Karlsviksgatan 17

3 ROK 65 KVM

Se bilder Planritning

MYSIG OCH VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESTREA MED BALKONG MOT GÅRDEN

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI

Välkommen till Tegeltraven, som det vackra röda tegelhuset kallas, där denna lägenhet ligger. Två trappor upp på Karlsviksgatan 17 välkomnar vi in till en mysig och hemtrevlig trea med balkong mot gården. Det är en välplanerad och fint omhändertagen lägenhet i genomgående planlösning. Kök och vardagsrum ligger i fil med varandra och vetter mot lugna Karlsviksgatan och öster, och de två sovrummen är placerade in mot gården och väster. Balkongen nås från det ena sovrummet. Lägenheten har dessutom ett badrum med dusch och tvättmaskin/torktumlare samt goda förvaringsutrymmen i hall och klädkammare/förråd. Här finns både rymd och avskildhet, generös takhöjd och charmiga vinklar. Rummen är fint färgsatta i väl valda kulörer som harmonierar med framtagna gamla brädgolv. Kvarteret Slaggen är en stor tegelbyggnad, uppförd i slutet av 1800-talet med bostäder till arbetare på Karlsviks industrier, och utgör idag en del av Stockholms industri- och bostadshistoria. Karlsviksgatan är en lugn bostadsgata omgiven av fina hus, och med ett fördelaktigt läge alldeles vid Norr Mälarstrand, Rålambshovsparken och Riddarfjärden. Det centrala läget på Kungsholmen ger dig närhet till det mesta, såväl restauranger, service och kollektivtrafik, som parker, grönska och bad.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Lägenhet

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Karlsviksgatan 17

OMRåDE

Kungsholmen

VåNING

2 av 4, hiss finns

RUM

3 rum

AREA

65 kvm, enligt uppmätning, 66 kvm enligt lägenhetsförteckning.

AVGIFT

4 330 kr/mån, inkl värme, vatten och kabel-tv. Obligatorisk bredbandskostnad 99 kr/mån tillkommer.

ANDEL I FöRENING

0,8099 %

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

0,8099 %

LäGENHETSNUMMER

72

BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING

251 268 kr, beräkningen har utförts med bostadsrättens andel av årsavgift med uppgifter från årsredovisning 2023.

FöRRåD

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

PANTSATT

Ja

Driftskostnader

EL

2 200 kr/år

FöRSäKRING

2 600 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

4 800 kr/år

DRIFT RäKNAT På

3 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Med husets snart 130-åriga anor kommer både en spännande historia och en omgivning med mycket karaktär. Lägenhetens 65 kvadratmeter formar en bra, riktig trea med högt i tak och fina detaljer. 2020 renoverades alla ytskikt och man tog fram originalbrädgolvet som slipades och behandlades med hårdvaxolja. I köket har ny furuplank lagts. Utöver lägenhetens goda förvaringsutrymmen disponeras även ett förråd i källarplanet. Brf Fridhem nr 126 är en stor, trygg och välskött förening. För de boende finns hobbyrum, föreningslokal med bastu, wc och dusch, cykelförråd, barnvagnsrum, grovsoprum och två tvättstugor. Kvarterets stora innergård har gemensam uteplats med flera möbelgrupper, kryddträdgård, grill, mattställning, gunga/lekplats och cykelställ.

Hall

Hallen är centralt placerad i den genomgående planlösningen. Mjukt varmgula väggar välkomnar in och jacka och skor kan placeras vid en platsbyggd hatthylla och skohylla. Hallen rymmer också en byrå för den som vill.

Kök

Köket är inrett med bänk- och väggskåp med vita, speglade fronter, som har kromade handtag från Byggfabriken. Skåp upp till tak och på tre sidor ger goda förvaringsutrymmen. Den maskinella utrustningen är integrerad/inbyggd; induktionshäll, ugn, mikro, diskmaskin, kyl och frys. Bänkskivorna är av trämönstrad laminat, väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt metrokakel, övriga väggar är målade i grönt och det finns två charmiga fönster. Väggen mot det intilliggande vardagsrummet har delvis öppnats upp, så rummen har en fin kontakt med varandra, samtidigt som de förblir egna enheter.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och härligt sällskapsrum där ett stort matbord och soffgrupp kan få varsin del av rummet och väggarna är målade i en ljust blå kulör. Bakom två spegeldörrar gömmer sig två rymliga klädkammare/förråd (inredning i klädkammare medföljer inte, ej heller de väggmonterade hyllorna i vardagsrummet).

Sovrum 1

Gårdsläge och beigemålade väggar ger detta rum en rogivande inramning. Här ryms både dubbelsäng och ytterligare möbler. Att kunna sova med dörren på glänt hör också till fördelarna med detta rum, glasade pardörrar leder ut till balkongen, som alltså vetter mot väster och har eftermiddagssol som stannar en bit in på kvällen.

Sovrum 2

Svenskt Tenns fina klövertapet klär väggarna i det andra sovrummet, som är ett mysigt rum med charmig välvd trapphusvägg och platsbyggda hyllor i en nisch. Här har man också lite högre takhöjd än övriga rum.

Badrum

Badrummet är helkaklat med ett vitt, lite böljande kakel och på golvet ligger grå klinker, med golvvärme. 2022 gjordes en uppdatering och uppfräschning av rummet, med ny wc, handfat, takdusch, badrumsskåp och en kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Rummet har även hyllor, spegel, krokar och en stor handdukshängare.

Arkitektur

ARKITEKT: Erik Otto Ulrich 1896

Kvarteret Slaggen uppfördes 1896–98 för de anställda arbetarna på Karlsviks fabriker, arkitekt var Erik Otto Ulrich. Kvarteret med sin rödklädda tegelfasad kom att kallas Tegeltraven, och hade då det stod nytt 214 lägenheter, varav 180 bestod av ett rum och kök. Det fanns drygt tio tvårummare och 24 lägenheter om ett rum med spis. Köken i ettorna byggdes med avsikt små, för att försvåra inhysning av inneboende, något som säkerligen hände ändå. 1913 bodde 1662 personer i kvarteret, vilket ger ett genomsnitt på nästan 8 personer per lägenhet. 662 av dem var barn under 15 år. I kvarteret fanns bland annat också sju butiker, ett kafé, en skollokal, ett badrum och ett antal tvättstugor. När Tegeltraven byggdes låg den i stadens utkant, västra Kungsholmen liknade mest landsbygd med skogsbackar, ängar och kullar. Inga andra höga hus skymde så i Tegeltraven nådde dagsljuset alla lägenheter och hyresgästerna hade fri utsikt mot grönska eller lägre stadsbebyggelse. På gården byggde man en paviljong med tak så att barnen kunde leka utomhus även vid regn. I stället för avträden på gården eller vinden hade man ett torrklosetter i varje trappuppgång. Under 1970-talet var kvarteret eftersatt och rivningshotat, men räddades undan detta öde och togs över av HSB 1984. Hela kvarteret har idag grön klassning i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att det anses värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Författaren och journalisten Walter Loewe som bodde i huset mellan 1983 och 2020 ägnade sig åt att söka information i olika arkiv om kvarterets och fastighetens historia och resultatet blev en bok, ”Tegeltraven”. Alla nyinflyttade i föreningen får sitt eget exemplar av boken.

Architecture

Förening

Brf Fridhem nr 126

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fridhem nr 126 (org.nr: 716416-5461) är en äkta förening med adresserna Fridhemsgatan 16, Hantverkargatan 85, 87, 87A, Karlsviksgatan 15, 17, 19 samt Mitisgatan 4. Den totala bostadsytan uppgår till 8 587 kvm och lokalytan till 1 905 kvm. Fastigheten Slaggen 1 förvärvade året 1978. Föreningen består av 111 lägenheter med bostadsrätt och 15 lokaler upplåtna med hyresrätt.

Mark:

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Medlemskap i HSB Stockholm krävs, köparen skall ansöka om medlemskap i samband med kontraktsskrivning.

Försäkring

Föreningen är fullvärdes försäkrad hos Folksam. I föreningen ingår styrelseansvarsförsäkring.

Ekonomi

Föreningen beskriver att dom har en har en stabil och bärkraftig ekonomi, de långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2024 till ca 36.755 Mkr, vilket ger ca 3 481 kr i skuld per kvadrat. Avgiften höjdes med 11% i april 2023 och med 2% vid årsskiftet 2024.

Renovering

2023 Målning av fönster och balkongdörrar, upprustning av gård och ombyggnation av terrass. 2022 Nytt gårdsbjälklag. 2019 Upprustning av föreningslokalen, målning av fönster, renovering av hiss, 2018 byte av styrsystem för sopsug. 2016-2018 Yttre stuprör, utbyggnad av lokal. 2014 Byte av låskolvar till gemensamma utrymmen, intrimmning av värmesystem. 2010-2013 Värme och ventilationsprojekt, renovering av föreningslokal, målning av tak. 2010-2011 brandskyddsarbete. 2008-2009 Bygge av källarförråd, förlängning av hiss, fasadrenovering, fönstermålning, byggnation av balkonger och takterrass. 2000 Anslutning till Bredbandsbolaget. 1999 Byggnation av vindslägenheter. 1983-1984 Stambyte, och genomgripande ombyggnad av fastighet.

Kommande renoveringar

2025 Stambytesprojektet, med planerad start i september 2025.

Projektet genomförs i etapper. De första fastigheterna som berörs är:

• Etapp 1: Fridhemsgatan 16

• Etapp 2: Mitisgatan 4 (Berörd lägenhet)

• Etapp 3: Mitisgatan 4 (Annan stam än etapp 2)

• Etapp 4: Karlsviksgatan 19

Vid frågor i stambytesprojektet, kontakta vår projektledare

Mats Stoltenberg (Sustera) 076–641 90 15

[email protected]

Här hittar du ett filmklipp från SVT Play (humor) som visar hur ett stambyte kan gå till.

https://www.youtube.com/watch?v=WUMbIpVRh5Q

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar en stor trevlig innergård med rabatter, grönska och blommor, här finns även en fin solterrass, en grillplats och en verktygsbod. Medlemmaarna har även tillgång till en bastu, föreningslokal med ingång från gården mot Hantverkargatan. Två tvättstugor finns i källaren på Karlsviksgatan 15 och Mitisgatan 4 – båda utrustade med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, kallmangel samt centrifug. Cykelrum finns i källaren på Mitisgatan 4, med ingång från både gatan och gården. Barnvagnsrum finns på flera adresser i föreningen – Mitisgatan 4 (på flera plan), Karlsviksgatan 15 och Hantverkargatan 85. För grovsopor finns ett separat utrymme med ingång från Fridhemsgatan och återvinningsstation hittar man längs samma gata.

Tv och bredband

Kabel-TV levereras via Tele2 (basutbud) ingår i månadsavgiften. Bredband via fiber levereras av Bredbandsbolaget / Telenor. Bredband och fast avgift för telefoni via bredbandet ingår i månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd av styrelsen, föreningen kan komma att ta ut en avgift för detta.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning för 2024 samt stadgarna. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader kontinuerligt. Siffrorna du läser här är uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen på för mer information.

Område

Karlsviksgatan är en liten, lugn och enkelriktad gata, precis intill Norr Mälarstrands gröna promenadstråk längs vattnet. Den som gillar att röra på sig har hela holmens strandvägar för löpturer och promenader, i Rålis finns bland annat utegym, beachvolley, boule och dessutom food trucks och härligt folkliv. Går man ytterligare en liten bit kommer man till trendiga restaurang Eden och till Smedsuddsbadet med strand och bryggor. I den andra riktningen finns storstadslivet runt Fridhemsplan, med shopping, bibliotek, gym och ett stort utbud av matbutiker. Kommunikationsmöjligheterna hör till de bättre i staden med denna knutpunkt nära, dessutom är det enkelt att cykla eller promenera mot city eller andra delar av staden och att ta sig ut på de större lederna med bil.