Landsvägen 31

8 ROK 196 + 104 KVM

Se bilder Planritning

VILLA ROSENGÅRD - JUGENDDRÖM MED FYRA KAKELUGNAR OCH HUNDRAÅRIG TRÄDGÅRD

TEXT: BECK-REMNES STYLING: GÄRDE FOTO: BORGELIN

Villa Rosengård är ett av de första husen som byggdes i Norrviken då seklet var ungt, uppfört av en trädgårdsmästare som hade trädgårdsmästeri på platsen. Här följer du den grusade uppfarten, genom de svarta gamla järngrindarna som leder dig in till detta lummiga gårdstun - en värld helt för sig själv, med vilsam atmosfär tillsammans med den lite söta doften av tiden som gått i den fina trävillan från 1913. Huset syntes från början inte bakom all växtlighet, och nuvarande ägare beskriver hur de ville väcka Törnrosa igen! Skapa den där villa-drömmen strax utanför stan. Idag är det varsamt renoverat med bibehållen sagokänsla. Från övervåningen ser du över Norrviken-sjön, och den prunkande trädgården gör huset helt och hållet insynsskyddat. Mycket av de äldre detaljerna är bevarade och vissa har återskapats efter dess ursprungliga utförande. På vintrarna sprider de fyra (!) kakelugnarna en vänlig värme i hela huset. Dessa är smyckade med vinrankor och vackra jugendslingor av rosor och näckrosor, romantiska mönster som matchar den sirliga takrosetten i salongen. Spröjsade gamla fönster ger charm, och de vindlande gångarna både ute och inne bidrar till den storskaliga känslan med spännande rum att upptäcka. Var kom jag in och var ska jag gå ut? Troligtvis bäst att stanna!

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Landsvägen 31

OMRåDE

Sollentuna - Norrviken

RUM

8 rum

AREA

196 kvm + 104 kvm biarea, taxeringsinformation

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

6 591 000 KR - Småhusbyggnad 3 042 000 KR, Småhusmark 3 549 000 KR

SUMMA PANTBREV

5 675 000 KR

TOMTAREAL

1 985 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Fastighetsplan (2005-05-11) Vattenskyddsområde (1974-06-20) Stadsplan (1970-10-28)

RäTTIGHETER

Avtalsservitut Villa Och Årlig Avgäld

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-plans villa med vind och källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1913

UPPVäRMNING

Bergvärme

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2022-04-29

ENERGIKLASS

D

FASAD

Trä

STOMME

Trä

FöNSTER

2-glas

BJäLKLAG

Trä

TAK

Tegel

GRUNDLäGGNING

Grundsula/Krypgrund

VENTILATIONSTYP

Självdrag

FASTIGHETSBET

Renen 37

Driftskostnader

UPPVäRMNING

15 840 kr/år

EL

8 160 kr/år

VA

5 000 kr/år

RENHåLLNING

2 400 kr/år

SOTNING

2 000 kr/år

FöRSäKRING

16 464 kr/år

FöRSäKRINGSBOLAG

Trygg Hansa

ÖVRIGT

3 000 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

52 864 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuella och kan påverka kostnaderna. Övrigt = Gas

BESKRIVNING UTEPLATS

Flera mysiga och lummiga uteplatser/altaner runt om på tomten.

BESKRIVNING PARKERING

Två stycken uppfarter med plats för flertalet bilar. För det säkerhetsmedvetna hushållet kan automatiska grindar installeras och på så sätt låta uppfarterna utgöra en infart och en utfart.

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Huset totalrenoverades och återställdes till sin forna glans 2011-2012 då originalgolv och pärlspontspaneler av särskilt unikt slag togs fram. Två våningar och en tillbyggnad består tillsammans av fyra sovrum, salong, matsal, stort kök, bibliotek, kontor, gästrum, glasveranda och altan. Vinden har ståhöjd och skulle kunna göras om till ytterligare två rum, och i källaren finns snickeri/verkstadsrum, extra garderobs- och förvaringsutrymme, ett stort skafferi, gym samt tvättstuga. Genomgående har man valt tapeter för att passa byggårets jugend-stil, och på övervåningen är väggarna målade i mjuka färger av persika, ljusgult och lindblomsgrönt. Kakelugnarna på övervåningen är original från när huset byggdes, och på nedervåningen har de återuppförts: den ena hittades i en skola här i Sollentuna, den andra hittades i Hälsingland, i ett liknande hus som detta. Golven är bonade på gammalt vis med rå linoljesåpa. Tack vare sitt läge på höjden så skiner solen in i huset från olika vinklar och skapar ett både privat, men ljust och vackert hem. Syrenhäckar ramar in tomten, och höga störar med klättrande humle skapar dignitet och hemliga rum i trädgården. En köksträdgård har anlagts i fina odlingsbäddar där du kan skörda gott om sparris, kryddörter och jordärtskocka. På sommaren kan man äta frukost på någon av de stenlagda uteplatserna närmast köksingången, och på kvällarna samlas man med fördel vid den stora uteplatsen under äppelträdet som har kvällssol fram till skymning. Till tomten hör även en redskapsbod och fyra parkeringsplatser, två på vardera uppfart, men det finns rum för fler bilar när folk kommer på besök.

Entréplan

Hall:

Huset har två ingångar, en herrskapsingång och en köksingång. Huvudingången har en ståtlig spegel och ett extra kapprum som också används för att slå sig ner i lugn och ro med första koppen kaffe då morgonsolen letar sig in här. Från huvudingången kommer man in till det stora vardagsrummet, och följer man hallen rakt fram möts man av en vacker “port” som leder in till matrummet.

Kontor

I närheten av hallen hittas ett lämpligt kontor, bibliotek/herrum. Detta rum har två ingångar, varav en mot köksingången, perfekt för tonåringen eller för egenföretagaren att ha verksamhet/hyra ut. Väggarna är rödmålade och på golvet ligger en parkett.

Matsal

Matsalen ligger i anslutning till köket och vardagsrummet/salongen, och rymmer ledigt ett större sällskap på 14 personer. Kakelugnens mönster passar väl för ändamålet, smyckad med vinrankor och luckor i förkromad mässing, förmodligen från tidiga 1920-talet. Väggarna är klädda med nytryckta tapetlängder från Lim & Handtryck och på golvet ligger betsade furuplank.

Salong

Salongen håller plats för både en flygel och stora sällskap. En soffgrupp och en dagbädd placeras med fördel framför brasan. Väggarna pryds av en tapet från Duros kollektion Gammelsvenska, fina ihop med det betsade furugolvet.

Tillbyggnad

Kök:

På entréplan i den nyare delen av huset hittas det luftiga köket med över tre meter i takhöjd. Ett lättarbetat parallellkök som är inbyggt och specialritat från Puustelli. Väggarna har klätts med pärlspont, och ett nytt golv i massivt furu lades in 2011 för att likna originalgolvet från 1913. För att återskapa sekelskifteskänslan specialbeställdes också snickerier, vackra golvsocklar och fotsocklar. Köket har även fått en specialgjord kopparhuva över spisen i gammalt snitt. Här hittas utgången till verandan, en förlängning av köket, med ett trädäck som vetter åt syd-sydväst och har sol hela dagen.

Sovrum 1 & 2

Innanför köket hittas två rum som idag fungerar som barn/sovrum. Ljusa väggar i en mjukt grå kulör ramar in, tillsammans med stora fönster som vetter mot syd och ger fina solkatter på brädgolven. Rummen håller plats för sängar, skrivbord och garderober.

Badrum

Badrummet på nedre plan är helkaklat och försett med skön golvvärme och spotlights som ger behaglig belysning. En ny WC-stol, handfat/kommod, ventilation samt skåp renoverades år 2021. Duschen ramas in av duschväggar i glas.

Övre plan

Sovrum 3 & 4:

Sovrummen på övre plan har fin volym och varsin vacker fungerande kakelugn. Rummen är målade i milda kulörer i persika och lindblomsgrönt, och på golvet ligger fina originalbrädor. Här finns plats för dubbelsängar, bokhyllor och skrivbord. En kattvind respektive en inbyggd garderob rymmer det allra mesta ut av förvaring.

Badrum

Badrummet fungerar som en en-suite åt de båda sovrummen som fått varsin ingång. Det är helkaklat och tidstypiskt inrett. Kupan består av tre spröjsade fönster i rad som släpper in ett vackert ljus över rummet. Här finns ett brett handfat som vilar på en kommod med djupa lådor, och intill står ett tassbadkar.

Glasveranda

Detta är troligtvis det minsta, men kanske också det bästa, rummet i huset. Den tidigare balkongen (troligtvis byggd på 1920-talet) är idag inglasad och präglas av sitt fantastiska ljusinsläpp. Spröjsade fönster ger charm och håller plats för otaliga krukväxter. Här passar det fint att ha kontor, en liten ateljé eller nyttja som gästrum. Som om inte det räckte så är rummet byggt med så kallade innanfönster, vilket gör att de kan plockas bort och på så sätt förvandla rummet till en mysig liten veranda.

Källarplan

I källaren hittas husets tvättstuga, funktionell med nya vitvaror, tvättlinor och plats för en avlastningsbänk. Intill ligger verkstaden med en gammal snickarbänk och en smidig förvaringslösning att hänga verktyg på. Matkällaren förvarar dryck och konserver, och pannrummet kan nyttjas som hemmagym.

Vind

Vinden är idag oinredd med en gedigen bas bestående av furuplank på golv och väggar. Den har full ståhöjd och fönster i motsatta riktningar, och skulle passa ypperligt åt ytterligare sovrum/tv-rum eller liknande. Idag erbjuder ytan ordentligt med förvaring.

Trädgård

Huset uppfördes av en trädgårdsmästare som hade trädgårdsmästeri och handelsträdgård på den ursprungliga, mycket stora, tomten. Att det var en fantastisk trädgård han planterade märks än idag! Här finns Stockholms månne största äppelträd, som inte ens en vuxen kan omfamna - det har säkert stått sedan huset byggdes. Ytterligare fyra knotiga hundraåriga äppelträd av olika sorter ger fortfarande god frukt. Ett lika gammalt fläderträd, liksom pilträd, kantar tomten och ger både behaglig skugga och “tyngd” till trädgården. Utöver detta skådas här vackra träd såsom ek, lind, uppvuxna päronträd, plommonträd, sviskonträd, sötkörsbär, bigarråer, och även exotiska träd såsom “accolade”, prydnadskörsbär, ginko bilboa, astrakan och silverpäron. Här finns gott om hallon, blåbär, krusbär av olika slag, vita-, röda, svarta vinbär och björnbär. Smultron växer som ogräs - men barnen älskar att äta och plocka. Ett flertal klätterrosor pryder husväggar, pergola och träd, och på det långa staketet på framsidan klättrar klematis, rosor, hortensia, rådhusvin och väldoftande kaprifol. Trädgården blommar konstant från tidig vår till sen höst, men bäst är troligtvis försommarkvällarna med ett glas och lite mat under den stora äppelblommen. Här bor också hemmets husfåglar - ett koltrastpar som gästar varje år och sjunger vackert i vårkvällen.

Större renoveringar och årtal

2021 - Ny diskmaskin. Ny inredning badrum entréplan.

2020 - Vissa plåtarbeten och takpannor utbytta, Flertalet hängrännor utbytta till kopparplåt. Vissa fönsterbleck utbytta.

2015-2019 - Renovering av samtliga fönster

2018 - Ny bergvärmepanna. Helt nytt plåttak utbyggnad.

2017 - Nytt plank mot granntomt. Ny plåt husets sockelfot.

2013 - Installation av kakelugn.

2011 - Nyare dränering kring kant av hus. Renovering badrum övervåning. Renovering kök.

2010-2011 - Renovering av fasad. Borttagning/slipning av gammal färg, ommålat med linoljefärg. Fasad tillbyggnad tilläggsisolerad och utbytt.

2002 - Bergvärmeinstallation.

1999 - Radonsanering.

1992 - Yttertak renoverat.

1989 - Dränering av grund, fuktisolering. Ny VA-servis till brunn på tomten.

1987 - Isolering torpargrund tillbyggnad.

1974 - Huset tillbyggt.

Arkitektur

ARKITEKT: Byggår: 1913, ombyggt 1974

Huset heter Villa Rosengård och är ett av de första husen som byggdes i Norrviken då seklet var ungt. Runt fyra dussin rosensorter, mest gammeldags väldoftande buskrosor och exklusiva engelska therosor från den kände rosodlaren David Austin, omger huset och har troligtvis fått ge namn åt gården. Villan uppfördes år 1913 av socknens trädgårdsmästare Johansson, och år 1974 tillkom husets utbyggnad som idag huserar kök, två sovrum och badrum. Nuvarande ägare är den femte familjen som bott här. Barnen har vuxit upp, och det är dags för huset att återigen fyllas av liv och skratt. Villan är över 100 år och behöver kontinuerlig kärlek och skötsel. Den interiöra stilen har influenser från Art Nouveau och Jugend, och huset har renoverats varsamt enligt äldre byggnadsvårdtekniker. Fönstren har tätning av linsnöre smikat med handslagen nubb, och träytor utomhus doftar gott av roslagsmahogny. Det är välisolerat och robust, och har tak i tegel samt i dubbelfalsad plåt. Fasaden består av en liggande panel som vilar på en torpargrund.

Architecture
Architecture

Trädgård

Huset uppfördes av en trädgårdsmästare som hade trädgårdsmästeri och handelsträdgård på den ursprungliga, mycket stora, tomten. Att det var en fantastisk trädgård han planterade märks än idag! Här finns Stockholms månne största äppelträd, som inte ens en vuxen kan omfamna - det har säkert stått sedan huset byggdes. Ytterligare fyra knotiga hundraåriga äppelträd av olika sorter ger fortfarande god frukt. Ett lika gammalt fläderträd, liksom pilträd, kantar tomten och ger både behaglig skugga och “tyngd” till trädgården. Utöver detta skådas här vackra träd såsom ek, lind, uppvuxna päronträd, plommonträd, sviskonträd, sötkörsbär, bigarråer, och även exotiska träd såsom “accolade”, prydnadskörsbär, ginko bilboa, astrakan och silverpäron. Här finns gott om hallon, blåbär, krusbär av olika slag, vita-, röda, svarta vinbär och björnbär. Smultron växer som ogräs - men barnen älskar att äta och plocka. Ett flertal klätterrosor pryder husväggar, pergola och träd, och på det långa staketet på framsidan klättrar klematis, rosor, hortensia, rådhusvin och väldoftande kaprifol. Trädgården blommar konstant från tidig vår till sen höst, men bäst är troligtvis försommarkvällarna med ett glas och lite mat under den stora äppelblommen. Här bor också hemmets husfåglar - ett koltrastpar som gästar varje år och sjunger vackert i vårkvällen.

Architecture

Fastighetskarta

Område

Norrviken är lugnt och barnvänligt, och samtidigt mycket nära stan och Arlanda. Barnen kan tryggt springa över till varandra, och det finns mycket bra förskolor och skolor i området. Du bor nära strövområden, Järvafältet med Bögs gård, och området kring Norrvikensjön, liksom gångavstånd till både Häggvik Handel (med utbud såsom Ica Maxi, City Gross, Jula, Elgiganten, Systembolaget, McDonalds), och Rotebro Handel (med utbud såsom Coop, Ö&B, Willys, Systembolaget, Max). Kommunikationerna är goda. Pendeltåg från Norrvikens station tar dig till Odenplan på 12 minuter. Till stationen tar det 4 minuter att gå och en minut att cykla. Två gånger i timmen går pendeltåget till Arlanda och vidare till Uppsala.