FOTOGRAFI: OZOLLAPA SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: MURÉN & BERGSTRÖM
Det går en vind över vindens ängar, det fladdrar till i en tyllgardin… Med sol och blomdoft i melodin välkomnar vi till visning av Kulla skola på Björkö. Den vita skolbyggnaden ligger placerad på en höjd i ett kuperat landskap, omgiven av frodig grönska och stora träd. Fram till 1967 var Kulla en skola för bygdens barn. När skolan lades ner kom huset i privat ägo och har nu ägts av samma familj i två generationer. Över 50 år senare skall detta fina hus nu landa hos en ny ägare. Huset har nyttjats som ett kärt lantställe i decennier och är fullastat med charmiga originaldetaljer och årsringar från förr. Den stora skolsalen är bevarad, med vackra spröjsade fönster, och här finns också en mysig och maffig eldstad. Huset ligger omgivet av en lummig och blomstrande tomt med berg i dagen. Skogen bildar en fond bakom, och en kort promenad genom den leder till en vik med klippiga bad. Detta är platsen där man vill tillbringa alla helger och lediga dagar. Vitsippsbackar, ljusa sommarkvällar, midsommardans, salta bad, blåbärssnår och höstbrasor – livet i Kulla skola fyller årstiderna med upplevelser, stora som små. Till det praktiska hör kollektiva förbindelser med buss och Waxholmsbolaget samt lanthandel i närheten. Kulla skola är en sommardröm som ni inte får missa, varmt välkomna!
APRIL 2025
TISDAG
KL 18.00-18.45
Välkomna till denna omvisning, boka gärna ert besök!
Boka visningBOSTADSTYP
Fritidshus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Skeppsmyravägen 46
OMRåDE
Björkö
RUM
5 rum varav 3 sovrum
AREA
145 kvm, areamätning, 64 kvm boarea + 96 kvm biarea enl. Lantmäteriet
PRIS
2 750 000 kr (utropspris)
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
2 077 000 KR - Småhusbyggnad 1 074 000 KR, Småhusmark 1 003 000 KR
TOMTAREAL
2 266 kvm
VATTEN/AVLOPP
Enskilt vatten året om (brunn via grannfastighet). Enskilt avlopp (trekammarbrunn med infiltration).
BYGGNADSTYP
1½-planshus med torpargrund
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1909
UPPVäRMNING
Direktverk. el, luftvärmepump, kamin, vedspis
ENERGIDEKLARATION
Ej nödvändig
ENERGIKLASS
Ingen angiven
FASAD
Aluminiumfasad
STOMME
Trä
FöNSTER
2-glas kopplade
TAK
Tegelpannor
GRUNDLäGGNING
Torpargrund
BREDBAND/TV
Fiber är installerat
FASTIGHETSBET
Kulla 3:15
EL
9 500 kr/år
VA
710 kr/år
RENHåLLNING
1 820 kr/år
SOTNING
300 kr/år
FöRSäKRING
3 235 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
15 565 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
2 personer
KOMMENTAR
Ägaren har haft en elförbrukning under 2024 om 2 246 kWh. VA avser slamtömning vartannat år.
Beskrivning
Skeppsmyravägen slingrar sig fram på södra Björkö, förbi skogar och ängar, och plötsligt ligger Kulla skola där på en kulle. Roslagens kuperade landskap möter Villa Villekulla kanske man skulle kunna kalla detta möte, efter att ha stigit in genom ytterdörren. Interiört är huset konstnärligt och levande utsmyckat, med färger och mönster, och med en planlösning som bjuder in till upptäcktsfärd på två våningar. Den vänstra delen av huset var ursprungligen skollärarinnans bostad. På entréplanet finns idag kök, matrum, ett sovrum, badrum och hall. En trappa upp ligger ett allrum med en kamin, ett sovrum och badrum. Huset rymmer en stor familj och många gäster. Skolsalen är ett fantastiskt rum med häftig rymd och en takhöjd som landar runt 3,50 meter. Salen har bland annat använts som ateljé av nuvarande familj. Regnar det på midsommar gör det alls ingenting, det är bara att duka upp långbordet, och det kommer aldrig bli trångt. Till och med dansen kan gå av stapeln här. I rummet finns också en stor murad öppen spis. Spröjsade fönster vetter mot framsidan och mot baksidan öppnar pardörrar upp till en uteplats med avskilt läge mot skogssidan. Köket bevarar inredning från 1950-talet då huset genomgick en modernisering, och även fönstren i denna del av huset nu är från denna tid. Sovrummet en trappa upp är ett ljuvligt sommarsovrum med småblommiga tapeter och fönster mot trädgården, där man kan somna till trädens sus och vinden som fladdrar till i en tyllgardin…
Trädgård
I den 2266 kvm stora trädgården växer flera fruktträd - äpple, plommon, körsbär och oktoberpäron – och dessutom finns krusbär, svarta vinbär och rabarber att skörda. Där skogen tar vid växer också blåbär. Om våren är gräsmattan framför köksfönstret full av scilla och gullvivor, senare på sommaren är det prästkragarna som tar över. I rabatterna blommar olika växter över hela säsongen, exempelvis pioner, liljor, iris, rhododendron, klematis, plymspirea, rosenvial, lavendel, rudbeckia, paradisbuske, jasmin, kaprifol m m. På tomten finns även en stuga som exempelvis kan bli en gäststuga och skolans före detta dasslänga. Rudbeckian som växer här invid gjorde så också under skoltiden.
Urval renoveringar
1970, takpannor byttes på huset. 1973, isolering. 1977, inklädnad med aluminiumpanel. 1995, renovering av badrummet på nedervåningen, installation av pump i krypgrund. Möjliggjort större åtkomst till krypgrund. 1998, corten-rör i skorstenen efter provtryckning. 2000, byte av el, byte av gamla avloppsrör och vattenledning, ny trekammarbrunn. 2001, kommunalt godkännande av avloppet, infiltrationsbädd för avlopp. 2008, spiskassett installerad i skolsalen. 2011, varmvattenberedare. 2013, trätrappan framför köksingången. 2018, badrum på övervåningen. 2022, sotarstegar och regnskydd skorsten. 2023, ny gråvattenpump till trekammarbrunn. 2024, luftvärmepump. 2025, delvis takomläggning efter besiktning avseende södra sidan av skolsalen samt takkupan över hallen inkl. ränndalar (220 timmars arbete av TL Kvalitet).
Bra att veta
Brunnen är delad med grannen och är belägen på grannfastigheten Kulla 3:16. Stigen till badet i Kullboviken går via kommunalt ägd mark. Huset har vintervatten och under vintern har nuvarande ägare kallställt skolsalen och istället använt den andra delen av huset som är isolerad och betjänas av bl.a. värmepumpen.
ARKITEKT: Kulla skola trol. 1909
Kulla skola, Björkö
Björkö i Norrtälje kommun ligger omedelbart söder om Väddö. De två öarna förenas sedan mitten av 1800-talet av en vägbank. Den byggdes på initiativ av en av öns redare när rederiverksamheten hade sin storhetsperiod. Redarna var i grunden bönder som skaffat ett eller flera segelfartyg. De fick goda inkomster genom att transportera efterfrågade varor. Redarna anställda andra i trakten som besättning vilket gynnade livet på ön. Framåt 1880-talet fick segelfartygen konkurrens och många redare drabbades av ekonomiska svårigheter. En del gick till och med i konkurs. Redarkrisen gjorde att bönderna på Björkö fick satsa mer på jordbruket och den framväxande turismen.
Vid Kullboviken på Björkö finns tre redargårdar bevarade: Blekunge, Nedre Kullagården och Kulla Södergården. Den senare har en 70 meter lång ladugård som utgör ett karaktäristiskt inslag i landskapet. Redargårdarna visar tydligt vilka rikedomar som de mest lyckosamma redarna lyckades samla.
I Kulla uppfördes i början av 1900-talet en skola. Byggåret är inte känt så det kan också röra sig om sent 1800-tal. Skolan var i bruk fram till 1967 och var, åtminstone under sina sista år, en småskola med årskurs 1 och 2. Den har sedan dess nyttjats som privatbostad. Intill skolbyggnaden står en liten röd byggnad som under många år disponerades traktens hemsyster. Hemsystern avlönades av Röda Korset och hennes uppgifter var att ”Giva sitt arbete åt hem, som i följd av särskilda svårigheter såsom sjukdom och dödsfall och dylikt, sakna nödvändig omvårdnad och giva handräckning åt ensamma gamla.”
Byggnaden och dess disposition
Kulla skola var förhållandevis liten och år 1919 gjordes därför en större om- och tillbyggnad. Då tillkom den stora skolsalen som placerade vinkelrätt mot den äldre byggnadskroppen som till stora delar kom att disponeras som lärarbostad. Fasaden gavs en påkostad utformning i nationalromantisk anda med spröjsade fönster. Det är tydligt att de styrande var villiga att satsa en ordentlig slant för att eleverna skulle få vistas i en tilltalande miljö.
Skolan var uppdelad i en bostadsdel och en skoldel som hade var sin ingång. Den vänstra dörren gick till bostaden som hade hall, kök och matrum på nedre botten samt övre hall och sovrum en trappa upp. Skolans lokaler utgjordes av den stora skolsalen samt ett entrérum och ytterligare ett rum där det fanns en tvättränna avsedd för eleverna.
1950 var det dags för en modernisering och då gjordes flera ändringar. Bland annat sattes en värmepanna in och utbyggnaden på husets framsida förstorades. Nya kopplade fönster sattes in i bostadsdelen och övre hallen fick ett brett fönsterparti. Troligtvis var det också i samband med denna ombyggnad som köket fick ny inredning. Fasaden var fram till slutet av 1970-talet reveterad, det vill säga putsad. En gissning är att denna revetering gjordes i samband med 1950 års ombyggnad.
1967 bestämdes det att skolan skulle läggas ned och därefter har byggnaden ägts av två generationer inom samma familj. Under deras tid har några smärre förändringar skett. Bland annat har en stor öppen spis murats upp i skolsalen. Den har ett utrymme för ved och ett för en spiskassett. Intill den har en altandörr tagits upp som förmedlar kontakten med trädgården på husets baksida.
Arkitektur
Under 1910-talet dominerades arkitekturen av de nationalromantiska strömningarna. Nationalromantiken kan till viss del ses som en försvenskad variant av jugendstilen, men den vittnar också om tidens stora intresse för äldre tiders arkitektur såsom Vasatidens borgar och allmogens byggnadsskick. Ornament och utsmyckningar fann ofta sin inspiration i äldre byggnadsdetaljer eller i naturen. Småspröjsade fönster är ett mycket säkert kännetecken för periodens hus.
Den före detta skolan i Kulla är en riktigt fin byggnad med drag av nationalromantik och efterkrigstidens ideal. Den består av två huskroppar som sammanfogats. Den ena står parallellt med intilliggande väg, den andra vinkelrätt. Den vänstra delen har ett utbyggt entréparti med ett långsmalt fönster och en bred vindskupa med ett långt fönsterparti. Den tvärställda delen har ett enormt fönsterparti med spröjsade fönsterbågar som sannolikt sattes in 1919. Resterande fönster är från 1950. Samtliga är grönmålade. Byggnaden har två entréer som båda har gröna ytterdörrar med ett spröjsat fönsterparti i överkant. Till den ena är en äldre betongtrappa bevarad. Fasaden är sedan 1977 klädd med plåtpanel.
Kvalitéer
Björkö är otvivelaktigt en högst förtjusande plats i Roslagens norra skärgård. Här finns en fantastisk natur och många vackra gamla byggnader. I Kulla finns flera gamla redargårdar bevara och dessutom den gamla skolbyggnaden från förra sekelskiftet. Det är ett högst tilltalande hus med vackra spröjsade fönster och en livfull fasad.
Interiört finns många äldre detaljer bevarade, både från tidigt 1900-tal och från 1950 års ombyggnad. Vackra fönster och dörrar, köksinredning, trägolv och en tidstypisk trapp. Som om inte det vore nog, har skolsalens stora, spröjsade fönster bevarats från 1910-talet. I detta rum finns dessutom en högst tilltalande eldstad, utformad i nationalromantikens tecken.
På gårdsplanen finns ytterligare en liten byggnad och ett gammalt utedass som nyttjades av skolans elever. Här finns också en vacker trädgård med äppelträd, rudbeckia och rhododendron.
Om så önskas, kan den putsade fasaden som finns under plåten återställas. Den skulle också kunna ersättas av en ljusmålad locklistpanel. Kombinationen av 1910-tal och tidigt 1950-tal är mycket tilltalande och det finns egentligen ingen poäng med att helt och hållet gå tillbaka till 1919 års utseende.
Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström
I den 2266 kvm stora trädgården växer flera fruktträd - äpple, plommon, körsbär och oktoberpäron – och dessutom finns krusbär, svarta vinbär och rabarber att skörda. Där skogen tar vid växer också blåbär. Om våren är gräsmattan framför köksfönstret full av scilla och gullvivor, senare på sommaren är det prästkragarna som tar över. I rabatterna blommar olika växter över hela säsongen, exempelvis pioner, liljor, iris, rhododendron, klematis, plymspirea, rosenvial, lavendel, rudbeckia, paradisbuske, jasmin, kaprifol m m. På tomten finns även en stuga som exempelvis kan bli en gäststuga och skolans före detta dasslänga. Rudbeckian som växer här invid gjorde så också under skoltiden.
Ön Björkö är numera sammanvuxen med Väddö och andra mindre öar, och utgör den södra delen av den långa ön, som i sin sammanvuxna form är den åttonde största i Sverige. Omgiven av havet är bygden genom historien starkt förknippad med fiske, skeppsbyggeri och redarverksamhet. Ön har bilväg till fastlandet och dagliga bussförbindelser med Norrtälje, Stockholm och Uppsala. Waxholmsbolaget trafikerar två bryggor, Östersjö och Simpnäs. Landskapet är vackert och utflyktsmålen många. Nämnas i trakterna kan barnvänliga Marumsbadet, Rumshamn och Simpnäs hamnscafé, och det ordnas olika evenemang som valborgs- och midsommarfirande, konstrunda, loppis, byggnadsvårdskurs och julmarknad. Den som vill ha inspiration och handla till trädgården rekommenderas att besöka Kröns Trädgård – handelsträdgård och kök.