Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 9
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum och kök varav 1 sovrum
  [Area] => 70 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 246 kr/mån inkl. värme, vatten & fiberbredband [Andelstal] => 5,42568 % [Andel av årsavgift] => 4,92218 % [Lägenhetsnummer] => 1311 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 1 470 985 kr, beräknat på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Ett förråd disponeras av bostadsrätten i källaren till den gamla biografen. [Pris] => 4 800 000 kr (accepterat pris) )

Stora Gungans väg 9

KARAKTÄRSFULL & RENOVERAD 1920-TALSLÄGENHET MED SOCIAL PLANLÖSNING

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: LUNDBERG

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 9
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2,5 rum och kök varav 1 sovrum
Area
70 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 246 kr/mån inkl. värme, vatten & fiberbredband
Andelstal
5,42568 %
Andel av årsavgift
4,92218 %
Lägenhetsnummer
1311
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
1 470 985 kr, beräknat på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Ett förråd disponeras av bostadsrätten i källaren till den gamla biografen.
Pris
4 800 000 kr (accepterat pris)

Driftskostnader

El
7 920 kr/år
Försäkring
3 072 kr/år
Övrigt
4 000 kr/år
Total driftskostnad
14 992 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Posten övrigt avser utgift för gasspis. Observera att driftskostnader beror på hushållets sammansättning, vanor och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

SKOGSKYRKOGÅRDEN
Världsarvet Skogskyrkogården ligger endast ett stenkast från lägenheten.
MATATELJÉN
Liten och familjär restaurang där råvarorna väljs efter säsong.
ENSKEDEPARKENS BAGERI
Surdegsbageri och kafé intill stallet vid Enskedeparken.
BERGENSTRÖMS REKVISITA
En trevlig liten butik med antikföremål, vintage och inredning.
GAMLA ENSKEDE BRYGGERI
Mikrobryggeri med provsmakningsbar och musikscen.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1926

Fastigheten Nutiden 1 byggdes mellan 1926 och 1928 i tjugotalsklassicistisk stil. Den sparsamt ornamenterade fasaden är putsad i orange medan de spröjsade fönstren och andra detaljer är vita. Den ena flygeln uppfördes som biografen Enskede Kvarn som ursprungligen hade 374 platser. Biografen lades dock ner i samband med den omtalade biografdöden under 1960-talet. Fastigheten är grönklassad av Stadsmuseet vilket innebär att den anses vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Ritningarna är signerade arkitekten Edvin Engström som vid den här tiden var anställd hos Stockholms stads egnahemsbyrå. Engström var mycket produktiv, och utöver de över femtusen så kallade egnahem som uppförts genom självbyggeri enligt hans typritningar finns även ett flertal privatvillor och hundratals flerfamiljshus på verklistan som sträcker sig över fyrtio år. Trots den höga produktionstakten präglas alla arbeten av såväl estetiska som tekniska och funktionella kvaliteter.

FÖRENINGEN

BRF Enskede Kvarn

Antal lägenheter och lokaler

Brf Enskede Kvarn (org. nr 769608-6151) innehar fastigheten Nutiden 1 i Gamla Enskede, Stockholms kommun. Namnet kommer av den gamla biografen Enskede Kvarn som stängde 1974 vars lokal finns bevarad än idag. Föreningens flerbostadshus började uppfördes 1926. Föreningen upplåter 19 st lägenheter med bostadsrätt, 1 st lägenhet med hyresrätt samt 12 st lokaler i hyresrätt. Uppvärmning via fjärrvärme.

Oäkta förening

Föreningen är inte ett privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och utgör därmed en oäkta bostadsrättsförening. Det vill säga att av föreningens intäkter så kommer mer än 40 procent från lokaler och hyreslägenheter. Föreningen klassas skattemässigt som oäkta och beskattas därför som en näringsfastighet och affärsdrivande företag. Därmed tillkommer det en s.k. bostadsförmån som man får skatta för i det fallet årsavgiften är lägre än den marknadsmässiga hyran för en motsvarande hyreslägenhet. Nuvarande ägare har för lägenhet nr 1311 en bostadsförmån år 2023 om 41,474 kronor. Fem sjättedelar av beloppet beskattas med 30 % liksom ev. försäljningsvinst. Förmånen innebär en månatlig beskattning om cirka 870 kronor. Du kan inte få uppskov med din gamla reavinst när du köper en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening. Du får inte heller skjuta upp din vinst när du säljer en bostadsrätt i en oäkta förening. Föreningen har en ambition om att kunna bli äkta i framtiden.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt som omförhandlades 2023.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen tog över fastigheten år 2005.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sker via SBC.

Renoveringar i urval

2006, el- och rörstambyte. 2008, omputsning fasad. 2010, byte av plåttak. 2012, portar målades, dörrar och fönsterbleck renoverades liksom tvättstugan. 2016, trapprenovering mot gård. 2017, ventilation (mekanisk frånluft) samt fiberanslutning. 2018, kontroll av tak samt renovering av takkupor. 2020, OVK-åtgärder, säkerhetsdörrar, nya maskiner till tvättstugan. 2021, energideklaration och byte av värmeväxlare. 2022, laddstolpar och arbete med dränering och ombyggnation av p-platser och trädgård samt utemiljö.

Kommande renoveringar

Föreningen har en underhållsplan från 2021 till 2050. Man utreder renoveringsbehovet av tak, fönster, fasad men detta får vänta beroende på utfallet av vindsprojektet. Under 2024 görs entrédörrar och takfönster. 2025 har man omnämnt trapphusrenovering. En plan finns för ny utformning av samlingslokalen.

Ekonomi

Man har en långtidsbudget fram till 2030. Föreningens lån uppgår till cirka 33 mkr och belåningen per kvadratmeter bostadsrättsyta uppgår till drygt 25 600 kronor. Man har årliga intäkter på cirka 2,7 mkr varav cirka 600 tkr kommer från bostadsrätternas avgifter. Belåningen ökade med 10 mkr i samband med dränering och arbete med föreningens gård. Under 2023 sålde föreningen en hyresrätt vilket inbringar 6 miljoner kronor till amortering. Styrelsen informerar också om att man har en kassa om cirka 5 mkr. Man har bildat en vindsgrupp för att se över möjligheten att troligen bebygga lägenheter där. Lägenhetsplaner finns även för bottenvåningen mot innergården. Just nu har man en ansökan inne om ändring av detaljplanen.

Avgifter

Föreningen höjer avgiften i juli 2024 med ca 4,5 % vilket är den avgift som marknadsförs i försäljningen. I övrigt planerar man enbart att höja cirka 2,5 - 5,0 % årligen. Man höjde 15 % under 2022 och 2023 för att komma ikapp, då höjning uteblivit under många år.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning/städdagar

Trappstädning sköts av en anlitad firma liksom snöröjning och takskottning. Man arrangerar dagar med trädgårdsstädning.

Gemensamma utrymmen

Gården byggdes om 2023 till en grönskande parkmiljö med flera olika sittplatser, rabatter och nya cykelställ. Uteplats finns med grillmöjligheter. Man kan boka den allmänna ytan vid privata sammankomster. I källaren finns föreningslokal med köksutrustning och pingisbord samt wc. Ett separat styrelserum finns även. Det kommer till höger om garageportarna beredas en snickarverkstad för de boende. Här finns ett cykelrum intill.

Tvättstuga

Tvättstuga finns i källaren med två tvättmaskiner, ett torkskåp, två torktumlare, en mangel samt en lakansträckare. Digitalt bokningssystem finns. Tvättstugan nås från gården, trapphus Nynäsvägen 319.

Parkering

Föreningen har 15 st numrerade p-platser och dessa hyrs ut via ett kösystem, i första hand till boende. Låsbart eluttag finns för motor- och kupéuppvärmning samt laddstolpe för elbil. Två besöksplatser finns vid den f.d. biografens gavel. Nedre delen av gården kan användas för korttidsuppställning.

Bredband/tv

Fiberanslutning finns via IP-Only, bredband (100/100 mbit) via Bredbandsson ingår i bostadsavgiften. Com Hems basutbud för tv ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på årsredovisning 2022 och övrig officiell info från styrelsen i februari 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten har ett underbart läge i Gamla Enskede – en klassisk trädgårdsstad med vackra hus, fina promenadstråk och grönskande parker. Stämningen är trivsam, inte minst tack vare de mysiga kaféerna, restaurangerna och småbutikerna. Här kan bland annat Robin Delselius Bageri och Gamla Enskede Matbod, vars uteservering badar i sol, nämnas. Intill stadsdelen breder världsarvet Skogskyrkogården ut sig, och soliga dagar är Söderbysjön med natur och badplats ett givet utflyktsmål. Närservicen är den bästa tänkbara och vid Sandsborgs tunnelbanestation, endast ett par hundra meter från lägenheten, finns en stor ICA Supermarket. Det är även nära till ICA Bea som är en av stadens trevligaste matbutiker. Kommunikationerna är utmärkta och med T-banan tar man sig in till Söder och T-centralen på cirka 7 respektive 14 minuter.