Sävenäsgatan 4

7 ROK 170 + 44 KVM 15 175 000 KR

Se bilder Planritning

VACKER & VÄLRENOVERAD TJUGOTALSVILLA I GEMYTLIGA STUREBY

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: HENRIK & GUSTAV

Villan på Sävenäsgatan 4 bär på över ett sekel av historia och har bevittnat villastadens begynnande framväxt i Stureby. Det är ett synnerligen vackert hus, med både en interiör och exteriör som är lika klassisk som oerhört väl underhållen. Under sommarhalvåret draperas fastigheten av naturens insynsskydd och här finns en mångfald av fruktträd, blomstrande växtlighet och plats för odling samt fina middagar på altanen. Villan har en total area av 214 kvadratmeter fördelat på två våningsplan och källare. Entrévåningen stoltserar med ett stort och lantligt kök som är sammanlänkat med ett matrum och därintill ett vardagsrum med en eldstad i blickfånget. Här finns en ateljé, liksom en rymlig hall och ett badrum med dusch. Tre sovrum finns på övervåningen jämte ett allrum och en wc. I källaren finns tvättstuga och tilltagna förrådsutrymmen. Uppvärmning via bergvärme, fiber, laddbox och stora underhåll utförda av grund, tak, fasad och fönster. I hemtrevliga Stureby bor man med närhet till fina parker och lekplatser, förskolor och grundskola. På promenad- och cykelavstånd finns skogsområden likaväl som kvarterskrog och bra caféer. Med tunnelbana, endast 650 meter från huset, tar man sig snabbt in till staden. Välkomna att bli nästa ägare av denna pärla från 1923!

BOSTADEN ÄR SÅLD FÖR 15 175 000 kr

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Sävenäsgatan 4

OMRåDE

Stureby

RUM

7 rum

AREA

170 kvm + 44 kvm biarea, mätbevis, (134 + 48 kvm enl. taxering)

PRIS

15 175 000 kr slutpris

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

9 244 000 KR - Småhusbyggnad 4 044 000 KR, Småhusmark 5 200 000 KR

SUMMA PANTBREV

5 500 000 KR

TOMTAREAL

689 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt V/A

PLANBESTäMMELSER

Tomtindelning (1962-06-15) Stadsplan (1948-09-10)

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½-planshus med källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1923

UPPVäRMNING

Bergvärme

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2022-05-24

ENERGIKLASS

B

ENERGIFöRBRUKNING

37 kWh/kvm per år

FASAD

Trä

STOMME

Trä

FöNSTER

2-glas kopplade

BJäLKLAG

Mellanbjälklag av trä

TAK

Betongpannor & delvis plåt

GRUNDLäGGNING

Källare & delvis krypgrund

VENTILATIONSTYP

Självdrag

BREDBAND/TV

Telia öppen fiber

FASTIGHETSBET

Grankotten 15

Driftskostnader

EL

36 524 kr/år

VA

7 915 kr/år

RENHåLLNING

3 313 kr/år

SOTNING

500 kr/år

FöRSäKRING

7 140 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

55 392 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

3 personer

KOMMENTAR

I posten el ingår uppvärmning, laddning av bil har påverkat förbrukningen av el. Under 2024 spenderades 16 675 kWh.

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Skicket är mycket gott och huset har genomgått stora renoveringar sedan nuvarande ägare flyttade in 2008. Bland de saker som är bevarade från byggåret finner vi bland annat fönsterbågar, några innerdörrar, golvet på övervåningen samt några garderober och delar av svalskafferi. De flesta renoveringsåtgärder har utförts på ett sådant tidstypiskt vis att man lätt kan tro att det är original.

Kök & matsal

Hemmets hjärta är köket som här renoverades 2013. En platsbyggd och färggrann skönhet där bland annat skåpluckor räddats från ett annat kök från 1923. Till den maskinella utrustningen hör kyl och frys samt induktionshäll och diskmaskin. Ordentligt med förvaring erbjuds, inte minst i det fina skafferiet. Gott om ljusinsläpp och en sömlös övergång till husets matsal. Gott om plats för ett stort matbord och här är det bara några steg ut till husets altan. I matsalen står ett löst serveringsskåp som tillhör huset. Trägolv med tapetserade och målade väggar.

Vardagsrum

Ljust och trevligt vardagsrum med fönsterpartier i två väderstreck och en fungerande eldstad med kassett i blickfånget. Vitmålade väggar och trägolv.

Ateljé

Intill husets entré finns ett ljust och fint rum som kan nyttjas som alltifrån ateljé till kontor eller sovrum. Fönster i tre väderstreck inklusive pardörrar med glaspartier som leder ut mot trädgården. Vitmålade väggar och trägolv.

Entréhall

Rymlig hall som direkt sätter tonen för resten av huset med sin klassiska prägel. Viktorianskt klinkergolv möter upp ett trägolv och en välpassande mörk mönstertapet. Synnerligen fin platsbyggd hatthylla med skoförvaring liksom en stor platsbyggd garderob.

Badrum

På detta våningsplan finns ett badrum som renoverades 2017, med dusch och wc liksom dubbla handfat och handdukstorkare. Fint ljusinsläpp från ett fönsterparti. Mörkt klinkergolv med vattenburen golvvärme och vitkaklade väggar.

Allrum på övervåning

Ett alldeles ljuvligt trapphus med pärlspont leder upp till övervåningen som präglas av vackra plankgolv och ljust målade samt mönstertapetserade väggar. Allrummet är en ideal extra sällskapsyta med gott om ljusinsläpp från vackra fönsterpartier. Här finns det elgolvvärme.

Toalett

Bakom en målad dörr med ett krysspröjsat glasparti finns en toalett och handfat som betjänar våningsplanet. En röd mönstertapet möter upp ett linoleumgolv.

Sovrum I, II och III

Övervåningen disponeras med tre bra sovrum utan genomfart. I samtliga sovrum finns bra platsbyggd förvaring.

Källare & råvind

Husets källare består av flera utrymmen för förvaring och snickeri samt ett kallförråd och inte minst en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare. Klinkergolv och industribetong samt vitmålade väggar. Råvind finns i huset.

Trädgård & uteplats

Huset omges av en yteffektiv och välplanerad trädgård med plats både för odling och sköna middagskvällar. Den stora altanen är byggd i ett nordvästligt läge med sol från tidig eftermiddag till sen kväll på sommaren. Trädgården är oerhört uppvuxen och artrik med flera fruktträd såsom äpple, päron och gula plommon. Vinbärsbuskar, fläder och rosor finns liksom pioner, syren, kaprifol och lavendel. Gott om odlingsbäddar och pallkragar. Inte minst finns parkeringsplatser och vid storbesök kan hela den privata uppfarten användas. En vacker insynsskyddad oas!

Utförda renoveringar i urval

2022-24, ytskikt löpande. 2021, målning av fasad och grund. 2020, el och ytskikt i källare, laddbox (Charge Amps Halo). 2018, veranda. 2017, badrum. 2016, totalrenovering av fönster, verandadörr. 2015, fiberanslutning, totalrenovering av källare inklusive stambyte. 2014, renovering av lilla hallen. 2013, totalrenovering av kök och marksten till trädgård. 2012, nya golv på entréplanet (45 mm furuplank) samt mineralull i bjälklag, totalrenovering av vardagsrum och matrum. 2011, omläggning tak med nya pannor, byte från plåtfasad till trä, tilläggsisolering, farstukvist baksida, plåtarbeten, kassett eldstad. 2010, bergvärmeinstallation samt fläktkonvektorer i källare. 2009, dränering av grund, tillbyggnad med hall och ateljé liksom inbyggnad av balkong (allrum), kallförråd och källartrapp. 2008, utökning av sovrum, inbyggda garderober. Löpande byte av stammar rörande el, vatten och avlopp. Läs även besiktningsprotokollet.

Arkitektur

ARKITEKT: R. Bergman 1922

Dagens Stureby har en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Då låg hemmanet Ersta med sina stora ägor här. På 1600-talet blev Ersta en gård under Älvsjö och på 1700-talet överfördes den till Örby säteri. I början av 1900-talet förvärvades egendomen av Fastighets AB Villahem som ämnade anlägga en villastad på Erstas mark. Den döptes till Ersta Villastad och de första tomterna såldes redan 1921. Det dröjde emellertid inte lång tid innan namnet ändrades till Stureby efter Stureättens strider i Brännkyrka på 1500-talet. Orsaken till namnbytet var bland annat protester från Ersta diakoni som menade att namnet var alltför förknippat med deras område på Södermalm.

Fastighets AB Villahem sålde tomter och lät också uppföra villor i egen regi. Det förekom också en hel del självbyggeri då kunniga yrkesmän uppförde hus åt sig själva. Villorna byggdes i trä och merparten försågs med panel, men vissa reveterades, dvs putsades. Inledningsvis byggdes mest hus i det mindre formatet men det kom att ändras efter andra världskriget då det blev allt vanligare med tjänstemannavillor och så småningom uppfördes också en del radhus. Ett av de främsta exemplen på 1950-talets mer anspråksfulla villor är den gula tegelvillan vid Munkedalsvägen som ritades av Britt Pedersen 1957 för Märta Flodins räkning.

På 1920-talet låg Stureby trots allt ganska långt ut och för att få fart på tomtförsäljningen och underlätta för de som bosatte sig i området, startade fastighetsbolaget en egen busslinje som gick in till Ringvägen på Södermalm. 1930 ersattes bussen av spårvägslinje 19, den så kallade Örbybanan som gick mellan Slussen och Örby. Den kom att bli en föregångare till dagens tunnelbana vars station i Stureby invigdes 1951.

Byggnaden och dess disposition

Grankotten 15 ritades av R. Bergman 1922 och uppfördes som ett tvåfamiljshus med dubbla ingångar. På nedre botten fanns ursprungligen ett vindfång och en tambur samt två bostadsrum och ett kök med skafferi. En nästintill identisk bostad fanns en trappa upp, dock med något mindre rum under snedtaket. Denna lägenhet hade sin ingång via dörren intill köksentrén och hyrdes antagligen ut. Att hyra ut övervåningen var ett vanligt sätt att finansiera villabygget.

Köken hade vedspis och bänk med utslagsho och fast inredning i form av förvaringsskåp och sannolikt också en vedlår och några öppna hyllor. Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och i källaren fanns väl tilltagna utrymmen för ved. I källaren fanns också två torrklosetter samt tvättstuga och förråd.

1961 moderniserades villan och bostaden på bottenplan fick badrum samt ett litet wc i anslutning till tamburen. En trappa upp sattes bara wc in. Strax därefter byggdes öppna verandan på nedre botten in. På senare år har en tillbyggnad gjorts på ena gaveln och den rymmer en rymlig hall samt ett bostadsrum. Ett stort badrum har dessutom inretts i den forna verandan på nedre plan. Längs med två av husets fasader går numera en stor altan. Dessutom har fasaden renoverats omsorgsfullt. Villan disponeras idag som ett enfamiljshus.

Arkitektur

Under 1920-talet dominerades villaarkitekturen av den klassicism som vuxit fram under senare delen av 1910-talet. Den gustavianska arkitekturen och den svenska empirestilen tjänade som inspiration, precis som den internationella nyklassicismen. Fasader klädda med locklistpanel och spröjsade fönster var mycket vanliga, precis som en måttlig dos av snickarglädje i form av klassicistiska detaljer som lisener, oxögon eller överliggare ovan fönster eller dörr.

Grankotten 15 har en klassisk 1920-talsfasad med många fina detaljer. På ena gaveln finns en låg tillbyggnad med glasade pardörrar samt stora, spröjsade fönster där några har en spröjsning som för tankarna till det tidiga 1900-talet. Utbyggnaden och den äldre byggnadskroppen har båda en tidstypisk fasad klädd med locklistpanel som målats i en gul färg. Den äldre byggnadskroppen har spröjsade fönster av 1920-talsmodell med 2-3 glas i varje båge. De är målade i en vacker grön färg.

Kvalitéer

Med ett förträffligt läge i kvarterets inre finner vi denna ståtliga 1920-talsvilla med många fina detaljer. Fasaden och de smäckra träfönstren ger ett mycket tilltalande uttryck, precis som den tjusiga tillbyggnaden som infogats på ett sådant sätt att den äldre byggnadskroppen inte förvanskats.

Interiört finns många vackra byggnadsdelar bevarade. Spegeldörrar med och utan glasfyllningar, trägolv och en vacker trappa som leder mellan våningsplanen. Köket är av modernare datum, men har tydliga drag av 1920-talets ideal med vackra luckor och ett stort, platsbyggt skafferi i pärlspont som sväljer det mesta.

En trappa upp finns flera mysiga rum med snedtak och vindskupor. En rymlig övre hall med fönster i två väderstreck och burspråk binder samman utrymmena. Här finns bland annat en smart skjutdörr tillverkad av en äldre spegeldörr med krysspröjs.

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström

Architecture
Architecture

TRÄDGÅRD

Huset omges av en yteffektiv och välplanerad trädgård med plats både för odling och sköna middagskvällar. Den stora altanen är byggd i ett nordvästligt läge med sol från tidig eftermiddag till sen kväll på sommaren. Trädgården är oerhört uppvuxen och artrik med flera fruktträd såsom äpple, päron och gula plommon. Vinbärsbuskar, fläder och rosor finns liksom pioner, syren, kaprifol och lavendel. Gott om odlingsbäddar och pallkragar. Inte minst finns parkeringsplatser och vid storbesök kan hela den privata uppfarten användas. En vacker insynsskyddad oas!

Område

Stureby är en lugn, avskild och barnvänlig stadsdel med grundskola, förskola, lekplatser, grönskande parker, utegym och närhet till både Majroskogen och Hemskogens natur. Vivstavarvsparken kan särskilt lyftas fram som en omtyckt knutpunkt, med plaskdamm på sommaren och pulkabacke under vintertid. Besöker du däremot Tanneforsparken kan du få syn på brödbilen från Skeppsbro bageri och komma hem med fint frukostbröd. På gångavstånd från huset finns den mysiga kvarterskrogen Enskede Deli. Flera bra caféer finns i närheten liksom Gamla Östberga bageri och välrenommerade Enskedeparkens bageri. I öster där stadsdelen slutar finner vi Svedmyraplan med ICA Bea, en ovanligt välsorterad butik liksom apotek och djuraffär. Bandhagens centrum finns också relativt nära med bland annat ICA, apotek, bageri, caféer och restauranger. I behagligt tempo cyklar man till Gamla Enskedes trevliga utbud på cirka tio minuter. Med tunnelbanan, endast några minuter från din nya adress, tar du dig snabbt in till huvudstadens puls.