Lindbacken 3

12 ROK 240 + 104 KVM

Se bilder Planritning

FUNKISDRÖM MED SJÖUTSIKT - LÄKARVILLAN I ÄLMSTA

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: HENRIK & BERGSTRÖM

Nu har du chansen att bli ägare till den ståtliga gamla läkarvillan i Älmsta – en synnerligen välbevarad funkisvilla med en taxerad totalyta på 344 kvadratmeter. Huset ligger högt och erbjuder en trivsam utsikt över Väddö och Väddöviken. Denna unika villa är en kulturskatt från funkisens tidiga dagar i Sverige och en lokal historisk pärla. Planlösningen rymmer hela 12 rum och kök, varav minst fem möjliga sovrum, och ger gott om möjligheter för både boende och verksamhet. De generösa ytorna är representativa men samtidigt hemtrevliga, och den stora terrasserade trädgården kombinerar både parktomt och skogsparti – perfekt för den trädgårdsintresserade. Husets färgsättning och den omslutande balkongen skapar en påtaglig medelhavskänsla. Samtidigt möter historisk charm moderna bekvämligheter, såsom kommunalt avlopp, egen brunn, fiber och bergvärme med vattenburen uppvärmning. Här bor du med all nödvändig service inom en kilometer – en välsorterad mataffär, apotek, grundskola, förskolor och flera omtyckta lokala verksamheter. Varmt välkommen att slå rot i en villa som har allt du kan önska dig!

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Lindbacken 3

OMRåDE

Älmsta

RUM

12 rum varav 5 - 7 sovrum

AREA

240 kvm + 104 kvm biarea, taxeringsinformation

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

2 429 000 KR - Småhusbyggnad 1 663 000 KR, Småhusmark 766 000 KR

SUMMA PANTBREV

3 500 000 KR

TOMTAREAL

5 370 kvm

VATTEN/AVLOPP

Enskilt vatten året om. Kommunalt avlopp.

PLANBESTäMMELSER

Byggnadsplan (1982-12-02)

RäTTIGHETER

Gemensamhetsanläggning: Norrtälje älmsta ga:6 ändamål: Vägar, Avloppsanläggning, Garage och/eller parkering, Övrigt

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-planshus med källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1932

UPPVäRMNING

Bergvärme med vattenburet system, elgolvvärme, kamin

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2025-02-20

ENERGIKLASS

C

FASAD

Puts

STOMME

Träregelstomme

FöNSTER

2-glas kopplade

TAK

Tegelpannor

GRUNDLäGGNING

Källarplan med betongplatta på mark

BREDBAND/TV

Fiber är indraget

FASTIGHETSBET

Älmsta 7:9

Driftskostnader

EL

41 984 kr/år

VA

9 652 kr/år

RENHåLLNING

2 970 kr/år

VäG, SAMF

750 kr/år

SOTNING

714 kr/år

FöRSäKRING

11 028 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

67 098 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

Säljaren anger en elförbrukning under 2024 om drygt 19000 kWh.

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Detta rymliga hus har en taxerad totalyta på 344 kvadratmeter och kombinerar välbevarad originalitet med genomförda större renoveringar. Planlösningen sträcker sig över tre våningsplan, inklusive källare, och erbjuder en stor längsgående terrass som löper längs husets sydostliga sida, där även ett växthus finns. På entréplanet finns den tidigare läkarmottagningen, bestående av en hall, två rum och ett badrum/tvättstuga. Här finns också kök med matplats, matsal, vardagsrum, ytterligare ett rum, en hall och en wc. Vardagsrum har en fungerande eldstad och det finns en vedspis i köket. Övervåningen rymmer ett allrum med balkong, fem sovrum, ett badrum samt en wc. Takhöjden på entréplanet är cirka 2,70 meter, enligt byggstandard från tiden. Golven pryds av ekparkett i övervåningens rum, medan entréplanet har parkett i samtliga rum utom köket och en av hallarna. I källarvåningen finns garage, pannrum, matkällare, vinkällare, ett tidigare bastuutrymme, hobbyrum, förråd och snickeri.

Entréplan

Huset välkomnar med en rymlig hall som erbjuder gott om förvaring, hatthylla och extra utrymme i en alkov under trappan. Intill finns ett rum, idag använt som en inre hall med utgång till växthuset, som pryds av en vacker mönstertapet från Boråstapeter och en praktisk garderobsvägg. Våningsplanets wc har en elegant högspolande toalett och ett originalhandfat, bevarat från ett tidigare badrum i villan. Köket har renoverats i omgångar och är utrustat med en vedspis med häll och ugn, en spis från Smeg, integrerad diskmaskin, kombinerad kyl och frys samt en inbyggnadskyl i mottagningsdelen. Den vackra ljusgröna pärlsponten harmonierar fint med det slipade originalgolvet. Dessutom finns en bevarad serveringsgång som leder in mot vardagsrummet. Matsalen är generöst tilltaget och har utgång till terrassen, där sjöutsikten står i centrum. Vackra skjutdörrar skiljer rummet från vardagsrummet, som i sin tur har en braskamin med insats. Våningsplanet rymmer även den gamla läkarmottagningens som idag används som kontor för två personer.

Övervåning

En pampig trappa leder upp till ett allrum med utgång till en balkong som vetter mot trädgårdens lummiga naturparti. Här uppe finns en genomtänkt och funktionell planlösning – perfekt för den stora familjen eller för den som behöver flera gästrum och kontor. Våningsplanet rymmer fem sovrum, varav fyra har österläge och sjöutsikt. Charmiga mönstertapeter präglar rummen och harmonierar vackert med parkettgolven. Här finns även en separat wc samt ett badrum med dusch, handfat och badkar. Platsbyggda förvaringslösningar ger gott om utrymme. Uppgång till vind.

Källare

Husets källarvåning rymmer en rad praktiska utrymmen, såsom garage, matkällare, vinkällare, förråd, snickeri, pannrum och hobbyrum. Här finns även en tvättstuga bevarad i original. Våningsplanet erbjuder gott om förvaring och många möjligheter.

Trädgård

Den terrasserade och avlånga trädgårdstomten sträcker sig över 5 370 kvadratmeter och erbjuder en harmonisk blandning av skogstomt, gräsytor, odlingsmark och parkmiljö med grönskande sociala ytor. Här finns en rik växtlighet och gott om insynsskydd, vilket skapar en lugn och privat atmosfär. För den trädgårdsintresserade finns oändliga möjligheter – från odlingsbäddar till äppel-, päron- och körsbärsträd, och till och med ett eget litet kantarellställe. Tomten har flera mysiga sittplatser för olika säsonger, inklusive en altan som löper längs husets sydostliga hörn och ett trädäck med spaljé. På tomten står även en gammal trädgårdsmästarbostad, som senare använts som lekstuga, samt en förrådslänga med vedbod, som en gång i tiden fungerade som utedass och hönshus. Dessutom finns plats för parkering av minst fyra bilar, utöver garaget. En egen grön oas, omgiven av vacker natur och rikt djurliv.

Renoveringar

I urval och kronologisk ordning. 1932, nybyggnad. 1980, tvättstuga. 2002, dränering runt huset (isolering med Thermisol), takomläggning (tegel, papp, panel) samt byte av hängrännor och stuprör, IVT värmepump med borrhål som kompletterade befintlig markslinga, fönsterrenovering av alla fönster utom källarplanets fönster samt tre st på entréplanet, förstärkning av självdrag (vindsfläkt som tar luft från övre badrum samt wc uppe och nere), elrenovering, badrum övre plan, stammar. 2003, wc entréplan samt övre plan, köksrenovering där originalpanel togs fram, inklädning med Höganäskakel, miljögodkänd vedspis från Wamsler med häll och ugn, trolig insättning av braskamin i vardagsrummet. 2011, elrenovering. 2017, köksrenovering. 2018, Telia fiber 250/250. 2019, köksrenovering, nytt kylskåp. 2022, fasadmålning av samtliga sidor utom sydsidan, ytskiktsrenovering som också skett löpande. I nuvarande ägares regi har följande skett. 2022, ny belysning badrum, nya vägguttag och strömbrytare. 2023, nya elcentraler i källare, byte av styrbox värmepump. 2024, nytt kylskåp och djupbrunnspump. 2025, byte av vattenmätare samt nya vägguttag och reparation av golvbrunn i duschen. Se även separat renoveringsförteckning av föregående ägare, samt besiktningsprotokoll.

Arkitektur

ARKITEKT: Sigge Ullén 1928

Läkarvillan i Älmsta

Sjukvården har förändrats åtskilligt under 1900-talet, om det vittnar inte minst alla avvecklade sanatorier runt om i landet. Läkarvillor är en annan typ av byggnader som inte uppförs idag, men som en gång i tiden var självskriven, både på landsorten och i anslutning till de större städerna. En bra bostad gjorde det lättare att rekrytera och därför byggdes också flerfamiljshus med mindre lägenheter för sjuksköterskor (i folkmun döptes dessa byggnader till “pullhus”).

År 1905 bildades Väddö provinsialläkardistrikt som fick sin mottagning i Norrsund. Det var inte alltid så lätt att få tag i en duktig läkare och omsättningen var stor. I slutet av 1920-talet blev tjänsten återigen vakant och för att säkerställa att nästa provinsialläkare skulle ha sin mottagning i Älmsta gick lokalsamhället samman och beslutade sig för att bygga en läkarvilla. Villan skulle sedan hyras ut till den provinsialläkare som fick jobbet vilket skulle underlätta tillsättningen och dessutom skulle mottagningen hamna i Älmsta. Uppdraget att rita villan gick till Sigge Ullén som var bördig från trakten. Villan ritades 1928-1929 och stod under tak 1929. Året därpå flyttade den första läkaren in. 1938 köptes den av Ivan Hägerlund som kom att vara verksam som läkare under många år. När den moderna vårdcentralen byggdes upphörde villa att vara läkarbostad.

Sigge Ullén föddes 1898 i Roslagsbro socken och var son till kyrkoherde Vilhelm Ullén och hans hustru Selma, född Carlsson. Ullén avlade studentexamen i Uppsala 1918. Därefter studerade han till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan varifrån han tog examen 1923. Ytterligare studier följde på Kungliga konstakademin och dessa avslutades 1926. Under studietiden arbetade Ullén på flera olika arkitektkontor.

Efter avslutad utbildning kom Ullén bland annat att tjänstgöra vid Stockholms stads byggnadsnämnd och på Byggnadsstyrelsens kulturhistoriska byrå. Han var också biträdande länsarkitekt i Stockholms län 1931–1934, tillförordnad stadsarkitekt i Karlskrona stad 1934, arkitekt i Byggnadsstyrelsen samma år. Från 1935 var han stadsarkitekt i Karlskrona stad och arbetade bland annat med restaureringen av Amiralitetskyrkan. Ullén har också ritat en hel del villor, hyreshus och skolor.

Byggnaden

Läkarvillan i Älmsta är en stor byggnad uppförd i 1 respektive 2 våningar eftersom byggnadskroppen är uppdelad i en privatbostad och en läkarmottagning. Totalt finns det tre entréer: en huvudentré, en köksingång och en före detta ingång till läkarmottagningen. Bostadsdelen utgörs på nedre botten av hall med WC samt igång till ett mindre bibliotek och ett mycket stort vardagsrum med intilliggande matsal. Köket placerades mellan hall och matsal. En trappa upp en mindre hall samt fem sovrum. Troligtvis nyttjades ett av dem som jungfrukammare. Ett rymligt badrum samt ett separat wc fanns också här uppe.

Villans kök var rymligt med många skåp samt skafferi, diskbänk och vedspis. Det kan tyckas lustigt att sätta in vedspis vid den här tiden men faktum var att vedspisen var mycket vanlig fram till efter kriget. Även om det fanns elspisar, var de dyrbara och det var inte alltid som elnätet klarade av att förse spisen med ström. Till köket hörde också en mindre serveringsgång som förband köket med den stora matsalen. Läkarmottagningen utgjordes av väntrum, mottagningsrum, undersökningsrum och ett mörkrum.

Arkitektur

Sommaren 1930 gick Stockholmsutställningen av stapeln och den breda allmänheten fick möjlighet att bekanta sig med de nya strömningarna inom arkitekturen. 1920-talets klassicism hade ersatts av en stram funktionalism med släta, ofta putsade fasader utan tillstymmelse till ornament. Det gjorde att byggnadsdetaljer som fönster, portar och balkonger fick en mer framskjuten roll och särskilt premierades stora, breda fönsterytor. Fönster över hörn var en annan typisk detalj, precis som mer eller mindre platta tak. De första funkishusen stod klara i slutet av 1920-talet men det dröjde ett par år in på 1930-talet innan stilen slagit igenom på allvar.

Läkarvillan i Älmsta är ett ovanligt tidigt exempel på konsekvent genomförd funktionalism vilket är anmärkningsvärt eftersom det inte rör sig om ett hus i Stockholm eller någon annan större stad. Byggnaden är vitputsad och består av två sammanfogade kuber som är något förskjutna i förhållande till varandra. Den låga byggnadskroppen har breda, rödmålade fönster, så kallade fönsterband som släpper in rikligt med ljus. I bostadsdelen är fönstren av tvåluftstyp som kombineras med balkongdörrar. Mot trädgårdssidan finns en stor altan som stå på pelare. Här finner vi ett dekorativt utformat räcke. På motstående sida finns entrén som utgörs av en panelklädd dörr med ett runt fönster som omges av två pelare som bär upp en balkong som har samma typ av räcke som altanen. En funktionell och elegant lösning! Vid den före detta mottagningen och köksentrén finns tidstypiskt utformade räcken av stålrör samt även här panelklädda dörrar. Taket är utformat som ett flackt sadeltak som är täckt med enkupigt lertegel.

Ombyggnader

Under Ivar Hägerlunds tid gjordes en del ändringar i huset. Den spontade panelen i kök och kökstrappa kläddes med masonit för att bli mer lättskött och up-to-date. Bostadens huvudtrappa ändrades också och ett arbetsrum avskildes från den ursprungligen mycket stora hallen. Detta rum ha alltså inte funnits från början. Ytterdörrarnas breda, liggande panel ersattes också av smal stående och huvudentréns pardörr byttes mot en enkeldörr. På senare år har villan renoverats pietetsfullt, både interiört och exteriört, och är därmed mycket välbevarad. Historik och renovering har dokumenterats och tillhandahålls av säljaren.

Kvalitéer

Den forna läkarvillan i Älmsta är en mycket intressant byggnad och dessutom ett elegant och vackert funkishus med många fina detaljer. Exteriören är slående med sin funktionalistiska fasad som även för tankarna till byggnader på sydligare breddgrader. Innanför ytterdörren finner vi en välkomnande hall som leder vidare in till det stora vardagsrummet med fönster i två väderstreck och utgång till altanen. Här finns också bevarade skjutdörrar in till matsalen som har öppen spis. Både representativt och hemtrevligt!

I stort sett samtliga snickerier har bevarats sedan byggnadsåret och den forna läkarvillan är därför till stor del i ursprungligt skick. I köket finns dessutom en serveringsgång i miniatyrformat som ge köket karaktär. Detta är verkligen ett tillfälle för dem som önskar en funkisvilla av bästa märke!

Text av Gustav "Rävjägarn" Bergström

Architecture
Architecture

TRÄDGÅRD

Den terrasserade och avlånga trädgårdstomten sträcker sig över 5 370 kvadratmeter och erbjuder en harmonisk blandning av skogstomt, gräsytor, odlingsmark och parkmiljö med grönskande sociala ytor. Här finns en rik växtlighet och gott om insynsskydd, vilket skapar en lugn och privat atmosfär. För den trädgårdsintresserade finns oändliga möjligheter – från odlingsbäddar till äppel-, päron- och körsbärsträd, och till och med ett eget litet kantarellställe. Tomten har flera mysiga sittplatser för olika säsonger, inklusive en altan som löper längs husets sydostliga hörn och ett trädäck med spaljé. På tomten står även en gammal trädgårdsmästarbostad, som senare använts som lekstuga, samt en förrådslänga med vedbod, som en gång i tiden fungerade som utedass och hönshus. Dessutom finns plats för parkering av minst fyra bilar, utöver garaget. En egen grön oas, omgiven av vacker natur och rikt djurliv.

Område

Älmsta är en tätort i Väddö socken, Norrtälje kommun med omkring 1 500 invånare, belägen där Väddö kanal mynnar i Väddöviken. Området har gamla anor med flera forngravar och "Elmsta" omnämndes för första gången 1557, då med sju gårdar på kartan. Att bo här innebär att gott om service finns inom en kilometer. Området huserar både apotek och vårdcentral samt järnhandel och bankkontor. En F-7 skola finns liksom två förskolor samt en av regionens mest välbesökta ICA-butiker med ett stort sortiment. Lokalproducerade råvaror kan man också få tag på såsom ägg, mejeriprodukter, kött och grönsaker. Vid Älmsta gästhamn finns även ett eget bryggeri. Den välbesökta handelsträdgården Kröns ligger på andra sidan kanalen och har ett uppskattat fik. Populära turistattraktioner såsom Väddö Gårdsmejeri, Bondens glasskalas, Edblads i Gåsvik, Jolster samt fina badstränder. För den som är ute på kulturjakt finns besöksmål såsom Ortala bruk, Kista hembygdsgård samt Barnens ö. Från Älmsta går direktbussar både till Grisslehamn, Hallstavik samt Singö och Björkö. Buss 636 och 637 från Norrtälje till Älmsta station går med halvtimmestrafik. Direktbuss finns från Hallstavik station till Karlsro station som ligger nedanför huset. Landsväg 283 går från Norrtälje till Älmsta och restiden till Norrtälje respektive Stockholm är runt 30 min respektive en timme.