TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM
På våning fyra av fyra i ett av Kransens färgglada punkthus hittar vi dessa 43 ljusa och välplanerade kvadratmeter, som rymmer ett lättmöblerat vardagsrum, separat sovrum, fullutrustat kök med originalskåp samt badrum med fönster. Här finns dessutom en solig balkong i sydvästläge, utmärkta förvaringsmöjligheter och gott om charmiga detaljer från 40-talet. Från de stora fönstren och balkongen har du fri utsikt mot ett lugnt grannskap, grönska och Telefontornet. I dina nya kvarter råder härlig småstadskänsla, med mysiga små butiker, populära restauranger, grönområden och tunnelbanestation på kort promenadavstånd.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Midsommarvägen 25
OMRåDE
Midsommarkransen
VåNING
4 av 4
RUM
2 rum och kök
AREA
43 kvm, föreningens information
AVGIFT
3 278 kr/mån, inkl. värme, vatten & grundutbud
ANDEL I FöRENING
0,76593 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
0,75608 %
LäGENHETSNUMMER
99-2725-5-75-1
PANTSATT
Ja
EL
1 500 kr/år
FöRSäKRING
2 000 kr/år
ÖVRIGT
2 000 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
5 500 kr/år
DRIFT RäKNAT På
3 personer
KOMMENTAR
Posten övrigt avser utgift för gasspis.
Allmänt
Lägenheten har bevarade originalgolv, fönsterbrädor i sten, radiatorer samt garderober. Även skåp och luckor i köket är i original. Väggarna är genomgående vitmålade och fönstren ljudisolerade. Till lägenheten hör två källarförråd, ett större och ett mindre. I den stora och välskötta föreningen finns två välutrustade tvättstugor, gemensam trädgård med grillplatser, lekplats, boulebana och bärbuskar, övernattningsrum, cykelrum, återvinningsrum, hobbyrum och 25 parkeringsplatser (fn kö). Observera att bostaden är registrerad som en etta hos föreningen.
Vardagsrum
Från hallen når man det lättmöblerade vardagsrummet, som rymmer både soffgrupp och matplats. Här finns även utgång till balkong i sydväst, med sol från förmiddag till kväll. De stora fönstren bjuder på ett härligt ljusinsläpp och fri utsikt mot omgivningens grönska och Telefonplan, men knappt någon insyn.
Sovrum
Det som en gång i tiden var ett matrum är idag sovrummet, som även det har ett stort fönster med utsikt. Här finns plats för dubbelsäng samt en inbyggd garderob som är bevarad från byggåret.
Kök
Det charmiga köket har bevarade tidsenliga skåp, luckor och skafferi i original samt schackrutig plastmatta. Väggar, tak och snickerier är nymålade och bänkskivorna har slipats och oljats (2019). Köket är utrustat med kyl och frys från Elektro Helios (2014), diskmaskin från Electrolux (2015), gasspis samt rostfri diskbänk med dubbla hoar. Ovanför arbetsytorna sitter vitt, kvadratiskt kakel.
Badrum
Det ljusa och stambytta badrummet har dusch, WC, tvättställ samt kombinerad tvättmaskin/torktumlare från Samsung (2015). På väggarna sitter vitt, kvadratiskt kakel och på golvet ligger vita klinkers. För den som önskar finns plats för badkar framför fönstret, om man väljer bort tvättmaskinen.
Hall
Innanför dörren finns en nisch med plats för hatthylla och skoställ. Lite längre in i hallen finns ett inbyggt städskåp, garderob samt en rymlig walk in closet – alla bevarade från byggåret.
ARKITEKT: Olof Thunström 1944
Under 1940-talet uppfördes många punkthus i Stockholms förorter. Det röda huset på Midsommarvägen 25 är ett finfint exempel, liksom de ytterligare sju färgglada hus som idag utgör Brf Hundrovan. Husen ritades av Olof Thunström på Kooperativa Förbundets arkitektkontor, en av de första att haka på funktionalismen, och stod klara för inflyttning 1944. Här inreddes lägenheter om ett till två rum och kök samt separat matrum – samtliga med mycket ändamålsenlig planlösning, tidstypiskt kök och balkong. De åtta punkthusen är fritt placerade, omgivna av lummig grönska och har liknande utformning. Ovanför de gråputsade socklarna är fasaderna putsade i olika nyanser av rött, gult eller grönt, de indragna entréerna är klädda med gult tegel och har portar är i trä och glas. Större ombyggnader skedde på 1980- och 1990-talet med byte av fönster och balkonger, fasadrenovering och stambyte. Fasaderna har även tilläggsisolerats på senare år.
Brf Hundrovan 3
Föreningen
Brf Hundrovan 3 (org. nr 702002-1742) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Svärdsliljan 16-22 och Hundrovan 3 i samband med uppförandet 1943-1944. Föreningen består av 8 hus och upplåter 126 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lokaler.
Mark
Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, nuvarande avtal gäller till 2033.
Förvaltare
Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.
Ekonomi
Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 43 mkr. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår i dagsläget till 7 307 kr. Det finns inga beslut om kommande avgiftsändringar, den senaste avgiftshöjningen (5%) var i januari 2025.
Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter
Köparen betalar överlåtelseavgift om 1 470 kr samt en pantsättningsavgift om 588 kr.
Medlemskap
Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.
Andrahandsuthyrning
Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke.
Renoveringar
2023 löpande byte av cirkulationspumpar för värme och vatten, 2022 byte av tvättmaskiner, 2021 utfördes underhåll av värmesystemet, 2018 fastighetsbesiktning, 2015 hobbyrum/verkstad öppnades för medlemmarna, gasledningar renoverades, brandskyddsåtgärder i trapphus vidtagna, OVK genomförd, 2013 fasad-, fönster-, tak- och balkongrenovering, husen tilläggsisolerades, samtliga fönster byttes, takrännor och stuprör byttes, dränering, ny utebelysning, 2012 återvinningsrum med källsortering iordningställdes på Midsommarvägen 19, 2011 trapphusen målades om i respektive fastighet, fiber installerades och drogs in i alla lägenheter, sopnedkasten stängdes och ersattes av färganpassade sophus mellan husen, 2009 föreningens övernattningslägenhet stod klar, 2008 trädgårdsanläggning med grillplatser, lekplats, boulebana samt belysning och planteringar anlades, 2005 brandvarnare installerades i alla lägenheter, 2003 kulvertarna för el, värme och vatten fräschades upp, 1999 snabbtvättstugan iordningställdes, 1997 renovering av fönster, 1992-1993 stambyte, badrummen byggdes om och föreningen bytte elledningar, 1986 -1988 renovering av tak och balkonger, putsskador åtgärdades och husen målades om, tvättstugorna byggdes om, vindarna tilläggsisolerades.
Kommande renoveringar
De närmaste 5 åren planeras målning av fönster och dörrar utvändigt.
Föreningen följer en underhållsplan, inga större renoveringar är planerade i närtid.
Städning och städdagar
Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.
Tvättstuga
Det finns två tvättstugor (Midsommarvägen 19 och 23). Utrustade med 2-3 tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel, torkskåp samt torkrum med fläkt.
Gemensamma utrymmen
Trevlig gårdsmiljö med två grillplatser, boulebana och lekplats för små besökare. Återvinningsrum finns på Midsommarvägen 19, här finns också en övernattnings-lägenhet (250 kr per natt). I port 23 finns ett hobbyrum om du ska skrapa gammal färg eller annat roligt. Det finns ett cykelrum i varje hus för förvaring av cyklar och barnvagnar.
Parkering
Föreningen har 24 parkeringsplatser, internt kösystem administreras av HSB. I övrigt gäller boendeparkering på gatan.
Bredband och TV
Bredband från Ownit alt. Tele2. Föreningen har ett förmånligt avtal med Ownit som medlemmarna kan välja att teckna. Analogt grundutbud från Tele2 ingår i avgiften.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens officiella informationssidor, årsredovisning 2023/2024 i april 2025. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
På Midsommarvägen har du en lugn boendemiljö, inramad av träd och buskar, med närhet till centrum med kommunikationer, kultur och folkliv. Från hemmet tar du dig till tunnelbanan i ett nafs och på tio respektive femton minuter når du knytpunkterna Slussen och t-centralen. Men det finns många anledningar att stanna, i denna förstad finns nämligen ett gediget utbud av restauranger, vintage-butiker, barer, kaféer och restauranger. Här samsas danska smörrebröd (Klingborn & co) med japanska klassiker (Svenska Sushiköket) och hederlig husmanskost (Nalle och Kroppkakan) samt både thailändskt och indiskt. Film kan du se på kvartersbiografen Tellus som uppfördes redan 1920 där både gamla och nya filmer visas. Vill du byta småstadskänslan mot en mer urban atmosfär finns Telefonplan på gångavstånd. Där hittar du bland annat Konstfack och välbesökta Restaurang Landet.