TEXT: FOGELSTRÖM STYLING: RYDMAN FOTO: ÖSTLING
Varmt välkommen till Tranbärsvägen 24 och Tyresö! Söker du efter ett familjevänligt hus i ett tryggt område där barnen kan få växa upp och springa över till bästa kompisen på gatan intill? Vill du ha gott om plats för att bjuda över släkt och vänner? En egen trädgård med soligt läge? Nära naturen och långa skogspromenader? En smidig vardag med service, kommunikationer och skolor nära hemmet? Då har du hittat rätt. Detta 60-talshus är både funktionellt och estetiskt tilltalande med häftig arkitektur, nivåskillnader, stora och rymliga rum och generösa fönsterpartier mot den skyddade baksidan med endast naturen som granne. Köket ligger i öppen planlösning med vardagsrummet som har eldstad och utgång till en stor uteplats, en perfekt miljö för sällskapsliv. Huset är väl omhändertaget och håller ett genomgående gott skick, dessutom är det otroligt energisnålt och har klass B på energideklarationen. (Standard för nyproduktion är idag klass C, så detta är riktigt bra!). Det är smidigt att ta sig in till stan på cirka 30 min, samtidigt som det finns massor med roliga fritidsaktiviteter att göra här i Tyresö. Kanske blir tennis eller ridning din nya hobby när det ligger på endast 3 min promenadavstånd från hemmet?
BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Tranbärsvägen 24
OMRåDE
TYRESÖ
RUM
7 rum varav 4 - 5 sovrum
AREA
104 kvm + 138 kvm biarea, taxeringsinformation, 104+138 kvm enligt taxering
FöRRåD
Mindre växthus på tomtens baksida
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
5 834 000 KR - Småhusbyggnad 3 060 000 KR, Småhusmark 2 774 000 KR
SUMMA PANTBREV
5 400 004 KR
TOMTAREAL
1 269 kvm
TOMTTYP
Trädgårdstomt (friköpt)
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
PLANBESTäMMELSER
Tomtindelning (1962-12-21) Stadsplan (1962-01-18)
RäTTIGHETER
Last: Officialnyttjanderätt Tele, 01-IM8-42/1929.2
BYGGNADSTYP
1-plansvilla med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1966
UPPVäRMNING
Bergvärme
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2024-05-14
ENERGIKLASS
B
ENERGIFöRBRUKNING
27 kWh/kvm per år
FASAD
Puts
STOMME
Betong
FöNSTER
2 och 3-glas fönster
BJäLKLAG
Betong
TAK
Papp
GRUNDLäGGNING
Betongplatta
VENTILATIONSTYP
1
ÖVRIGA BYGGNADER
Mindre växthus på tomtens baksida
FASTIGHETSBET
Stallet 11
UPPVäRMNING
20 354 kr/år
VA
10 720 kr/år
SOTNING
200 kr/år
FöRSäKRING
9 601 kr/år
FöRSäKRINGSBOLAG
Folksam
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
40 875 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
5 personer
KOMMENTAR
Uppvärmning innefattar även hushållsel.
Allmänt
Detta är den perfekta familjevillan, med en välplanerad planlösning finns det gott om plats för både sällskapsliv, lek och spring men också space för att kunna dra sig undan när man behöver det. Under de senaste åren har interiören fått sig en uppfräschning med spackel och målning, taket i vardagsrummet har bytts ut och golvet slipats och oljats. Alla innerdörrar på övervåningen har också slipats, målats och fått nya handtag med syfte att återställa 60-talsstilen. Förutom estetiska renoveringar har en del praktiska och funktionella investeringar gjorts, exempelvis sattes bergvärme in 2020 och FTX-ventilationssystem med värmeåtervinning 2021. Detta har gjort att husets energiförbrukning kunnat sänkas och på energideklarationen uppnås hela betyg B! Huset har också två luftvärmepumpar.
Halvplan
Hall:
Välkommen hem! I entréhallen kan du enkelt hänga av dig ytterkläderna på hatthyllan. Lite längre in finns ytterligare förvaring och garderob. Slaskiga gummistövlar tas emot på klinkergolvet med golvvärme utan bekymmer. Väggarna är vitmålade och i taket finns infällda spotlights. Entrén är på ett halvplan.
Sovrum 1 & 2
In från hallen nås ett av husets sovrum som har gråmålade väggar och parkettgolv. Här finns en stor garderob för förvaring. Intill det första sovrummet finns det andra, här är det grönmålat på en vävtapet som ger snygg textur. Holländsk parkett ligger på golvet och förvaringsmässigt finns två stora garderober. Ett platsbyggt skrivbord i hörnan är perfekt för barnen, eller de vuxna, att breda ut sig med pennor och papper.
Gästtoalett
På detta halvplanet finns även en gästtoalett i helkaklat utförande. WC-stolen är ny från förra året, i övrigt äldre men fräsch standard. Komfortabelt med golvvärme.
Övre plan
Vardagsrum:
Det stora sällskapliga vardagsrummet, som att komma hem till en omfamnade kram när man slänger sig i soffan och tänder en brasa. Grytan står och puttrar på spisen, någon fixar i köket, någon läser läxor och någon kollar på TV - här är vardagen mysig när alla samlas tillsammans i den öppna planlösningen. Vardagsrummet har holländsk originalparkett, vitmålade väggar och stora fönsterpartier mot baksidan med uteplats och skogsparti.
Kök
Köket som renoverades 2021 har skåpsinredning från Ballingslöv i snygg sober gråbeige ton med bänkskiva i kompositsten. Vitvarorna är från Siemens i samma årgång som köket renoverades. Det finns också en ångugn med inbyggd baksensor och sous vide - hej, inga fler misslyckade middagar! Väggarna är vitmålade, på golvet ligger en holländsk parkett som återskapats 2021, och visst är det väl något särskilt härligt med att ha ett fönster i köket vid diskhon som man kan spana ut igenom samtidigt som man donar och fixar?
Sovrum 3 & 4
På det övre planet finns två sovrum intill köket. Det ena har beigemålade väggar, holländsk parkett och en hel garderobsvägg som smälter in i samma kulör som väggarna. Det andra rummet har fått en söt gammelrosa ton målad på vävtapeten. På golvet är en grå heltäckningsmatta och under den platsbyggda sängen finns förvaring - ett riktigt prinsessrum! Båda dessa rummen har en vitmålad furupanel i taket.
Badrum
Badrummet på övre plan renoverades 2008 och är helkaklat i grått. Här finns badkar och golvvärme som är extra uppskattade under vinterhalvåret. Wc, handfatskommod med spegelskåp ovan, handduksvärmare och spotlights finns också. Badrummet fick nytt badkar 2020 och nytt handfat med kommod 2024.
Nedre plan
Vardagsrum med braskamin:
Gillestugan är ett favoritrum för tonåringarna. Här kan de spela tv-spel och hänga utan att bli störda, vilken lyx! Under sommarens varmaste dagar är det också skönt att ta en sval tupplur här. Väggarna är av vit puts och röd tegel vilket ger en robust känsla som kontrasterar med den mjuka heltäckningsmattan på golvet. En braskamin finns även här!
Allrum/lekrum/sovrum
Vem uppskattar detta rum mest? Barnen eller träningstokiga föräldrar? Oavsett, här finns en spegelvägg, ribbstol, klättervägg, romerska ringar och massor med plats för rörelse. Väggarna är av vit puts och på golvet ligger träplankor. Intill finns ett förråd med förvaringshyllor.
Badrum & bastu
2012 renoverades badrummet i beiga toner. Här finns vägghängd toalett, handfatskommod, golvvärme, dusch, handduksvärmare och spotlights i taket. En mysig plats för hemma-spa med bastubad.
Tvättstuga
En fräsch och stor tvättstuga gör det smidigt att sköta tvättsysslorna. Tvättmaskinen från Gorenje inköptes -23 och tumlaren från Miele -18.
Garage & förråd
Huset har gott om förvaringsutrymmen. Inomhus finns en del förråd, sedan under garaget ett stort förvaringsutrymme. Varmgaraget har en smidig fjärrstyrd garagedörr som gör det smidigt att köra in och ut bilen, dessutom får flera bilar plats att parkera på uppfarten.
Renoveringar i urval
Fasad, 2005 och 2024
Uteplats 2022
Radiatorer i garage och tv-rum i källaren 2022
Relining avlopp med gjutjärnsrör 2022
Dränering förbättringsåtgärder + nya pumpar 2022
Nytt kök 2021
FTX-system med värmeåtervinning 2021
Ytskikt övre plan 2021
Bergvärme 2020
Tak och utvändigt plåtarbete 2015
Badrum källare 2012
Badrum övre plan 2008
Dränering 1995
Stallet 11
Tyresö landskommun var länge förhållandevis sparsamt bebyggd och dominerades av det enorma Tyresögodset som har anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Godsets sista privata ägare var markis Claes Lagergren som förvärvade egendomen 1892. I början av 1900-talet påbörjades en genomgripande ombyggnad av godset signerad Isak Gustaf Clason. Syftet var att återföra byggnaden till ett mer ursprungligt utseende med inspiration från 1600- och 1700-talen. Efter markisens död blev Nordiska museet ägare till Tyresö och idag går det utmärkt att besöka slottet. Strax intill ligger ”Lilla Tyresö” med den så kallade Prinsvillan. Den hyrdes av Prins Eugen några somrar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
I mitten av 1950-talet hade Tyresö kommun 3600 invånare samt en mängd sommargäster som inte gav några större bidrag till kommunens kassakista. 1955 var ett större markområde i anslutning till Bollmora gård till salu och kommunen såg sin chans att expandera. Två år senare slöt kommunen ett avtal med HSB om att bygga 2000 lägenheter och ett nytt centrum. Centrumet invigdes 1965 och då kunde äntligen kommunledningen flytta in i ett nytt kommunhus efter att ha huserat i en villa i Trollbäcken. Under åren 1963-1967 uppfördes dessutom en mängd villor och småhus i Fårdala.
Planen för den nya bebyggelsen i Bollmora, nuvarande Tyresö centrum, togs fram av Harry Egler och Bo Sahlin, den senare stadsarkitekt i Tyresö. Planen var modern för sin tid och har kommit att kallas den konkava staden. Det innebär att centrum omges av låga atriumhus och radhus vilka i sin tur omges av 8 våningar höga skivhus som bildar en skyddande ring.
Bebyggelsen i anslutning till Tranbärsvägen innehåller en stor mängd mycket tilltalande villor, kedjehus och radhus. Stilen är på sina ställen mycket enhetlig och det kulturhistoriska värdet högt. Vita fasader i tegel eller puts, mörka snickerier, asymmetriska byggnadskroppar och flacka tak ger området en ovanlig och nästan osvensk karaktär.
Bostaden och dess utformning
Stallet 11 är en mycket fin villa uppförd i en tilltalande halvplanslösning som till fullo utnyttjar tomtens möjligheter. I anslutning till hallen finns två sovrum samt ett par trappsteg som leder upp till villans huvudplan som utgörs av ett generöst vardagsrum, kök och ytterligare två sovrum i anslutning till ett badrum. En trappa ned, från hallen räknat, finns en gillestuga och ytterligare ett rum samt badrum, bastu och tvättstuga. Eldstäder murades upp i vardagsrum och gillestuga.
Det här var ett påkostat hus när det var nytt. Generösa utrymmen, eldstäder och flera våtrum. Att dessutom ha bastu med tillhörande omklädningsrum och dusch, hörde inte till vanligheterna. Köket hade naturligtvis också en tidsenlig inredning med full utrustning, dvs spis, diskbänk, kyl och frys och en mängd skåp.
Arkitektur
1960-talet innebär något av en brytpunkt inom arkitekturen. 1950-talets modernism kommer under efterföljande decennier att stramas upp och till viss del även förenklas. Det är dock en förändring som i mångt och mycket resulterar i en mängd vackra byggnader i en tidlös stil som än idag känns modern och tilltalande. Det klassiska fasadteglet får sällskap av kalksandsten som allmänt brukar kallas mexitegel. Det är mycket vanligt att puts och tegel blandas med detaljer i trä. Taken är ofta mycket flacka eller rent av platta. Fönstren är generösa och i mer påkostade villor sätts dyrbara vridfönster av perspektivtyp in.
Stallet 11 är en fantastisk byggnad med en mycket tilltalande 1960-talskaraktär. Byggnadskroppen är oregelbunden och kan sägas bestå av ett flertal olika volymer. Samtliga är vitputsade med liggande respektive stående träpanel i anslutning till taket. All panel är laserad i en brunsvart nyans. Husets ytterdörr ligger något indragen från fasadlivet vilket skapar en väderskyddad nisch. Här finns en panelklädd ytterdörr samt ett sidoparti med höga smala glasytor. Gatufasaden är förhållandevis sluten, men mot gården finns det gott om stora fönster. Många är vridfönster av perspektivtyp, andra är av konventionell typ. Samtliga är i samma nyans som nämnda panel.
Kvalitéer
Frågan är om det byggts elegantare och mer praktiska villor än under 1960-talet? Den tidens bostäder har många kvalitéer som står högt även idag. Stallet 11 är ett mycket fint och iögonfallande snyggt exempel på tidens byggande. Den vackra fasaden får sin karaktär av trä och puts som kontrasterar mot varandra.
Interiört hittar vi en genomtänkt planlösning som tack vare höjdskillnader och stora fönsterytor skapar ett luftigt och spännande hem. Här finns också många tilltalande detaljer som eldstäder, släta och tidstypiska snickerier samt tegelpartier. Den klassiska gillestugan i källaren blir dessutom ett extra vardagsrum!
Närheten till naturen är påtaglig på denna adress. Skogen möter precis runt husknuten och här finns motionsspår som blir till skidspår på vintern. Dessutom omges man av många trevliga promenadstråk som bland annat tar en ner till Tyresta nationalpark och till Tyresö slott, perfekt för barnvagnspromenader. I Alby friluftsområde kan man bland annat fika, spela frisbeegolf och det finns stall. På sommaren är en cykeltur ner till sjön för ett kvällsdopp att rekommendera. Området har bra busskommunikation till Gullmarsplan alla dagar och en direktbuss till Stockholm på vardagar som tar 30 min. I närheten finns dessa skolor och förskolor; Fårdala skola, F-5 Stimmets skola, F-6 Förskolan Dalstugan Förskolan Pusslet Förskolan Sagan Öppna förskolan