Setterwalls väg 15

6 ROK 230 KVM

Se bilder

VÄLBEVARAT FUNKISRADHUS MED ÖPPEN SPIS OCH SÖDERVÄND TRÄDGÅRD

FOTO: BOUKARI & WICHARDT STYLING: WALLMÉN TEXT: MURÉN

Det är inte ofta ett av radhusen på Setterwalls väg kommer ut på marknaden. Vi hälsar därför lite extra välkommen till en tegelklädd retrodröm om sex rum och kök i Nacka. Uppfört i skiftet mellan 1940-tal och 1950-tal är detta ett mycket välplanerat hem med en genomtänkt planlösning. På tre våningsplan finns generösa sällskapsutrymmen, tre sovrum, två balkonger, öppen spis och suverän förvaring i en mängd originalskåp från byggåret. Huset ligger i suterräng och har entré på det mellersta av våningsplanen. Här finns också kök, matsal och vardagsrum. En trappa upp hittas sovrummen och en trappa ner finns både sällskapsrum och förråd. Här nås också uteplats och trädgård i söderläge på husets baksida. De övriga våningarna har varsin balkong och även en fransk balkong. Wc finns på alla tre plan och badrum på det övre. Vackert svängda trätrappor leder mellan våningarna. Ekparketter och marmorgolv är andra skatter från förr som sätter stor prägel på atmosfären idag. På denna adress i Finntorp bor du med bekväm access till såväl förskolor och skolor som service och kommunikationer, och samtidigt lugnt och barnvänligt vid en liten återvändsgata i gröna och lummiga omgivningar.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Radhus

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Setterwalls väg 15

OMRåDE

Nacka - Finntorp

RUM

6 rum och kök

AREA

230 kvm, föreningens information

AVGIFT

5 500 kr/mån, inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

ANDEL I FöRENING

7,1429 %

LäGENHETSNUMMER

15

PANTSATT

Nej

Byggnad

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

BYGGNADSåR

1949

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Entréplan

Innanför en elegant originaldörr möter en hall med kapprum och gäst-wc. Till vänster om hallen ligger köket. Här har man ett välplanerat arbetskök i parallellform, med gott om plats för förvaring, arbetsbänkar och all maskinell utrustning. Under plastfilmen på köksluckorna döljer sig fantastiska teakluckor i original (se intilliggande serveringsgång för en bättre känsla). Via serveringsgången nås matsalen, generös i storlek och med plats för stort matbord och många gäster. Matsalen har en öppen planlösning mot det intilliggande vardagsrummet, som är ett luftigt sällskapsrum med fönster i söderläge. Här finns både balkong och en fullt fungerande öppen spis. Spisens centrala placering gör att du kan njuta av elden från både matbordet och från soffor och fåtöljer.

Övre plan

En trappa upp finns den mer privata delen av huset, med tre rymliga och lättmöblerade sovrum, ett vänt mot huset framsida och två mot baksidan. Våningsplanet har också en hall som ansluter till ett ”tv-rum” med balkong. Här kan den som så önskar skapa ytterligare ett sovrum. Balkongen utanför har ett vackert smidesräcke och omges sommartid av en lummig grönska. På andra sidan hallen finns ytterligare ett litet rum, som på originalplanlösningen kallas ”borstrum”. Här finns en fransk balkong samt skåp, lådor och en vask i original. Här kan man vädra och sköta om sina kläder!

På det övre planet finns också ett helkaklat badrum med badkar och ett separat wc-rum intill. Inte att förglömma finns också en mängd förvaringsutrymmen med ett stort antal originalskåp med fina, fanerade dörrar samt en rymlig klädkammare. Utrymmen som underlättar vardagslivets organisation och förvaringsmödor på bästa sätt.

Nedre plan

Längst ner i huset finns en undervåning som till hälften består av sällskapsutrymmen och till hälften av förrådsutrymmen. Mot södersidan och trädgården finns ett rymligt vardagsrum som har fyra stora fönster med låg bröstning. Rummet kan lätt delas av för att skapa ytterligare ett sovrum. Trappan ner mynnar i ett rum med marmorgolv som leder vidare ut till trädgården. Här, på gränsen mellan inne och ute, är det lätt att tänka sig ett blomsterrum med den breda fönsterbrädan fylld av plantor och sticklingar. Den inre delen av det nedre planet inkluderar förråd, tvättstuga, matkällare, garderober och skåp.

Trädgård

Radhusets trädgård är en lättskött och avkopplande oas samtidigt som den ger goda möjligheter till odling och trädgårdpyssel för den som vill. På baksidan av huset finns en stenlagd uteplats av öländsk kalksten i original, omgiven och inramad av uppvuxna träd, buskar och rabatter. Här växer bland annat magnoliaträd, syrener, rosor och pioner. En gräsmatta ger plats för lek, kanske blir grindstolparna ett fotbollsmål? På husets framsida finns ytterligare en stenlagd uteplats och grön växtlighet med bland annat rhododendron.

Arkitektur

ARKITEKT: Carl-Evin Sandberg 1949

Radhusen på Setterwalls väg i Nacka ritades 1949 av Carl-Evin Sandberg (1904–1979). Som arkitekt ritade han både bostadshus och offentliga byggnader, bland annat Danderyds sjukhus, ihop med Folke Löfström, och Huddinge sjukhus, ihop med Karl-Åke Hellman. Sandberg samarbetade bland annat med Svenska Bostäder och ritade en hel del i Bredäng. Ihop med nämnda arkitekter plus Sven Lindblom startade han 1962 HLLS Arkitektkontor AB med kontor i Stockholm och Växjö. Carl-Evin Sandberg har också ett finger med i spelet gällande omgivningarna i Finntorp, han har även ritat torget här. Radhuslängorna vid Setterwalls väg är två till antalet och ligger på var sida om den lilla återvändsgatan. Husen är placerad i suterräng och har två våningar mot framsidan och tre våningar mot baksidan. Fasaderna är klädda i rött tegel och bevarar en mängd originaldetaljer från byggnadsåret. Husen förvaltas av Brf Bergsmannen.

Architecture

Förening

Brf Bergsmannen

Antal radhus

Brf Bergsmannen består av 14 radhus med bostadsrätt. Föreningen äger marken där deras hus står och är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

Förvaltning

Föreningen sköter ekonomisk och teknisk förvaltning internt.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Ekonomi

Föreningen genomförde i juni 2020 en avgiftssänkning med 500 kr/mån därutöver finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen visade positivt resultat såväl 2020 som 2019 (plus 220 tkr respektive plus 140 tkr). De långfristiga skulderna ligger på ca 5,75 mkr, vilket ger oss ett nyckeltal på under 1 800 kr/kvm bostadsrättsyta. En synnerligen låg belåning för området. Årsavgifterna ligger även de på en låg nivå om 287 kr/kvm bostadsrättsyta.

Renoveringar

1985 bergvärme. 1995 omläggning tegeltak. 1998 renovering balkonger. 1988/1998 fönstermålning. 1998 vind. 2001 värmepumpar. 2004 stamrenovering. 2011 fönsterbyte till Velfac-fönster. 2016 förbättringsarbeten värmepumpar. 2017 balkongpaneler. 2018 underhåll spillvattensystem. 2019 löpande underhåll värmeanläggning. 2020 byte ackumulatortank samt nya skorstenshuvar i koppar.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar. En diskussion om säkerhet runt den höga skorstenen pågår.

Kabel-tv och bredband

Via Comhem, ingår i månadsavgiften. Medlem som önskar utöka sin brandbredd och utbud av tv-kanaler har tillgång till ett rabattavtal med Comhem.

El

Föreningen har ett gruppavtal gällande hushållsel. Varje hushåll debiteras 2 000 kr/kvartal. Årlig avläsning sker och aktuellt radhus har en årsförbrukning på ca 12 000 kr vilket även innefattar laddning av deras el-bil.

Kulvertar

Kulvert sammanbinder radhus, pannrum och skyddsrum. Kulverten medger en möjlighet till viss förvaring. Nuvarande ägare har en suverän förvaring med ett 7,5 meter långt Elfa-system. Bostadsrättens förråd nås också från kulverten och kan med fördel användas som vinkällare.

Parkering

Det går utmärkt att parkera två bilar på framsidan av huset.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2020 samt kontroll med föreningens representant den 10 sept 2021. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med föreningens representant.

Område

Finntorp ligger på en höjd mellan Svindersviken och Järlasjön och strax norr om Nacka station och Sickla köpkvarter. Området stadsplanerades 1949 och efter det växte flera bostadsområden och en centrumbebyggelse fram här. Bebyggelsen består både av lägenheter, radhus och villor. Ett stort antal förskolor och skolor finns i bekväm närhet, samma sak med fritidsaktiviteter och sportanläggningar. Omgivningarna ger massor av möjligheter till motion och friluftsliv med närhet till bland annat Hellasgården och hela Nackareservatet. Butiker, restauranger, bio och service i mängd finns i Sickla köpkvarter och vid Nacka forum. Tät busstrafik, Saltsjöbanan och Tvärbanan ger mycket goda pendlings- och reseförbindelser och så småningom ansluter också tunnelbanan då den blå linjen förlängs till Nacka. Setterwalls väg har fått sitt namn efter Jacob Gustaf Setterwall och den Setterwallska villan, en idag är byggnadsminnesförklarad patriciervilla från 1896. Villan ligger i nära anslutning till radhuset och omges av den Setterwallska parken som från början var en romantisk park runt den storslagna sommarvillan, men idag är en stadspark, en av Nackas få offentliga parker i mer urban miljö.