Riksrådsvägen 73

5 ROK 114 KVM

Se bilder Planritning

EN ARKITEKTURKLASSIKER FRÅN 50-TALET - NATURNÄRA OCH FAMILJEVÄNLIGT RADHUS I MYSIGA BAGIS

TEXT: LUNDGREN STYLING:

Välkomna till det designglada 50-talet och detta välbevarade radhus signerat arkitektparet Léonie och Charles-Edouard Geisendorf. Ljuset strömmar in genom stora fönsterpartier, de lekfulla nivåskillnaderna gör detta hem levande och originalattributen från byggåret ger en karaktär som är lätt att bli förälskad i. Idén som präglat denna epok är att sudda ut gränsen mellan ute och inne, låta naturen bli en del av hemmiljön och det märks tydligt här med husen varsamt placerade mellan tallarna och den södervända trädgården som nästan omärkligt övergår till skog. Interiört följs det genomgående temat med ljusa och naturliga materialval, inslag av trä och tegel i kombination av varma kulörval och en öppen spis ger ett inbjudande och trivsamt hem. Välplanerade och generösa ytor gör att hela familjen får plats, oavsett behov för dagen, finns det plats för såväl sällskapsliv som rekreation. Området är lugnt, avskilt från biltrafik och barnen kan springa fritt mellan gårdarna och kompisarna. På 10 minuters promenad når du Bagarmossens mysiga centrum med tunnelbana, fik, restauranger, butiker, bibliotek och Folkets Hus. Det finns ett mycket bra utbud av förskolor, skolor och fritidsaktiviteter för både stora och små, med Bagisskogen precis utanför huset och stigar som leder vidare till Nackareservatet och goda möjligheter till äventyr, utflykter, vandringsleder och bad, ett uppskattat läge även för fyrbenta familjemedlemmar.

Visningar

Kontakta mäklaren för mer information om visningar.

Fakta

BOSTADSTYP

Radhus

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Riksrådsvägen 73

OMRåDE

Bagarmossen

VåNING

0 av 0

RUM

5 rum

AREA

114 kvm, förvaltarens information

AVGIFT

7 234 kr/mån, inkl; värme, v/a, bredband och kabel-tv via ComHem (gruppavtal).

ANDEL I FöRENING

0,91982 %

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

0,89696 %

LäGENHETSNUMMER

73

BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING

231 558 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2023.

FöRRåD

Till lägenheten disponeras ett förråd i källaren om ca 10kvm.

Byggnad

BYGGNADSTYP

Radhus 2-plan

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

BYGGNADSåR

1954

UPPVäRMNING

fjärrvärme

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2015-04-20

ENERGIKLASS

F

FöNSTER

2-glas

ÖVRIGA BYGGNADER

Till lägenheten disponeras ett förråd i källaren om ca 10kvm.

Allmänt om fastigheten

EL

12 400 kr/år

FöRSäKRING

8 200 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

20 600 kr/år

DRIFT RäKNAT På

4 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Essensen av 1950-talsarkitektur handlar om funktion, ljus, enkelhet och naturkontakt, något som tar fysisk form i det välbevarade radhuset på Riksrådsvägen 73. Här erbjuds möjligheten att flytta in i ett ljust, praktiskt och vackert hem, skapat för dåtidens moderna familjer men med en aktualitet som håller än idag. Samspelet med naturen är det som gör detta hem så harmoniskt, med stora fönsterpartier som släpper in dagsljus och en södervänd trädgård som gör det lätt att gå ut. På sommaren kan altandörren stå öppen och måltiderna intas med fördel utomhus, gärna med något från egna odlingar på tallriken. Det är en fantastisk plats att umgås på, med solljuset som dröjer sig kvar in på eftermiddagen och kvällen. På det nedre planet breder sällskapsvänliga ytor ut sig med kök, vardagsrum och den öppna spisen som samlingspunkt. Vidare bjuder det övre planet på stillsam vila och rofyllda sovrum.

Omsorgen för såväl husen som den gemensamma utemiljön genomsyrar bostadsrättsföreningen, och det råder trevlig stämning grannar emellan. Barnen rör sig fritt mellan husen, och lekplatserna i och direkt utanför kvarteret är naturliga platser för fika eller korvgrillning med någon grannfamilj. Aktiviteter som höstfest och julgransplundring med fackeltåg bidrar till känslan av otvungen gemenskap. Föreningen har byggt om områdets gamla mjölkbutik till en gemensamhetslokal som de boende kan hyra för kalas och dylikt.

Hall:

Från den mysiga gemensamma gården skapas små egna trädgårdar med buskar och brevlåda framför varje entré. Här skiner morgonsolen, och innanför dörren möts man av ett varmt välkomnande i gult. Väggarna är målade i Alcros kulör “Solmogen” (2022) och gör sig fint tillsammans med originalklinkergolvet från Höganäs. Här finns gott om plats för ytterkläder i både garderob, hatt- och skohylla.

Vardagsrum:

Ett kliv upp från hallen breder sällskapsytorna ut sig, och med nivåskillnaderna i detta hus skapas en spännande dynamik. Vardagsrummets former skapar möjlighet till olika möbleringar, men gemensamt är den genuina kvaliteten i materialen som bott här i över 70 år. Fönsterpartierna i sydväst gör ljuset till en självklar del av inredningen, och när solen står lågt dansar skuggorna över väggarna målade i den varma tonen “Cedar” från Klint. På golvet ligger en originalparkett i holländskt mönster. Fönsternischen med tegelväggar och ett trätak i samma utformning som taket ovanför uteplatsen är ett utrymme i gränslandet mellan ute och inne. Här sitter man gärna och dricker kaffe med dörren på glänt. Om vinterhalvåret är den öppna spisen ett extra välkommet inslag,

Kök:

Köket är charmigt och praktiskt med ett bevarat glasat parti och skjutdörr mot matrummet. Det är en öppen känsla med gott om svängrum för hemmakocken, såväl som arbetsyta och förvaringsutrymmen i originalskåp. Skåpsinredningen går i vitt med klassiska beslag och snabelhandtag. En blandning av original och modern komfort, uppfräschat under 2024 med byte av kyl/frys, blandare, bänkbelysning, bänkskivor i trä och kakel i varm ljusrosa ton. Ett riktigt bra skafferi döljer sig bakom en dörr, med massor av plats för matvaror som håller sig svala.

Matrum/Sovrum:

I anslutning till både kök och vardagsrum ligger ett rum som idag disponeras som matrum. Det är ett härligt rum med ljusflöde från både köket och de stora fönsterpartierna mot trädgården. Härifrån finns också en altandörr ut till uteplatsen vilket gör det trivsamt att öppna upp nära det är kalas och låta firandet ta plats både ute och inne. Väggarna är målade i samma kulör som vardagsrummet “Cedar” från Klint och på golvet ligger en parkett. För den som vill använda detta rum som sovrum finns en dörr kvar i förrådet.

Gästtoalett:

Det nedre planet har en gästtoalett i anslutning till hallen. Här finns wc och tvättställ samt väggar målade i “Dusty Rose” från Alcro och på golvet ligger originalklinker från Höganäs.

Tvättstuga:

Från hallen nås tvättstugan som är nyrenoverad. Ett stort och praktiskt utrymme med gott om förvaring. Här är väggarna målade i “Varmvitt” från Alcro och i rutigt mönster på golvet ligger Höganäsklinker med golvvärme under.

Övre plan:

Sovrum 1:

En halvtrappa upp ligger ett av sovrummen. Här pryds väggarna av en linoljefärg från Gysinge i pompejansk rött, medan träparkett breder ut sig på golvet. Ett stort fönster släpper in gott om dagsljus och vetter mot den gemensamma gården. Ett perfekt rum för gäster, kontor eller barnrum med plats för dubbelsäng och skrivbord.

Badrum:

Det helkaklade badrummet ligger också beläget en halvtrappa upp i anslutning till sovrummet. Väggarna är klassiskt vita med schackrutigt golv. Renoverat 2015 och utrustat med wc, badkar, dusch, handfatskommod, spegelskåp och handduksvärmare. Golvvärme ger komfort för frusna fötter och gör mornarna lite enklare.

Sovrum 2 och 3:

Högst upp i huset finner vi de andra två sovrummen med fönster mot trädgården och skogen. Två rofyllda rum med parkett på golvet samt väggar målade i “Beige sand” respektive “Solmogen” från Alcro. Det finns plats för dubbelsäng i båda rummen och annat möblemang utefter önskemål.

Klädkammare och förråd/verkstad:

På övre plan finns två extra rum som rymmer massor av förvaring. Det ena disponeras idag som walk-in-closet och det andra som verkstad, ett perfekt utrymme för huslivets projekt! Väggarna är vitmålade och på golvet ligger parkett.

Urval av renoveringar:

Stambyte av samtliga stammar, 2024.

Uteplats och trädgård

På södersidan övergår bostaden successivt i en uteplats, och den ordnade trädgården är i sin tur en arkitektonisk länk mellan bostaden och den fria naturen. Tanken med utemiljön på Riksrådsvägen är att varje hushåll har sin egen lilla täppa, men att täppan flytande går över i en stor allmänning som tillhör alla boende. Trädgårdarna skapades så uteplatserna är skilda åt tack vare förskjutningar, spegelvändningar och inramningar så att trädgårdens ytor blir avskilda från grannarnas. Uteplatsens utformning tar upp vardagsrummets gällande material och formspråk, eller vice versa, med tegelväggar och stora glaspartier. På uteplatsen finns ett trädäck med plats för utemöbler och grill. Uteplatsen och trädgården på baksidan har sol från [x] till [x], medan man på entrésidan kan njuta av solens första strålar i sällskap med morgonkaffet. I trädgården växer [lägg till, eller ta bort mening]. För den som är trädgårdsintresserad finns här möjlighet att låta sina gröna fingrar få blomma ut.

Arkitektur

ARKITEKT: Léonie & Charles-Edouard Geisendorf 1954

Radhusen på Riksrådsvägen uppfördes mellan 1954 och 1956. Byggandet föregicks av att Statens nämnd för byggnadsforskning beställde en utredning med uppgift att ta fram nya byggnadslösningar för barnfamiljer, där småhusets marknära kvaliteter kombinerades med flerfamiljshusets ekonomiska fördelar.Marken bestod till stora delar av berg, och arkitekterna, makarna Charles Edouard och Léonie Geisendorf, studerade terrängen noggrant. Husen anpassades efter höjdskillnaderna i landskapet, stegades ut på plats och stora sprängningsarbeten undveks med hänsyn till både natur och ekonomi. Området består av tre olika hustyper som har varierats efter markens förutsättningar. Även utomhusmiljöerna, ritade av landskapsarkitekten Nils Orénto, har olika karaktär och funktion. 1950-talet var en höjdpunkt för bostadsbyggande för allmänheten, och det märks. På Riksrådsvägen snålades det inte med materialens kvalitet. Den lekfulla blandningen av tegel och puts som fasadmaterial är ett särskilt fint exempel på decenniets formglädje. Hela området är välbevarat, och Stadsmuseets blåklassning, den högsta, innebär att det bedöms ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Förening

Brf Riksrådsvägen

Föreningen

Brf Riksrådsvägen (org. nr 716421-9896) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Riksfiskalen 11, Stadsfiskalen 10, Adelsmannen 21, Myntmästaren 13, samt Ämbetsmannen 17 år 2000. Föreningen består av 115 småhus. 112 st av dessa är upplåtna med bostadsrätt och 3 st är upplåtna med hyresrätt. Därutöver finns 2 gemensamhetslokaler. Bostäderna värms upp via Fjärrvärme. Fastigheterna är upplåtna med tomträtt, nuvarande avtal gäller till år 2038.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår till ca 35 mkr. Detta motsvarar ca 2 680 kr i lån per kvm boarea. Avgiften höjdes i januari 2024 med 4% för att hantera stigande räntor och kommande renoveringar (tak). Föreningen planerar även att höja avgiften med 4-5% kommande år (allt beror dock på omvärlden och ränteläget samt de upphandlingar som görs för underhållet.) Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av SBC.

Försäkring:

Föreningen är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för medlemmar samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för bredband (100/10 Mbit/s) och tv, ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet av köparen. Detta motsvarar 1 433 kr. Föreningen tar även ut en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet, motsvarande 573 kr.

Gemensamma utrymmen

Det finns två föreningslokaler, tre stora lekplatser, cykelparkering och miljöstation för sopor. Två gånger per år hyr föreningen en stor container för att underlätta för de boende att rensa och storstäda.

Förråd

Varje radhus disponerar ett förråd.

Parkering

Föreningen hyr ut 77 st parkeringsplatser i området för 400 kr/ månad efter internt kösystem, 34 av dessa är med laddstolpe och kostar 600 kr/mån (+förbrukning). Alternativt gäller boendeparkering.

Renoveringar, i urval

2023-2024 stambyte, 2023 byte av fjärrvärmecentral, 2022 installerades laddstolpar till 34 av föreningens 77 parkeringsplatser, sotning av samtliga öppna spisar, 2019 fortlöpande asfaltsomläggning i området, fortlöpande nyläggning av tak samt reparationer, 2018 nyplantering av träd och underhåll, fönsterrenoveringar, fasadreparation steg 2, 2016 stamspolning, samtliga avlopp utspolade till tomtgräns, fasadreparation steg 2 med reparation av spritputs, omfogning av tegelgavlar, reparation av stödmurar, 2014 byte av skyltfönster i Butiken till isolerglas, renovering av trappa avseende passage upp från miljöstuga, 2014-2015 hängrännor och stuprör, reparationer och byten, 2013 fasadreparation steg 1 med ny puts baksida två hus, 2012 sotning av kökskanal /IM-kanal i samtliga hus, sanering av PCB-fogar avseende fönsterfogar i vardagsrum i 65 hus, 2011-2014 portrenovering genomfört i de flesta huslängor, 2011 injustering av värmesystemet med ventilbyten, 2010 takreparationer steg 3 med undersökning länga, vidareutveckling av åtgärdsmetod och byte av tre tak, 2007-2009 takreparationer steg 2 med mätning, håltag, analys och byte av två tak, förrådsombyggnad för att ge alla boende förråd med liknande storlek, 2006-2007 elstambyte av stigarledningar och elstammar, 2004-2007 takreparationer steg 1 med pilotprojekt och byte av två tak, 2001 pågående fönsterrenoveringar genomförs fortlöpande.

Planerade renoveringar

2025 fortsatt renovering av tak / omläggning av tätskikt, en länga i taget. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2012.

Utemiljödagar

Två gånger per år arrangeras utemiljödagar då medlemmarna vårdar gemensamma områden.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument (https://riksradsvagen.se/) i september 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Område

Husen på Riksrådsvägen ligger insprängt i grönskan, helt utan genomfartstrafik och med skogen som närmsta granne. Härifrån har du naturen nära, oavsett om det är för en löprunda genom Nackareservatet, ett dopp i Söderbysjön eller en skidtur med avslutande bastu på Hellasgården. På vintern spolas fotbollsplanen vid lekparken för skridskoåkning, och under sommarhalvåret är det inte ovanligt med grillkvällar och kvartersloppisar. Det barnvänliga området rymmer flera egna lekplatser och grönområden där både stora och små trivs. Trots det rofyllda läget är stan nära, tunnelbanan når du på tio minuter till fots och till Söder cyklar du på under tjugo. I Bagarmossens centrum finns allt du behöver i vardagen: mataffärer, bibliotek, restauranger, kaféer och charmiga småbutiker. Här finns också ett levande lokalt kulturliv och en stark grannskapsanda, något som märks inte minst i det vardagliga. En av de lokala favoriterna är bageriet Lilla Bagis, perfekt för att hämta med sig frukost efter morgonpromenaden i skogen.