TEXT: LAMBERG & BERGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTO: ONO
Varmt välkommen till denna radhusidyll uppe på höjden med sol, utsikt och 60-talscharm. Läget är högt och fritt, med milsvid vy över landskapet och kvällssolen som lägger sig som ett rödguldigt skimrande filter över hemmet. Grönskan ramar in den lilla trädgårdstäppan och altanen i sydväst, en plats där kvällarna gärna fortsätter tills stjärnorna tänds. Huset bjuder på en tidstypisk charm med originalkök och många fina detaljer bevarade från byggnadsåret, såsom golv och trappa i kolmårdsmarmor, ytterdörr med hamrat råglas, holländsk ekparkett, gabondörrar och inbyggda garderober. Planlösningen är välplanerad med kök, matplats och vardagsrum som samsas i en social helhet på entréplanet. På detta plan finns också gästtoalett, förråd och garage med elbilsladdare. En trappa upp väntar fyra bra sovrum, ett stort badrum med bastu och tvättdel samt ytterligare förråd. Grannskapet präglas av lugn, trivsel och vänskap där traditioner som sommarfest och vårstädning samlar både nya och gamla Brantenstigenbor. Här bor du barnvänligt och skyddat från biltrafik uppe på berget, med naturen runt hörnet och nära till Fruängens service och tunnelbana. Du kan promenera dit på cirka 15 minuter eller ta buss 173 som även går vidare till Älvsjö och pendeltåget. Till city är restiden cirka 35 minuter.
BOSTADSTYP
Radhus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Brantstigen 31
OMRåDE
Segeltorp
RUM
5 rum varav 3 - 4 sovrum
AREA
118 kvm, taxeringsinformation
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
5 172 000 KR - Småhusbyggnad 2 231 000 KR, Småhusmark 2 941 000 KR
SUMMA PANTBREV
970 000 KR
TOMTAREAL
142 kvm
TOMTTYP
Trädgårdstomt
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
PLANBESTäMMELSER
Vattenskyddsområde (2008-11-25) Tomtindelning (1969-05-14) Stadsplan (1963-03-14)
RäTTIGHETER
Förmån: Avtalsservitut Ledning mm, 01-IM7-64/2661.1
BYGGNADSTYP
Radhus 2-plan
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1962
ENERGIDEKLARATION
Beställd
ENERGIKLASS
Ingen angiven
FASTIGHETSBET
Bergskammen 18
UPPVäRMNING
11 952 kr/år
EL
8 336 kr/år
RENHåLLNING
4 750 kr/år
VäG, SAMF
4 800 kr/år
FöRSäKRING
2 364 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
32 202 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
3 personer
Allmänt
När radhusen på Brantstigen uppfördes 1963–1964 var nuvarande ägares mormor och morfar bland de första att välja plats och flytta in. Valet föll på just detta hem tack vare det höga läget och den milsvida utsikten. Här levde de större delen av sina liv, och sedan dess har huset stannat kvar inom släkten. Det mesta är bevarat i sin originalcharm, och det som har renoverats har fått en varsam uppdatering med hänsyn till det formspråk som präglade 60-talet.
Funktionalism och modernism med fokus på trivsam enkelhet har satt grunden till detta boende. Och visst är det enkelt att trivas här. Det höga och fria läget ger ljus, utsikt och en härlig känsla av att naturen alltid finns nära. Trädgårdstäppan och altanen i sydvästläge bjuder på många soliga timmar, medan det insynsskyddade läget gör både inne- och utelivet privat och rofyllt. Planlösningen passar utmärkt för familjeliv och samspelar fint med det lugna och barnvänliga området, samtidigt som storstadens utbud finns inom räckhåll.
Entréplan:
Hall
Innanför den vackra ytterdörren i ek och hamrat råglas välkomnas du av en hall med golv och trappa i kolmårdsmarmor som sätter tonen för husets tidstypiska känsla. Väggarna är målade i Stockholmsvitt, och på några partier sitter en vacker tapet ur Stig Lindbergs serie Herbarium från Boråstapeter. Intill dörren släpper ett stort spröjsat fönster in ljuset och ger ett luftigt intryck. För avhängning finns en mindre garderob, krokar, galghängare och skoställ. Utanför skyddas entrén av överbyggnad och tegelväggar, vilket gör det till en fin plats för krukor och blommor. Här fångar morgonsolen de första strålarna.
Kök
Ett varsamt uppdaterat originalkök där 60-talets charm möter moderna funktioner. Köket renoverades 2020 av fackmän från Ingwallköket där mycket av den ursprungliga inredningen finns kvar. Skåpinredningen består av fasta hyllor i original och skafferiet har utdragbara lådor. Bänkskivorna är i Perstorpsplatta och diskbänken är den gedigna modell som suttit här sedan huset byggdes. Väggarna är delvis kaklade, och på golvet ligger linoleummatta från 2020. Vitvarorna är från 2020: bred kyl/frys med vinkyl från Grundig, diskmaskin från Asko, mikro från Whirlpool, induktionshäll och ugn från Electrolux.
Vardagsrum
Ett härligt rum där ljuset flödar in genom ett stort fönster med låg bröstning och bred fönsterbänk i marmor. Härifrån nås altanen genom glasade dörrar som suddar ut gränsen mellan inne och ute och låter naturen bli en del av rummet. Golvet är i ekparkett av holländskt mönster och väggarna målade i vitt, vilket skapar en ljus och luftig känsla. Mellan kök och vardagsrum finns en generös öppning med glasade ekdörrar som kan vikas undan, öppnas upp helt eller stängas efter behov. Planlösningen gör det enkelt att möblera med både en bekväm soffhörna och ett större middagsbord för sociala tillfällen.
Matplats/läshörna
Intill köket ligger ett charmigt rum som idag används som läshörna men som även passar perfekt som matplats. Här finns ett stort fönster som bjuder på grönskande utsikt och släpper in gott om ljus. Golvet är i holländsk ekparkett som knyter an till husets övriga rum och ger en varm, sammanhållen känsla.
Gäst-wc
En liten och praktisk gäst-wc som renoverades 2017. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger ett stenliknande klinkergolv som harmonierar fint med kolmårdsmarmorn utanför. Handfatet står på en specialbyggd träskiva som ger rummet karaktär och under finns förvaring.
Förråd, pannrum och garage
Från entréplanet nås ett praktiskt förråd och det tidigare pannrummet där bergvärmepumpen idag är placerad. Här finns gott om plats för extra förvaring. Garaget nås direkt inifrån huset och är utrustat med egen elbilsladdare (11 kW) som gör vardagen smidig för den som kör elbil. Under garaget finns ett stort utrymme där det tidigare funnits en oljecistern, idag kan det användas som vinkällare eller för förvaring.
Övre plan
Det övre planet nås via trappan i kolmårdsmarmor och samlar bostadens privata rum kring en inre hall med vitmålade väggar och trägolv. Härifrån nås alla rum, och hallen rymmer fyra skåp, en garderob samt ett stort förrådsrum där både ventilationssystemet och bredbandet är placerade.
Sovrum 1
Ett ljust och trivsamt rum med vitmålade väggar och en fondvägg i Stig Lindbergs Herbarium från Boråstapeter. På golvet ligger trägolv och dubbeldörrarna till den franska balkongen släpper in fint ljus. Förvaringen är god med rymliga garderober.
Sovrum 2
Detta rum har vitmålade väggar och trägolv. Även här finns gott om förvaring i rymliga garderober, vilket gör rummet både praktiskt och lättmöblerat.
Sovrum 3
Ett rum där väggarna är målade i en fin blå ton och golvet är i trä. Bra förvaring erbjuds även här med flera garderober.
Sovrum 4 / kontor / bibliotek
Rummet var ursprungligen ett sovrum men har byggts om och fått en dörr in till badrummet. Väggarna är målade i gräddgult med en vägg i rött och golvet är i trä. Vackra dörrar vetter mot hallen och släpper in morgonsolen ända till i hallen.
Badrum
Det stora badrummet på övre plan renoverades 2004. Väggarna är klädda i vitt hamrat kakel och på golvet ligger ljusa klinkers med behaglig golvvärme. Rummet är välutrustat med dusch, handduksvärmare, spotlights samt en tvättavdelning med tvättmaskin och torktumlare från Bosch (2017). Vid handfatet finns en kommod med sex lådor som ger gott om förvaring, och ovanför sitter ett spegelskåp med överskåp för ytterligare plats.
Bastu
Från badrummet nås den inbjudande bastun med väggar och bänkar i trä och klinkergolv med golvvärme. Här finns även våtrumshögtalare som är kopplade till husets musiksystem (Sonos) och gör det enkelt att skapa en avkopplande stämning.
Urval av renoveringar och bra att veta
Larm från Verisure finns inkopplat och kan övertas om önskemål finns.
Kök renoverat 2020
Rör relinade 2020
Gäst-wc renoverad 2017
Bergvärmepump 2015
Toaletterna renoverades 2011
Badrum renoverat 2004
Egen elbilsladdare (11 kW) i garaget
Ventilation som sänker radonhalten till under 40 Bq/m³ och ger bättre inomhusklimat
Musiksystem (Sonos)
Gästparkering finns vid infarten till radhusen
ARKITEKT: Nils Malmborg & Olle Zetterberg 1962
I början av 1960-talet började byggnadsfirman Einar Mattsson att planera för radhus i kvarteret Bergskammen i Segeltorp, i den del som ligger granne med och på bekvämt avstånd från Fruängens Centrum. Som arkitekter anlitades Nils Malmborg och Olle Zetterberg. Radhusen uppfördes under åren 1962–1963.
Olle Zetterberg är den mer omtalade av de två arkitekterna. Han föddes i Stockholm 1909 och kom under åren 1930–1933 att utbilda sig vid Tekniska skolans Byggnadsyrkesskola. Han fortsatte därefter sina studier vid Kungliga Tekniska högskolan 1935–1937. Innan och under studietiden arbetade han åt arkitekten som Gunnar Asplund, Cyrillus Johansson och Sigurd Lewerentz. 1934 anställdes han av Ernst Grönwall och där stannade han till 1943 då han startade eget.
Tillsammans med Ernst Grönwall ritade Zetterberg biografen Draken vid Fridhemsplan som invigdes 1938. 1941 stod kollektivhuset Gärdesgården på Erik Dahlbergsgatan på Gärdet klart och vid samma tid ritade han en mängd hyreshus, både i närförort och i innerstaden. Från och med början av 1950-talet samarbetade han med byggmästare Einar Mattssons och har ritat många av Mattssons byggen.
Byggnaden och dess disposition
Radhusen vid Brantstigen, som är drygt 30 till antalet, ligger på en liten höjd och omges av lummig grönska. De disponeras i två våningar samt i vissa fall också en inredd suterrängvåning där tomterna så medger.
Detta radhus är uppfört i två våningar med entré och garage samt ett stort vardagsrum och kök med matplats på bottenvåningen. Intill entrén ett kapprum med wc intill. En trappa upp finns fyra sovrum samt wc och bad med tvättstuga. Dessutom ett rymligt förråd. Att bygga radhus med garage var något nytt i början av 1960-talet och visar hur viktig bilen hade blivit för den tidens människor.
Radhuset var avgjort påkostat när det uppfördes vilket inte minst den vackra, marmorklädda trappa som går genom huset vittnar om. Köket, som också rymde en matplats, inreddes med spis, diskbänk samt både kylskåp och skafferi och en mängd bänkar och skåp. Badrummet var förhållandevis rymligt och försågs med fönster. I sovrummen fanns en mängd garderober som gav en god förvaring. Innerdörrarna var fanerade med ädelträ och det fanns dessutom ett elegant glasparti mellan kök och vardagsrum.
Sedan huset uppfördes har mycket litet ändrats och det mesta är sig likt. Sn stor del av alla ursprungliga detaljer har bevarats.
Arkitektur
1960-talets arkitektur är en sparsmakad och elegant modernism som till viss del präglas av tidens rationella byggande. Dessa ideal kunde nyttjas förtjänstfullt för att skapa mycket eleganta byggnader med en ren enkelhet som står sig bra än idag. Spritputs, ädelputs och tegel var vanliga fasadmaterial, precis som obehandlad betong eller betongskivor med frilagd ballast. Ädla material som teak och ek användes ofta till ytterdörrar. Taken var ofta platta och en karakteristisk detalj från tiden är att de dras ned en bit på fasaden vilket ger en synlig plåtsarg.
Radhusets fasad är putsad i en bruten vit nyans. Mot gatan finns en nyare garageport samt ursprungliga dörrar som leder in till sop- och pannrum. I mitten finns husets entré med omfattning av tegel. En oerhört snygg spröjsad träport ackompanjeras av ett spröjsat träfönster. En mycket snygg komposition! Mot gården har fasaden en mer asymmetrisk uppbyggnad med fönster av olika storlekar, en altandörr samt ett franskt fönster med svart smidesräcke framför. Fönstren är vitmålade, vissa karmar är brunmålade. Taket är utformat som ett asymmetriskt sadeltak med ett kort, brant takfall mot gatan och ett långt, svagt sluttande mot gården .En fin detalj är skorstenen i gult tegel som bryter av taksiluetten.
Kvalitéer
Det radhus på Brantstigen som nu är till salu är ett ovanligt fint exempel på det tidiga 1960talets byggande. Den eleganta porten i trä och glas vittnar om byggherrens omsorger, vilket även den storslagna marmortrappan som går mellan våningsplanen gör. Trappan har ett pinnräcke och handledare av trä. Från övervåningen är utsikten ned mot det spröjsade hallfönstret fantastisk!
I huset finns många riktigt fina detaljer. Parkettgolv, tidstypiska fanerade innerdörrar, parketter och mängder av inbyggd förvaring. Snickerier som foder och lister har också bevarats. Vardagsrummet har ett enormt fönster med låg bröstning och en rejäl fönsterbänk i marmor. Mellan kök och vardagsrum finns en stor öppning med ett glasade ekdörrar som gör det möjligt att öppna upp eller stänga igen, allt efter behov. En fin lösning! Köket bevarar åtskilligt av den ursprungliga inredningen och är verkligen trevligt!
Trädgård och uteplats: Huset har en liten trädgårdstäppa i sydvästläge där solen ligger på från lunch till solnedgång. Här finns en trädäckad uteplats som är insynsskyddad och har plats för både matbord och en sittgrupp för avkoppling. Trädgården ramas in av grönska och är planterad med tåliga och lättskötta växter som murgröna, lavendel, kattfot, backtimjan och humle. En syrenbuske står vackert vid tomtens kant och ger färg och doft under våren. Gångar och ytor är delvis lagda med rödstensplattor som ger en tidlös känsla. Trädgården övergår i naturmark med synliga berghällar och lummig vegetation som förstärker den naturnära känslan. På framsidan finns en plan gemensam gräsmatta som passar utmärkt för bollspel och lek. Läget på återvändsgata gör området lugnt och tryggt med minimal biltrafik - perfekt för barn som ska lära sig cykla.
Segeltorp är ett omtyckt och barnvänligt område där grönskan och naturen alltid finns nära. Brantstigen ligger högst upp på berget vilket gör det fritt från genomfartstrafik och ger en lugn och trygg miljö, perfekt för barnfamiljer. Här finns en stark grannsammanhållning och en trivsam förening med traditioner som vårstädning med korvgrillning, sommarfest, kräftskiva och årsmöte. I kvarteren träffas man gärna på en kopp kaffe eller ett glas vin en solig fredagseftermiddag För den som vill röra på sig eller njuta av naturen finns närhet till utflyktsmål som Långsjöns badplats och Gömmarens naturreservat. På Zetas trädgård kan man både fika och handla växter. Fruängens tunnelbana nås på cirka 15 minuter till fots och buss 173 tar dig smidigt till pendeltåget i Älvsjö på omkring tio minuter. Bra skolor och förskolor finns också i närområdet.