Ör 15

4 ROK 37 + 6 KVM

Se bilder

”PETTSONHUSET” – TORPIDYLL MED FRODIG TRÄDGÅRD

FOTO: JAHNSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

En lugn och avskild oas, under timmen från centrala Stockholm – i Ör i Hölö väntar en idyllisk torpdröm på nya ägare. På en liten höjd i landskapet ligger en trebyggd formation av stugor som i området fått smeknamnet Pettsonhuset, vilket inte är svårt att förstå. Formationen består av två bostadshus och ett uthus, förenade i utseende genom söta förstukvistar, spröjsade fönster, rödfärg och tegeltak. Hus 1 har ett stort kök, ett rum som används som vardagsrum och ett kaklat badrum med toalett och dusch. Hus 2 har två rum, som bägge disponeras som sovrum, samt en toalett. Den tredje byggnaden är inredd med en tvättstuga och har ett öppet sommarrum med timrade väggar. Byggnaderna ligger på en liten höjd, vilket ger långa siktlinjer och en fri känsla, samtidigt som tomtens växtlighet ramar in och gör platsen ombonad och privat. På den stora tomten finns bland annat också en vedbod, en jordkällare och mängder av fruktträd och bärbuskar. Välkommen på visning!

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Ör 15

OMRåDE

Hölö

RUM

4 rum varav 2 - 3 sovrum

AREA

37 kvm + 6 kvm biarea, taxeringsinformation, ca 67 kvm BOA enligt säljarna. Vid väsentlig betydelse uppmanas köparen mäta upp huset.

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

2 581 000 KR - Småhusbyggnad 1 345 000 KR, Småhusmark 1 236 000 KR

SUMMA PANTBREV

750 000 KR

TOMTAREAL

4 418 kvm

VATTEN/AVLOPP

Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp - Biovac FD 5 N GRP år 2023

RäTTIGHETER

Förmån: Officialservitut Väg, 01-HÖL-616.1

Byggnad

BYGGNADSTYP

1-plans villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1850

UPPVäRMNING

Luft-luftvärmepump samt eldstäder

ENERGIDEKLARATION

Ej nödvändig

ENERGIKLASS

Ingen angiven

FASAD

Trä

STOMME

Trä/Timmer

FöNSTER

2-glas kopplade

TAK

Tegel

GRUNDLäGGNING

Torpargrund

VENTILATIONSTYP

Självdrag

UTFöRDA RENOVERINGAR/UNDERHåLL

2023: Minireningsverk från Biovac installerat. Förberett för påkoppling av eventuell nybyggnad nere på ”ängen”. Ny luft/luftvärmepump från Mitsubishi installerad. Grusad uppfart och gårdsplan samt extra infart anlagd. Fiber indraget och påkopplat. I Mangårdsbyggnaden: Ny varmvattenberedare (10L) insatt i kök, ny varmvattenberedare (60L) insatt i badrum, ny toalett, tvättställ, kommod och spegelskåp installerade (utfört av fackmän, kvitton finns). 2022: Vattenfilter installerade: järn/mangan-filter, UV-filter och kolfilter. Ny hydrofor. Mangårdsbyggnaden: Spis från Electrolux, kyl/frys från Electrolux, diskmaskin från Electrolux, köksfläkt installerad. 2021: Nya lås och dörrhandtag till samtliga hus (utfört av fackman). Slipade golv i mangårdsbyggnaden och i stora sovrummet i det andra huset. Liten täljstenskamin insatt i vardagsrummet i mangårdsbyggnaden. 2016: Mangårdsbyggnaden: Renovering av badrummet, dusch installerad av tidigare ägare.

FASTIGHETSBET

Ör 1:7

Driftskostnader

EL

9 780 kr/år

VA

3 000 kr/år

RENHåLLNING

2 170 kr/år

FöRSäKRINGSBOLAG

Trygg Hansa

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

14 950 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 14 858 KR

DRIFT RäKNAT På

3 personer

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Ljusa vårkvällar, solnedgångar, sommarens prunkande grönska, höstbrasor, julfirande och vintermorgnar omgiven av ett orört snölandskap – livet i Ör fyller hela året med upplevelser, stora som små. Detta är platsen att längta till alla helger, högtider och semestrar. Eller stället att slå ner sina bopålar på för jämnan. Avståndet till storstaden är heller inte längre än att pendling är genomförbart. Den som vill har alla möjligheter att utveckla gården för att leva självförsörjande på odling, småskalig djurhållning och matförädling. Man är dessutom omgiven av andra hushåll som har höns, får, hästar och kor. Under de senaste åren (2022–2023) har fastigheten bland annat försetts med ett minireningsverk från Biovac, vattenfilter (järn/mangan, UV-filter, kolfilter), ny hydrofor, ny luft/luftvärmepump, varmvattenberedare och dessutom indraget och påkopplat fiber. Hus 1 en järnspis och en täljstenskamin, och i hus 2 finns ytterligare en täljstenskamin, samtliga eldstäder är fullt fungerande.

Mangårdsbyggnad - Kök

Köket är ett riktigt sällskapskök, inbjudande och stort med plats för ett rejält matbord att samlas runt. Här finns en fullt fungerande vedspis från Ankarsrum, men också all modern utrustning; elspis, fläkt, diskmaskin och kyl/frys. Genom fönster i tre väderstreck förflyttar sig solkatterna på det hårdvaxoljade brädgolvet. Synliga bjälkar i taket, pärlspont och förvaring på öppna hyllor är andra detaljer som bidrar till rummets fina atmosfär.

Mangårdsbyggnad - Vardagsrum

Rummet intill köket är torpets vardagsrum. Här står en liten täljstenskamin, furupanel klär väggarna och genom fönster i två riktningar ses bland annat ängen utanför. Nuvarande ägare brukar själva nyttja rummet som sovrum när gäster kommer på besök, gästerna kan då få hela drängstugan för sig själva.

Mangårdsbyggnad - Badrum

I mangårdsbyggnaden finns ett helkaklat badrum med dusch, toalett (ny 2023) och handfat med kommod.

Drängstuga - Sovrum 1

Till det största rummet i drängstugan leder en dörr målad i grönt och rött. Rummet har fönster i två väderstreck och utsikt mot äppelträd, åker och lövverk. En stor täljstenskamin är en mycket effektiv värmekälla och lagrar värmen i flera dygn.

Drängstuga - Sovrum 2

Det andra sovrummet är också ett hörnrum men ett lite mindre rum. Fönstren har utsikt mot syren, åker och baksidan med hönshus.

Drängstuga - Gästtoalett

Här finns ett handfat, en liten varmvattenberedare och en toalett som är kopplad till en separat sluten tank på cirka tre kubik. Trägolv och träpanel på väggarna.

Lada

Det tredje huset är inrett med en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare, och hör finns även ett vackert sommarrum med öppna timmerväggar och bjälkar.

Trädgård

På gården skördas frukt, bär och blommor i mängd. Här växer sju stora äppelträd, mirabeller, plommon, björnbär, svartvinbär, hallon, rabarber, fläder, smultron, fågelbär, kvitten. Därtill lila och rosa syrener, en doftande schersmin och en stor vitblommande häck längs med tomtgränsen, många björkar och några ekar, tall, lönn mot åkern och en rönn på baksidan. Om våren är marken full av vitsippor och blåstjärna och vintergröna växer på baksidan. I rabatterna utanför husen finns trädgårdsiris, pioner, stockros och skelört. Under äppelträden växer cikoria. Ett potatisland och pallkragar med köksträdgård är placerade på ängen. Det finns en jordkällare, en vedbod och ett hönshus som inte är i bruk idag men har potential, samma med utedass. Uppfart, extra infart och gårdsplan grusades 2023.

Arkitektur

Torpet har en särskild plats i den svenska byggnadshistorien. Inte storslaget, men djupt förankrat i vår föreställningsvärld om landet, årstiderna och det långsamma livet. Det började under stormaktstiden, när skogsmark skulle brukas och arbetskraft behövdes nära jorden. Torp anlades på gårdarnas utmarker, i skogsbryn och gläntor, som små gårdar åt soldater, drängar, statare eller hantverkare – människor som mot arbete fick ett stycke jord och en enkel bostad.

Torpens konstruktion var sparsmakad, men funktionell. Ofta enstugor med ryggåstak, timrade väggar och ett golv av stampad jord eller brädor, där röken först letade sig upp genom taket innan skorstenen kom till. Under 1700- och 1800-talet blev planlösningen mer etablerad: förstuga, stuga och kammare – ett hem som kunde hålla värmen, men också ge skydd för en hel familj. Köket var hjärtat i huset, med eldstad eller vedspis, och ljuset silades in genom småspröjsade fönster.

Utanför fanns vardagen. En liten ladugård, kanske ett fähus, en jordkällare nedgrävd i slänten, ett potatisland, några bärbuskar, en gärdesgård som markerade gränsen. Torpen var självförsörjande enheter i miniatyr, och livet i dem styrdes av säsongernas rytm – vårens sådd, sommarens höbärgning, höstens skörd och vinterns tystnad.

Under 1800-talets andra hälft växte torprörelsen kraftigt. Över hela landet fanns vid sekelskiftet tiotusentals torp, ofta med handskrivna kontrakt bevarade i socknens arkiv. Men så kom avfolkningsvågorna, industrialiseringen och folkförflyttningen in till städerna. Många torp övergavs, andra blev sommarbostäder.

Idag står många av dem kvar, fortfarande i bruk, ibland i renoverat skick men ofta med tidens spår bevarade – solgrå fasader, ojämna golvtiljor, handblåsta fönsterglas. De bär på ett tyst kulturarv. Inte monumentalt, men vardagligt, mänskligt, nära.

Att bo i torp är att ta del av en lång berättelse – om livets förnöjsamhet, om närhet till skog och mark, om vedspisens knäppande och tystnaden som sänker sig över landskapet. Det är en plats där det enkla livet fortfarande får rum.

Architecture
Architecture
Architecture

Fastighetskarta

Fastigheten Ör 1:7 är i mycket en sinnebild av ett torp på landet, en egen plats på jorden, med röda stugor i naturskön omgivning bland skogar och fält. Här har människor i generationer levt och brukat jorden och markerna bär på en rik historia, sekel på sekel. Torpet är daterat till 1850 och dess totalareal är 4418 kvm. Fastigheten ligger på mark som benämns “kulturmässigt intressant” av kommunen. Uppgifter säger att fornlämningar ska finnas någonstans på tomten.

Område

Ör ligger lättillgängligt och samtidigt så lugnt och naturnära. Här är det inga problem att fylla fritiden. Det är lätt att gå rakt ut i skogen efter bär och svamp, och omgivningarna kommer med jaktmarker, badsjöar, vandringsleder och ridvägar. En ridskola ligger nära. Man omges dessutom av mycket kreativitet i form av handelsträdgårdar, mathantverk och småskaliga livsmedelsproducenter. Med bil tar det tio minuter till Järna respektive Hölö, 20 minuter till Gnesta och 45 minuter till centrala Stockholm. Busshållplats mot Gnesta och Järna 2 km bort.