TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: ÖSTLING
Vi är mycket glada att få förmedla ett av de få hemmen i den anrika fastigheten Nederland Mindre 9. Gården är mest känd som konstnärshem och ateljé till skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson, som bodde och verkade här från 1905. Fastigheten har kända anor ner till sent 1600-tal och har därefter byggts till och om under 1700-, 1800- och 1900-talen. Här bor du i ett kulturarv och i ett byggnadsminne, i en miljö och i en bostad som är helt unik. Lägenheten har en fantastisk entré från gården. I entréhallen finns en takmålning av konstnären Nils Krueger. Efter denna storstilade upplevelse träder du in i en lika magnifik atmosfär med rum på rum där dåtid och nutid går hand i hand. Detaljer från förr lyfts fram genom en hänsynsfull renovering som samtidigt gett detta hem en hög modern standard, fint inpassad i den gamla miljön. Här finns ett fullt utrustat och platsbyggt kök, ett till två sällskapsrum, varav ett med en kakelugn, två till tre sovrum, två badrum och en liten tvättstuga. Utanför entrén har lägenheten en fin terrass som ligger i ett högt och soligt söderläge ovan den större innergården. Bland rosor, perenner och ett syrenträd finns plats för utemöbler och grill. Tack vare det höga läget på Kvarnberget ovan sluttningen söderut kan man året om njuta av en härligt solljus såväl ute som inne.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Maria Prästgårdsgata 3
OMRåDE
Södermalm - Mariatorget
VåNING
0 av 2
RUM
4 rum och kök
AREA
102 kvm, enl. Föreningens info, 102 kvm enligt mätbevis
AVGIFT
4 544 kr/mån, inkl värme och vatten
ANDEL I FöRENING
18,76 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
18,84 %
LäGENHETSNUMMER
1
EL
9 000 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
9 000 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
Allmänt
Bostaden har en klassisk planlösning med två rumsaxlar, en mot gatan och en mot gården med entré i mittpartiet. I den första rumsaxeln inryms kök och ett stort sällskapsrum med matbord, soffgrupp och en kakelugn. Hall och toalett finns där emellan. Rumsaxel två innehåller tre rum samt badrum och tvättstuga. Idag används de två yttre rummen som sovrum, medan mittenrummet, som är ett genomgångsrum, nyttjas som vardagsrum. De tre yttre rummen har invändiga fönsterluckor för mörkläggning. Fönsterluckorna var helt dolda då nuvarande ägare flyttade hit och ingen visste att de fanns. Det var ett stort jobb att få dem i originalskick igen. Samtliga innertak har ljudisolerats. Hela lägenheten totalrenoverades 2014–2015 (utom stora badrummet som ej kaklades om). Speciallösningarna är många, för att integrera modern komfort och teknik men ändå bibehålla den gamla stilen. El, data och tv är nytt, liksom vatten, avlopp, värmerör och radiatorer. Alla strömbrytare och vägguttag är i svart eller vit bakelit från Byggfabriken. Alla snickerier är målade i linoljefärg. Nuvarande ägare köpte lägenheten av dödsboet till ett av Christian Erikssons barn. Christian själv, med familj, bodde under sin levnad en trappa upp. Bostadens äldsta del är den där kök och det stora sovrummet ligger, byggt 1773, medan den andra delen av lägenheten byggdes till 1803-1806.
Här bor man i Brf Gamla Trean, i en av sex lägenheter som ligger placerade i byggnaderna runt den unika innergården/trädgården. Konstnärer verkar än idag i ateljéerna. Lägenheten disponerar ett källarförråd om cirka 9 kvm med bra takhöjd.
Entréhall och inre hall
Att göra entré i detta hem är en upplevelse. Entrén till bostaden ligger i en utskjutande tillbyggnad med en vacker och välvd dörr omgiven av pilastrar. Stig in, och du möter en hisnande vacker förhall med en takmålning (k-märkt) av konstnären Nils Kreuger som hade sin ateljé på gården. På golvet ligger ett gammalt kalkstensgolv och på väggarna sitter rå träpanel målad i en ljust grågrön kulör. Tre spröjsade fönster vetter mot gården, med mörka sektionsradiatorer i anslutning. Fina, snidade hatthyllor tar hand om ytterkläderna. Efter entréhallen följer en inre hall där ett antikbehandlat och trumlat kalkstensgolv med vattenburen golvvärme är ljuvligt för fötterna och värmer hela hallen. Här finns en platsbyggd del i smal pärlspont med hylla, krokar och sittbänk. På väggarna sitter en tapet från Duros historiska tapeter, Karolina.
Kök
Till vänster om hallen ligger köket, med platsbyggd inredning i två parallella rader och med många smarta lösningar. Längst in finns ett skafferi och en tallrikshylla. Hela köket är handbyggt i furu, alla mått på skåp och lådor är anpassade på millimetern för att passa in i det lilla rummet. Allt är målat i grå linoljefärg. Vid spisen sitter franskt kakel i grönt/crème med handmålad dekor och övriga väggar är klädda med smal pärlspont. Spiskåpan är i original från 1770-talet och har restaurerats till originalskick. På bägge sidor sitter en mattslipad svart granitbänkskiva med profilfräst framkant. Maskinpark från Miele med kyl och frys (2015), ugn med mikro (2015), induktionshäll (2015), diskmaskin (2020) och fläkt med motorn på taket (2016). Därtill finns kompostkvarn och blandare i äldre stil från franska Horus.
Vardagsrum/matsal
Tvärs över hallen från köket kommer man till ett stort vardagsrum, med tre spröjsade fönster i bredd, som gör ljusflödet till något extra just i detta rum. Runt rummet löper bröstpaneler i original, målade i grå linoljefärg, och i det inre hörnet står en ljuvlig, blomsterdekorerad och fullt fungerade kakelugn. På golvet ligger gammal ekstavsparkett, hårdvaxoljad och vitpigmenterad, och väggarna är av målad puts. Rummet har en fin uppdelning för både matbord och soffgrupp.
Vardagsrum/tv-rum
Rakt fram från hallen finns ett rum som av nuvarande ägare används som vardagsrum med tv, men detta rum kan såklart också fungera som ett sovrum. Även här finns äldre, gråmålad bröstpanel och ovan den tapeten Anno/Boråstapeter. Golv av fiskbensparkett, vitpigmenterad och hårdvaxoljad.
Sovrum 1
Detta är det vänstra rummet i den bakre rumsaxeln och det nås via pardörrar från vardagsrummet intill. Här ligger ett gammalt brädgolv, lutat och vitpigmenterat, mot väggar av gråmålad puts och linoljemålade originalbröstpaneler. Rummet ansluter till badrummet och tvättstugan.
Sovrum 2
Sovrummet i den andra änden av rumsaxeln nås från det stora vardagsrummet, via glasade pardörrar intill kakelugnen. På väggarna sitter tapeten Oskar från Duros serie Historiska tapeter, och på golvet ligger ett nytt furugolv av breda, kilsågade plank, topp mot rot på gammalt vis och sedan vitlutat och hårdvaxoljat. Även bjälklaget är nytt. Här finns en platsbyggd garderobsvägg. Dubbla pardörrar leder ut till trapphuset (en extra entré).
Badrum 1
Detta badrum ligger innanför sovrum 1 och har vita kaklade väggar upp till ca två meter och ett mönstrat klinkergolv. Badkar i gjutjärn på lejontassar med en tak- och handdusch, högspolande wc och handfat med blandare från Horus på kommod med marmortopp och invändigt eluttag. Rummet har elektrisk golvvärme och fuktstyrd fläkt.
Badrum 2
Detta rum ligger i anslutning till den inre hallen. Här finns dusch och handfat som båda har kranar från Horus, dessutom vägghängd wc. Crèmefärgade kaklade väggar upp till cirka 175 cm med inkaklad fasettslipad spegel samt betongklinkergolv med vattenburen golvvärme plus "komfortvärmeslinga" vid handfat och wc att nyttja vår och höst, samt ventilation via Pax-fläkt.
Tvättstuga/förvaring
I tvättstugan, innanför sovrum 1, finns en tvättmaskin med torktumlarfunktion (Miele) och plats för förvaring. Josef Franks tapet Eldblomman i blått klär väggarna och på golvet ligger ett gammalt, renoverat brädgolv. Fläkt delas med det intilliggande badrummet.
ARKITEKT: Dimling 1773
Nederland Mindre 9 på Maria Prästgårdsgata 3 är en kulturhistoriskt värdefull fastighet som är blåklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är den högsta klassificeringen som ges till fastigheter med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Här hade bildhuggaren och skulptören Christian Eriksson (1858–1935) sin bostad och ateljé. Fastigheten går att följa till ner till 1691 då det av en tomtbeskrivning framgår att tomten ägdes av direktör Widerholt von Widerhofen. Han förstorade sin tomt genom att köpa till den södra granntomten. Den äldsta beskrivningen av fastigheten finns i en brandförsäkring från 1767. Då fanns vid gatan en byggnad med sal, kammare och källare samt en verkstad, och inne på tomten låg en stuga med kök och kammare under ett torvtak. Det hus vi ser idag mot Maria Prästgårdsgata är ett tvåvånings stenhus med ljust rosa gatufasad. Den västra delen uppfördes 1773 som en verkstadsbyggnad med bostad för plåtslagarmästaren Erik Fredrik Appelgren. Arkitekt och byggmästare var J W Dimling, som ritade flera byggnader i kvarteret som dock inte finns kvar idag. Efter några år, 1782, hamnade Appelgren på obestånd och tvingades avstå sitt hus som därefter kom att ägas av Maria Tottie, änka efter grosshandlare Charles Tottie. Under 1800-talet avlöste olika ägare varandra och fastigheten byggdes om vid ett par tillfällen. 1806 tillkom ännu en verkstadsbyggnad i öster där ett timmerhus tidigare stått, och den innehöll bostad och verkstad vid gatan samt flera träbyggnader på tomten. Under kofferdikapten Herman Ehrenfrid Ehlerts ägo sammanbyggdes de två stenhusen så de fick ett enhetligt utseende som motsvarar dagens. Hans släkt ägde fastigheten till 1800-talets slut. 1905 förvärvades fastigheten av Christian Eriksson. Han ritade själv i samarbete med sin vän, arkitekt Ragnar Östberg den ombyggnad som utfördes mellan 1905 och 1911. Miljön bar inspiration från Paris konstnärs- och hantverkskvarter, där Christian Eriksson tillbringat många år. Han och familjen flyttade in i en ombyggd lägenhet i gathuset och på gården inrättades en ateljé. 1911 fick ateljén genom en höjning sin nuvarande form. På gården kom flera konstnärer att ha sina ateljéer. Nils Krueger och Carl Fagerberg var två av dem som verkade här samtidigt som Christian Eriksson. Efter Christians död 1935 övertogs fastigheten av hans barn och levde kvar som ateljé. Faderns ateljé disponerades till en början av Carl Fagerberg och därefter av skulptören Åke Jönsson och Liss Eriksson, Christian Erikssons yngste son. Bland övriga konstnärer som haft ateljé i gården kan nämnas Vera Nilsson, Emil Johanson-Thor och Bo Beskow. Liss Eriksson ville inte att gården skulle bli museum. Idag har man i stället chans att få leva i en unik konstnärsmiljö som bär många spår av sin historia, efter att fastigheten efter hans död år 2000 ombildats till bostadsrättsförening.
Brf Gamla Trean
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheten Nederland Mindre 9 även . Föreningen består av 6 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningens fastighet har en total area om 965 kvm, varav 511 kvm utgör lägenhetsyta. Resterande del av arean utgör lokalyta, 233 kvm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset har historia som sträcker sig tillbaka till sent 1600 tal.
År föreningen övertog fastigheten
Föreningen bildades år 1985 och förvärvade fastigheten år 2001.
Mark
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningens styrelse.
Garage och parkering
Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.
Renovering
Under 2019 - 2020 har en del renoveringar gjorts på föreningens fastighet, bl.a. har reliefer restaurerats. Eftersom byggnaden är byggnadsminnesförklarad fick föreningen bidrag för att reparera konstverken.
2005 – Stambyte i gathuset samt renovering av badrum och vattenledningar i övriga lägenheter.
Kommande renoveringar
Efter en antikvarisk genomgång har en lista med kommande renoveringar tagits fram, bl.a. putsning av ett antal fasader. Dessa åtgärder beräknas genomföras under en kommande 10-årsperiod, vilket kan komma att innebära viss avgiftshöjning.
Ekonomi
De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 3 mkr, vilket ger cirka 5 800 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad.
Avgifter
Överlåtelseavgift: 1163 kr betalas av köparen. Pansättningsavgift: 465 kr faktureras pantsättaren per pantsättning.
Inga beslutade höjningar av månadsavgiften.
Förråd
Till lägenheten hör ett förråd.
Gemensamma utrymmen
Föreningens medlemmar har tillgång att nyttja plats för cykelparkering och barnvagnar samt en verkstad.
Andrahandsuthyrning
Får ske efter tillstånd från styrelsen.
Bredband och tv
Föreningen har Comhem som leverantör för bredband och tv.
Ägande
Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt avstämt med styrelsen i samband med publicering av annons. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
I den anrika miljön på Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.