Småbrukarvägen 53

9 ROK 172 KVM

Se bilder Planritning

TIDSTYPISKT RENOVERAT 1700-TALSHUS MED LYXIG POOL, VACKER TRÄDGÅRD OCH HÄNFÖRANDE UTSIKT

TEXT: LUNDGREN STYLING: GÄRDE FOTO: LARSSON

Den gamla trädgårdsmästarbostaden till Sundby Gård är en idyllisk faluröd stuga med vita knutar från 1700-talet. Vackert belägen på en höjd mitt i ett villaområde i Spånga med vyer över hustak och lummiga trädtoppar. Huset har renoverats och håller modern standard, samtidigt som dess autentiska charm bevarats med omsorg. Fönstren är nytillverkade av Allmogesnickerier med kulturglas, spröjs och fönsterhakar, och i flera av rummen pryds väggarna av tidstypiska tapeter. Färgvalen går i harmoniska toner av ockra, grått och grönt. Det är sannerligen ett drömboende, och på sommaren står trädgårdens klätterrosor, stockrosor, syrener och fruktträd i blom. Att avnjuta en trevlig grillmiddag på altanen eller en kvällsdrink i poolen med den hänförande utsikten som kuliss sätter guldkant på tillvaron. Planlösningen är tilltalande, och med sina tre väldimensionerade sovrum och stora sociala ytor såväl ute som inne passar huset perfekt för en barnfamilj som gärna bjuder hem släkt och vänner på middagar och kalas. Dessutom är läget perfekt, och här erbjuds ett lugnt, avskilt och inte minst barnvänligt boende med både lekplats, förskolor och grundskola inom ett stenkast. Från Spånga station, en kort cykeltur eller bussresa bort, tar man sig in till city på mindre än en kvart.

Visningar

Kontakta mäklaren för mer information om visningar.

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Småbrukarvägen 53

OMRåDE

SPÅNGA

RUM

9 rum varav 3 - 4 sovrum

AREA

172 kvm, enligt uppmätning

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

5 230 000 KR - Småhusbyggnad 2 016 000 KR, Småhusmark 3 214 000 KR

SUMMA PANTBREV

3 973 000 KR

TOMTAREAL

920 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Fastighetsplan (2005-04-27) Stadsplan (1970-07-28)

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½-plansvilla

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1700-tal

UPPVäRMNING

Direkt el, kamin

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2025-05-28

ENERGIKLASS

F

ENERGIFöRBRUKNING

172 kWh/kvm per år

FASAD

Trä

STOMME

Trä

FöNSTER

2-glas

BJäLKLAG

Trä

TAK

Tegelpannor

GRUNDLäGGNING

Torpargrund

VENTILATIONSTYP

Självdrag

BREDBAND/TV

Fiber indraget från Telia

FASTIGHETSBET

Albanus 17

Driftskostnader

EL

54 000 kr/år

VA

5 900 kr/år

RENHåLLNING

3 200 kr/år

SOTNING

1 000 kr/år

FöRSäKRING

13 355 kr/år

FöRSäKRINGSBOLAG

Trygg Hansa

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

77 455 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

I elkostnad ingår uppvärmning av huset. Kostnaderna är enligt säljarens förbrukning i indikativt syfte. En elbil. Förbrukning och avtal är alltid individuella.

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Det är ett unikt hem med själ, och som efter löpande renoveringar är i väldigt gott skick. De många fönstren i tidsenlig stil fyller huset med ljus, och kulturglasen ger solens strålar ett levande lyster. Mörka höst- och vinterkvällar är det mysigt att elda i matsalens braskamin och det nedre vardagsrummets öppna spis. Övervåningen har flera takfönster i motsatta väderstreck, och i det övre vardagsrummet skapar det öppna taket en luftig atmosfär. Husets trädgård är en lummig oas med blomsterprakt, och här finns flera inbjudande platser både i solen och i skuggan från uppväxta träd. I odlingslådorna och växthuset är det lätt att få grönsaker och örter att trivas, och när sommaren långsamt börjar övergå i höst fylls trädgården av mogna äpplen, körsbär, krusbär och vinbär redo att saftas, mustas och syltas. Den rymliga altanen har många härliga soltimmar, och varma dagar är det lyxigt att kunna svalka sig i poolen. Den vidsträckta utsikten över grönskande villakvarter ger en underbar frihetskänsla. På tomten finns även ett uthus och vedförvaring under tak.

Hall

Innanför entréns vackra ockrafärgade dörrar väntar en välkomnande hall i form av en glasveranda som badar i ljus. En ljuvlig plats i gränslandet mellan ute och inne med gott om utrymme för en mat- eller sittgrupp. Ytterkläderna hängs in i sex platsbyggda garderober, och det finns även förvaring i de platsbyggda sittbänkarna. Hallens väggar är klädda med vitmålad pärlspont och golvet belagt med stenklinker med golvvärme.

Matsal

I entrévåningens ena gavel förenas husets kök och matsal i en halvöppen planlösning med fantastiskt ljusinsläpp från fönster i tre väderstreck. Här finns det gott om utrymme att duka upp till trevliga middagar med många gäster, och servis, finglas, dukar med mera förvaras i ett stort platsbyggt serveringsskåp med spröjsade glasdörrar. Sommartid får pardörrarna ut till altanen och poolen gärna stå på vid gavel, och under vinterhalvåret blir den vackra braskaminen en härlig mysfaktor. Det fina trägolvet är vitlaserat och väggarna, inklusive pärlsponten, målade i vitt.

Kök

Köket har gott om både förvaring och arbetsyta, och den påkostade spisen från Falcon med multifunktionsugn, varmluftsugn, salamanderugn och fem induktionszoner är som en dröm för hemmakockarna. Skåpen har vita innanförliggande spegelluckor och lådor från Järfälla Kök, och bänkskivorna är liksom stänkskyddet ovanför den 90 cm breda spishällen i marmor.

Skåpbeslagen och den rymliga porslinshons vackra blandare är i mässing. Diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i inredningen. Köket färdigställdes 2019, och skicket är det allra bästa.

Nedre vardagsrum:

Entrévåningens andra gavel består av vardagsrum, sovrum och ett rum som idag används som hemmakontor. Vardagsrummet har ljusinsläpp från fönster i motsatta väderstreck, och efter att kvällsmörkret väl sänkt sig utanför huset är det mysigt att elda i den öppna spisen. Golvet är belagt med parkett och väggarna tapetserade med tapeten ”Nocturne” från Boråstapeter.

Sovrum I

Sovrummet har plats för en dubbelsäng, och det finns även utrymme för en garderob eller annat förvaringsmöblemang. Golvet är belagt med parkett och väggarna täckta med Jotuns Minerals Revive i en rogivande ockragul kulör.

Arbetsrum

Arbetsrummet är en kreativ plats med utrymme för ett stort skrivbord intill det stora fönstret i nordväst. Rummet används även som klädkammare, och de sex platsbyggda dubbelgarderoberna sväljer verkligen allt i klädväg. Golvet är belagt med parkett och väggarna tapetserade med tapeten ”Nästgårds” från Gysinge.

Nedre badrum

Nedervåningens badrum, totalrenoverat 2014, inrymmer badkar, duschhörna, tvättkommod och en liten tvättstuga med kombimaskin, arbetsbänk och förvaringsutrymme. Väggarna är täckta med ljus våtrumsputs och vitt kakel i halvförband. Golvet är belagt med stenklinker med golvvärme. Ett fönster i sydost släpper in dagsljus och frisk luft.

Övre vardagsrum:

Från entrévåningens möblerbara inre hall leder en trappa upp till ett stort vardagsrum. Här är det öppet upp till nock, och de synliga takbjälkarna ger rummet karaktär. Fyra takfönster i motsatta väderstreck ger dagsljuset stort spelrum. Rummet har plats för en stor soffgrupp, och utrymmet under snedtaket tas till vara för inbyggd förvaring och öppna hyllor att fylla med böcker, prydnader och växter. Golvet är belagt med parkett och väggarna täckta med Jotuns Minerals Revive i en ljusgrå kulör.

Sovrum II och III

Övervåningen disponeras med två stora sovrum. Båda rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och det finns även ypperliga förvaringsmöjligheter bakom draperier. Det ena rummet är målat i en grågrön kulör och det anda tapetserat med en harlequinmönstrad tapet.

Badrum

På övervåningen finns även ett badrum med dusch, toalett, specialbyggd tvättkommod och avställningsyta i nisch. Väggarna är klädda med vitt kakel och golvet belagt med gråmålad klinker. Dagsljuset strömmar in genom ett takfönster i nordväst.

Övre hall

Övervåningen binds samman av en övre hall med vägghängd förvaring. Väggarna är klädda med vitmålad träpanel och tapetserade med tapeten ”Nocturne” från Boråstapeter. Ett takfönster i sydost låter dagsljuset falla in.

Renoveringar

2024 - Ny servis ut till gatan.

2023 - Ny varmvattenberedare, Grindar på fram och baksida byggdes, Ny elcentral + laddstolpe.

2016-2022 - Nya fönster i alla rum.

2020 - Plåtarbeten skorssten, Nya nockpannor, Nya dörrar på boden.

2019 - Nytt kök, Slipning och målning av golv i matsal och hall, Framtagning av original trätak i kök och matsal, Pool och trädäck byggdes.

2018 - Nytt staket, Tätning av grund.

2016 - Ny redskapsbod.

2014 - Nytt badrum nedervåning, Glasveranda med golvvärme byggdes, förberett för balkong ovanpå glasveranda, Ny utebelysning.

2010 - Byggnation vedförråd.

2006 - Nya takfönster.

2006-2025 - Huset målat i omgångar.

2005-2025 - Grävningsarbete i trädgård för att förstora vistelseyta, anläggning grus- och stenytor, Nytt växthus, Ytrenovering skett löpande med tapetsering, målning, golvvård.

Arkitektur

ARKITEKT: Byggt sent 1700-tal, tillbyggt 1800-tal

Arbetarbostaden vid Sundby gård

Sundby i Spånga socken har anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under 1400-talet fanns tre gårdar på platsen som alla hade olika ägare. En av dem ägdes av Sko kloster, en annan av Ulvsunda. När laga skifte genomfördes 1761, fanns två gårdar. Norrgården och Södergården. 1961 köptes gårdarna i Sundby samt Gribby av Carl August Wallner på Rissne som lade samman dem. Sundby blev då en relativt stor gård och ägarna avlöste varandra under slutet av 1800-talet.

1905 köptes egendomen av grosshandlaren Eric Johansson som ämnade stycka av marken till tomter som sedan skulle säljas. Planerna kom dock att skrinläggas, ty året därpå sålde han gården till AB Nya Atlas som planerade att bygga en ny fabrik på marken. Det blev dock ingen fabrik i Sundby, Atlas byggde istället i Nacka. Atlas kvarstod dock som ägare och arrenderade ut marken som kom att brukas in på 1930-talet.

1922 tillträdde arrendatorn C A Carlsson som kom att bli den siste jordbrukaren på Sundby. Vid den här tiden fanns 70 hektar åkermark, 40–50 mjölkkor och 4–6 hästar. Det var med andra ord ingen liten gård. Det krävdes många anställda för att sköta jordbruket. De fick kost och logi vilket innebar att Carlssons hustru Augusta hade ett digert arbete med att utspisa alla arbetare.

1932 började Atlas att stycka tomter till försäljning och 1937 upphörde jordbruket. Det blev arrendatorn C A Carlsson som fick hjälpa till med tomtförsäljningen som innebar att den forna jordbruksmarken omvandlades till villatomter. Han kom sedan att köpa mangårdsbyggnaden med tillhörande uthus.

Byggnaden och dess disposition

Sundby gård var en stor egendom och det fanns tidigare många byggnader. Förutom ladugård och andra jordbruksrelaterade byggnader, fanns det bostäder för gårdens anställda och en pampig huvudbyggnad. Idag finns bara huvudbyggnaden och den forma arbetarbostaden kvar. Det är den senare som nu är till salu. Tyvärr finns det inte några uppgifter om byggår, men det är inte orimligt att anta att den uppfördes under 1800-talets senare del, även om den skulle kunna vara äldre än så.

Några ritningar från den tiden har tyvärr inte bevarats in i våra dagar. Det är dock troligt att det funnits flera bostäder i detta hus. I slutet av 1940-talet gjordes en ombyggnad och kanske var det då som bostäderna slogs samman till en större. Troligtvis sattes nya, kopplade fönster in i samband med denna ombyggnad.

Huset är förhållandevis långsmalt och har en generös glasveranda i anslutning till entrén. I byggnadens ena änden finns ett stort matrum samt kök, i det andra ett lite mindre vardagsrum samt två sovrum. Däremellan hall och badrum. En trappa upp finns ett stort allrum samt två sovrum och ytterligare ett badrum.

Arkitektur

Under 1800-talets andra hälft utvecklades en så kallad panelarkitektur som levde kvar ett par decennier in på 1900-talet. Tillgången till sågade och hyvlade trävaror gjorde att de lite mer påkostade bostadshusen fick en riklig dekor med snickarglädje som även kom äldre byggnader till del i samband med ombyggnader. Enklare byggnader på landsbygden fick vanligtvis panel, liggande eller stående, och rödfärgades. Spröjsade fönster var vanligt, precis som verandor av alla de slag.

Arbetarbostaden vid Sundby gård vilar på en solid grund av huggen natursten och har en långsträckt form som ger den en tydlig karaktär. Taket är utformat som ett klassiskt sadeltak och det är täckt med tvåkupigt tegel. Fasaden är klädd med en liggande fasspontpanel som är målad med Falu rödfärg. På husets entrésida finns en stor glasveranda med småspröjsade fönster. I dess mitt en ockragul pardörr vars övre fyllningar är glasade och spröjsade. Husets övriga fönster är i huvudsak spröjsade med två glas i varje båge och omges av vitmålade foder. På baksidan finns en liten altan med trappa ned till trädgården.

Kvalitéer

Den byggnad som nu är till salu representerar en intressant del av vår historia. Den minner om den tid när en stor del av markerna utanför Stockholms centrala delar användes av jordbruket. Idag är de allra flesta förvandlade till trivsamma villaområden.

Med ett alldeles förträffligt läge i en sluttning, inte långt från Sundby gårds gamla huvudbyggnad, hittar vi detta vackra gamla trähus med rödfärgad panel och vitmålade, spröjsade fönster. Den forna arbetarbostaden är numera pietetsfullt renoverad och är en rymlig bostad med mycket charm. Interiört finns det gott om vackra detaljer. Solida trägolv, pärlspont och vackra spegeldörrar. Det finns dessutom en trevlig eldstad i form av en kamin i ett av rummen på entréplan.

Architecture

Område

Sundbys historia sträcker sig tillbaka till medeltiden, då trakten bestod av flera gårdar med anknytning till kyrkan och adeln. På 1600-talet blev Sundby en del av Gustav II Adolfs halvbror Carl Carlsson Gyllenhielms egendom, och under 1700-talet utvecklades området till en herrgårdsliknande anläggning. Kvar från denna tid är bland annat det hus som nu är till salu, vilket uppfördes som trädgårdsmästarens bostad. Fram till 1900-talets början var Sundby fortfarande präglat av jordbruk, men i takt med att Stockholm växte och behovet av bostäder ökade började området omvandlas. På 1930-talet styckades marken upp i tomter, och Sundby utvecklades gradvis till ett villaområde som än idag erbjuder ett lugnt, tryggt och barnvänligt boende med både lekplats, förskolor och grundskola inom ett stenkast från huset. En kort cykeltur bort har man Spånga centrum med charmig småstadskänsla och ett trevligt utbud av fik och restauranger. Här finns även mataffärer, köttbutik, konditori, apotek, vårdcentral och bibliotek. Till närmsta busshållplats går man på några minuter, och med pendeltåg från Spånga station tar man sig in till city på mindre än en kvart.