Skattmästarvägen 9

6 ROK 136 + 63 KVM

Se bilder Planritning

EGNAHEMSVILLA MED SOCIAL PLANLÖSNING OCH FAMILJEVÄNLIGT LÄGE I ENSKEDEDALEN

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: LUNDGREN

I Enskededalens trädgårdsstad finner vi denna utbyggda och smakfullt moderniserade egnahemsvilla med lummig trädgård. Huset har en härlig karaktär, och bevarade originaldetaljer från 1920-talet samsas med designglatt 1960-tal och tidlösa materialval på ett tilltalande sätt. Det är väl tilltaget med sällskapsyta såväl ute som inne och i vardagsrummet, med gott om plats för både soffa och matsalsbord. En glasdörr leder ut till en altan under tak som sin tur öppnar sig mot en underbar terrass med spabad. Här njuter man av härlig kvällssol och efter att mörkret väl lagt sig är det mysigt ett elda i altanens murade öppna spis. Mörka höst- och vinterkvällar blir braskaminen i vardagsrummet en mysfaktor. Ljuset strömmar in och från fönstret och balkongen på övervåningen har man en fin vy över grannskapet bort mot Viloparken och Skarpnäcks gamla skola. Läget är perfekt och här erbjuds ett lugnt, avskilt och inte minst barnvänligt boende med både lekplatser, förskolor, grundskolor, tunnelbanestationer och bra matbutiker inom ett stenkast. Det är inte heller långt till uppskattade kaféer och restauranger i Kärrtorp, Bagarmossen och Enskede, och med cykel tar man sig snabbt in till Söder. Strax runt hörnet breder världsarvet Skogskyrkogården ut sig, och det är även nära till Nackareservatet. Stigar och vägar genom naturen leder fram till Söderbysjöns fina badplats.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Skattmästarvägen 9

OMRåDE

Enskededalen

RUM

6 rum varav 4 - 5 sovrum

AREA

136 kvm + 63 kvm biarea, mätbevis 2016

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

6 806 000 KR - Småhusbyggnad 2 426 000 KR, Småhusmark 4 380 000 KR

SUMMA PANTBREV

6 360 000 KR

TOMTAREAL

569 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

PLANBESTäMMELSER

Tomtindelning (1923-11-05) Stadsplan (1923-07-26)

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½-planshus med källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1924

UPPVäRMNING

Bergvärme 2022 (vattenburet), luft-luft-vp, elgolvvärme, eldstad

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2024-02-28

ENERGIKLASS

C

ENERGIFöRBRUKNING

80 kWh/kvm per år

FASAD

Tegel

STOMME

Trä, betong, lättbetong

FöNSTER

2-glas, 2-glas-isoler

TAK

Betongpannor (ytpapp på låglutande delar)

GRUNDLäGGNING

Källare, platta på mark

VENTILATIONSTYP

1

BREDBAND/TV

Fiberanslutning finns.

FASTIGHETSBET

Rörläggaren 19

Driftskostnader

UPPVäRMNING

31 900 kr/år

EL

15 700 kr/år

VA

5 300 kr/år

RENHåLLNING

5 200 kr/år

SOTNING

300 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

58 400 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

Driftskostnader varierar beroende på avtal och vanor. Elkostnad gäller 2023 och innefattar 16700 kWh. Fördelningen mellan hushållsel och uppvärmning är en schablon (33/67).

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Villan uppfördes som ett egnahem 1924 och byggdes om på 1960-talet enligt ritningar av arkitekten Evert Browall. Av de tidstypiska detaljerna från ombyggnationen kan bland annat altanens murade öppna spis, fasadteglet och framsidans åttkantiga fönster nämnas. Planlösningen är den bästa tänkbara, och från det rymliga köket, som bjuder in till både matlagning och umgänge, leder några trappsteg upp till en privat del med två sovrum och ett badrum. Härifrån nås även trappan upp till övervåningen som disponeras med ytterligare två möjliga sovrum och en toalett. Garaget är omgjort till en gäststuga med egen ingång, allrum och duschrum. Ett givet utrymme som kan förädlas till en uthyrningsdel. Huset har fiberanslutning.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är rymligt, och det finns gott om plats för både soffa och matsalsbord. Atmosfären är trivsam, och lika ljust som rummet är på dagen lika mysigt är det efter mörkrets inbrott med en brasa sprakande i kaminen. Luft-luft-värmepumpen ger svalka på sommaren och värme på vintern de dagar man inte eldar. Rummets parkettgolv är målat i vitt och väggarna målade i ljusblått med en tapet från Eijffinger som fond.

Altan och terrass

En glasdörr leder ut till en mysig altan med väderskyddande tak och en murad öppen spis som det går alldeles utmärkt att elda i. Från tidig vår till sen höst blir altanen som ett extra vardagsrum, och under sommarmånaderna är det underbart att vistas ute på den öppna terrassen med gott om plats för solstolar intill det lyxiga spabadet. Västerläget erbjuder härlig kvällssol.

Kök

Köket, med altandörr ut till trädgården, är voluminöst och här kan både familj och gäster samlas kring ett stort matbord. Hemmakockarna har gott om svängrum och bänkskivorna är i lika stilig som tålig stenkomposit med infälld spishäll. Partiet ovanför köksbänkarna och diskbänken är klätt med vitt kakel i halvförband. Det är även rejält tilltaget med förvaring, och skåpen har vita luckor och lådor i lantlig stil. Cirkulationsugnen, mikron, kylen/frysen (side-by-side) och den påkostade fläkten från Smeg är i rostfri design medan diskmaskinen, som installerades för cirka fyra år sedan, är integrerad i inredningen. Kylen/frysen har dispenser för is och kallvatten (både stilla och bubblande) och köket är även utrustat med en kran för färdigkokat vatten till pastan, potatisen, teet med mera. Väggarna är målade i vitt med en tapet från Mimou som fond, och golvet belagt med valnötsparkett med vattenburen golvvärme.

Sovrum I

Från köket leder ett par trappsteg upp till en privat del med två sovrum, ett badrum och en rymlig klädkammare. Båda rummen har plats för dubbelsäng och i det större, som är ett härligt hörnrum med fönster i två väderstreck, finns ett stort utrymme som idag används som walk-in-closet men som även lämpar sig väl som hemmakontor eller barnkammare. Inredningen och väggpanelerna är i körsbärsfaner. Golvet är belagt med fiskbensparkett och i själva rummet är väggarna tapetserade.

Sovrum II

I det andra sovrummet letar sig dagsljuset in genom ett fönster i öster. Väggarna och den fina bröstpanelen i pärlspont är målade i ljusa kulörer, och även här är golvet belagt med fiskbensparkett.

Badrum

Badrummet, med vackert dagsljusinsläpp från ett blyinfattat fönster i norr, är som ett härligt hemmaspa med både tassbadkar och duschhörna. Här finns även wc, handdukstork, massor av förvaring och en bred bänk med två infällda handfat. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med grafitgrå klinker med (vattenburen) golvvärme.

Sovrum III och IV

Från en inre hall ringlar en fin trätrappa sig upp till husets övervåning som disponeras med två sovrum. Det är mysiga rum med snedtak och bra ljusinsläpp, och i det ena leder pardörrar ut till en balkong i norr. Rummet med fönster i söder är öppet mot trappan och används idag som allrum. Båda rummen är ljusmålade och golven belagda med fiskbensparkett.

Toalett:

På övervåningen finns även en toalett med tvättkommod, wc och två vädringsfönster i takkupa. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ljusgrå klinker (med elektrisk golvvärme).

Entréhall

Husets entréhall är välkomnande och direkt till vänster om ytterdörren, med dekorerat sidoljus, finns en rymlig avhängningsdel med väggfasta skoställ och dubbla hatthyllor. Ypperliga förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två rymliga skjutdörrsgarderober. Väggarna är målade i ljusgrått och golvet belagt med mörk högblank klinker med golvvärme (både elektrisk och vattenburen).

Gäststuga:

Husets garage har gjorts om till en gäststuga som även passar perfekt för en tonåring, möjlighet finns att inrätta en uthyrningsdel. Här finns ett stort och lättmöblerat rum med trämönstrat laminatgolv. Väggarna är målade i vitt och ljusblått. Gäststugan är utrustad med duschkabin och handdukstork, här finns även en diskho med potentiell yta för kokvrå. En altandörr leder ut till terrassen och spabadet.

Källare

Husets källare består av tvättstuga, förråd, bastu och ett extra badrum med dusch. Badrummets väggar är klädda med kakel och golvet belagt med klinker. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin från 2019, torktumlare från 2020 och en konvektorfläkt som gör att tvätten som hängs upp på torklinorna torkar fortare.

Bilplats och övriga byggnader:

I trädgården finns ett enkelt träskjul för förvaring av cyklar, trädgårdsredskap, grill, krukor med mera. I ett inbyggt före detta sopskåp vid uppfarten framför garaget, numera gäststuga, förvarar nuvarande ägare veden till braskaminen i vardagsrummet och den öppna spisen på altanen. Uppfarten har plats för två parkerade bilar.

Trädgård

Utanför entrén växer vintergrön rododendron och två sötkörsbärsträd, ett större och ett mindre, som enligt de som bott i kvarteret länge är självsådda. En grind i svart smide leder in till husets trädgård – en uppväxt och lummig oas som andas ett behagligt lugn. Det av en yrkesman kontinuerligt beskurna äppelträdet i det västra hörnet blommar vackert på försommaren och ger röda äpplen som är perfekta att musta fram på höstkanten. Syrenbuskarna, fläderbuskarna och schersminen doftar ljuvligt, och rabatterna pryds av perenner såsom rosor, kaprifol, bergklint och liljor. Här och var finns hallon- och vinbärsbuskar, och en trädrad med bland annat plommonträd skiljer av mot grannen.

Arkitektur

ARKITEKT: AB Industrihus 1924, Evert Browall 1963

Rörläggaren 19

I början av 1900-talet började Stockholms stad att planera för Enskede trädgårdsstad med engelska och tyska trädgårdsstäder som förebild. Gamla Enskede bebyggdes i huvudsak under 1910-talet och därefter stod turen till Enskededalen. Området hade planerats i samma veva som Gamla Enskede, men 1922 uppdaterades planen Enskededalen. Här prövade staden ett nytt grepp och placerade husen invid gatulinjen och inte en bit in i trädgården.

1919 kom ett förslag från några arbetare till fastighetsnämnden att man istället för 10 % kontantinsats skulle kunna bidra med eget arbete. Detta skulle göra att även de med mindre kassa fick möjlighet att skaffa ett egnahem. Förslaget avslogs och då bildades istället "Hem genom eget arbete” som under åren 1920–1922 uppförde hela 29 byggnader vilket gav många arbetare tak över huvudet i Enskede. Konceptet med eget arbete i stället för kontantinsats kom så småningom att anammas av staden och i slutet av 1920-talet påbörjades de första stora försöken med självbyggeri, bl.a. i Pungpinan.

Förutom villor byggdes också en del större flerfamiljshus. I kvarteren Tröskverket och Gammelsmedjan uppfördes nyklassicistiska stenhus under 1920-talets första hälft. Arkitekt för dessa var Gustaf Pettersson. Vid Gamla Tyresövägen ligger sedan tidigt 1910-tal Hemmet för gamla som uppfördes av Sällskapet de gamlas vänner som grundats på 1890-talet. Föreningen hade till uppgift att ge ett drägligt liv åt ålderstigna bildade kvinnor.

Byggnaden och dess disposition

Rörläggaren 19 uppfördes 1924 och är ett så kallat kataloghus tillverkat efter AB Industrihus patenterade system för monteringsfärdiga hus, det så kallade IBO-systemet. Industrihus hade döpt detta typhus till “Gläntan”. Huset tillverkades av Forssjö trävaruaktiebolag i Katrineholm som startats året innan, 1923. Ursprungligen rymde huset två rum och kök samt alkov på nedre botten och en vindskammare en trappa upp. Huset värmdes upp av kakelugnar och i köket fanns en vedspis.

I mitten av 1960-talet var det 40 år gamla huset omodernt och trångt. Dåvarande ägare anlitade Evert Browall som tog fram ritningarna till en genomgripande om- och tillbyggnad. I den gamla huskroppen inreddes fyra sovrum och ett mindre arbetsrum. Till denna tillfogades en utbyggnad i ett plan bestående av kall/kapprum, stort badrum, kök med tillhörande matrum och ett rymligt vardagsrum. Utanför vardagsrummet anlades en skyddad uteplats med öppen spis och dessutom byggdes ett garage. Fasaden uppdaterades genom att även den äldre byggnadskroppen kläddes med fasadtegel och försågs med tidstypiska fönster.

1960-talsversionen av Rörläggaren 19 hade allt som man kunde önska av en modern bostad. Oljeeldad centralvärme, ett barkök som öppnade upp sig mot matrummet och mängder av förvaringsutrymmen.

Arkitektur

Rörläggaren 19 byggdes under 1920-talet, men dess yttre präglas idag till stor del av 1960-talets ombyggnad. 1920-talet var en tid när den klassicistiska arkitekturen stod högt i kurs. I Stockholms villastäder fick många husfasader locklistpanel och spröjsade fönster. Dekoren var sparsam och inskränkte sig ofta till lisener och oxögon. Under 1960-talet rådde helt andra ideal. Träpanel och tegel var populära fasadmaterial och stilen var stram och enkel. Fönstren saknade spröjs och var ofta enluftsfönster, dvs fönster med bara en glasruta.

Rörläggaren 19 har en mycket intressant fasad som verkligen inte saknar kvaliteter. Mot gatan är den ursprungliga byggnaden bevarad med för tiden typisk takform och volym, men med en tegelklädd fasad och 1960-talsfönster. Ett av fönstren är försett med blyspröjs. Inne på gården finns den mycket tilltalande tillbyggnaden som har fått en ovanligt snygg entré som är något indragen från fasadlivet. Med klinkerplattor på golvet och en tjusig teakport blir resultatet det bästa tänkbara. Till höger om entrén sitter dessutom ett åttkantigt fönster som ger byggnaden karaktär. På utbyggnadens kortsida finns ett uterum vars tak bärs upp av kvadratiska pelare. I ett av hörnen står en elegant öppen spis.

Kvalitéer

Enskededalen är en av flera trädgårdsstäder som i början av 1900-talet anlades av Stockholms stad. Idag har ungefär 100 år förflutit sedan området bebyggdes och många hus har renoverats i varierande grad. Rörläggaren 19 omdanades på 1960-talet med ett mycket lyckat resultat. Gatufasaden pryds idag av tegel och bevarar de vitmålade 1960-talsfönstren. Mot gården sträcker sig den nya byggnadskroppen som även den har tegelfasad och en mycket elegant entré!

Interiört bevarar byggnaden många vackra detaljer. Här finns vackra fiskbensparketter, stora fönsterytor och en mycket mysig vindsvåning i den gamla byggnadsdelen. Till de främsta detaljerna hör dock det skyddade uterummet med tjusig eldstad. Bättre än så här blir det inte i Enskededalen!

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.

Architecture

Område

Huset har ett mycket rofyllt läge i ett idylliskt villakvarter strax intill Skogskyrkogården som utsetts till världsarv. Det är även nära till Nackareservatet och Söderbysjöns trevliga badplats. Förbi Sandsborg har man Gamla Enskedes torg med bland annat Robin Delselius Bageri och två mysiga kvarterskrogar, varav den ena med uteservering och utebar. Under sommarmånaderna finns här även en pop-up-restaurang med kulörta lyktor som ljumma kvällar skapar en underbar stämning. Med cykel tar man sig snabbt in till Söder. Läget är perfekt för en barnfamilj, och inom ett stenkast finns lekplatser, förskolor, grundskolor, tunnelbanestationer och Kärrtorps centrum med bibliotek, konditori, mataffär, blomsterhandlare och andra butiker.