Genom vackert Sörmländskt slättlandskap slingrar sig vägen fram till denna röda stuga med vita knutar. Här vid foten av det skogsklädda Uggleberget, med en fornborg dit traktens invånare fordom sökte sig för att ta skydd, råder verkligen ett lantligt lugn endast en timmes bilfärd från Stockholm och ca 15-20 min från Nyköping. Stugan har skogen strax utanför entrén, och från vardagsrummet och sovrummet är det utsikt över ängderna. Solnedgångarna är magiska. Ljusinsläppet är generöst, och ute i den lummiga trädgården njuter man av solen. Uppe vid skogsbrynet står en bod med vedeldad bastu, omklädningsrum och förråd. Finfina odlingsmöjligheter erbjuds, och i området finns bra bär- och svampmarker. En kort promenad eller cykeltur bort ligger Långsjön där stugan har en egen båt som ingår i husköpet, men köparen uppmanas att ta kontakt med markägaren för att fortsatt få ha båten där.
BOSTADSTYP
Fritidshus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Runtuna Myra 4
OMRåDE
Runtuna
RUM
2 rum
AREA
45 kvm + 30 kvm biarea, taxeringsinformation
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
848 000 KR - Småhusbyggnad 334 000 KR, Småhusmark 514 000 KR
SUMMA PANTBREV
110 000 KR
TOMTAREAL
2 283 kvm
TOMTTYP
Natur- och trädgårdstomt
VATTEN/AVLOPP
Enskilt sommarvatten. Avlopp saknas
RäTTIGHETER
Förmån: Officialservitut Vattentäkt vattenledning, 04-RUN-297.1 Förmån: Officialservitut Väg, 04-RUN-297.2
BYGGNADSTYP
1-plansvilla med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1939
UPPVäRMNING
El, vedspis och solvärme
ENERGIDEKLARATION
Ej nödvändig
ENERGIKLASS
Ingen angiven
FASAD
Trä
FöNSTER
3-glas samt 2-glas
TAK
Betongpannor
FASTIGHETSBET
Runtuna-myra 1:8
Allmänt
Stugan uppfördes vid slutet av 1930-talet, och sedan dess har den förvaltats väl av sina ägare. På 1990-talet lät man sätta in ett charmigt funkiskök, och 2020/2021 byttes alla fönster till välisolerande två- och treglasfönster. Under senare år har väggarna målats och de fina trägolven slipats. Dessutom har nuvarande ägare fått godkänt för att anlägga ett avloppssystem med egen infiltrationsbädd, och det finns utrymme för att bygga ett badrum i källaren (kontakta mäklaren för mer information).
Vardagsrum
Hörnplacerade fönster fyller vardagsrummet med ljus, och i väster blickar man ut över ängderna. Det är ett lättmöblerat rum med plats för både soffa och matgrupp. Trägolvet är slipat och väggarna målade i en ljusblå kulör.
Kök
Även i köket strömmar ljuset in genom hörnplacerade fönster. Köket är inbjudande, och vid fönstren har en matgrupp sin givna plats. Det finns bra arbetsyta, och de charmiga funkisskåpen med ljusblå luckor och lådor erbjuder bra förvaringsmöjligheter för både glas, porslin, redskap och skafferivaror. Partiet ovanför diskbänken och vedspisen är klätt med terrakottafärgat kakel. Golvet är slipat och kökets väggar målade i vitt.
Sovrum
I sovrummet, med utsikt över ängderna, finns det plats för en dubbelsäng eller två våningssängar. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i en ljusrosa kulör. Fönstren och listerna är målade i ljusblått.
Hall
Innanför den charmiga farstukvisten välkomnas man av en trevlig hall med rymlig avhängningsnisch. Hallens väggar är vitmålade och liksom i vardagsrummet, sovrummet och köket är det gamla fina trägolvet slipat.
ARKITEKT: arkitekt okänd
Sportstugor började bli vanliga vid början av 1900-talet, även om begreppet sportstuga myntades först kring 1915–1920. Framväxten var ett resultat av tidsandan där industrialiseringen och urbaniseringen fick människor, främst medelklassen i storstäderna, att söka sig ut på landsbygden. Friluftsliv och motion blev en livsstil, liksom ett ökat intresse för naturen och hembygden. Allt i enlighet med den nationalromantiska epoken. Från slutet av 1930-talet blev det även vanligt att den lägre medelklassen och arbetarklassen skaffade sig sportstugor. Lagstadgad rätt till semester kom 1938, vilket gjorde att än fler hade möjlighet att ta sig i väg och ut i naturen. 1950-talet innebar för många i Sverige en ökad levnadsstandard där man fick råd till att bo större och hade möjlighet att skaffa sig bil. Bilen fick till följd att allt fler skaffade fritidshus i naturområden på avstånd från storstäderna. Vissa köpte torp och gårdar medan många valde att bygga sig en modern stuga med rena linjer och modern komfort. Intresset för monteringsfärdiga hus kom att öka efter andra världskriget. Svensk träindustri kunde utveckla nya virkesbesparande och värmeisolerande byggnadsmetoder till följd av en statlig satsning på trävaruexport, och trähusfabrikanter tillverkade ofta fritidshus under vintersäsongen för att jämna ut produktionen. Renodlade fritidshusområden byggdes också i snabb takt och fortsatte så in på 1960-talet. I och med rätten till fyra veckors semester, som kom 1963, ökade fritidshusbyggandet ytterligare. Kommunerna skulle genom översiktsplanering anvisa särskilt lämpliga områden för fritidsbebyggelse.
Sportstugan var ursprungligen enkel i sitt utförande och ganska billig att uppföra, vilket gjorde att fler hade råd. Från allra första början var stugorna inte tänkta för övernattning och benämndes också som söndagsstuga, dit man åkte på sin lediga dag. Sportstugan kom sedan att få uppvärmning och större komfort, vilket gjorde övernattning möjlig. Senare övergick benämningen sportstuga mer till fritidshus eller fritidsbostad. Stugorna blev allt eftersom större och mer bekväma och välutrustade. De kunde bestå av kök eller kokvrå för lättskött hushållsarbete, en storstuga för umgänge och ett eller flera små sovrum. Familjen skulle kunna tillbringa sin ledighet utan att den blev förknippad med besvär. Från att fritidsstugan tidigare stått för att vara en enkel miljö som var en motsats till den vanliga bostaden kom stugorna därefter alltmer att uppgraderas och likna det ordinarie hemmet i komfort och bekvämlighet.
Trakten kring Runtuna är en fantastiskt kulturbygd med många gamla gårdar och torp som ligger spridda bland hagar, åkrar, ängar, grusvägar, skogspartier och sjöar. Inom en halvtimmes bilresa från stugan har man såväl havet som småstaden Nyköping med ett trevligt utbud av kaféer, restauranger och shopping. Regniga dagar kan man besöka Sörmlands museum, Biostaden eller Hjortenbergsbadet med äventyrsbad. I denna del av Södermanland finns även många mysiga fik, välfyllda antikbodar, historiska sevärdheter och härliga naturreservat som bjuder in till vandring.