STYLING: GÄRDE FOTO: SYLWAN TEXT: BECK-REMNES
Näst högst upp i huset väntar denna unika och bevarade gaveltrea med öppen spis och balkong i söderläge. Lägenhetens placering inger våningskänsla, med utsikt i så mycket som tre väderstreck och med möjlig egen ingång via hissen som går rätt upp till bostaden. Interiören består av en stilren mix av modernt och klassiskt 30-tal, och utblickarna över äppelblommen minner om barndom och sommarlov. Lägenheten har idag ett arkitektritat kök med bänkskivor i kalksten, integrerade vitvaror och egen vinkyl, samt stora sällskapsytor, två sovrum och ett badrum med extra gäst-wc. Den vackra fiskbensparketten och serveringsgången i original är uppskattade, charmiga inslag. Området känns som en egen liten by, med närhet till vatten, natur, park och museum. Buss 50 till Odenplan stannar nära utanför porten, och ni har även gångavstånd till Universitetet för T-bana, Roslagsbanan och ytterligare bussar. För den bilburne är ett extra plus att det finns parkering i föreningen!
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Åminnevägen 17, 2tr
OMRåDE
Ekhagen
VåNING
2 av 3, hiss finns
RUM
3 rum och kök
AREA
96 kvm, föreningens information
AVGIFT
6 465 kr/mån, inkl. Värme och VA.
ANDEL I FöRENING
10,8 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
10,45122 %
LäGENHETSNUMMER
1204
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
714 364 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2023.
FöRRåD
Lägenheten disponerar 2 st förråd, ett lite mindre om ca 1 kvm och ett lite större om ca 5 kvm.
PANTSATT
Ja
EL
6 500 kr/år
FöRSäKRING
4 142 kr/år
ÖVRIGT
4 400 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
15 042 kr/år
DRIFT RäKNAT På
4 personer
KOMMENTAR
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt. Övrigt = Gas.
Allmänt
På våning två av tre trappor ligger denna fint bevarade funkislägenhet om tre rum och kök, med generös balkong i söderläge. Utsikten i så mycket som tre väderstreck skapar ett rejält ljusinsläpp från söder, väster och norr. Lägenheten renoverades 2018 då man målade alla ytskikt, slipade och oljade alla golv, samt satte in ett nytt arkitektritat kök. Badrummet är helkaklat och gästtoaletten är försedd med en japansk WC med automatisk spolning, sitsvärme och belysning. Förutom ingång via hallen finns en gammal hissdörr som leder in i serveringsgången (hissdörren är plomberad i dagsläget men går att öppna upp). Här finns många originaldetaljer intakta sedan byggåret såsom serveringsgången, hissdörren, garderobsdörrar, alla innerdörrar och den fungerande öppna spisen. Utöver detta finns bra med förvaring, och bostaden disponerar även två källarförråd, ett om ca 1 kvm med hyllor och ett lite större om 5 kvm. Den gemensamma tvättstugan är belägen i källaren, försedd med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, torkrum och mangel. I föreningen finns också garage med cykelförråd, och en liten verkstad. Som boende har ni tillgång till en stor tomt med äppelträd, en liten lekstuga, flera grupper utemöbler och gemensam grill. Föreningen är trevlig och social, här är det lätt att umgås med grannar i den gemensamma trädgården.
Hall
Hallen är uppdelad i två sektioner, med två korridorer som löper parallellt varav den ena leder in till det stora vardagsrummet och den andra bort till de privata sovrummen. Detta möjliggör dubbelt så mycket väggyta att nyttja för förvaring och bokhyllor etc. Väljer du vägen direkt till höger hamnar du intill köket, där de gamla serveringsskåpen finns bevarade. Här ligger en fin fiskbensparkett och väggarna är vitmålade. Närmast entrén hittas hatthyllor och skohyllor i varianten ”Nostalgi” formgivna 1937, samt den bevarade hissen.
Kök
Köket renoverades år 2018 är försett med vackra bänkskivor och stänkskydd i Jura kalksten. Skåpsluckor i massiv ek från Birch & Wood går fint ihop med resterande interiör som ger en naturnära, rå och samtidigt lyxig känsla. Här finns bekvämligheter såsom en integrerad kyl och frys, en ugn och spis med gashäll och en trevlig vinkyl. Två fönster släpper in rikligt med dagsljus över ytorna, och strax framför arbetsbänken finns plats för ett köksbord.
Vardagsrum
Det härliga vardagsrummet ramas in av en vacker fiskbensparkett och ett hörnfönster som ger utsikt i två riktningar. Vardagsrummet rymmer avslappnat både en soffgrupp och ett matsalsbord och/eller bokhyllor och piano efter behag. Den stora öppna spisen värmer under kalla dagar, medan den härliga balkongen lockar med sitt soldränkta däck under sommaren.
Balkong
Lägenhetens balkong fungerar som en förlängning av vardagsrummet under den varmare delen av året, med utsikt över trädgårdar mot Naturhistoriska riksmuseet. Här finns plats för både utemöbler och odling, och en markis skyddar mot den starkaste solen.
Sovrum 1
En skjutdörr mellan vardagsrummet och ett av sovrummen möjliggör både en privat och öppen atmosfär beroende på tillfälle. Sovrummet skulle också kunna användas som arbetsrum eller matsal. Idag nyttjas det som ett delat barnrum med plats för sängar, skrivbord, leksaker och förvaring. Ett stort karaktäristiskt fönster släpper in rikligt med ljus.
Sovrum 2
Lägenhetens andra sovrum är idag möblerat som föräldrasovrum som ramas in av vitmålade väggar och en fiskbensparkett. Här finns rum för en dubbelsäng och sängbord, samt platsbyggda måttanpassade garderober från Birch & Wood.
Badrum:
Badrummet är helkaklat med vita kakelplattor och grå klinkers med installerad golvvärme.
De är inrett med WC, dusch, handfat och handduksvärmare. Ett fönster med hamrat glas förser rummet med uppskattat dagsljus.
Gäst- WC
Bostadens gäst-WC är inredd med klinkers i kolmårdsmarmorstil. Här finns en inbyggd japansk toalett, med automatisk spolning, sitsvärme och belysning, samt ett handfat och förvaring i en kommod.
ARKITEKT: Sten Lindegren 1936
Smalhusens historia i Sverige går tillbaka till år 1931 då Stockholms stads tillförordnade fastighetsdirektör Axel Dahlberg reste till Berlin för att besöka en bostadsutställning där man bland annat visade en, för svenska ögon, ny hustyp som passade utmärkt för att inreda små lägenheter för mindre bemedlade. De var också perfekta att placera fritt i terrängen utan några mörka gårdar, och detta gav ljusa och trevliga lägenheter. I smalhusen skapade också det ringa husdjupet genomgående lägenheter med fönster i minst två väderstreck. Huset på Åminnevägen 17 byggdes år 1935-1936 och är ett av de unikt bevarade, klassiska smalhusen som har en vacker gul putsfasad och ståtlig entré med stora teakdörrar. Arkitekt för just denna fastighet var Sten Lindegren under ledning av Björn Hedvall. Föreningen bildades i sin tur år 1987 och består idag av 15 lägenheter. En liten trevlig förening med god ekonomi och bra sammanhållning som tillhandahåller egen parkering och tomt med gräsmatta. Framsidan har flera äppelträd från de gamla experimentträdgårdarna som fanns runt universitetet förr, som fortfarande ger frukt som de boende plockar för must och matlagning. Om sommaren inger uteplatsen och tomten en känsla av att bo i hus på grund av den trevliga tillgången till utomhusvistelse precis intill lägenheten.
Brf Ekstubben 2
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheten Ekstubben 2. Föreningen består av 15 lägenheter, varav samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1936 av arkitekt Sten Lindegren.
År föreningen övertog fastigheten
Föreningen ombildades år 1987. Fastigheten förvärvades 1936.
Mark
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.
Garage och parkering
Brf Ekstubben 2 har en egen parkering på sin egen tomt, vilket är sällsynt i Ekhagen. Här har föreningen 7 st parkeringsplatser som hyrs ut för 600:-/mån. I övrigt är det boendeparkering på gatorna. Taxa 4.
Renovering
1994, Byttes taket.
1998, Byttes hissmaskinen.
2003, Målades balkonger.
2006-2007, Byttes el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och bad.
2007, Renoverades tvättstugan och nya maskiner installerades.
2013, Renoverades taket.
2015, Renoverades fasaden och balkongerna.
2017, Byttes av varmvattenberedare och större underhåll av bergvärmepump utfördes.
2017-2018, Installerades robotgräsklippare.
2018 byttes liggande stammar i källaren.
2019 byttes radiatorer i lägenheterna. Fönster målades utvändigt i öst-, väst. och norr.
2020, Service tvättstuga. Byte liggande stammar garage. Byte radiatorer garage.
2021, Byte belysning trapphus.
2024, Fönsterrenovering på fastighetens södra fasad.
Kommande renoveringar
Föreningen planerar kommande tid, små mindre arbeten runt om i fastigheten, såsom målning.
Ekonomi
De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2023 till ca 7 mkr, vilket ger cirka 7600 kr/kvm boyta
Avgifter
Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.
Det finns inga planerade förändringar av månadsavgiften.
Gemensamma utrymmen
Föreningen har en underbar trädgård på framsidan med både sittgrupper och äppelträd. Föreningen har även en tvättstuga, snickeri/hobbyrum och cykelförvaring.
Bredband och tv
Tecknas separat. Föreningen är ansluten till digital-TV och bredband via Com Hem.
Juridisk person
Juridiska personer accepteras inte.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning från 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.
Området kring Norra Djurgården är en del av Ekoparken som inrättades år 1995 med syfte att bevara natur och kultur-värden i storstadens närhet. Vattennära med båtklubb och strandpromenad och även ett större skogsområde finns beläget på gångavstånd för utflykter, promenad och motion. Bergianska trädgården är ett mecka för växtfantaster, medan Naturhistoriska riksmuseet väntar för de mer regniga dagarna. Här bor du i ett mycket inbjudande grannskap. I kvarteren finns vackra hus i gemensam tidsanda och i Ekhagsstugan vid angränsande fotbollsplan anordnas bland annat träningspass och föräldraträffar för boende i området. Det finns mycket aktiviteter för hela familjen, samtidigt som skogen och naturen i all sin enkelhet erbjuder det lugn som kanske efterlängtas mest i storstan. Busshållplatsen är smidigt placerad strax utanför dörren, med endast 10 minuter resväg in till Norrmalm. Även tunnelbana finns på gångavstånd.