FOTO: BORGELIN STYLING: GÄRDE TEXT : LUNDGREN
Det här är verkligen en gästvänlig lägenhet, och vardagsrummet och köket förenas i en öppen och luftig sällskapsyta där man kan samla släkt och vänner för stora middagar och kalas. Ljuset strömmar in genom spröjsade originalfönster i väster som tillsammans med den öppna planlösningen och generösa takhöjden skapar en härligt luftig atmosfär. Lägenheten vetter mot Helgalundens lummiga grönska, och med fönstren öppna är det fågelkvitter i stället för störande biltrafik man hör trots det centrala läget ett stenkast från Götgatan och Skanstull. Utsikten är rogivande, och mellan träden ser man vackra Allhelgonakyrkan vars framtoning blir ännu tydligare efter att löven fallit. En charmig och rofylld Bullerbykänsla vilar över kvarteret samtidigt som man har ett fantastiskt utbud av kaféer, barer, restauranger, kultur och shopping på kort gångavstånd. Det är även nära till Årstaviken, Eriksdalsbadet och Tantolunden.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Helgalunden 13
OMRåDE
Södermalm - Helgalunden
VåNING
2 av 3
RUM
2,5 rum och kök
AREA
61,2 kvm, enligt uppmätning, 60,5 kvm enligt lägenhetsregistret
AVGIFT
4 363 kr/mån, inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas. Obligatoriskt tillägg om 125 kr/mån för bredband.
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
0,7328 %
LäGENHETSNUMMER
40
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
32 134 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2023.
FöRRåD
Lägenheten disponerar över ett större vindsförråd samt ett mindre källarförråd enligt säljarens uppgift.
PANTSATT
Ja
EL
3 000 kr/år
FöRSäKRING
4 860 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
7 860 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
Allmänt
Ljusinsläppet är som nämnts stort, och de spröjsade fönstrens handblåsta glas bryter kvällssolens strålar på ett vackert sätt. Kvadratmeterna är välfördelade och passagen mellan hallen och det rymliga sovrummet har inretts som en ”walk-through-closet” med både ypperliga förvaringsmöjligheter och trevligt hemmakontor bakom draperier. Lägenheten är i gott skick och materialvalen harmonierar med husets gammaldags charm. Fönstren och de fint snickrade fönsterbänkarna i djupa nischer är i original från 1920-talet. Ett mycket trivsamt boende erbjuds, och föreningen stora innergård är en stor, lummig och rofylld oas med flera uteplatser och en bokningsbar grillplats. Förutom en fin utemiljö har bostadsrättsföreningen, som bildades som bostadsförening redan i samband med att huset byggdes 1927, även en stor gemensamhetslokal med pentry, bord, stolar, sängplatser, dusch och toalett som kan bokas för fester och övernattning. Det är en mycket välskött och ekonomiskt välmående förening med en väldigt låg belåningsgrad.
Vardagsrum och kök
Vardagsrummet och köket är i enhet i en öppen och luftig planlösning med gott om plats för både en soffgrupp och ett stort matsalsbord. Här finns även vägghängda bänkskåp med dolda kablar för en TV. De två fönstren släpper in rikligt med ljus, och sommartid äter man sena middagar i kvällssol. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med enstavsparkett. Hemmakockarna har bra svängrum, och den breda köksbänken är i granit med infälld spishäll och underlimmad diskho. Partiet ovanför bänken är klätt med vitt kakel i halvförband. Det är även väl tilltaget med förvaring, och skåpen har vita luckor och lådor. Kökets inbyggda kombiugn är i svart/rostfri design medan diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i inredningen.
Sovrum
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och tack vare lägenhetens rofyllda läge mot Helgalundens grönska sover man gott om natten. Garderobsväggen sväljer det mesta i klädväg och liksom i vardagsrummet finns även vägghängda bänkskåp med dolda kablar för en TV. Golvet är belagt med enstavsparkett och väggarna målade i en rogivande grå kulör.
Walk-through-closet och hemmakontor
Passagen mellan hallen och sovrummet har som nämnts inretts som en walk-through-closet med både platsbyggd förvaring och trevligt hemmakontor bakom draperier. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med enstavsparkett.
Badrum
Badrummet, liksom övriga lägenheten renoverat 2011/2012, inrymmer platsbyggt badkar, handfat, väggskåp och vägghängd toalett. Taket har infällda spottar och ovanför handfatet sitter en spegel med bakgrundsbelysning. Golvet är belagt med grå klinker och väggarna, med fina nischer för schampoflaskor och dylikt, klädda med stora vita kakelplattor.
Hall
Hallen är välkomnande, och dagsljuset flödar genom öppningen mot vardagsrummet och köket. Direkt innanför ytterdörren finns en avhängningshörna, och bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en garderob. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med grå klinker.
ARKITEKT: Sven Wallander, 1927
Kvarteret Vågskivan är ett så kallat storgårdskvarter som uppfördes 1927 för HSB:s räkning. Husen är utomordentligt fina exempel på tjugotalsklassicism, och de slätputsade röda fasaderna med vita spröjsade fönster i jämna band har knappt förändrats under årens lopp. Hela kvarteret är grönklassat av Stadsmuseet vilket innebär att det anses vara särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Ritningarna är signerade arkitekten Sven Wallander, en av HSB:s grundare. Efter genomförd utbildning och anställning hos bland annat Ivar Tengbom och Stockholms stadsplanekommission bedrev Wallander egen verksamhet varigenom han bland annat arbetade med ritningarna till det norra Kungstornet som tillsammans med sin pendang var en av de första skyskraporna som byggdes i Europa. Från och med mitten av 1920-talet ritade Wallander flera kvarter för HSB som han senare blev verkställande direktör och chefsarkitekt för.
HSB Brf Vågskivan i Stockholm
Allmänt om föreningen
Föreningen äger fastigheten Vågskivan 34 med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 st lokaler med hyresrätt. Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927.
År föreningen bildades
Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.
Mark
Föreningen äger marken.
Förvaltare
HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.
Garage och parkering
Föreningen tillhandahåller inga parkeringsplatser eller garageplatser. Boendeparkering finns på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.
Renovering
2023 - renovering av en tvättstuga.
2020 – Slamsugning av samtliga brunnar på innergården. Nya trädgårdsmöbler. Renovering av portar. Nya stuprör.
2018 – Takrenovering. TVK. Renovering av trappuppgångar.
2017 – Arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan.
2016 – Stamspolning.
2015 – Renovering av innergården.
2014 – Byte av samtliga dörrar till vindarna.
2010 – Byte av elstammar, inkl 3-fas.
2009 – Stamspolning.
2007 – Renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården.
2006 – Renovering av samtliga fasader mot gatan.
1985 – Byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). Stammarna beräknas hålla till minst 2035.
Bredband och kabel-tv
Kabel-tv med basutbud ingår i avgiften. Leverantör Telenor (500/500 Mbit). Obligatoriskt tillägg om 125 kr/mån för bredband.
Kommande renoveringar
Närmsta året/åren – Målning och reparation av fönster, pågå i 1-2 år. Offerter tas just nu in för fortsatt renovering av tvättstugor.
Ekonomi
Uppgifter från senaste årsredovisningen från 2022: Föreningen har god ekonomi och amorterar på sina lån enligt plan. De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 9,6 mkr, vilket ger cirka 1000 kr/kvm boyta, vilket får ses som en väldigt låg belåningsgrad. Det finns dessutom mycket likvida medel. Föreningen får in ca 1 mkr om året i hyror från lokalerna. Föreningen har även under senaste året amorterat av 3,8 mkr, detta för att minska skuldsättning och räntekostnader.
Avgifter
Inga kommande höjningar på månadsavgiften. Avgiften höjdes senast med 15% i januari 2024.
Överlåtelseavgift: 3,5 % av prisbasbelopp faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.
Gemensamma utrymmen
I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36). I tvättstugan på Tjurbergsgatan 36 finns tre stycken tvättrum, varav ett rum är drop-in.
Föreningen har en stor och trevlig innergård med flera utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även ett övernattningsrum, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor. Se föreningens hemsida för mer info.
Medlemskap
För att HSB ska behandla medlemskapsansökan krävs att köparen blir medlem i HSB och har betalat medlemsavgiften till HSB. Köpare betalar en andel på 500 kronor. Det är en engångssumma som du får tillbaka om man begär utträde ur HSB. Den årliga medlemsavgiften är 300 kronor. Om flera medlemmar är folkbokförda på samma adress kan ni teckna ett familjemedlemskap. Alla i hushållet betalar då varsin andel men det räcker att en av er betalar den årliga medlemsavgiften.
Delat ägande
Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanent boende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet eller delar av lägenhet. Detta innebär att föreningen inte accepterar så kallat "föräldra-ägande".
Föreningens hemsida
https://www.hsb.se/stockholm/brf/vagskivan
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, avstämning med styrelsen i april 2024, samt årsredovisning för 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.
Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä tornar vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser upp sig. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär. Här är både kuperat och slingrande. Det är som en småstad mitt på Söder och samtidigt som lugnet råder i kvarteren har man de sjudande bar- och restaurangstråken vid Hornstull, Skanstull, Mariatorget och Nytorget på kort gångavstånd. Det är även nära till Tantolunden, Vitabergsparken, Eriksbergsbadet och Årstaviken med fina promenadstråk och motionsmöjligheter. En stor ICA-butik har öppnat endast ett par hundra meter från lägenheten och nere på Grindsgatan, bara ett stenkast bort, finns en liten Coop. Kommunikationerna är ypperliga såväl med tunnelbana från Skanstull som med pendeltåg från Södra station och buss från hållplatserna i området.