FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN
Välkommen till ett fantastiskt 1950-talsradhus med härlig trädgård i de berömda Radiohusen. Området kom att kallas Radiohusen genom att många anställda vid Sveriges Radio flyttade hit 1958, då husen stod färdiga. I detta radhus på nummer 44 är den ursprungliga andan mycket närvarande och många detaljer från byggåret bevarade. Hela huset andas spännande arkitektur och är fint och hänsynsfullt renoverat under senare år. Radiohusens unika planlösning skapar rymliga sällskapsytor, där det centrala mat- och allrummet med ljus från stora takfönster öppnar upp hela hemmet. Här bor man även med ett stort vardagsrum med öppen spis samt fyra sovrum, badrum, gästtoalett, tvättstuga och rymliga källarutrymmen. Speciellt för Radiohusen är bland annat ett svagt lutande pulpettak med lanterninfönster, halvplanslösningar med vackra trappor och en balustrad som knyter ihop våningarna. Till huset hör en vackert anlagd trädgård med uteplatser, frukt, bär, köksträdgård och rabatter. Området är familjevänligt, lugnt och trivsamt, uppbyggt enligt 1950-talets ideal om boendegemenskap, något som lever kvar än idag. Detta radhus erbjuder genuin 1950-talscharm med bevarade originaldetaljer. Bakom den anspråkslösa fasaden döljer sig ett hem fullt av tidstypiska överraskningar. Välkommen in!
BOSTADSTYP
Radhus
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Måbärsstigen 44
OMRåDE
Hässelby Södra Villastad
RUM
6 rum varav 4 sovrum
AREA
121,5 kvm, förvaltarens information
AVGIFT
6 137 kr/mån, inkl värme, v/a, kabel-tv och bredband
ANDEL I FöRENING
3,1945 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
3,19 %
LäGENHETSNUMMER
16
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
202 859 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2023.
PANTSATT
Ja
BYGGNADSTYP
Radhus 2-plan
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
BYGGNADSåR
1958
UPPVäRMNING
Fjärrvärme
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2019-11-25
ENERGIKLASS
E
ENERGIFöRBRUKNING
128 kWh/kvm per år
EL
13 400 kr/år
FöRSäKRING
3 756 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
17 156 kr/år
DRIFT RäKNAT På
5 personer
KOMMENTAR
Summan för el inkluderar även nätavgift (ca 7 000 kr / år)
Allmänt
Radhuset är ett suterränghus i tre etage samt källare. Entrén är placerad på mellanplanet och här finns hall/kapprum, kök, matrum, tvättstuga, gästtoalett och ett sovrum. Det övre planet innefattar tre sovrum, ett badrum med badkar och en sammanhållande, öppen korridor med garderober. En halvtrappa ner finns vardagsrum med eldstad och utgång till altan och trädgård, och ytterligare en halvtrappa ned från vardagsrummet finns ett kontor samt ett förråd. Trätak, köksskåp, bardisk, vitrinskåp, garderober och golv i hall, trappräcken och parkettgolv är några av alla tjusiga originaldetaljer som bevarats. Nästan alla rum har en lutning av taket som ger ett enastående ljusinsläpp och känsla. Brf Radiohusen är en aktiv förening som stärker grannsämjan med traditionella tillställningar som midsommarfirande, kräftskivor och loppisar. Föreningen har också ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla, ursprungligen initierat av Allan Schulman. De boende har också tillgång till gemensam utrustning som trädgårdsredskap och cykelförråd samt en garageplats och föreningen har ett gemensamt förråd för originaldetaljer, vilket ger möjligheter att renovera med omtanke om husets historia.
Hall
Innanför entrédörren möts besökaren genast av husets tidstypiska arkitektur. Här ligger, nu som då huset stod nytt, ett praktfullt golv av marmorterrazzo med infällt skrapgaller från Kåbe-mattan. Marmorterrazzon är karaktäristisk för Radiohusen, men finns också i Svenskt Tenns grundares Estrid Ericsons semesterparadis Tolvekarna som inreddes av Josef Frank. Platsbyggda originalgarderober, skåp, hyllor och klädstång ger gott om förvaringsutrymmen. Väggarna är målade i en ljusgrön kulör (Pale Linden/Jotun).
Kök
Det från byggåret bevarade köket är en av husets stora skatter, med originalskåp och det för Radiohusen klassiska vitrinskåpet som är inbyggt i väggen mellan kök och matrum, med bardisk av teak under. Här kan man genom skjutbara glasdörrar nå sitt glas och porslin från bägger rummen. Den L-formade rumsytan ger mycket goda förvaringsutrymmen. Skåpinredningen har tagits omhand genom åren och målats om, senast 2021, med luckor i en gråbeige nyans och vita stommar samt klassiska beslag från Byggfabriken. Samtidigt adderades en måttbeställd, lång diskbänk i rostfritt stål och vitt väggkakel i storlek 15x15. Köket är därtill utrustat med induktionshäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys.
Matrum
Matrummet är hemmets hjärta som kopplar samman hela huset. Det har en imponerande takhöjd som når upp till 3,80 meter och lanterninfönster som ger ett fint ljusinsläpp. Övervåningens balustrad bidrar till ljus och luftighet och ger karaktär, precis som fönsterväggen mellan kök och matrum och vitrinskåpet med bardisk.
Vardagsrum
Vardagsrummet hittas på det nedre planet. Det är ett stort och lättmöblerat sällskapsrum som rymmer flera sittgrupper. Här finns också den öppna spisen, som är inramad med en mässingsram, blir som en tavla på väggen. På golvet ligger originalparkett från då huset var nytt och väggarna är målade i en ljusgrå nyans (Gryning/Jotun). Från rummet finns även utgång till husets uteplats.
Sovrum x 4
Det övre planet innefattar tre sovrum som ligger intill varandra på rad och vetter mot söder och trädgården. Föräldrasovrummet är det lite större av dem, med gott om plats för dubbelsäng. Här finns också en garderobsvägg med skjutdörrar och Elfainredning. Väggarna är målade med en rosabeige kulör. Intill följer två fina barnrum. Det ena är tapetserat med Midbecs tapet Äppelviken Pomona och det andra är målat i rosabeige. Detta rum har också en fransk balkong, som sattes in 2016 och har utsikt mot ett syrenträd. Husets fjärde sovrum ligger på entréplanet innanför hallen och har väggar målade i en gröngrå kulör.
Badrum och gästtoalett
Badrummet ligger i anslutning till sovrummen på det översta planet. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel, även badkaret är inkaklat. På golvet ligger blå hexagonformad Höganäsklinker, med golvvärme. Här finns också ett handfat med kommod, spegelskåp, handdukstork och wc. Gästtoaletten ligger i anslutning till entrén och har wc och handfat med spegel, vita väggar, vitt kakel och ett fint mönstrat klinkergolv med golvvärme. Båda rummen stambyttes och renoverades i slutet av 2014.
Tvättstuga
På entréplanet finns även en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare (från 2014) med vask och arbetsbänk, förvaringsskåp och klinkergolv.
Källare
I husets källare byggdes ett kontor 2021. Väggarna är ljudisolerade, försedda med akustikpanel och även målade i ljusgrått (Gryning/Jotun). På golvet ligger en slitstark heltäckningsmatta i naturmaterial. Platsbyggd förvaring finns under tak och under trappan. I källaren finns även inspektionsluckor för åtkomst av vattenledning, fläktreglage m m.
Trädgård
Radhusets trädgård är omsorgsfullt planerad och rymmer såväl odlingar, fruktträd och rabatter som uteplatser för vila eller sociala sammankomster. Gården är fint terrasserad, och har en köksträdgård med odlingslådor och blomstrande rabatter med perenner som rosor, pioner, kaprifol, vallmo och höstanemoner. Syrener blommar under försommaren och under sensommar och höst kan man skörda frukt och bär från två äppelträd, ett plommonträd, ett persikoträd, ett körsbärsträd, hallon, björnbär, blåbär, vinbär, smultron och jordgubbar. Intill huset finns en rymlig altan som erhöll nytt trädäck 2024. Här ryms både loungemöbler och matplats, med en utfällbar markis som skydd mot sol eller regn. På tomten finns också en praktisk trädgårdsbod och en stilren pergola, och en honungsros slingrar sig både kring pergola och en rosbåge. Framsidan pryds av en fin stenläggning, som skapats av stenar som ursprungligen låg på husets baksida. Murgrönshäckar, rhododendron, bambu och funkia ramar in med grönska året om och här trivs även kaprifol och klematis som blommar under sommaren.
ARKITEKT: Bertil Karlén och Josef Stäck 1958
De s k Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru, skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 44 var direktör Göte Nilsén. Radiohusen hör nu till de mest intressanta radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i ljusa nyanser och har entrédörrar i ek med sidoljus intill. Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster. Grundtanken om en parkmark i skogsmiljö är välbevarad, och på föreningens mark finns än idag en centralt placerad lekplats. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster.
Brf Radiohusen
Antal lägenheter och lokaler
Brf Radiohusen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 radhus med bostadsrätt. Bostadsytan är cirka 3 800 kvm. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.
År föreningen övertog fastigheterna
Föreningen registrerades 1955 i samband med att husen uppfördes.
Ekonomi
Ekonomin i föreningen är god. Belåningen ligger per bokslutet 2023 på cirka 7,4 mkr, vilket ger en skuldkvot per boarea om 1 939 kr/kvm. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc. Från 1 januari 2024 höjdes avgiften (10%) med anledning av ökade kostnader, det finns inga beslut om ändrade avgifter idag.
Mark
Tomträtt, bunden till och med 2028 med en årlig avgäld på ca 184 tkr.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.
Genomförda renoveringar
2023 installering av extrafilter i värmeväxlare samt rengöring, utförd radonmätning, 2022 rengöring / spolning av golvbrunn i tvättstuga, 2021 relining och renovering av stammar där man bytte alla synliga järnrör, medan en huvudavloppsstam i källargolven renoverades med en teknik så att den kan hålla i uppåt 50 år (relining, nylonfodring insida rör), garageportarna bytta, 2019 energideklaration utförd, 2015 renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna, renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna (originalkarmar och handtag är bevarade på fönstrens insidor), 2014 renovering av trappor, gruppavtal för internet tecknat hos Comhem till samtliga lägenheter, 2012 byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater, 2010 ny takpapp, infästning av nya takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren, 2007 ny nedgrävd sopanläggning, spolning av dagvattenledning, 2006 relining av avloppsstammar, byte av takfönster, 2004 byte av all utrustning i undercentralen, 1986 installation av undertrycksventilation, 1980 ombyggnad, uppregling och tilläggsisolering av alla tak, utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolvet, 1958 byggnadsår.
Kommande renoveringar
Under våren 2025 renoveras takstolar på sydsidan.
Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.
Försäkring
Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.
Städdagar
Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.
Tvättstuga/bastu
Det finns en gemensam tvättstuga och bastu i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl.a. mattvätt.
Gemensamma utrymmen
Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren, bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.
Parkering/garage
Föreningen Fresiagarage tillhandahåller garage- och parkeringsplatser till sina medlemmar. Medlemskap beviljas endast de som är medlemmar i BRF Radiohusen eller BRF Solbacken. Till radhuset ingår medlemskap i denna förening med en garageplats (350 kr/mån) inkl. tillgång till tvätthall.
Bredband och kabel-tv
Kabel-tv och bredband (100/10 Mbit/s) via Tele2 ingår i avgiften.
Juridisk person
Juridisk person godkänns ej i föreningen.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från insamling av officiella uppgifter från föreningens hemsida och kontakt med styrelsen i februari 2025 samt årsredovisning 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Här bor man i ett område som kännetecknas av fin arkitektur, mycket grönska, närhet till flera stora naturområden och ett levande bad- och båtliv. Det är badrocksavstånd till Hässelby strandbad och promenadavstånd till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns också charmiga Kaanans trädgårdscafé, öppet året runt och perfekt för en helgfika eller pizza en sommarkväll. I närheten ligger också Grimsta och Görvälns naturreservat samt friluftsområdet Lövsta– Kyrkhamn–Riddersvik. Den båtintresserade har fyra båtklubbar inom en halvtimmes promenad. Flera lekplatser, som den populära parkleken Oxtungan, finns i närheten, och en lekplats finns dessutom i kullen vid radhusen. Förskolan Måbär, där många av områdets barn går, ligger precis invid kullen och bidrar till en familjevänlig atmosfär. Inom cykelavstånd nås Vällingby centrum, med sin unika 1950-talsmiljö och ett stort utbud med butiker och service, restauranger, bio, teater och bibliotek.