Högfors herrgård är en unik och mycket vacker byggnad med minnen från svunna storhetstider. I rum för rum, från den vackra trapphallen till den enkla pigkammaren på vinden, finns en sällsam atmosfär av sällan skådat slag. Högfors är också en fastighet som har ett stort behov av renovering, restaurering och kärlek. Vi eftersöker nu den som har hjärtat på rätta stället, kunskapen och ekonomin till att förvalta detta kulturarv och fortsätta den räddningsaktion som nuvarande ägare har påbörjat. Högfors herrgård i Bergslagen uppfördes 1834 i ett då blomstrande järnbrukssamhälle. Den senaste större restaureringen av gården skedde på 1950-talet, vilket ger byggnaden en unicitet med bevarade och intakta interiörer och planlösningar. Herrgården sätter stor prägel på omgivningen och har ett högt och fint läge i det lilla brukssamhället. Den omges av en stor, muromgärdad trädgård och en del av Högforsälven rinner genom markerna. Denna mycket speciella fastighet består förutom herrgården även av en före detta kontorsvilla, en arbetarbostad, en ladugård/vagnslider och ett litet kapell/lusthus. De senaste decennierna har fastigheten varit satt under misskötsel och även utsatt för skadegörelse, något som nu stoppats tack vare en insats i precis rätt tid. Under 2020 övertogs ägandeskapet av representanter för byggnadsvårdsnätverket Kulturhaven i Norge, som är specialiserade på att överta rivningshotade byggnader i både Norge och Sverige, och under 30 års tid räddat ett trettiotal byggnader undan förstörelse. På Högfors har man nu, tillsammans med Örebro läns museum och länsstyrelsen i Örebro, genomfört ett omfattande arbete med att säkra upp och kartlägga byggnader och mark för framtiden. Ett arbete som nu möjliggör att din herrgårdsdröm kan bli verklighet!
BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Mossgruvevägen 2
OMRåDE
Dalarnas län
AREA
400 kvm + 100 kvm biarea, taxeringsinformation, herrgård; ca 500 kvm, Kontorsvilla; ca 250 kvm, Annex; ca 200 kvm, plus ladugård.
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
523 000 KR - Småhusbyggnad 458 000 KR, Småhusmark 65 000 KR
SUMMA PANTBREV
625 000 KR
TOMTAREAL
17 263 kvm
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
PLANBESTäMMELSER
Byggnadsplan
RäTTIGHETER
Gemensamhetsanläggning: Ljusnarsberg Högfors GA:2 ändamål: Vägar Avtalsservitut Ledning Mm Last: Avtalsservitut: Ledning Mm, 18-IM2-80/5078.1 Last: Ledningsrätt Vatten Och Avlopp, 18-LJU-2311.1
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1690
FASAD
Trä
STOMME
Trä
FöNSTER
2-lufts fönster
BJäLKLAG
Trä
TAK
Gjutjärnspannor
FASTIGHETSBET
Högfors 6:19
KOMMENTAR
Uppgifter om driftskostnader saknas från nuvarande ägare.
Herrgården
Herrgården har åtta rum och kök, fördelade på två bostadsvåningar samt källare och vind. På entréplanet finns entréhall, kök, serveringsgång, skafferi, en stor matsal och tre ytterligare salonger/rum. Övervåningen innefattar en stor festsal, tre salonger/rum, badrum och wc. I källarvåningen finns bland annat en förhållandevis modern tvättstuga, pannrum, matkällare, förråd och en vinkällare, vars valv utgörs av byggnadens äldsta delar. Vissa av rummen nås från utsidan av byggnaden. På vinden finns ett stort öppet vindsrum och en vacker pigkammare med synliga timmerväggar. I salongerna återfinns ett stort antal eldstäder, såväl kakelugnar från 1700-talet som öppna spisar, därtill boaseringar, stuckaturer och fina golvläggningar. I hallen och på yttertrappan ligger stora skifferplattor. På såväl entrédörrar som innerdörrar och väggpaneler är romber ett återkommande inslag. Herrgården har i grunden gått genom historien tämligen opåverkad av ombyggnationer och förändringar, som gör den till en intressant tidskapsel. Den senaste omdaningen genomfördes på 1950-talet, vilket än idag kan beskådas i kök och badrum. Kök och serveringsgång bevarar sitt utseende från denna renovering, med bland annat ett stort antal platsbyggda skåp. Badrum och wc bevarar färgat kakel och porslin. Herrgården var i privat ägo och bebodd till 2014, om än eftersatt i underhåll och misskött. Därefter lämnades den åt sitt öde. Obebodd och obevakad blev byggnaderna utsatta för intrång och skadegörelse, med fortsatt förfall. Det var i sista stund som gården såldes och nuvarande ägare klev in och påbörjade en påkostad räddningsaktion just innan det var för sent. Åtskilliga timmar senare har man nu bland annat har säkrat, lyft och stabiliserat konstruktionen på herrgården och andra byggnader, krossade fönster har ersatts, alla tak är tätade och säkrade mot läckage och byggnaderna står åter på solid grund. Det unika gjutjärnstaket har demonterats, länsstyrelsen har gått in med bidrag och kommer troligtvis att stödja detta arbete vidare.
Övriga byggnader
I vinkel mot herrgården, på dess nordvästra sida ligger en villa som under bruksepoken fungerade som kontor och tjänstemannabostad. Denna renoverades också under 1950-talet. Även här har ett räddnings- och restaureringsarbete påbörjats och här kan man tänka sig en inflytt medan övriga herrgården renoveras. Detta ska vara den äldsta byggnaden på gården och timmerstommen kan, åtminstone partiellt, vara äldre än herrgårdens. På fastigheten finns även en arbetarbostad, ladugård, vagnslider med två sadelkammare och ett kapell/lusthus. Den omgivande, muromgärdade trädgården och parken var till nyligt överväxt av sly men har med hjälp av bland annat byalaget också påbörjat sin resa mot nya tider. Här kan man nu se att det en gång fanns en välmående trädgård med odlingar som åter kan bli en fantastisk plats för växter och odling.
Högfors som ortnamn finns belagt från 1600-talet och kommer från att Högforsälven här faller i ett tio meter högt stup. Ett torp vid namn Högfors finns då på denna plats. Torpet och sedermera gården såldes 1735 som förvaltarbostad till Segerfors silververk som anlagts vid fallet, men som inte blev så långvarigt. På platsen anlades 1767 i stället en tackjärnshytta, som kom att utvecklas till en verksamhet som tillverkade tackjärn, gjutgods, sinter och träkol. 1872 såldes hyttan till det nybildade Högfors AB. I början av 1950-talet hade man ett hundratal anställda, men 1955 lades bruket ner. Hyttan revs 1963. Herrgården uppfördes 1834 som en tvåvåningsbyggnad med vind och källare och har ett ovanligt tak av gjutjärnstackor, utformat som ett sadeltak med frontoner på både fram- och baksida. Fönstren är av tvåluftstyp med tre rutor i varje båge. Huvudentrén är förlagd till husets mitt och flankeras av vardera två kolonner som bär upp en balkong. Sedan 2020 ägs fastigheten av Kulturhaven, som är Norges största privata museiaktör och som genom ett idealistiskt arbete och intresse för det skandinaviska kulturarvet räddat ett trettiotal byggnader i såväl Norge som utlandet. Dess experter har utfört ett omfattande initialt arbete med att rädda byggnader, trädgård och park från ett totalt förfall. Det bästa vore att nu hitta en svensk ägare som kan driva arbetet vidare. På orten finns ett aktivt byalag som månar om byggnaderna och samhället, och Örebro Läns Museum finns behjälpligt med kunskap och kontakter, och nätverket Kulturhaven ställer också gärna upp som rådgivare.
Högfors ligger i hjärtat av Bergslagen, mitt emellan Kopparberg och Grängesberg, i Ljusnarsbergs kommun och Örebro län. Hit tar du smidigt dig via riksväg 50 som passerar orten. Från Örebro tar färden drygt en timme och från Ludvika cirka 30 minuter.