Lundagatan 36A

2 ROK 45.5 KVM 4 550 000 KR

Se bilder Planritning

LJUS, RYMD OCH 30-TALSCHARM VID SKINNARVIKSPARKEN

FOTO: OZOLAPPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: LAMBERG

Välkommen till ett ljust och trivsamt hem i det välbevarade kvarteret Marmorn. Denna hörntvåa har stora fönster som släpper in ljus från två håll och skapar en inbjudande och varm känsla. Planlösningen är både social och praktisk, med kök och vardagsrum i öppen och trivsam samverkan. Här finns gott om plats för vänner att samlas kring köksön och i soffhörnan. Sovrummet är rofyllt med garderobsvägg och plats för dubbelsäng. Originaldetaljer från byggåret 1930 ger hemmet karaktär med brädgolv, spegeldörrar, fönsterbrädor i sten och en generös takhöjd som förstärker känslan av rymd. Den stora, lummiga gården är en grön oas för de boende, med sittgrupper, grillar och planteringar som blommar hela säsongen. Brf Marmorn är en av stadens äldsta och största föreningar, med mycket god ekonomi. Från lägenheten har du nära till kommunikationer, både i form av buss och t-bana samt pendeltåget från Södra station. Närheten till bad och joggingturer på de två öarna Långholmen och Reimersholme är också ett stort plus, liksom alla de barer och restauranger som finns runt knuten.

Visningar

9

JULI 2025

ONSDAG

KL 17.00-17.30

Välkommen på visning - anmäl dig gärna på mäklarens hemsida!

Boka visning
10

JULI 2025

TORSDAG

KL 12.30-13.00

Välkommen på visning - anmäl dig gärna på mäklarens hemsida!

Boka visning

Fakta

BOSTADSTYP

Lägenhet

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Lundagatan 36A

OMRåDE

Södermalm

VåNING

1 av 5, hiss finns

RUM

2 rum

AREA

45,5 kvm, föreningens information

AVGIFT

2 338 kr/mån, i månadsavgiften ingår kostnad för värme, vatten och kabel-TV (ComHem)

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

0,2127 %

LäGENHETSNUMMER

381

BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING

56 631 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2023/2024

FöRRåD

Disponerar över ett förråd i källaren i samma hus

PRIS

4 550 000 kr /bud

PANTSATT

Ja

Driftskostnader

EL

3 500 kr/år

FöRSäKRING

4 500 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

8 000 kr/år

DRIFT RäKNAT På

2 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Detta är en ljus och härlig hörnlägenhet med ett högt och fint läge på kullen. Det är nästan så att man glömmer bort att man är på första våningen eftersom att man bor i höjd med de övre våningarna på sekelskifteshusen nedanför gatan, och utsikten är riktigt trevlig. Hörnfönster i sydvästläge släpper in rikligt med ljus och förstärker den luftiga känslan.

Lägenheten bjuder på många fina detaljer från byggnadsåret, som vitoljade brädgolv, smala plankgolv, speglade dörrar, profilerade lister, äldre radiatorer och stora fönster med djupa nischer, marmorfönsterbrädor och vädringslådor. Den generösa takhöjden på cirka 2,70 meter ger extra rymd. Väggarna är målade i ljusa och harmoniska toner. Den lummiga gården blir en naturlig förlängning av boendet, med sittgrupper, grillar och planteringar som blommar hela säsongen. Marmorn är en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar med god ekonomi och fina gemensamma utrymmen, såsom tvättstugor, gästlägenheter, hobbyrum och musikrum. Under vintern är gårdarna vackert upplysta.

Hall

Hallen är byggd i vinkel och är ett rymligt och möblerbart rum. Direkt innanför dörren finns gott om plats för ytterkläder och skor, och rakt fram förvaring i två inbyggda originalgarderober. Den inre delen av hallen erbjuder en bra yta för till exempel arbetsplats eller extra förvaring och rymmer även en platsbyggd bokhylla. Väggarna är målade i en behaglig beige ton och på golvet ligger det ljusa brädgolvet som löper vidare genom hela lägenheten.

Kök

Kök och vardagsrum delar en ljus och rymlig yta i hörnläge med stora fönsterytor. Rummet är välkomnande och kombinerar matlagning och umgänge på ett naturligt sätt. Köket renoverades 2016 och har vita skåpluckor som matchas med bänkskivor och stänkskydd i Carraramarmor. Diskhon i vit keramik har en guldfärgad blandare, och kyl, frys och diskmaskin är integrerade. Ugn och mikro är placerade i bekväm arbetshöjd. Det charmiga originalskafferiet finns kvar och köksön blir en naturlig samlingspunkt med gott om arbetsyta och plats att äta.

Vardagsrum

Vardagsrumsdelen domineras av det stora hörnfönstret som släpper in ett härligt ljus. Sommartid kan alla fönster öppnas och låta solen stråla rakt in. Med lummiga träd utanför känns rummet nästan som en del av utemiljön. Här finns plats för soffa, förvaring och matbord.

Sovrum

Sovrummet är mysigt och yteffektivt med plats för en 160 cm bred säng där två personer sover bekvämt. Ett större tvåluftsfönster ger fint ljusinsläpp. Rummet erbjuder bra förvaring i garderober med spegeldörrar och rödmålade kanter som förstärker känslan av rymd. Väggarna är målade i en mjuk blå ton som bidrar till den ombonade känslan.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i vitt liggande kakel och ett golv av svart mosaik. Här finns wc, handfat, badrumsskåp, handdukstork och duschhörna med vikbara glasväggar. För den som önskar kan en smal tvättmaskin få plats.

Arkitektur

ARKITEKT: Sven Wallander 1930

Lundagatan 36 ingår i kvarteret Marmorn, en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar. Kvarteret ritades av Sven Wallander, en av HSB:s grundare och arkitekten bakom många välkända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt på Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket betyder att husen har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Sven Wallander föddes i Stockholm 1890. Han studerade vid Kungliga Tekniska högskolan 1909–1913 och tog examen vid Konstakademien 1915. Hans tidiga arkitektur präglades av nyklassicism, men från 1929 blev stilen mer funktionalistisk, särskilt i byggnader han ritade för HSB. Husen från denna period kännetecknas av slätputsade fasader utan dekor, breda fönsterband och ofta balkonger med fronter i trådnät eller slät plåt.

Wallander drevs av en stark vilja att höja standarden för de boende. Han ville att alla HSB-lägenheter skulle ha badrum, men till en början tilläts endast duschar i smålägenheterna eftersom långivarna ansåg badrum som en onödig lyx. Större duschrum byggdes där hyresgästerna kunde placera ett litet badkar. Först 1930 blev badrum standard i alla lägenheter.

Sopnedkastet, som fick sitt stora genombrott på 1930-talet, var en av Wallanders innovationer. Idén föddes under en studieresa till USA 1920 och testades första gången i ett hus på Valhallavägen 1923. Det dröjde dock innan uppfinningen slog igenom på bred front, men i början av 1930-talet fanns sopnedkast i snart sagt varje nytt hus.

Kvarteret består av två L-formade huskroppar som ramar in området, samt tre mindre hus som ligger vinkelrätt mot Lundagatan på den gård som bildas av de större husen. Den höga placeringen ovanför vattnet gör att kvarteret är väl synligt från stora delar av staden. Under vinterhalvåret är gårdarna vackert upplysta. Fasaderna är gulputsade och fönstersnickerierna gröna. Trapphusen har vackra originaldetaljer som marmortrappor, rutigt klinkergolv, ledstänger, räcken och stora fönsterpartier som släpper in rikligt med ljus. För de boende finns bland annat åtta tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum samt sop- och grovsoprum. Föreningen har mycket god ekonomi och en engagerad styrelse.

Architecture

Förening

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Föreningen

Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Marmorn 1, 2, 4, 5, 6, 7 mellan åren 1930 och 1939. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler med hyresrätt, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Byggnadens totalyta är enligt taxeringbeskedet 22 261 kvm, varav 21 440 kvm utgör lägenhetsyta och 821 kvm utgör lokalyta. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi, skulder till kreditinstitut uppgår till cirka 38 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 1 767 kr/kvm boarea, vilket är mycket lågt och bra. Lokal- och p-platsintäkterna ger goda intäkter till föreningen. De har dessutom ca 9 mkr i kortfristiga placeringar. För att möta ökade kostnader och kunna bibehålla en god ekonomi höjdes månadsavgiften med 7% från och med den 1 januari 2025. Det finns inga avgiftsändringar beslutade.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Uppvärmning

Byggnadernas uppvärmning sker med överskottsvärme från Telias bergrum och kompletteras med fjärrvärme.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit för fiberbredband och medlemmar tecknar själva abonnemang, fn endast 69 kr/månad för 250/250 Mbit/s eller 89 kr/månad för 1000/1000 Mbit/s. Kabel-tv via Tele2 (tidigare Comhem) och dess grundutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras. Lägsta ägarandel 10 %.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Bostadsrättsföreningen får ta ut en överlåtelseavgift av bostadsrättshavaren med högst 3,5% av prisbasbeloppet som debiteras säljaren. Bostadsrättsföreningen får ta ut pantsättningsavgift av bostadsrättshavaren med högst 1,5% av prisbasbeloppet.

Gemensamma utrymmen

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 C) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an), tre cykelrum, fyra gästlägenheter, två musikrum, grovsoprum samt ett hobbyrum. Föreningen har en väl omhändertagen gårdsmiljö med utemöbler, grillplatser och en mindre lekpark. Planteringar och grönytor sköts av professionell personal.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser för uthyrning i dagsläget är det kö. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats.

Renoveringar, i urval

2024 Byte fönster och fasadrenovering i 44A-C, digitalt bokningssystem. 2021-22, fönsterbyte 36A-B (söder/väster). 2018 takrenovering (Lundagatan 44A-D), omläggning av trappa (Lundagatan 36A), betongplatta för mc-parkering. 2017 uppsnyggning och reparation av trapphus, förbättrad belysningen på gårdarna, värmepumpsprojekt, hissrenovering, betongläggning av mc-parkering. 2016 renovering av portar, byte av vvc-ventiler, fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015 ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014 renovering av fönster. 2012 fasadrenovering. 2009 – 2011 renovering av fönster. 2009 bergvärmeinstallation som komplement. 2009 bredband, fiberkabel. 2005 – 2008 renovering av fönster. 1998 – 1999 renovering av hissar. 1996 renovering av balkonger. 1991-94 stambyte el, stambyte badrum. 1974, 1982 & 1993, stambyte kök. Se fler renoveringar gjorda i årsredovisning samt på föreningens hemsida.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan. Inga stora renoveringar i hus 36BA de närmsta åren, föreningens hemsida och årsredovisning är att rekomendera för mer information.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av Städgladen AB.

Hemsida

www.marmorn.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, föreningens hemsida och senaste årsredovisning samt kontakt med styrlesen 1 juli 2025. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

Område

På Lundagatan bor du med den härliga kombinationen av stadens puls och naturens lugn. Strax nedanför porten breder Skinnarviksparken ut sig tillsammans med Skinnarviksberget – Stockholms innerstads högsta berg, som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. Under vår och sommar lockar parken med en glasskiosk, hängmattor och en liten uteservering. I närheten väntar också Reimersholme, Långholmen och Tantolunden med sina stränder, bryggor, badplatser och kolonilotter. Området bjuder på en spännande kulturmiljö där malmgårdar, stadsvillor, kullerstensgator, parker och grönska samsas. Här bor du nära folkliv, barer och restauranger kring både Mariatorget och Hornstull, men samtidigt något undangömd uppe på en kulle – en placering som ger fina vyer åt alla håll och skyddar från Hornsgatans brus. På morgonen kan du slinka ner till Svedjans Bageri för en ostmacka och handbryggt kaffe, och på lata kvällar är det nära till thaikiosken för take away. Tunnelbanan vid Zinkensdamm och busslinjerna 4 och 66 tar dig snabbt till city eller SoFo, och Södra stations pendeltåg når du på tio minuter.