Farstavägen 91

4 ROK 79.5 KVM

Se bilder Planritning

VACKER OCH 1960-TALSGLAD GAVELFYRA MED BURSPRÅK, BALKONG OCH MILSVID UTSIKT

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK-REMNES

Det är något särskilt med att kliva in i ett hem och mötas av ljusinsläpp och milsvid utsikt. Den här gavellägenheten riktigt skiner upp tack vare sitt sydostläge med balkong, och generösa fönster i tre riktningar skapar känslan av att bo i en båge, med breda utblickar över himlen. Från balkongen kan man vinka åt gäster hela vägen från tunnelbanan fram till porten. Ett hem fullt av historia och glädje där 1960-talet hyllas med vackra originaldörrar och mönstrade tapeter i vardera rum. Lägenheten består av ett stort vardagsrum med balkong, centralt placerat i mitten. Intill hittas köket med eget burspråk och matplats, och de tre sovrummen ligger i sin tur i fil, avskilt i bostadens andra ände. Här har bara två familjer bott sedan byggåret, ett fint tecken på att detta är en plats att trivas och bo på länge! Mellan föreningens hus finns lummiga gräsytor med bänkar, sandlåda, grillplats, en ny pergola och boulebana. Farsta torg erbjuder en mysig kvarterskänsla, och kommunikationerna är ypperliga med tunnelbana, pendeltåg och bussar som hittas bara några minuter hemifrån.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Lägenhet

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Farstavägen 91

OMRåDE

Farsta

VåNING

8 av 16, hiss finns

RUM

4 rum och kök

AREA

79,5 kvm, förvaltarens information

AVGIFT

4 613 kr/mån, inkl. värme, vatten, bredband och balkongavgift.

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

0,48763 %

LäGENHETSNUMMER

99-2100-2-199

BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING

206 357 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.

FöRRåD

Nuvarande lägenhetsinnehavare disponerar ett källarförråd om ca 3 kvm.

PANTSATT

Ja

Driftskostnader

EL

7 000 kr/år

FöRSäKRING

2 040 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

9 040 kr/år

DRIFT RäKNAT På

4 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Lägenhetens rumsdisposition är fantastisk med en delvis runtgående och genomgående planlösning, vilket gör att man enkelt kan röra sig mellan rummen. Breda bevarade öppningar från 1960-talet ger karaktär tillsammans med originaldetaljer. Fönstren går hela vägen upp till taket vilket, tillsammans med de vinklade väggarna, skapar ett flödande ljus åt lägenheten. Eftersom två av sovrummen ligger intill hallen kan man smidigt hyra ut båda dessa, och då kan också gästtoaletten tillhöra hyresgästen. Här finns rikligt med förvaring tack vare platsbyggda originalgarderober, städskåp och köksskåp, och lägenheten disponerar också ett källarförråd omkring 3,5 kvm. Tvättstugan är utrustad med fyra tvättmaskiner, (varav två är sprillans nya) två torkskåp, en torktumlare, en centrifug och en mangel. Trots föreningens generösa storlek är här en lugn och gemytlig stämning. Det arrangeras ofta quiz-kvällar, musikkvällar, filmkvällar med projektor, informationskvällar, barndagar med pyssel, temakvällar osv, då det bjuds på något ätbart och man kan köpa öl och vin till självkostnadspris i den lilla baren. Fritidskommittén hittar på någonting minst en gång i månaden. Här hälsar alla vänligt vilket gör att man känner sig välkommen direkt.

Hall

Hallen har tapetserats med en tidstypisk papperstapet. Här finns rikligt med förvaring tack vare platsbyggda garderober vars fronter också har tapetserats. Hatthyllan närmast entrén möjliggör avhängning för ytterkläder och skor.

Kök

Köket är format som ett klassiskt parallellkök med arbetsbänkar längs med två sidor. Köksskåpen är original och erbjuder rikligt med förvaring. En bevarad perstorpsskiva i virrvarr-mönster, samt en förlängd diskbänk i rostfritt, ger gott om arbetsyta. Köket har också bevarade, klassiska utdragbara skärbrädor. Väggarna är nykaklade och man har satt in en ny kolfilter-köksfläkt. Längst fram i burspråket finns plats för ett matbord. Matplatsen är mysig och känns som ett litet lusthus, här sitter ni med frukostkaffet omringade av fönster och himmel.

Vardagsrum

Vardagsrummets väggar är nymålade och tapetserade med en nyproducerad, tidstypisk tapet. Den integrerade bokhyllan och tv-bänken är original, vacker ihop med dörrarna i teak och glas. Här ryms en inbjudande soffgrupp, liksom ytterligare en läshörna med fåtöljer, matsalsbord eller förvaring. Fönsterpartiet ger ett fantastiskt ljusinsläpp, och balkongen förlänger ytterligare!

Balkong

Från våning 8 har ni ett insynsskyddat och fritt läge med underbar utsikt över området och himlen. Solen sällskapar om förmiddagen och gör att växter trivs.

Sovrum 1

Bostadens första sovrum ligger i fil med vardagsrummet och binds samman via en vacker bred öppning i original. Väggarna är nymålade i en ljus kulör och på golvet ligger en stavparkett. Det generösa fönsterpartiet ger rogivande utblickar, och det höga läget gör rummet insynsskyddat.

Sovrum 2 & 3

Lägenhetens övriga två sovrum ligger privat och nås från hallen. Dessa är på så vis perfekta att hyra ut, ha som barn- och tonårsrum eller som kontor då man kan arbeta ostört. Det ena rummet är nymålat och det andra tapetserat med den fina tapeten ”Krusbär”. Här finns inbyggda originalgarderober, respektive smidiga överhängande skåp med dörrar för åtkomst från både hall och sovrum.

Badrum och gäst-WC

Badrummet är både kaklat och tapetserat vilket ger en hemtrevlig känsla. Här är inrett med WC, handfat och ett uppskattat badkar, och ett spegelskåp erbjuder förvaring. Bostadens gäst-WC har försetts med ett nätt litet handfat och ett fint tidstypiskt spegelskåp, samt krokar för handdukar.

Arkitektur

ARKITEKT: Sven Backström & Leif Reinius 1960-61

Historien om Farsta Centrum sträcker sig tillbaka till 1950-talet, då planeringen för området började ta form. Under denna tid växte Stockholms förortsområden i snabb takt, och behovet av att skapa moderna och funktionella centra för att tillgodose invånarnas behov blev allt mer påtagligt. Farsta var inget undantag, och stadsplanerare och arkitekter började skissa på idéer för att skapa ett centralt område som kunde fungera som navet för det växande samhället.

Byggandet av Farsta Centrum inleddes på 1960-talet och slutfördes på 1970-talet.Centrumet planerades med ABC-stadens principer i åtanke. Bostadsområden planerades i närheten av centrumet för att ge invånarna närhet till service och arbetsplatser. Det fanns

också ett fokus på att skapa en levande och mångsidig stadsmiljö genom att erbjuda olika bostadsalternativ, såsom radhus, flerbostadshus och lägenheter. Arkitekturen var modern och innovativ för sin tid, och det var tydligt att man strävade efter att skapa en plats som gav utrymme för både funktion och estetik.

Farsta Centrum blev snabbt en populär destination för invånare i Farsta och de omkringliggande områdena. Människor kunde hitta allt de behövde inom området, från dagligvaror och kläder till kulturupplevelser och samhällsservice. Centrumet blev också en samlingsplats för olika aktiviteter och evenemang, vilket bidrog till en levande och dynamisk atmosfär.

Architecture

Förening

Brf HSB Hjälmö i Stockholm

Föreningen

Brf HSB Hjälmö i Stockholm (org. 702000-8962) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Hjälmö 1 och Hjälmö 2 år 1959. Föreningen består av tre punkthus belägna på Farstavägen 87-91, och omfattar 235 lägenheter med bostadsrätt, 99 garageplatser samt 53 p-platser. Marken innehas med tomträtt. Husen uppfördes år 1960-61 och ritades av arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2021 ligger på 2 791 kr per kvm.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av DKL Service AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör avseende bredband är och kabel-tv är Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, däremot accepteras delat ägande.

Avgifter

Föreningen tar därutöver en överlåtelseavgift på 1 838 kr samt en pantsättningsavgift på 788 kr per pant som betalas av köparen. HSB tar en inträdesavgift om 500 kr per ny medlem samt en årsavgift om 300 kr per hushåll.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, torkrum och cykelrum finns i varje hus. Fritidslokal samt motionsrum i port 87. Grovtvättstuga och hobbyrum i port 89. Datalokal, vävkammare och övernattningslägenhet i port 91. Medlemmarna får hyra fritidslokalen för 250 kronor gången, övernattningslägenheten för 250 kronor dygnet, dock högst sju dygn. Motionsrum, bastu, hobbyrum och datalokal får användas utan kostnad.

Renoveringar i urval

2022 installation av molucker för sortering av organiskt resp. oorganiskt avfall, byte av samtliga radiatorer i port 87 samt 91, 2021 byte av samtliga radiatorer i port 89, 2017-2014 renovering av undercentralerna, 2012-2010 totalrenovering av samtliga balkonger, 2010-2008 renovering och ombyggnad av samtliga hissar, 2007-2006 installation av nya kall- och varmvattenrör, relining av avloppsrör.

Planerade renoveringar

Renovering av frånluftsfläktar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 1-2 gånger per år.

Hemsida

www.brfhjalmo.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt hemsida i 2023-05-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Område

Det var under 1950-talets slut som Farsta tog form som en parallell förort till Vällingby i Västerort. Här finns gröna friluftsområden och de badvänliga sjöarna Magelungen och Drevviken på gångavstånd såväl som ett av söderorts största centrum med mysig torghandel, pendeltåg och tunnelbana några minuter bort. Pendeltåget tar dig smidigt till Stockholm Södra på 12 minuter och vidare in till city. Ett lugnt och lummigt bostadsområde med flera restauranger och caféer i närområdet.