FOTOGRAFI: BOUKARI & SMITH SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: HENRIK & GUSTAV
Gamla Enskede har som den första av Stockholms stads trädgårdsstäder ett högt kulturhistoriskt värde och nu finns tillfället att få förvärva ett av de vackra parhusen från 1909. Här på Backvägen 15 presenteras ett friköpt parhus, med obruten kontakt mellan fram- och baksida, där den totala arean uppgår till 103 kvadratmeter. På entrévåningen finns ett fint kök med vy mot trädgården och ett vardagsrum som stoltserar med en vacker kakelugn som fått flytta hit från Gamla stan. Entréhall och gäst-wc kompletterar våningsplanet och på övervåningen inryms tre möjliga sovrum. I källarvåningen finns ett rum samt dusch och tvättstuga. Den nätta trädgården om 360 kvadratmeter erbjuder allt vad du kan önska med plana ytor, varierad växtlighet, två altaner, förvaringsbod och vy mot kyrktorn och bebyggelse såsom taget från en saga. På framsidan finns en mindre trädgårdsyta samt upp till två parkeringsplatser på egen mark. Husets skick är mycket gott och den vattenburna uppvärmningen betjänas av fjärrvärmenätet. Samtidigt som det vilar ett påtagligt lugn i kvarteret har man stadsdelens centrum med mysiga kaféer och restauranger inom ett stenkast. Enskede skola ligger runt hörnet, och på kort gångavstånd finns även förskolor, tunnelbanestation och en välsorterad matbutik med generösa öppettider. I sköna maj är Gamla Enskede kanske som vackrast och det är i denna tid som du välkomnas till ditt nästa hem på Backvägen 15!
MAJ 2025
SöNDAG
KL 12.00-13.30
Välkomna på söndagsvisning á 90 min, boka gärna ert besök!
Boka visningBOSTADSTYP
Parhus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Backvägen 15
OMRåDE
Gamla Enskede
RUM
5 rum varav 3 - 4 sovrum
AREA
71 kvm + 32 kvm biarea, faktisk mätning, (72 kvm boarea + 31 kvm biarea enl. taxering)
PRIS
10 000 000 kr (utropspris)
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
8 185 000 KR - Småhusbyggnad 1 785 000 KR, Småhusmark 6 400 000 KR
SUMMA PANTBREV
5 400 000 KR
TOMTAREAL
360 kvm
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
PLANBESTäMMELSER
Stadsplan (1931-11-13) Tomtindelning (1909-01-23)
RäTTIGHETER
Avtalsservitut Servisledningar för vatten och avlopp Förmån: Avtalsservitut Servisledningar för vatten och avlopp, 0180IM-07/8464.1 Last: Avtalsservitut Servisledningar för vatten och avlopp, 0180IM-07/8474.1
BYGGNADSTYP
1½-planshus med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1909
UPPVäRMNING
Fjärrvärme (vattenburet system), kakelugn
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2025-04-11
ENERGIKLASS
D
FASAD
Puts, träpanel
STOMME
Trä, betong
FöNSTER
2-glas
TAK
Tegelpannor, betongpannor (över entré)
GRUNDLäGGNING
Källare
VENTILATIONSTYP
Självdrag
BREDBAND/TV
Fiber är installerat
FASTIGHETSBET
Körkarlen 16
UPPVäRMNING
17 000 kr/år
EL
4 000 kr/år
VA
4 900 kr/år
RENHåLLNING
2 000 kr/år
SOTNING
500 kr/år
FöRSäKRING
10 000 kr/år
ÖVRIGT
500 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
38 900 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
4 personer
KOMMENTAR
Posten övrigt avser utgift för gasspis (gasoltub). Säljaren har angett en fjärrvärmeförbrukning om 13 773 kWh samt en elförbrukning om 7 124 kWh.
Allmänt
Skicket är mycket gott och huset har genomgått ett antal renoveringar som ni kan läsa om längre ned. Huset uppvisar en stor originalitet och renoveringar har gjorts på ett omsorgsfullt och klassiskt vis. Bland de saker som är bevarade från byggåret återfinns de vackra fönstren, trägolv och snickerier samt den övergripande dispositionen. I merparten av rummen är det furugolv samt vitmålade väggar.
Vardagsrum
Ett trivsamt rum med utblick genom ett fönsterparti och en vacker kakelugn i hörnet. Denna kakelugn är insatt 2013 av föregående ägare och har hämtats hit från en lägenhet i Gamla stan. Praktiska och eleganta skjutdörrar möjliggör både en öppen och stängd planlösning.
Kök
Elegant kök med ljusa speglade skåpfronter och en trevlig utblick mot trädgården. Till den maskinella utrustningen hör kyl och frys, elugn samt gasspis (gasoltub) och diskmaskin. Förvaring finns även i skafferi och högskåp. Plats för matbord och stolar i mitten av rummet.
Hall & wc
Huset har två entréer varav en ligger närmare källartrappen. Förvaring för kläder och skor finns i garderoberna några trappsteg ned i källaren. Här finns en snyggt renoverad wc med vägghängd toalett och ett tidstypiskt litet handfat. Väggarna är halvt kaklade med en grön mönstertapet och schackrutigt klinkergolv.
Sovrum I, II och III
På övervåningen finns en mindre avsats med garderobsförvaring samt ingång till ett sovrum som har fönster mot trädgården. Ett större rum finns med fönsterparti mot gatan och därigenom nås ett tredje rum via skjutdörr som har ett litet fönster mot Backvägen. Platsbyggd förvaring finns i två av rummen.
Källarvåning & råvind
I husets källare finns en passage med gott om platsbyggda garderober. Ett rum finns som kan nyttjas som sovrum, med ett fönster mot trädgården. I källaren finns ett badrum med ljusgrönt klinkergolv och vitmålade väggar, med kaklad duschhörna. Här finns kommod samt tvättmaskin dolt bakom en vägg tillsammans med installationer. Råvind finns med lucka till yttertak och skorsten, el är framdraget.
Trädgård & uteplats
En nätt och trevlig trädgårdstomt som inte lämnar något att önska trots sin relativt småskaliga yta. Här finns trädäck både intill husliv och ett vid tomtgränsen. Den västliga kvällssolen skiner på trädäcket invid trädgårdsboden. Upp till två bilar ryms på uppfarten och i trädgården finns en varierad och trevlig växtlighet. Här finns äppel- och päronträd, ett japanskt körsbärsträd, hallon och vindruvor. Även syrener, rosor, lavendel och vildvin, pioner och hortensia. En oas att förvalta och vidareutveckla, med vy över en kyrka och charmig bebyggelse.
Utförda renoveringar i urval
2021-24, målning av bod, bygge av vägg i badrum, målning och kittning av alla fönster, målning av utbyggnad. 2019, bygge av vägg mellan kök och vardagsrum med skjutdörrar. 2018, ventil gäst-wc, kompletterade köket med högskåp bredvid kyl och frys, målning fönsterkupa inkl. fönster samt plåten på övre plan mot trädgården. 2017, målning badrum, uppgång till vind med lucka och stege, vindsgolv och elindragning, altan på baksidan inkl. el till förråd och belysning trädgård, elkontakter exteriört, sovrum i källaren med vägg och skjutdörr. 2016, diskmaskin. Nuvarande ägare köpte huset 2015. 2013, dränering, fuktisolering, totalrenovering av källare med bilning av golv och vattenburen golvvärme, renovering av entréplan med kök och wc, kakelugn, putsning och målning, el-installationer, takrenovering där äldre pannor återbrukades.
ARKITEKT: Victor Bodin 1909
Körkarlen 16
I början av 1900-talet föreslog stadsingenjör Herman Ygberg att Stockholm skulle anlägga trädgårdsstäder efter engelsk förebild. För att förverkliga idén köpte staden år 1904 Enskede gård och började sedan att planera för att anlägga Enskede Trädgårdsstad, ett egnahemsområde med mindre villor. 1907 stod P O Hallmans stadsplan färdig och året därpå började man bygga. Tanken med Enskede trädgårdsstad var att man skulle få en egen villa om 2 rum och kök med tillhörande täppa för samma pris som en tvårummare inne i staden.
Stockholms stad tillhandahöll fördelaktiga lån på upp till 80 % av kostnaden och tog dessutom fram ett antal typritningar för bostadshus, men det gick naturligtvis också bra att bygga efter egna ritningar. Förutom konventionella enfamiljshus uppfördes också andra typer av byggnader såsom dubbelhus, parhus med nutida terminologi, samt radhus. Med tiden har Enskede trädgårdsstad fått många efterföljare, och idag benämns området Gamla Enskede.
Byggnaden och dess disposition
Vid Backvägen och Björkvägen uppfördes under åren 1908-1909 hela 18 dubbelhus med totalt 36 bostäder. Hustyp II, som de kallas, blev snabbt populära, inte minst för att de blev billigare att uppföra jämfört med de friliggande enfamiljshusen. Ett av dubbelhusen är nu till salu och det är Körkarlen 16, som uppfördes 1909 av Stockholms stads Lantegendomsnämnd efter ritningar av arkitekt Victor Bodin.
Victor Bodin föddes 1860 i Stockholm och fick sin utbildning vid Kungliga Tekniska högskolan där han studerade under åren 1876–1880. Från 1880–1898 drev Bodin eget arkitektkontor i New York och efter hemkomsten arbetade han fram till 1902 hos Isak Gustaf Clason. Under åren 1902–1907 samarbetade han med Bror Almquist och tillsammans ritade de drygt 25 byggnader i Stockholm. Därefter kom han återigen att driva egen verksamhet och ritade själv hela 43 byggnader i Stockholm. Bland hans egna verk märks Matteus församlingshus och flera hus i Lärkstaden. Bodin ritade också många kasernbyggnader runtomkring i landet, bland annat i Uddevalla och Vänersborg samt en mängd byggnader i Gamla Enskede.
Byggnaden disponerades ursprungligen med källare med tvättstuga och förvaringsutrymmen, entréplan med kök, garderober och vardagsrum samt övervåning med ett sovrum och goda förvaringsmöjligheter i kattvindarna. 1930 byggdes en vindskupa i övre hallen. Troligtvis fanns wc redan från början, men däremot inget badrum. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och i köket fanns vedspis. Rinnande kallt vatten och avlopp drogs in redan när huset byggdes.
Idag har övervåningen omdanats något och det finns två sovrum samt ett litet arbetsrum under snedtaket. I källaren har tvättstugan byggts om till ett rymligt duschrum. Den öppna verandan på gaveln har byggts in.
Arkitektur
Jugendstilen slog igenom vid sekelskiftet 1900 efter flera decennier präglade av diverse nystilar. Jugend, som bland annat har sin grund i Arts and Craftsrörelsen, inspirerades av naturen och hämtade många av sina ornament därifrån. I Bryssel blev Victor Hortas byggnader omtalade vid decenniets början men i Wien var det istället Otto Wagners och Josef Hoffmans strama tolkning av stilen som vann mark.
I Sverige visades jugendföremål på Stockholmsutställningen 1897 och sedan dröjde det inte länge innan de nya strömningarna slog igenom även inom arkitekturen. Mjukt böjda burspråk, frontoner och fönster med småspröjsad överdel karaktäriserar hus från denna tid. Samtidigt växte också en nationalromantisk rörelse fram som satte sin prägel på arkitekturen. Förebilden för den var allmogens byggnadsskick och stormaktstidens hus.
Körkarlen 16 är ett tidstypiskt och välbevarat hus. Fasaden är slätputsad i en ockragul nyans och pryds av vackra rödmålade fönster som har småspröjsad överdel eller är helt och hållet spröjsade. Fönstren är bevarade sedan byggnadsåret och är antingen kopplade eller har enkla bågar med innanfönster. Taket är högt och förhållandevis brant samt valmat på gaveln. Det är täckt med tvåkupigt tegel. På gaveln finns en liten utbyggnad som rymmer husets entré. Den är vitmålad med spröjsade fönster och panelklädd ytterdörr. Det är mycket möjligt att det är den ursprungliga verandan som byggts in.
Kvalitéer
Gamla Enskede har som den första av Stockholms stads trädgårdsstäder ett högt kulturhistoriskt värde. Här finns en blandad och mycket tilltalande bebyggelse. De hus som uppfördes innan första världskriget representerar en intressant tid inom egnahemsbyggandet. Ett av dessa hus är Körkarlen 16 som utgör den norra halvan av ett parhus uppfört 1909. Byggnaden har en välbevarad fasad med många fina detaljer, inte minst vackra, spröjsade fönster som bevarats sedan byggnadsåret.
Även husets inre delar är välbevarade. I vardagsrummet finns en vacker kakelugn från tiden. Den kommer från ett hus i Gamla stan och har en fantastisk dekor med sirliga blommor, Mellan kök och vardagsrum finns vackra skjutdörrar med fyllningar. På golvet finns det gamla trägolvet bevarat. En trappa upp hittar vi två trivsamma sovrum med vackra snickerier och fyllningsdörrar. Trappan mellan våningsplanen har en tidstypisk utformning och bidrar till charmen. Det här är verkligen ett enastående tillfälle att förvärva ett parhus i Enskede!
Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström
En nätt och trevlig trädgårdstomt som inte lämnar något att önska trots sin relativt småskaliga yta. Här finns trädäck både intill husliv och ett vid tomtgränsen. Den västliga kvällssolen skiner på trädäcket invid trädgårdsboden. Upp till två bilar ryms på uppfarten och i trädgården finns en varierad och trevlig växtlighet. Här finns äppel- och päronträd, ett japanskt körsbärsträd, hallon och vindruvor. Även syrener, rosor, lavendel och vildvin, pioner och hortensia. En oas att förvalta och vidareutveckla, med vy över en kyrka och charmig bebyggelse.
Huset har ett underbart läge i Gamla Enskede – en klassisk trädgårdsstad med vackra hus, fina promenadstråk och grönskande parker. Stämningen är trivsam, inte minst tack vare de mysiga kaféerna, restaurangerna och småbutikerna. Här kan bland annat Robin Delselius Bageri och Gamla Enskede Matbod, vars uteservering badar i sol, nämnas. Intill stadsdelen breder världsarvet Skogskyrkogården ut sig, och i bekvämt tempo cyklar man till Nackareservatet på cirka tio minuter. Närservicen är den bästa tänkbara och vid Sandsborgs tunnelbanestation, en kort promenad från lägenheten, finns en stor Ica Supermarket. Det är även nära till populära Ica Bea, Slakthusområdet med trendiga klubbar och Globenområdet med både evenemangsarenor och shopping. Kommunikationerna är utmärkta, och med tunnelbana från antingen Sandsborg eller Sockenplan tar man sig in till T-centralen på cirka 12 minuter.