FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN
En stor och exklusivt nyrenoverad våning med balkong i söderläge och högt läge i huset – välkommen till Bondegatan 74 A, ett jugendhus med spännande historia. Ljusa och harmonierande färg- och stilval skapar en enhetlig och lugn atmosfär i detta hem där det bara är att flytta in utan att göra något. Lägenheten har gästvänligt generösa sällskapsutrymmen i kök och vardagsrum samt fyra rymliga sovrum, varav två har badrum en suite. Utöver badrummen finns även en gästtoalett och en separat liten tvättstuga. Lägenheten präglas av exklusiva materialval, ett genomgående ljusinsläpp från stora och många fönster och fina siktlinjer mellan rummen. Från balkongen har man härlig utsikt över den lummiga innergården och man kan kolla tiden på Sofia kyrkas klockor. Innergården är en sann oas. Den består av tre sammankopplade gårdar som bildar en fantastisk utomhusmiljö, med olika sittgrupper, träd, rabatter och fin stenläggning. I huset, som från början var en stiftelse för kvinnor, bodde författaren Per Anders Fogelström med mor och syster mellan 1926 och 1938. Idag bor man omgiven av allt från 1700-talshus till hipsterhak, och nära både till grönskan i Vitabergen och vattnet längs Hammarby kanal.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Bondegatan 74 A
OMRåDE
Södermalm - SoFo
VåNING
4 av 5, hiss finns
RUM
5 rum varav 3 - 4 sovrum
AREA
121 kvm, faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
ANDEL I FöRENING
3,3 %
LäGENHETSNUMMER
10460-0732
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
244 705 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2023.
FöRRåD
Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.
PRIS
15 250 000 kr slutpris
PANTSATT
Ja
EL
6 000 kr/år
FöRSäKRING
8 200 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
14 200 kr/år
DRIFT RäKNAT På
5 personer
Allmänt
I begynnelsen var detta ett bostadshus med mindre lägenheter för ensamstående mödrar, där sammanslagningar senare i historien skapat större lägenheter, som denna. Lägenheten totalrenoverades 2021, fönstren renoverades 2022 och stambyte i fastigheten utfördes 2024. Fiskbensparkett ligger i alla rum, väggar och snickerier är ljust målade och fotpaneler och taklister finns genomgående i lägenheten. Takhöjden landar på tre meter. En fin detalj är även att alla rum försetts med Lenhovda radiatorer med slottsvred i mässing. Belysningen är appstyrd genom Plejd. Samtliga skräddarsydda spotlightskenor/spotlights ingår i försäljningen. Förvaring ges god plats i lägenheten och utöver detta disponeras ett förråd i husets källarplan.
I trevliga och välskötta Brf Kopparn 9 finns 43 lägenheter. Den gemensamma innergården är en oas omgiven av grönska. Här finns flera sittgrupper och grillar, och planteringar med blommor som blommar från tidig vår till sen höst. I husets källare finns en gemensamhetslokal/övernattningsrum som går att hyra för festligheter eller övernattningsgäster. Därtill finns tvättstuga, cykelrum och barnvagnsrum. Sammanhållningen i föreningen är mycket god. Gemensamma städdagar hålls vår och höst och de brukar avslutas med grillfester under gemytliga former. I december reser man en gran och skålar i glögg.
Hall
Hallen är ett centralt placerat nav i lägenheten, härifrån nås alla rum. Innanför ytterdörren kommer man först in i en tamburdel med platsbyggd hatthylla och skohylla. Ett tidstypiskt valv leder vidare in till en inre hall, som har gästtoalett och ett litet rum med tvättmaskin/torktumlare i anslutning.
Kök
Köket är lägenhetens största rum och verkligen ett rum som bjuder in till matlagning, mingel och middagar, med plats för stort matbord. En oval köksö i marmor blir en självklar samlingspunkt. Här lagas maten på en spishäll med integrerad fläkt. Vitvarorna kommer genomgående från Gaggenau. Utöver sedvanlig utrustning har köket även en vinkyl.
Vardagsrum
En bred öppning leder från köket in till vardagsrummet och vidare till intilliggande rum finns parskjutdörrar, som ger möjlighet att enkelt öppna upp och skärma av efter behov. Vardagsrummet har ett större och ett mindre fönster i fil och plats för stor soffgrupp.
Sovrum x 4
Tre av lägenhetens fyra sovrum ligger på rad in mot gården, alla med utmärkta garderobsutrymmen. Det första rummet innanför hallen har en djup och charmig fönstersmyg och det andra rummet har balkongen i anslutning. Det andra och det tredje sovrummet har bägge badrum en suite. Det fjärde sovrummet ligger i fil med vardagsrummet. Den som inte behöver alla rum som sovrum kan exempelvis ha bibliotek, arbetsrum, tv-rum eller matsal här.
Badrum x 2, gästtoalett, tvättstuga
Lägenheten har tre enhetligt och lyxigt inredda badrum/toaletter. Badrummen är helkaklade med golv och väggar i marmor, inredda med dusch och ligger invid varsitt sovrum. Gästtoalett med wc och handfat är kaklad med natursten och ligger invid hallen. Intill gästtoaletten finns ett utrymme inrett som en liten tvättstuga, med tvättmaskin och torktumlare från Electrolux. Dornbracht blandare, Tapwell duschblandare, handdukstork, spotlights och golvvärme är detaljer som återfinns i rummen.
ARKITEKT: 1914 Axel R. Bergman
Huset på Bondegatan 74, Kopparn 9, uppfördes 1915 av Stockholms stad och Daneliistiftelsen, för arbetande, mindre bemedlande kvinnor. Byggnaden ritades av Axel Bergman. Som arkitekt ligger han bakom flera flerfamiljshus i staden, och många just för olika stiftelser. Innan han öppnade eget kontor bistod han Isak Gustaf Clason under arbetet med Nordiska museet. Kopparn 9 är en stor byggnad i fem våningar och med två gårdsflyglar om fyra till fem våningar. Ovanför den centralt placerade portalen av ek syns texten DANELII STIFTELSE. I huset finns fyra trapphus och i anslutning till dem hade huset då det stod nytt två wc på varje bostadsplan. I källaren fanns tre badrum för de boende att dela på. Köken hade vatten och avlopp och centralvärme var indraget, så standarden var ändå hög för att vara ett enklare hus från mitten av 1910-talet. För de boende fanns också gemensamma utrymmen som bibliotek, samlingsrum och en planterad gård. Inte förrän 1978 gjordes en större ombyggnad av huset. Då slogs små lägenheter samman till större och alla fick ordentliga våtrum. Idag är fastigheten grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.
Brf Kopparn 9
Föreningen
Brf Kopparn 9 (org.nr. 769604-0224) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Kopparn 9 år 2000. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Bondegatan 74 A-D, och omfattar 42 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt (som föreningen nu överlåter) samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt, med ett avtal som löper till 2026-12-31.
Ekonomi
Föreningens lån enligt årsredovisningen 2023 ligger på 2 345 kr per kvm bostadsrättsarea. Med det nyligen genomförda stambytet har föreningen tagit upp ytterligare 20 milj i lån, vilket ger aktuell belåning 8 262 kr per kvm bostadsrättsarea. Föreningen avser att amortera på lånen med intäkterna från överlåtelsen av denna sista hyresrätt. Det finns i nuläget inga beslutade avgiftsförändringar.
Förvaltning
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Allabrf och den tekniska förvaltningen sköts av BK Fastighetsservice.
Bredband och kabel-tv
Föreningens leverantör av fiberdraget bredband är Ownit och kabel-tv levereras via Tele2.
Juridisk person
Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en minsta ägarandel om 10 %.
Överlåtelse- och pantsättningsavgift
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 433 kr (2,5 % av gällande prisbasbelopp) som betalas av köparen och en pantsättningsavgift på 573 kr (1 % av gällande prisbasbelopp) per pant som betalas av köparen.
Gemensamma utrymmen
Tvättstuga med fyra tvättmaskiner (varav en för grovtvätt), två torktumlare, två torkskåp och ett torkrum samt en mangel. Tre sammankopplade gårdar med sittgrupper, sandlåda, cykelrum och barnvagnsrum. Föreningen tillhandahåller en övernattningslägenhet som medlemmar kan hyra till sina gäster för 400 kr/natt.
Hiss
Hiss finns i uppgång Bondegatan 74 A och B, men ej i uppgång 74 C.
Renoveringar i urval
2024 Stambyte, 2021 Renovering fönster och balkongdörrar, 2020 Renovering port mot gatan, installation LED-armaturer i portvalv och på fasad mot gården, renovering soprum, 2019 OVK färdigställs, energideklaration genomförs, partiellt stambyte av en stam, 2018 Delar av taket byts ut, två takfläktar byts ut, nya räcken vindslägenheternas terrasser, 2016/2017 Föreningslokalen renoveras till övernattningslägenhet, 2016 Cykel- och barnvagnsrum renoveras och förses med cykelliftar (D-porten) och avsats för barnvagnar (A-porten), 2012 Trapphusen renoveras, 2005 Balkonger byggs till de flesta lägenheterna, omputsning samt ny färgsättning fasad, ommålning fönstren utvändigt, renovering och målning portar, hisskorgar rustas upp, gården designas om, 2003/2004 Undercentral för fjärrvärme, montering tryckstegringspump för tappvatten, 2002 Vind byggs om till 6 st lägenheter, 1 st ny lägenhet i suterrängplan, utökning av förrådsutrymmen, ny takbeklädnad över långskeppet, målning av övriga takplåtar, nya varvtalsstyrda frånluftsfläktar, nytt hissmaskineri inklusive styrsystem, 1978 Omfattande ombyggnad med sammanslagning till större lägenheter.
Städning och städdagar
Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i oktober 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Att bo på denna adress ger en fin mix av då och nu, tillika storstad och närhet till vatten och natur. Huset ligger beläget strax intill vimlet, vilket resulterar i lugnare kvarter, nära Vitabergsparken, Nytorget och vattnet vid Hammarbykanalen. Åt alla håll finns trevliga och mysiga restauranger, barer och caféer, exempelvis Café Nizza, vinbaren Folii och frukostparadiset Pom & Flora. Huset befinner sig mellan flera olika områden med bevarad kulturbebyggelse som Fjällgatan, Vita Bergen och Åsöberget. För barnfamiljer finns flera bra förskolor och skolor, bland annat Sofiaskolan och Sofia Småbarnsskola som har en punschveranda ut mot Saltsjön. Goda kommunikationer bland annat med buss 2 vid Erstagatan och buss 3 vid Renstiernas gata, med vilka man är nere i city på 10–15 minuter. Området växer och snart kommer även tunnelbanan.