sverige. 50-talshusen byggdes för att möta detta behov och för att erbjuda ett billigare och enklare alternativ till de mer lyxiga villorna som byggdes tidigare. Många av dessa hus byggdes i förorterna som en del av den stora bebyggelsespridningen under denna tid.

Typiska kännetecken för 50-talshus:

  • Enkelhet: 50-talshusen är kända för sin enkelhet och funktionella design. De har ofta ett enplansläge och ett relativt enkelt layout.
  • Raka linjer: 50-talshusen har ofta raka linjer och få dekorationer, som är ett kännetecken för den moderna arkitekturen under denna tid.
  • Öppen planlösning: Många 50-talshus har en öppen planlösning där kök, matplats och vardagsrum är i samma rum.
  • Stora fönster: De har ofta stora fönster för att släppa in mycket ljus i huset.
  • Platt tak: De har ofta platt tak, som är ett annat kännetecken för modern arkitektur.
  • Material : Byggda med trä eller betong, trä är vanligt förekommande byggmaterial som användes vid byggandet av 50-talshusen.
  • Varaktighet och popularitet: 50-talshusen har varit mycket varaktiga och fortfarande är mycket populära idag. Många av dem har renoverats och uppdaterats under årens lopp för att möta nutida krav på bekvämligheter och energieffektivitet, men det ursprungliga utseendet och känslan av 50-talshusen bevaras fortfarande.
50-talshusen är en viktig del av Sveriges arkitektoniska historia och en populär typ av bostad idag. Deras enkelhet och funktionella design är några av deras främsta drag och det är dessa egenskaper som gör dem så attraktiva för många människor. 
 

50-talshus till salu

Är du på jakt efter ett vackert 50-talshus? Vår ambition på Historiska Hem har alltid varit att förmedla hem med själ som bär på ett historiskt värde. Idag förmedlar vi bostäder byggda fram till år 1970, ett medvetet val med handplockade 50-talshus till salu, lägenheter, hus och radhus vi älskar vars berättelser vi vill hjälpa till att föra vidare.

Vill du sälja ditt hus eller lägenhet med oss? Längre ner på sidan kan du även boka en kostnadsfri värdering av din bostad.

Kontakta oss eller besök något av våra kontor på Södermalm eller Östermalm.

Insida av 50-talshus - Historiska Hem (1)