Bollhusgränd 3B

2 ROK 53 KVM

Se bilder Planritning

ANOR FRÅN FEM SEKEL – TVÅ ELDSTÄDER OCH UTSIKT ÖVER HUSTAKEN

FOTO: JAHNSON STYLIST: RYDMAN TEXT: MURÉN

Välkommen till lilla Bollhusgränd och denna lägenhet högst upp, på tredje våningen, i port 3 B, ett hus vars äldsta delar är från 1635. Här är Kungliga slottet ens granne och Slottsbacken ens hemväg på promenaden från centrala stan. Lägenheten har ett insynsfritt och mysigt läge i höjd med plåttaken och utsikt över Gamla stans takåsar och bort mot Södermalm och Katarina kyrka. Fönstren vetter i två väderstreck och in mot en innergård och såklart när det handlar om Gamla stan får man en charmig och unik planlösning. De 53 kvadratmetrarna fördelas på kök, vardagsrum med en öppen spis och ett sovrum med en kakelugn. Synliga bjälkar, massiva brädgolv och djupa fönsternischer är återkommande detaljer i rummen. Huset har ett lugnt läge vid en liten gränd, lite vid sidan av de stora turiststråken men parallellt med Österlånggatan, mysiga serveringar, gallerier och små butiker.

Visningar

Kontakta mäklaren för mer information om visningar.

Fakta

BOSTADSTYP

Lägenhet

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Bollhusgränd 3B

OMRåDE

Gamla stan

VåNING

3 av 3

RUM

2 rum

AREA

53 kvm

AVGIFT

2 633 kr/mån

ANDEL I FöRENING

3,12069 %

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

3,11941 %

LäGENHETSNUMMER

81

FöRRåD

Källarförråd

Driftskostnader

EL

3 000 kr/år

FöRSäKRING

2 000 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

5 000 kr/år

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

I ett hus med årsringar från fem sekel bor man inte in någon vanlig lägenhet, man lever i ett stycke historia, som en länk mellan då och sedan. Det svindlar lätt när man tänker på de generationer av människor som levt i huset och kvarteren i det förflutna, och det är nästan overkligt att man ännu idag kan leva sitt vardagliga liv mitt i allt detta. Från lägenheten är det fantastiskt att komma rätt ut i Stockholmshistorien, till anrika kvarter, vindlande kullerstensgator, smala gränder, små torg och mysiga serveringar.

Brf Pegasus 10 har en charmig, mindre innergård, en rymlig tvättstuga och ett gemensamt, kombinerat cykel- och barnvagnsrum i gatuplanet mot Österlånggatan. Lägenheten disponerar ett förråd i källarplanet.

Kök

Köket är inrett med vita skåp, bänkar och kakel. Förvaringsutrymmena är goda och vid fönstret ryms en mysig matplats. Rör och golv renoverades 2023.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt sällskapsrum som kan möbleras med soffgrupp i en del av rummet och matbord i den andra. Här finns en eldstad i form av en öppen spis.

Sovrum

I sovrummet är atmosfären lugn och rofylld. Pricken över i är att kunna förgylla kvällar och morgnar med en brasa i den ljuvliga kakelugnen med grön stänkdekor.

Badrum

Badrummet är helkaklat med vitt kakel på väggarna och grå klinker på golvet. Det finns en duschkabin, wc, handfat och ett spegelskåp. Rör och ytskikt renoverades 2023.

Hall

I hallen, med vita väggar och ett grått stengolv, finns gott om utrymme för förvaring. Ytterdörren har en elegant lösning för säkerhetsgrind som döljs av köksdörr.

Säljarens favoriter

Ströva i historiska gränder

Fantastisk närhet till vatten och underbara vyer

Middag på Restaurang Pastis

Julmarknad på Stortorget

Kaffe under kastanjen vid Brända tomten

Arkitektur

ARKITEKT: 1635, arkitekt okänd

Pegasus 10 är sedan länge en sammanslagning av två tomter, Pegasus 5 och 7. Nummer 5 var den större av dem, med nuvarande adress Bollhusgränd 3 A och B och Österlånggatan 6–8. Nummer 7 är nuvarande Bollhusgränd 3 C. Gatunumreringen har skiftat genom åren.

Den gamla tomten Pegasus 5 hamnade i riksrådet Per Banérs ägo, som 1635 började bygga sitt hem med huvudentré åt Bollhusgränd. Den pampiga porten 3 A skvallrar fortfarande därom. Till anläggningen hörde också en trädgård som låg på en del av granntomten, nr 6, där Myntkabinettet idag huserar. Hur palatset var disponerat när Per Banér och hans hustru flyttade in är inte gott att veta. Av ursprunglig inredning återstår i princip bara en vacker marmorspisel i ett rum på tredje våningen, samt att den vackra porten och en del beslag och andra detaljer har bevarats åt eftervärlden. Genom åren har fastigheten gått många öden till mötes. Under 1900-talets första hälft låg ett ungkarlshotell här, Hotell Toutin. Den f d fastigheten Pegasus 7, Bollhusgränd 3C, hörde troligtvis samman med Österlånggatan 10 när det uppfördes 1637.

De allra flesta byggnader i Gamla stan har genom åren ändrats i större eller mindre omfattning och så även Pegasus 10. Fasaden mot Bollhusgränd är dock mycket intakt med sina ornerade ankarslutar och den pampiga barockporten på Bollhusgränd 3 A med Banérs och hans hustru Hebbla Flemmings vapen. Porten har dock varit föremål för spekulationer, då det verkar som om den någon gång omsatts och i samband härmed förvanskats. Dessutom hade barocken inte riktigt fått fäste vid 1630-talets mitt. Men porten är dekorativ och en av Gamla stans äldsta. Vid Österlånggatan finns också två entréer, lite enklare men smyckade. Nr 8 har ett vackert överstycke i sandsten som avbildar Banérs och Flemmings vapen. Nr 6 har kvar det gamla brandförsäkringsmärket som visar en flaxande fågel Fenix. Brandkontoret grundades 1746 och hade man försäkrat sig där kunde man vara viss om att huset skulle resa sig ur askan om eldsvådan skulle vara framme. Just detta märke har utformats så att det skall ansluta till makarna Banérs vapen. Krämaränkan Anna Wendt tecknade 1757 en försäkring för all framtid hos Brandkontoret för fastigheten Pegasus 5.

Fastigheten har genomgått flera ombyggnader sedan 1600-talet, exempelvis på 1770-talet och på 1860-talet. I början av 1930-talet gjordes en mer genomgripande modernisering och då drogs även wc in i huset. Troligtvis härstammar en del av fastighetens fönster från denna ombyggnad. Vid denna tid användes en del av byggnaden för enklare hotellverksamhet där upp till nio personer sov i samma rum. Enligt ritningarna från den tiden fanns det ettor och tvåor i huset, de flesta med en liten kokvrå eller ett ordentligt kök. Vissa hade wc, andra fick hålla till godo med de toaletter som placerats ut i anslutning till förstugorna på vissa våningsplan. 1982 gjordes en genomgripande ombyggnad. Resultatet blev moderna lägenheter, framför allt om två och tre rum och kök, med bad- och duschrum. En hel del gamla detaljer sparades, bland annat den gamla marmorspiseln från Per Banérs tid och kakelugnar. Samtidigt sattes olika innerväggar upp för att skapa nya planlösningar. Efter ombyggnaden har bara smärre ändringar gjorts och fastigheten är idag i ett fint skick.

Architecture

Förening

Brf Pegasus 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pegasus 10. Förening består av 18 bostadsrätter om totalt 1 477 kvm, 3 lokaler och 4 bostadsrättslokaler om totalt 400 kvm. I lokalerna bedrivs Fiolbyggeri, Cafe, Youtube/Podcast-verksamhet och Grafisk formgivning. Byggnadens totalyta är 1 762 kvm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Mark

Föreningen äger maken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av sbc.

Renovering

2024 Nytt plåttak mot innergården

2022-2023 Underhållsplan.

2021 Fasadrenovering

2019 Ombyggnad av kontoret Bollhusgränd 3A, restaurering av portalen Bollhusgränd 3A, nya hisslinor.

2018 Installation av fiber för data och TV.

2017 Fjärrvärme drogs in till fastigheten, utvändig fönsterrenovering Bollhusgränd kontor och bostäder.

2014 Renovering trapphus Bollhusgränd 3A/Österlånggatan 6-8.

2012-2013 Utvändig fönsterrenovering av vindsvåningar och 3lgh.

2010 Fuktsanering av grunder och fasader.

2007-2008 Renovering trapphusen Bollhusgränd 3B och 3C.

2005 Nytt plåttak och fasadrenovering.

1999 tätningsarbeten i gången mot gården.

1983 Rör-och el-stambyten i samband med totalombyggnad av fastigheten.

Kommande renoveringar

installation av ny hiss

stamspolning

renovering av trapphus

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2024 till 3 257 500 kr, vilket ger cirka 1 917 kr/kvm boyta.

Avgifter

Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och andrahandsuthyrningsavgift kan tas ut efter beslut av styrelsen. För arbete med överlåtelse får av bostadsrätttshavare uttas överlåtelseavgift med belopp motsvarande högst 2,5% av prisbasbeloppet enligt lagen (1962:382) om allmän försäkring. För arbete om vid pantsättning av bostadsrätt får av bostadsrättshavaren uttas pantsättningsavgift med högst 1% av prisbasbeloppet.

Gemensamma utrymmen

Gemensamt kombinerat cykelrum och barnvagnsrum i gatuplanet mot Österlånggatan. En charmig mindre innergård.

Bredband och tv

Bredbands leverantör är Stockholms stadsnät/Bredband2.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från kontakt med styrelsen, årsredovisning 2024 och stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Område

Att bo i Gamla stan i Stockholm är att ständigt vara omgiven av historia och charm. Här lever man mitt i en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor, med kullerstensgator, vackra fasader och slingrande gränder som berättar om svunna tider. Mitt i historians närvaro finns även vardagslivet, med skola, förskola och Coop-butik. På denna adress bor man bland annat nära Slottsbacken, Kungliga slottet, Tessinska palatset och Skeppsbron, och samtidigt på en lugn gata, omgiven av mysiga butiker, caféer och restauranger. Utgångsläget att nå övriga staden är utomordentligt, oavsett om man vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Tunnelbanans röda och gröna linjer trafikerar stadsdelen, liksom ett flertal innerstadsbussar. Blå linjen nås snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Boendeparkeringen gäller i innerstans samtliga områden. Det är också enkelt att hoppa på en båt och ta sig ut till Djurgårdens grönska och nöjen.