Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vikingagatan 8
Sam Kjellberg 1914
Vasastan - Birkastan
STOR, LJUS OCH VACKER JUGENDTREA MED BALKONG OCH KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

På fjärde våningen i ett stilfullt och välbevarat jugendhus med bästa läge i Birkastan ligger denna ljusa och rymliga lägenhet om tre rum och kök. Det är en bostad med stora, lättmöblerade och luftiga rum med ljusa ytskikt, vitlaserade trägolv och generös takhöjd. Därtill har lägenheten en mängd vackra originaldetaljer som bidrar till karaktären; två kakelugnar (varav en fungerande), spegeldörrar, fönsterpaneler, profilerade snickerier, taklister och höga fönster med småspröjsad överdel. Kök och badrum är renoverade i anpassad stil. Vikingagatan ger dig ett lugnt och avskilt läge runt hörnet om restaurangtäta Rörstrandsgatan och du bor här i en välunderhållen bostadsrättsförening med låga avgifter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vikingagatan 8
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
Sam Kjellberg 1914
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
91 m²
Avgift:
3 071 kr inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 500 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Detta är en elegant bostad som har både en genomgående och en runtgående planlösning, vilket skapar ett trevligt flöde för både de boende och för solljuset som kan nå från rum till rum. I samtliga rum ligger vitlaserade originalträgolv. Väggarna i rummen är målade i vitt och i köket i ljust grått.

Kök

Till höger om entrén ligger köket som är ett ljust och luftigt rum med fönster in mot gården. Köksinredningen är parallellbyggd och platsbyggd i tidsenlig stil. Luckorna är vita och speglade och överskåpen utnyttjar den höga takhöjden och sitter i dubbla rader, vilket ger mycket goda förvaringsutrymmen. Köket är utrustat med spis, fläkt, kyl, frys och diskmaskin. Vid fönstret finns det plats för ett större matbord där du kan duka för runt åtta personer.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett fantastiskt fint burspråksrum med tre vackra fönster i tre vinklar. Rummet är stort och lättmöblerat och ger plats för såväl en stor soffgrupp som andra funktioner som till exempel matbord, skrivbord och tv. I vardagsrummet finns även den ena av lägenhetens två kakelugnar. Den är fullt fungerande och skänker glans, mys och atmosfär till rummet.

Sovrum 1 och 2

Lägenheten har två rum som kan disponeras som sovrum. För den som inte önskar två sovrum kan rummen disponeras som matsal och sovrum. Bostadens master bedroom ligger i fil med köket och nås från både kök och hall. Det är ett mysigt rum med generösa garderobsutrymmen i två platsbyggda garderobsväggar som går från golv till tak. Från detta rum nås även lägenhetens balkong som ligger i sydostläge in mot kvarterets innergård. Det andra sovrummet ligger i fil med vardagsrummet och är även det ett stort rum som har två dörrar, från hall och från vardagsrum. I detta rum finns lägenhetens andra kakelugn, som dock inte är i bruk, men den är ett stilfullt smycke som ger extra karaktär till rummet.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i ljust gråbeige mindre kakel och på golvet ligger beige klinker med golvvärme. Badrummet har dusch bakom duschväggar, handfat med kommod, flera öppna och inbyggda trähyllor, handduksvärmare och wc. Dessutom finns en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare.

Hall

Hallen är centralt belägen i bostaden och leder till alla rum. Det är ett rymligt rum som också går att möblera med till exempel byrå. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr och gallergrind.

Brf Eldaren 14

Föreningen

Brf Eldaren 14 (org. nr 716416-6915) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Eldaren 14 år 1981. Föreningen består av en hörnfastighet med adresserna Vikingagatan 8 och Rörstrandsgatan 18, och omfattar 25 lägenheter med bostadsrätt samt 7 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4 569 kr/kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB. Teknisk förvaltning sköts via styrelsen.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via Comhem.

Gemensamma utrymmen

Vindslägenhet med takterrass med utemöbler och grill, samt trinettkök och bastu. Gästrum att hyra för 200 kr/natt. I källaren finns cykelförråd samt tvättstuga utrustad med tre maskiner, torktumlare och torkskåp. Barnvagnsrum.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 110 kr av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2017 stambyte horisontella stammar i källaren, 2016 säkerhetsdörrar, 2012 tvättstuga, 2013 fasad, fönster, 2010 renovering av tak, trapphus, hiss, 2008 balkonger, bokningsbar vindslägenhet m terrass, bastu och övernattningsrum, 2007 dränering av gården, 1982 Stambyte i kök och badrum, nya el-stigare, 3-fas

Planerade renoveringar

Byte till isolerglas i fönster (finansierat)

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

OMRÅDET

Här bor du med det bästa ur två världar, lugnet på Vikingagatan och samtidigt absolut närhet till restaurangtäta Rörstrandsgatan, som sommartid blir gågata med en mängd uteserveringar. Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett väldigt lugnt och trivsamt sätt. Området bjuder på många trevliga småbutiker, restauranger och caféer. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan. I närheten finns också flera stora grönområden som Vasaparken, Karlbergs slottspark och Hagaparken.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här