Eksätravägen 60

3 ROK 93 + 53 KVM

Se bilder Planritning

Tidsenligt renoverat radhus med stor altan, välskött trädgård och barnvänligt läge

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I ett mysigt egnahemsområde omgivet av grönska finner vi detta charmiga radhus med stora sociala ytor såväl inne som ute. På entréplanet är vardagsrummet och köket i öppen planlösning, och på souterrängplanet finns två mysiga sovrum. Det är ett perfekt hus för familjen att växa i, och grannar i området har byggt om vinden till tre ytterligare sovrum. Efter den totalrenovering som genomfördes för cirka fyra år sedan är skicket det allra bästa, och stor möda lades på att genom tidsenliga materialval återskapa 1960-talskänslan i köket, badrummet och den extra toaletten. Husets innerdörrar, entrévåningens fönster, trappräcket, trappbelysningen och parketten i den nedre hallen är i original från byggnadsåret. Takhöjden skapar en luftig atmosfär och ljuset strömmar in genom stora fönster. Från vår till höst har den rymliga altanen och den välskötta, lummigt inramade och insynsskyddade trädgården många härliga soltimmar. Ett mycket barnvänligt boende erbjuds och i området finns många lekplatser. En bilfri väg leder farm till Slättgårdsskolan endast ett stenkast bort, och det är även nära till Mälarhöjdsskolan. På promenadavstånd har man Sätraskogens naturreservat och Mälarhöjdsbadet.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Radhus

UPPLåTELSEFORM

Tomträtt

ADRESS

Eksätravägen 60

OMRåDE

Bredäng

RUM

3 rum varav 2 sovrum

AREA

93 kvm + 53 kvm biarea, taxeringsinformation

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

3 208 000 KR - Småhusbyggnad 1 512 000 KR, Småhusmark 1 696 000 KR

SUMMA PANTBREV

3 275 000 KR

TOMTAREAL

241 kvm

TOMTTYP

Trädgårdstomt

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Vattenskyddsområde (2008-11-25) Tomtindelning (1967-04-18) Stadsplan (1967-04-13)

RäTTIGHETER

Gemensamhetsanläggning: Stockholm Bellmans Minne GA:1 ändamål: Vägar, Vattenförsörjning, Avloppsanläggning, Elledning och/eller belysning, Grönområden, Garage och/eller parkering, Övrigt

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-plansradhus i sutteräng samt oinrett vindsplan

UPPLåTELSEFORM

Tomträtt

BYGGNADSåR

1966

UPPVäRMNING

Luft/vattenvärmepump - vattenburet system

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2022-10-09

ENERGIKLASS

E

ENERGIFöRBRUKNING

71 kWh/kvm per år

FASAD

Puts

STOMME

Lättbetong

FöNSTER

Kopplade 2-glas, isolerande 3-glas, kopplade 2+1

TAK

Tegelpannor

GRUNDLäGGNING

Grundsulor och mellangjutet betonggolv

VENTILATIONSTYP

FTX-system (år 2019)

FASTIGHETSBET

Konstnärsringen 5

Allmänt om fastigheten

UPPVäRMNING

32 617 kr/år

VA

4 250 kr/år

VäG, SAMF

16 400 kr/år

FöRSäKRING

5 717 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

58 984 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR, tomträttsavgäld: 10 600 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Som nämnts totalrenoverades huset – inklusive köket, badrummet och den extra toaletten – för cirka fyra år sedan. Nya golv lades in och alla ytskikt målades om. Elen drogs om och Pleid installerades för digital styrning av all belysning. Man lät även installera FTX-system och ventilationsrör för ett behagligt inomhusklimat. På entréplanet togs en vägg ner för att skapa en öppen och luftig planlösning. Ett stort rum på souterrängplanet delades av till två, och fönstren byttes. En ny altan byggdes och gräsmattan lades om.

Vardagsrum

Husets entréplan har en inbjudande öppen planlösning med underbart ljusinsläpp från stora originalfönster i motsatta väderstreck. Det L-formade vardagsrummet är rymligt, och det finns gott om plats för både soffa och matsalsbord. Rummets väggar är målade i vitt och golvet belagt med parkett.

Kök

I köket är det rejält tilltaget med arbetsyta, och köksön som avgränsar mot vardagsrummet bjuder in till social matlagning. Den fungerar även perfekt som serveringsbänk under stora middagsbjudningar. Bänkskivorna är klassiskt virrvarrmönstrade, och partiet ovanför spisen, sidobänkarna och den rymliga diskbänken i rostfritt stål är klätt med vitt kakel. Köket har även gott om förvaring och de gedigna träskåpen är i tidsenlig stil. Skåpluckorna, med klassiska beslag, är lackerade med en fin ljusblå färg. Spisen, ugnen, mikron och kylen/frysen (side-by-side) är vita medan diskmaskinen är integrerad i inredningen. Kökets väggar är vitmålade och golvet belagt med blå/vitrutig vinylmatta.

Badrum

Även badrummet andas 1960-tal, inte minst tack vare det inkaklade badkaret och de snygga belysningsarmaturerna ovanför spegeln. Dubbla handfat gör att man slipper morgonträngseln, och kommoden har rymliga lådor som sväljer mycket. Väggarna är klädda med gräddfärgat kakel och golvet belagt med vit klinker med golvvärme. Dagsljuset letar sig in genom ett vädringsfönster med insynsskyddande råglas.

Klädkammare/lekrum

På entrévåningen finns även en rymlig klädkammare som idag används som lekrum. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med parkett.

Hall

I den välkomnande hallen finns ett stort avhängningsutrymme med charmig originalhatthylla och gott om plats för skor. Fina trappor med bevarade originalräcken och lamparmaturer leder ner till souterrängplanet och upp till husets vind. Golvet är belagt med antracitgrå klinker och väggarna målade med en härlig gul färg.

Sovrum I

Husets stora sovrum är ett ljust och underbart rum med utgång till den härliga altanen. En dubbelsäng med nattduksbord ryms lätt och ledigt, och här finns även gott om plats för läsfåtölj och bokhyllor. De rejäla garderoberna sväljer det mesta i klädväg. Golvet är belagt med parkett och väggarna målade i en ljus och behaglig latteton.

Sovrum II

Det andra sovrummet är ett perfekt barnrum med plats för säng, skrivbord och förvaringsmöbel. Golvet är belagt med parkett och väggarna målade i en rogivande dov latteton.

Toalett

Suterrängplanets toalett inrymmer handfat, WC och ett spegelskåp i tidsenlig stil. Väggarna är bröstade med ljusblått kakel och tapetserade med Stig Lindbergs klassiska mönster ”Berså”. Golvet är belagt med grå klinker.

Övriga utrymmen

Suterrängplanet består även av tvättstuga, två förråd och ett pannrum som används som tränings- och förvaringsrum. Tvättstugan är utrustad med både tvättmaskin, torktumlare och vask.

Vind

Vinden kan som nämnts inredas med tre sovrum, vilket gjorts av grannar i området. Det är redan förberett med ventilationsrör. Idag erbjuder vinden ett stort förvaringsutrymme. I anslutning till trappan finns en inredd klädkammare som även kan användas som hemmakontor.

Trädgård

På husets framsida finns en ordnad rabatt, en vackert blommande rhododendron, en liten gräsmatta som kantas av smultron och en stenlagd del med plats för trädgårdsmöbler. Från vår till höst blir den soliga altanen på husets baksida ett extra vardagsrum, och här finns det gott om utrymme för både matgrupp och loungesoffor. Altanen öppnar sig mot den välskötta trädgården som bjuder in till lek och bollspel med barnen. Gräsmattan, som lades om i samband med att huset renoverades, har plats för en studsmatta och i mitten växer ett stort plommonträd som ger god frukt. Mellan gräsmattan och altanen finns en mindre rabatt, och i odlingslådor odlas jordgubbar, smultron och gräslök. Precis utanför tomtgränsen växer hallon.

Samfällighet

Huset ingår i Samfälligheten Bellmansringen som bland annat ansvarar för snöröjning, sophämtning, återvinning och att de allmänna grönytorna i området hålls fina. Det råder trevlig stämning grannar emellan, och samfälligheten har två Whats app-grupper där man tipsar varandra om saker som rör området och husen. På nationaldagen anordnas en stor loppis i trädgårdarna som brukar ha många besökare.

Parkering

Garage finns att hyra av samfälligheten för 3 600kr per år. Flera gemensamma parkeringar finns i området. Varje hus har två tillstånd att parkera där.

Arkitektur

ARKITEKT: Höjer & Ljungqvist 1966

Under 1930-talet hade många smalhusområden uppförts och de hade i stor utsträckning blivit rena sovstäder med husen utplacerade i långa rader. Efter andra världskrigets slut, när byggnadsverksamheten i Stockholm på allvar tog fart, hade nya, internationella strömningar nått Sverige och dessa kom att förverkligas under 1940-talets andra hälft och under 1950-talet. Nytt var bland annat att arrangera byggnadskropparna för att skapa mer eller mindre öppna gårdar, något som kom bli tongivande för efterkrigstidens byggande, precis som trafikseparering och grannskapsenheter med gemensamhetslokaler och service.

Den första 1950-talsförorten i Stockholm där alla dessa nyheter genomfördes torde vara Västertorp som började byggas 1949. Detta är landets första trafikseparerade förort som dessutom har ett ordentligt centrum med biograf, samlingslokal samt folktandvård och sjukvårdsmottagning. Strax därefter byggs Vällingby och där fanns inte bara bostäder och centrum, utan också arbetsplatser och därmed var ABC-förorten född.

Det hände mycket på 1950-talet som påverkar bostadsbyggandet. Under 1940-talet inrättas Byggstandardiseringen och arbetet med en enhetlig standard för byggvaror, till exempel fönster, dörrar och kök påbörjas. 1950 fastslås köksstandarden som kom att få ett stort genomslag i produktionen. Vid mitten av 1950-talet börjar man så smått bygga med prefabricerade betongelement och när miljonprogrammet påbörjas i mitten av 1960-talet hade byggindustrin förändrats i grunden, från att ha varit relativt hantverksmässig i början av 1950-talet till att bli en storindustri där det mesta är prefabricerat.

Konjunkturen förbättras under hela 1950-talet och det avspeglar sig i att bostäderna blir rymligare och får en högre standard. I början av 1950-talet är drygt 30% av allt som byggs lägenheter om tre rum och kök och tio år senare är siffran uppe i 50 %. Lägenheterna får också större rum, inte minst beroende på att smalhusen blir allt bredare. Köken ökar i storlek och i början på 1960-talet får nästan alla en generös matplats för hela familjen. Kylskåp finns i de flesta nya kök och i början på 1960-talet blir frysen allt vanligare. Linoleum ligger ofta på golven i kök och sovrum och i vardagsrummen läggs för det mesta parkett, antingen massiva stavparketter eller lameller med ett ytskikt av ek på furu.

Arkitekturen under denna period har mycket gemensamt med det sena 1940-talets. Då blev nämligen den grova spritputsen vanlig och den nyttjades under stora delar av 1950-talet framförallt på lägre hus och villor, ej sällan i kombination med slätputsade fönsteromfattningar i vitt. Höghusen, som var mer utsatta för väder och vind, får istället terrasitputs eller fasadtegel. Entréerna utformas individuellt och det finns en stor variation av portar under denna period. De görs antingen i massiv ek eller kläs med teakfaner och är ofta glasade och får ibland stora sidopartier, också de glasade. Förkromade metallportar används däremot mer sällan och då främst till mer påkostade hus. En omfattning i tegel, natursten eller plattor är vanligt, framförallt i början av perioden.

Fönstren får en varierande utformning med stora glasytor i vardagsrummen och mindre i kök och sovrum. Assymetriskt indelade glasytor är vanliga, antingen med hjälp av spröjs eller poster. Sidohängda fönster är vanligast, men pivåfönster av perspektivtyp används ibland i vardagsrummen eller genomgående i hela fastigheten. Balkongerna är uppbyggda av ett ramverk av smide som sedan kläs med småsinuskorrugerad plåt som kombineras med genombrutna partier av dekorativa smide. Mot slutet av decenniet börjar det dyka upp balkonger med fronter i prefabricerad betong som ibland får en dekorativ yta med frilagd ballast. Plattor av asbestcement är också vanliga. Överlag kan sägas att husen får en enklare och mer standardiserad framtoning i slutet av 1950-talet. Fönster, balkonger och entréer blir mer likartade, åtminstone i de stora bostadskomplexen.

En hustyp som slår igenom i början av 1950-talet är radhuset som uppförs i utkanten av många av de nya förorterna. Precis som villorna från den här tiden får de ofta olika typer av halvplanslösningar som skapar intressanta rumssamband vilket bidrar till trivseln. Radhusen varierar i storlek och utförande och de mer påkostade förses med öppen spis. En annan bostadstyp som ofta förekommer högst upp i de höga punkthusen är etagevåningar som ibland får entresolerade vardagsrum med dubbel takhöjd.

Architecture
Architecture

Fastighetskarta

Område

Bredäng har ett fantastiskt läge intill Sätraskogens naturreservat och Mälarhöjdsbadet. Omgivet av den fina naturen ligger mysiga Konditori Lyran där man kan fika och äta lunch i en oerhört vacker miljö. Naturreservatets elljusspår bjuder in till jogging, och för idrottsutövande barn och ungdomar finns Mälarhöjdens IP med fotbollsplan, gymnastikhall och ishall. Bredäng är en omtyckt stadsdel, och här anordnas sociala aktiviteter såsom midsommarfiranden, musikuppträdanden och utomhusteater. Kulturhuset Värmeverket bågnar av aktivitet. I Bredängs Centrum hittar man förutom T-bana även bibliotek, vårdcentral, barnhälsovård, Hemköp och flera butiker. Från huset är det också nära till Fruängen med trevligt restaurangutbud, bra mataffärer och snabba bussförbindelser med bland annat Älvsjö.