Hovgården Södergården 3

8 ROK 384 + 9 KVM 17 500 000 KR

Se bilder Planritning

HISTORISK GÅRD MED SJÖLÄGE, BETESMARKER OCH UTSIKT ÖVER BIRKA

TEXT: MURÉN / BECK-REMNES STYLING: RYDMAN

Södergården ligger med ett fantastiskt sjöläge på Adelsö mitt i världsarvet Hovgården, med utsikt över Björköfjärden och Birka. Gården ligger otroligt vackert, strax ovan den gamla vikingahamnen med Alsnöhus i fonden, och har ett centralt men ändå avskilt läge mitt i byn, alldeles vid Adelsö kyrka. Vattenkontakten och historiken kring området med kopplingen till vikingatid och medeltid skapar en svårslagen inramning. Fastigheten omfattar ett 295 kvm stort boningshus, en vinterbonad drängstuga om 2 r o k, visthusbod/förråd, baggstall/gårdsverkstad, får- och ponnystall/hönshus med tre ponnyboxar och två större boxar för får samt ytterligare en bod. Mangårdsbyggnaden byggdes 1893 och övriga byggnader är från 1700- och 1800-talen. I fastigheten ingår ett mindre vattenområde (fiskerätt), samfälld mark samt del i några mindre öar. Boningshuset, som är väl omhändertaget och har ursprunglig konfiguration, innefattar 8 r o k i två våningsplan med flera eldstäder/kakelugnar. Sveriges första riksting, Alsnö stadga, hölls 1279 i Alsnöhus som var Magnus Ladulås sommarslott. Här bor man nu mitt i Sveriges vagga, men ändå med en fot in i framtiden och lantligt och lugnt, men med pendlingsavstånd till centrala Stockholm. På Adelsö finns skola och affär. Båtpendling till city finns från Ekerö. Busshållplats utanför huset. Fina möjligheter till både odling och djurhållning, med bland annat en stor fruktträdgård anlagd på 1800-talet samt djurhus och betesmarker. Mälaren med sina stora fjärdar serverar fina utflyktsmål med båt och mycket bra fiske av bland annat gös, abborre och gädda, och ön bjuder på fin granngemenskap och ett aktivt föreningsliv. Varmt välkommen på visning 27 maj. Kontakta mäklaren för tidsbokning.

Budgivning

Högsta bud: 17 500 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
17 500 000 kr
1
27 maj 17.52

Visningar

Kontakta mäklaren för mer information om visningar.

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Hovgården Södergården 3

RUM

8 rum varav 5 - 7 sovrum

AREA

384 kvm + 9 kvm biarea, taxeringsinformation

PRIS

17 500 000 kr

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

4 533 000 KR - Småhusbyggnad 3 525 000 KR, Småhusmark 1 008 000 KR

SUMMA PANTBREV

6 000 000 KR

TOMTAREAL

28 495 kvm

TOMTTYP

Sjötomt med bete och grönområde

VATTEN/AVLOPP

Enskilt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Områdesbestämmelser (2006-06-20) Vattenskyddsområde (1982-01-12) Avgränsning Av Område För Fornlämning (1949-09-15) Fornlämning (1 st)

RäTTIGHETER

Samfällighet: Ekerö Hovgården S:1, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:2, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:3, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:4, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:5, Samfällighet: Ekerö Stenby S:5 Avtalsservitut Utloppsdike Avtalsservitut Va-Ledning Avtalsservitut Vatten- Och Avloppsledningar Last: Avtalsservitut Utloppsdike, D202200053473:5.1 Last: Avtalsservitut Va-Ledning, D202200053473:7.1 Last: Avtalsservitut Vatten- Och Avloppsledningar, D202200053473:6.1 Last: Ledningsrätt Elektronisk Kommunikation, 0486-2018/34.2 Last: Ledningsrätt Tele, 0125-97/19.1

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½-planshus

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1893

UPPVäRMNING

Direktverkande el, kakelugnar, luftvärmepump, braskassett, vedspis, golvvärme.

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2016-03-03

ENERGIKLASS

G

ENERGIFöRBRUKNING

207 kWh/kvm per år

FASAD

Trä

STOMME

Timmer

FöNSTER

2-glas

BJäLKLAG

Liggande timmer

TAK

Plåt

GRUNDLäGGNING

Granitblock

VENTILATIONSTYP

Självdrag

FASTIGHETSBET

Hovgården 1:2

Driftskostnader

UPPVäRMNING

66 400 kr/år

EL

9 600 kr/år

VA

5 500 kr/år

RENHåLLNING

4 200 kr/år

FöRSäKRING

16 000 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

101 700 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 12 646 KR

DRIFT RäKNAT På

2 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

På Södergården stannade tiden år 1893, och det största som hänt sedan dess är troligtvis att mangårdsbyggnaden fick panel på 1930-talet när också el drogs in i huset. Historien sitter i väggarna och rummen ackompanjeras av speglade pardörrar, foder, socklar och brädgolv i original. Vissa detaljer har kompletterats av Centrum för byggnadsvård, och färgsättning har skett i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Originalplanlösningen består av sällskapsytor, lantkök och glasveranda på entréplan, liksom groventré med tvättstuga. Här finns också bevarade kakelugnar och en vedspis. På övre plan väntar husets fyra sovrum samt ytterligare ett vardagsrum med en murad eldstad. Till fastigheten hör byggnader såsom drängstuga (gäststuga), Visthusboden (förråd) och två stall med hönshus och loge, en uppvärmd sadelkammare samt en gårdsverkstad. Det ingår även ett mindre vattenområde med fiskerätt, samfälld mark, samt del i några mindre öar.

Entréplan

Hall:

Huvudentrén till huset består av en glasad veranda med pärlspontsklädda väggar och ett brett furugolv med fris. Här finns en platsbyggd sittbänk med förvaring, ett generöst skoskåp och klädhängare. Groventrén hittas i sin tur på husets gavel och har försetts med skåp för kläder och linne, och ett fullutrustat badrum och en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och förvaring.

Kök

Köket ramas in av ett brett furugolv med fris som målats i rutmönster. En klassisk interiör bestående av luckor från Lidhult, delvis modifierade och inmålade på plats. Gångjärnen kommer från Kulturjärn, och alla vitvaror är inbyggda. En bänkskiva i ek sträcker sig runt och ger gott om arbetsyta för hela familjen. Bänkskivan håller plats för en härlig porslinsho samt ytterligare en rostfri diskbänk med dubbla diskhoar, liksom både en modern spis med glashäll och en bevarad vedspis. Skafferi och serveringsskåp erbjuder fin förvaring. Köket rymmer ett hemtrevligt köksbord och har försetts med installerad golvvärme.

Matsal

Matsalen är det första av tre rum i fil som binds samman av vackra pardörrar. Du når matsalen via en skjutdörr från köket, perfekt för grandiosa middagar och släktfiranden. Direktkontakten med köket och salongen underlättar vilken bjudning som helst då det är enkelt att underhålla gäster. På golvet ligger smalsågade furuplank och i hörnet står en bevarad kakelugn som skapar en extra mysig stämning.

Salong

Salongen omfamnas av en tapet i gustaviansk stil som går väl ihop med den holländska parketten som pryder golvet. Pardörrarna åt både matsal, bibliotek/tv-rum samt hallen ger en luftig och inbjudande känsla, och den fantastiska kakelugnen bidrar med ytterligare volym.

Bibliotek

Bostadshusets bibliotek/tv-rum har golv av mahognybetsad furu, bröstning, stuckatur och en bred kakelugn. Rummet har en tilltagen storlek och möbleras enkelt med soffgrupp och bokhyllor. Du når detta rum via salongen och via groventrén, vilket ger huset en runtgående planlösning.

Badrum 1

Badrummet på nedre plan är byggt 2018 fast i tidstypisk stil, och har klätts med helkaklade väggar och klinkers med fris. Här finns installerad golvvärme, spotlights, WC, dusch och en installerad handduksvärmare.

Övre plan

Vardagsrum övre plan:

Trots sin rymliga storlek har detta vardagsrum en mer privat karaktär tack vare sin placering på övervåningen, med fyra sovrum som vetter åt olika riktningar. Väggarna har dekorerats med en handmålad bård och platsbyggda bokhyllor, och på golvet ligger en holländsk parkett. I mitten tronar en öppen spis med braskassett som utgör en fin samlingspunkt.

Sovrum 1

Husets första sovrum rymmer en stor dubbelsäng och sängbord, och har tillgång till en kattvind som ger förvaring, liksom en lyxig en suite. Två fönster vetter ut mot de grönskande omgivningarna och ger ett fint ljusinsläpp.

Sovrum 2 & 3

De andra två sovrummen är av likartad storlek och har båda försetts med ett “extra utrymme” med varsitt litet fönster, perfekt att nyttja till lek, förvaring, som sovalkov eller dylikt. Rummet håller i sin tur plats för sängar och skrivbord, och råvinden nås via en lucka i taket.

Sovrum 4

Den inglasade verandan på övre plan passar fint som kontor eller ateljé med sitt fantastiska ljusinsläpp. Väggarna är målade och på golvet ligger en holländsk parkett. Rummet skulle även kunna nyttjas som ett extra sovrum.

Badrum 2

Det största sovrummet har en en suite som försetts med dusch, WC, handduksvärmare och golvvärme. Spotlights ger behaglig belysning, och kommoden kommer från IKEA.

Övriga byggnader

Drängstugan är troligtvis byggd på 1700-talet, med en stomme av liggande timmer. Den är vinterbonad och av enklare standard med två rum och pentry, dusch och WC samt en rörspis (kakelugn utan kakel). Bredvid hittas Visthusboden som troligtvis byggdes samtidigt och idag används som förråd i 1,5 plan med indragen el. Godset innefattar också ett baggstall med två stallboxar i ena delen, samt en gårdsverkstad i andra delen, troligtvis byggt någon gång på 1800-talet. Får- och ponnystallet innefattar i sin tur tre ponnyboxar och två större boxar för får, samt ett hönshus. Här finns också en uppvärmd sadelkammare och vintervatten. En loge tillkommer ovanpå varje stalldel. Bostaden tillhandahåller även en bod som arrenderas av svenska kyrkan för 18.000:-per år och används för personaländamål och förråd med WC. Denna kommer troligen att återlämnas 2023/2024 då kyrkan bygger en ny bod vid egen fastighet.

Arkitektur

ARKITEKT: 1893

Hovgården

Det finns få platser i Stockholmsområdet där historiens vingslag känns lika tydligt som på Hovgården på Adelsö. Under vikingatiden var detta en central plats för de styrande i landet. År 1279 är Hovgården platsen för Sveriges första riksting. Det brukar kallas ”Alsno stadga” och hölls i en byggnad som uppförts för Magnus Ladulås räkning. Det var en tegelborg som kallades Alsnö hus men som dessvärre inte bevarats åt eftervärlden. Många historiska dokument har undertecknats i denna byggnad!

Det finns också gott om fornlämningar från tiden. Bland annat märks hela sju gravhögar. Gravhögar var en form av begravningsplats som var vanlig vid den här tiden och vanligtvis var en större gravhög ett tecken på välstånd. I en av gravhögarna i Hovgården har man funnit resterna av ett par i 50-årsåldern samt både hundar och hästar. Dessutom många dyrbara föremål i guld.

Inte långt från den forna kungsgården hittar vi Adelsö kyrka från slutet av 1100-talet. Det är en ålderdomlig kyrkobyggnad, en så kallad salkyrka, som består av ett långhus som under kommande århundraden kompletterats med sakristia och torn. Kyrkans dopfunt är utförd i sandsten och har bevarats alltsedan slutet av 1100-talet!

Södergården 3

Intill kyrkan finner vi Södergård 3, en äldre gård med anor från 1700-talet. Läget är underbart då tomten ligger intill Björköfjärden och Hovgårdsviken. Dessutom är gårdens ägor mer eller mindre en del av det unika kulturlandskapet Hovgården med runstenar och gravfält. Nuvarande mangårdsbyggnad restes 1893 men omkringliggande ekonomibyggnader är äldre. Det är också mangårdsbyggnadens källare med kryssvalv som kan ha anor från 1700-talet.

Det ståtliga bostadshuset är ett fint exempel på det sena 1800-talets byggande, en tid när den så kallade herrgårdsplanen blivit vanlig även på större bondgårdar. Den sexdelade planen, eller salsbyggnad som den också kallas, är mycket ståndsmässig och kännetecknas av en rymlig förstuga som leder in till en stor sal i husets mitt. På ömse sidor om salen och om tamburen finns resterande bostadsrum och kök.

Upphovet till denna eleganta plan kommer från Frankrike och slottet Vaux le Vicomte som uppfördes i slutet av 1700-talet. I denna representativa byggnad omges den centrala salongen av en fil med rum på rum på vardera sida, en för maken och en för hustrun. I Sverige decimerades rumsantalet och inskränktes vanligtvis till tre rum i fil med salen, det förnämligaste rummet, i enfiladens mitt.

Vid den här tiden värmdes bostadsrummen upp av kakelugnar och i köket sprakade brasan i vedspisen som användes för matlagning och bakning men också gav rummet värme. Rinnande vatten och avlopp fanns vanligtvis bara i de stora städernas nybyggen, på landsbygden fick man bära in färskt vatten i spannar och sedan bära ut slaskvattnet. Elektricitet saknades naturligtvis, och drogs in först på 1930-talet, och rummen lystes upp av fotogenlampor som spred ett dämpat ljus. Fönstren hade enkla bågar och kompletterades med innanfönster under den kalla årstiden.

Idag disponeras mangårdsbyggnaden med matsal, sal och bibliotek och på ömse sidor om förstugan finns kök respektive grovkök med tvättstuga. En trappa upp finner vi ett rymligt rum med tre fönster samt dörr in till glasverandans övervåning. På vardera sida om stora rummet finns ett stort respektive två mindre sovrum på vardera gavel. Dessa omges av rymliga kattvindar med fönster. En av dem har byggts om till duschrum.

Fasaden är klädd med stående locklistpanel och höga, grönmålade fönster. Huset har en utbyggnad mot entrésidan, en glasveranda i två våningars höjd som är rikt smyckad med lövsågade snickerier och en liten brokvist. På motstående sida finns en frontespis med tre höga fönster. På en gaveln finner vi en groventré med vindfång vars tak är klätt med falsad plåt som målats svart, precis som huset i övrigt.

Ytterdörren är en pardörr som målats grön och den skyddas från väder och vind av en dekorativt utformad brokvist med fasta bänkar. Fasaden är målad i en bruten vit nyans med snickerier i en ljus nyans som drar åt grön umbra. Denna vackra färgsättning harmoniserar med de grönmålade fönsterbågarna som är spröjsade.

På en bondgård av denna ålder fanns det ursprungligen många typer av byggnader som hörde till jordbruket och vars uppgift var att för att förvara allt från hö och spannmål till hushållets råvaror. I många fall har dessa rivits, men så är inte fallet här. Intill mangårdsbyggnaden ligger en drängstuga med rödmålad liggtimmerfasad och vackert lertegeltak. I ett av rummen står en rörspis, en kakelugn utan kakel. Både denna byggnad och den timrade visthusboden antas vara från 1700-talet.

Övriga byggnader är placerade så att en delvis kringbyggd gårdsplan erhålls. Även de har stomme i liggande timmer, men är delvis klädda med rödmålad locklistpanel av äldre typ.

Kvalitéer

Det är en upplevelse att ta del av alla vackra detaljer på denna gård. Mangårdsbyggnaden är oerhört vacker och pietetsfullt renoverad och det är svårt att inte vara tjatig och påminna om att historiens vingslag är närvarande även inomhus. Här finns många bevarade detaljer som lister och foder, pardörrar och kakelugnar samt en elegant holländsk parkett ligger i flertalet rum. Köket är relativt nytt men platsbyggt i äldre stil med ett rymligt skafferi och många fina detaljer. Här finns dessutom en vedspis som bidrar till trivsel och gör att det är möjligt att laga mat även om elektriciteten skulle försvinna.

Att vandra runt på ägorna och njuta av de vackra byggnaderna och det pastoralt vackra landskapet är en lisa för själen. Närheten till kyrkan och kyrkogården bidrar också till den fantastiska miljön som är unik i sitt slag.

Architecture
Architecture

Fastighetskarta

Architecture

Trädgårdskarta

Gården ramas in av en stengärdsgård med ståtliga, murade grindpelare på framsidan, och en charmig vitmålad grind och ett rött staket på gavelsidan. Gården ligger på en sjötomt med bete och vida grönområden. Närmast mangårdsbyggnaden hittas rabatter med odlingsmöjligheter, och en fruktträdgård (med en bevarad trädkarta) finns planterad bland ägorna. En grusad uppfart leder fram till ytterdörren, och grusgångar tar dig runt knuten och till de mindre husen, bodarna och stallen. Trevliga uteplatser skapas i skuggan under träden och fritt på gräsmattan, och det går också bra att placera en sittgrupp intill en uppvärmd husvägg där du kan luta ryggen ett slag.

Område

Adelsö är en större ö i östra Mälaren och ett samhälle i Adelsö socken, i Ekerö kommun, Uppland, Stockholms län. Huset ligger med fantastiskt sjöläge mitt i Världsarvet Hovgården. Kontakten med vattnet och historiken kring området, med koppling till vikingatiden och medeltiden, ger en fridfull atmosfär. Du bor med ett avskilt läge mitt i byn, intill Adelsö Kyrka och Alsnöhus samt vikingahamnen. Kyrkan gör sig påmind med klockringning vid dop, begravning, gudstjänst & helgmålsringning. Från gården kan du ge dig ut på vinterisarna, vidare ut förbi Birka, och sommartid finns många fina utflyktsmål med båt. Mälaren bjuder här på stora fjärdar och rent vatten runt Ekerö och Adelsö, med mycket bra fiske såsom gös, abborre och gädda. Det är också ett mycket aktivt föreningsliv på ön vilket skapar gemenskap och trygghet.