Kaptensbacken 1, Villa Gadelius

15 ROK 498 KVM 15 000 000 KR

Se bilder Planritning

VILLA GADELIUS – ETT LANDMÄRKE I SALTSJÖBADEN

FOTO: JAHNSON TEXT: MURÉN

Villa Gadelius är ett välkänt landmärke i Saltsjöbaden, med sin höga placering ovan Neglingeviken. Villan uppfördes 1896 för bankdirektören Carl Jansson och förvärvades 1928 av familjen Gadelius, vars namn villan sedan dess bär. Genom sitt läge, sin storlek och utformning är villan på långt håll synlig både från land och från vattnet. Dess torn med spira når 20 meter över marken. Villan är uppförd i en stil som kombinerar nationalromantik med östkustamerikanska stildrag, s k stick style, eller schweizerstil. Villan var privatägd till mitten av 1900-talet och har därefter huserat olika verksamheter. Interiören har byggts om för att anpassas till dessa olika verksamheter, men den ursprungliga planlösningen med representativa rum i fil på bottenvåningen samt en privat del med flera sovrum på övervåningen är till stor del bevarad. Ursprungliga detaljer som bröstningar, golvlister, innerdörrar, dörr- och fönsterfoder, stuckaturer och kakelugnar finns bevarade och återkommer i flera rum och salar. Den pampiga entréhallen med trappor, trappräcken och balkar med intarsia lämnar ingen oberörd. Idag kräver fastigheten en omfattande restaurering såväl interiört som exteriört. Ett läckage från taket har lett till en fuktskada som behöver utredas och flertalet element har frysts sönder. Ett antikvariskt utlåtande har gjorts angående villans renovering och återbördande till bostad, och rör både bevarande och återställande. Villa Gadelius är utpekat som kulturminne, och till det kulturhistoriska värdet hör även tomten med dess topografi och grönstruktur. Se detaljplan för särskilda bestämmelser. Visningar sker under februari. För mer information och visningstider mejla på villagadelius@historiskahem.se

Visningar

Kontakta mäklaren för mer information om visningar.

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Kaptensbacken 1, Villa Gadelius

OMRåDE

Saltsjöbaden - Neglinge

RUM

15 rum

AREA

498 kvm + 164 kvm biarea, enligt uppmätning

PRIS

15 000 000 kr

TOMTAREAL

5 225 kvm

PLANBESTäMMELSER

Detaljplan (2024-01-31)

RäTTIGHETER

Avtalsservitut Villa Nyttjanderätt D-2016-00097541:1 Förmån: Officialservitut Vatten Och Avlopp, 0182K-2023/26.1 Last: Avtalsservitut Villa, 01-IM8-30/7.1

Byggnad

BYGGNADSTYP

3-plansvilla med källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1896

FASTIGHETSBET

Neglinge 13:6

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Husets historia

Bankdirektör Carl Jansson anlitade Gustaf Wickman som arkitekt när han i slutet av 1800-talet lät uppföra den villa som fick namnet Villa Sjötäppan. Wickman var välkänd i bankkretsar tack vare sina många uppdrag inom bankväsendet i hela landet. Han har även ritat Kiruna kyrka och ett stort antal sjukhusbyggnader. Villa Sjötäppan, var en av de tidigaste villorna som uppfördes i området efter Saltsjöbanans tillkomst. 1928 köptes villan av Knut och Gabriella Gadelius, och villan fick namnet Villa Gadelius. Familjen Gadelius hade sju barn och för att anpassa boendet till familjen lät man göra vissa mindre ombyggnader. För detta engagerades arkitekt Inga Casparsson, uppvuxen i en konstnärsfamilj i Saltsjöbaden. På ombyggnadsritningarna daterade 1930 kan man se att den ursprungliga planlösningen med stora salar bevarades men att fler toaletter och badrum tillkom. På nedervåningen fanns tambur med kapprum, en inre hall, kök med skafferi och isskåp, serveringsrum, två jungfrukammare, herrum, vardagsrum, matsal och en frukostveranda. På övervåningen fanns en större sängkammare samt fem sovrum, två badrum och en interntrappa ner till köket. Knut Gadelius gick bort 1932 och därefter bodde änkan Gabriella Gadelius kvar med de sju barnen. 1949 köpte Nacka kommun en avstyckad del av tomten och uppförde ett ålderdomshem. På 1950-talet byggdes villan om för att inrymma skolverksamhet. De stora salarna användes som skolsalar och den före detta frukostverandan blev lunchrum för lärarna. På övervåningen lades tre klassrum och en lägenhet med tre rum och kök, troligen för skolans föreståndare. Inga Casparsson gjorde även dessa ombyggnadsritningar. Villan har efter skolverksamheten använts som bland annat ateljé, förskola, ungdomsgård och flyktingboende.

Arkitektur

ARKITEKT: Gustaf Wickman 1896

Villa Gadelius är uppförd i två våningar och har en oregelbunden byggnadsvolym. Stilen kombinerar nationalromantik med östkustamerikanska stildrag, s k stick style, eller schweizerstil, något som var vanligt bland större, representativa villor vid tiden runt det förra sekelskiftet. Dessa villor hade vanligen fasader med stående och liggande panel, och ibland även fjällpanel i byggnadens övre parti. Fasaderna pryddes också av snickarglädje, utkragningar och vinklar. Till stilen hör också detaljer som verandor, balkonger, burspråk, torn och bearbetade skorstenar. Invändigt tillämpades den engelska fria planen med en stor och representativ hall i centrum. Hallen gick ofta genom två våningar och sällskapsrummen placerades kring hallen. Alla dessa karaktärsdrag stämmer in på Villa Gadelius utformning. Villan hade ursprungligen en spånklädd fasad och fasaderna avfärgades i en brun kulör medan listverk och räcken fick en faluröd nyans. Byggnaden har ett torn i den nordöstra fasaden och en stor, öppen veranda i motsatt hörn. Vid norra ytterväggen placerade arkitekten, på engelskt vis, en hög skorsten.

Architecture

Fastighetskarta

Område

Villa Gadelius står på en höjdrygg vid Neglingevikens norra strand, den så kallade Kaptensbacken, med utsikt över land och hav. Tomten var ursprungligen den i särklass största i området. Villan är en del av Saltsjöbadens tidiga bebyggelse och byggherren, bankdirektör Carl Jansson, var kompanjon med Ernest Thiel, som under 1890-talet tillsammans med K A Wallenberg lanserade idén om Saltsjöbaden som en exklusiv villa- och badort vid Östersjökusten nära Stockholm. Samtidigt som tomter styckades av och såldes anlade man också Saltsjöbanan, vilket gjorde det lättare för människor att förflytta sig till och från staden. Under tiden kring det förra sekelskiftet präglades Stockholms stad av trångboddhet och bostadsbrist, och att bygga villastäder på avstyckad mark utanför stadskärnan var en åtgärd för att motverka detta. Till Saltsjöbaden flyttade den välsituerade borgarklassen, inte på grund av bostadsbrist utan på grund av nya boendeideal, som dock bland annat hade sin grund i bristfälliga sanitära förhållanden i huvudstaden. Vattnet vid Saltsjöbaden är ovanligt saltrikt för att vara inomskärs och omgivningarna natursköna. Saltsjöbaden kom att både bli en badort och ett villasamhälle.