FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN
Med högt läge i ett av Röda Bergens vackra 1920-talshus ligger denna fina och välkomponerade lägenhet. Här välkomnas du in i en rymlig hall som åt ena hållet leder till kök och vardagsrum i social disposition och åt andra hållet har ett stort sovrum samt ytterligare ett litet rum i anslutning. Planlösningen är genomgående med fönster i två väderstreck och genuin tjugotalskänsla med spröjsade fönster, spegeldörrar, serveringsskåp samt furugolv i hela lägenheten. På denna adress bor du i lugna och kulturhistoriska kvarter vid en liten kullerstensbelagd och enkelriktad gata och har utsikt över omgivande färgglada hus och gröna gårdar. Fönstren kan stå öppna och det enda som hörs är fågelkvitter, här råder småstadskänsla trots det centrala läget. Möjlig trea! Kontakta Charlotte Pellas, 070-718 63 95, charlotte.pellas@historiskahem.se
BOSTADSTYP
Bostadsrätt
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Torbjörn Klockares Gata 25
OMRåDE
Vasastan - Röda bergen
VåNING
4 av 5, hiss finns
RUM
2,5 rum och kök
AREA
71 kvm, föreningens information
AVGIFT
3 556 kr/mån, inkl: värme, v/a, kabel-tv, bredband.
ANDEL I FöRENING
0,85784 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
0,85784 %
LäGENHETSNUMMER
103
PANTSATT
Ja
EL
2 160 kr/år
FöRSäKRING
2 407 kr/år
ÖVRIGT
3 024 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
7 591 kr/år
DRIFT RäKNAT På
3 personer
KOMMENTAR
Övrigt: gas
Allmänt
Detta är en ljus, social och trivsam lägenhet högt upp i huset med fin utsikt genom vackra spröjsade originalfönster med spanjoletter. Takhöjden är generös och rummen stora, flexibla och lättmöblerade. I hela lägenheten ligger originalbrädgolv som är vitlaserade. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 5 kvm.
Kök
Köksinredningen har vita speglade fronter och bänkskivor av massivt trä. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med grått rektangulärt kakel. Köket är utrustat med gasspis med varmluftsugn, fläktkåpa, integrerad diskmaskin, inbyggnadsmikro, kyl och frys. I serveringsgången mot hallen finns ett fint serveringsskåp bevarat som ger mycket gott om förvaring från golv till tak. Köket har delvis öppnats upp mot vardagsrummet vilket ger ett härligt flöde och två fönster i bredd, utan att rumsligheten försvinner. En stor matplats förbinder kök och vardagsrum, här kan man duka för många.
Vardagsrum
Vardagsrummet som följer intill köket är ett rymligt och lättmöblerat rum med trevlig runtgående planlösning och fint ljusinsläpp från de båda fönstren. Här finns gott om plats för en stor sittgrupp och förvaringsmöbler. Ett roligt tips från nuvarande ägare är att använda fönstrets breda nisch som bord och duka upp till frukost i solen i det öppna fönstret vilket blir lite som att ha balkong.
Sovrum
Sovrummet är ett rofyllt rum som vetter mot föreningens stora innergård. Det är ett stort och rymligt rum med gott om plats både för dubbelsäng och ytterligare möblering, till exempel skrivbord, bibliotek och läshörna. En separat klädkammare finns i anslutning till rummet. Dessutom finns ett litet rum utan fönster intill sovrummet. Det nyttjas idag som barnrum men kan även fungera som ett arbetsrum eller stor klädkammare. Väggarna i båda rummen är målade i en ljus och varm grå kulör.
Badrum
Badrummets interiör renoverades i samband med stambyte i föreningen under 1990-talet. Det har helkaklade väggar i vitt kakel med en ljusblå bård och på golvet ligger en ljusblå våtrumsmatta. Dessutom dusch, wc, handfat, handdukstork och badrumsskåp (nytt 2019).
Hall
Hallen är placerad i hjärtat av bostaden och är generös och luftig med gott om plats för klädavhängning och skor. Väggen vid hatthyllan är tapetserad med en lövmönstrad tapet i vitt och silvergrått. Lägenheten är försedd med en säkerhetsdörr i originalstil, installerad 2012.
ARKITEKT: Sven Wallander, 1925
Rödabergsområdet i Vasastan bebyggdes under 1920-talet. Brf Myrstackens hus uppfördes av HSB i mitten av detta decennium, 1924–1925, och ritades av dess chefsarkitekt Sven Wallander. Föreningen består av fyra fastigheter, tre ligger i kvarteret Myrstacken och en i kvarteret Humleboet. Byggnaderna är uppförda i tre till fyra våningar och har fasader putsade i olika nyanser av rött och gult. Fönstren är tidstypiskt spröjsade med tre glas i varje båge. Alla hus har unik utformning med olika entréer och arkitekturdetaljer. Husen är blåklassade i Stockholms stads kulturhistoriska inventering, vilket är den högsta klassen som tilldelas byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Brf Myrstacken bildades redan 1924 och är en anrik och välskött förening med 144 bostadsrättslägenheter, en bostadsrättslokal och två hyresrättslokaler. Medlemmarna har i fastigheterna tillgång till flera faciliteter som gästlägenhet, bastu, cykel- och barnvagnsrum, sop- och återvinningsrum och tre nyrenoverade tvättstugor. Här finns även två fina innergårdar där det under varmare årstider finns utemöbler och grillar att nyttja. Föreningen har en anställd fastighetsskötare som ser till att gården är välskött och ompysslad. Utemöbler att nyttja finns även på trapphusens balkonger.
HSBs Brf Myrstacken i Stockholm
HSB Bostadsrättsförening Myrstacken i Stockholm är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Myrstacken 25, 30, 31 samt Humleboet 16 år 1924. Föreningen består av fastigheterna Myrstacken 25 med adresserna Gävlegatan 13 och Torbjörn Klockares Gata 25, Myrstacken 30 med adresserna Torbjörn Klockares Gata 21 och 23, Myrstacken 31 med adresserna Torsgatan 78, Torbjörn Klockares Gata 15, 17 och 19, Humleboet 16 med adresserna Falugatan 20, 22 och 24. Huset byggdes år 1925 efter ritningar av arkitekt Sven Wallander.
Mark
Föreningen äger marken
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen består av 144 lägenheter med bostadsrätt, 2 lokaler (23 kvm och 55 kvm som båda är uthyrda) med hyresrätt samt en gemensam lokal med bostadsrätt som nyttjas av medlemmarna som övernattningslägenhet och föreningslokal.
Årsavgift
Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv (grundutbud ) och bredband. Lägenheten har gasspis och är ansluten till Stockholms Gas gasnät. Gas ingår inte i månadsavgiften. Boende tecknar själv abonnemang.
Bredband och kabel-tv
Bredband 1000/1000 Mb/s från Bahnhof ingår för närvarande i månadsavgiften via ett fastighetsnät med nätverksuttag (UTP/ethernet) i respektive lägenhet. Bostadsrättshavaren kan också välja bredband från Telenor eller ComHem och tecknar då själv abonnemang. Kabel-tv grundutbud via ComHem.
Ekonomi
Föreningen har en stabil ekonomi. År 2022 har föreningen ca 42 mkr i lån och 28 tkr i kassan vilket ger en normal belåning om 4 749 kr/kvm.
Juridisk person och delat ägande
Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.
Medlemskap
Medlemskap i HSB krävs av bostadsrättshavare (ca 500 kr) innan HSB Stockholm Servicecenter vidarebefordrar överlåtelser till styrelsen.
Gemensamma utrymmen:
Tre stycken tvättstugor i källarplan, utrustade med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt ett gemensamt torkrum. Det finns två trevliga innergårdar, tre cykelrum och även ett cykelställ på ena innergården, en bokningsbar bastu, en övernattningslägenhet / föreningslokal för uthyrning till medlemmar, barnvagnsrum och ett återvinningsrum.
Renoveringar, i urval:
2022-2023 Fasaden på Torsgatan 78, Torbjörn Klockares Gata 15-25, Gävlegatan 13 renoverades, 2022 Samtliga fönster renoverades, 2019 renovering av samtliga tvättstugor, 2016 OVK genomförd och godkänd, 2013 samtliga fönster renoverades, 2011 tak på övriga fastigheter, 2004 tak och fasad på Humleboet 16, 2002 byte av värmecentral, 1990 stambyte, renovering av elnät, tillbyggnad av vindslägenheter, dessa har maskinell ventilation.
Kommande renoveringar
Inga större arbeten är planerade i närtid
Städning och städdagar
Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.
Föreningens hemsida
https://www.hsb.se/stockholm/brf/myrstacken/
Förvaltning
Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm. Teknisk förvaltning sköts av Adamsberg Fastighetsförvaltning.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från årsredovisningen år 2022 och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Rödabergsområdet började bebyggas under 1920-talet efter en stadsplan signerad Per Olov Hallman. Han förespråkade ett nytt stadsplaneideal, där man istället för att dra upp raka gatulinjer i ett rutnät, ville anpassa bebyggelsen till terrängen. Röda Bergen är ett av stadens finaste exempel på 1920-talets stadsplaneidéer, och också det största i sin art, och en unik kulturhistorisk innerstadsmiljö i ett nationellt kulturarv. Sedan 1987 är stadsdelen i sin helhet kulturskyddad som riksintresse. Röda Bergen är ett trivsamt och själfullt bostadsområde med lugn småstadskaraktär samtidigt som stadens puls finns runt hörnet. Rör du dig några kvarter söderut når du till exempel Sankt Eriksplan och området kring Rörstrandsgatan. Åt andra hållet finns nya Hagastaden som fått Röda Bergsområdet att blomstra på nytt. Flera matbutiker, restauranger, gym med mera har etablerat sig i stadsdelen och utökat serviceutbudet. Ytterligare en nyetablering är den nya pendeltågsstationen vid Dalagatan/Vanadisvägen. Tunnelbanan når du smidigt både vid St Eriksplan och Odenplan och många busslinjer samt flygbussarna trafikerar precis intill. Många parker, grönområden och promenadstråk finns också nära, som Vasaparken, Karlbergsparken, Hagaparken och Brunnsviken.