Gröndalsvägen 52

2 ROK 68 KVM

Se bilder Planritning

EN SYNNERLIGEN VÄLBEVARAD LÄGENHET I GRÖNDALS K-MÄRKTA TERRASSHUS

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: ÖSTLING

För nästan 70 år sedan stod det ikoniska terrasshuset färdigt i Gröndal och var då det första i sitt slag i landet. Nu kan vi presentera en representativ och stor tvåa på första våningen med en solig terrass om cirka 30 kvm samt ett inre förråd om cirka 10 kvm utöver noterad boarea. Detta är ett ljust och originellt boende med många detaljer från byggåret. Däribland köksinredning, platsbyggda garderober, innerdörrar, fönsterbrädor, vardagsrummets parkettgolv och inte minst fönsterbågarna. Bostaden är väl omhändertagen och även bekvämt utrustad med bland annat disk- och tvättmaskin samt induktionsspis. I Gröndal bor du med närheten till Mälarens vatten och ett trevligt småstadsliknande utbud med alltifrån mataffär till konditori. Det är 8 minuters cykeltur till Södermalm och även cirka 3 minuters tur med tvärbanan till Liljeholmens t-banestation. Välkommen till ett 1950-talsboende med mycket att erbjuda.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Bostadsrätt

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Gröndalsvägen 52

OMRåDE

Gröndal

VåNING

1 av 3. Halv trappa.

RUM

2 rum och kök

AREA

68 kvm, föreningens information, i arean är inte det inre förrådet om ca 10 kvm inräknat. Det räknas normalt inte in.

AVGIFT

4 389 kr/mån, inkl. värme & vatten (varav 200 kr/mån för bredband & kabel-tv)

ANDEL I FöRENING

0,9548 %

LäGENHETSNUMMER

2005

PANTSATT

Ja

Driftskostnader

EL

4 000 kr/år

FöRSäKRING

4 900 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

8 900 kr/år

DRIFT RäKNAT På

2 personer

Planskiss

Dokument & Media

Länkar

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Den originella planlösningen har ett huvudsakligt söderläge och består av hall, vardagsrum, kök med matplats, sovrum, badrum, förråd samt den stora terrassen om cirka 30 kvm. Förvaringen tillgodoses gott i inte minst förrådet men även platsbyggda lösningar i sovrummet och hallen samt i köket. Bostaden ligger på första våningen men ändå tillräckligt högt upp så att insynen blir minimal, särskilt under det grönskande halvåret när stenmurens klätterhortensia spirar. Nuvarande ägare har tagit väl hand om lägenheten. Nya markiser till terrassen installerades 2017. Väggar och tak målades eller tapetserades av en målerifirma medan nya golv lades in i kök och sovrum år 2016. Vitvarorna är bara några år gamla. Ett externt förråd på vinden tillhör lägenheten och motsvarar en matkällare.

Vardagsrum

Ett ljuvligt rum med ett stort burspråk, rikligt med fönster och utgång till terrassen. Rummet har vitmålade väggar och en parkett från byggåret. Det är ett rymligt rum med plats för både soffgrupp och tv samt en matplats för sex personer vid burspråket. Terrassen har nedsänkta odlingsbäddar med genomtänkta växtval och även en klätterhortensia. Man har utsikt mot Sannadalsparken.

Kök

I köket är den fina originalinredningen med snedställda skåp bevarad och restaurerad. Det är ett praktiskt parallellkök med gott om förvaring som också rymmer en mindre matplats vid fönstret. Genomgång finns till både vardagsrum och sovrum. Kökets luckor och lådfronter är grågröna och lackades om 2017 medan bänkskivan i ek sattes in 2018. Linoleumgolvet lades in 2016 och väggarna målades i vitt. Samtidigt sattes tapeten upp vid matplatsen som är i mönstret ”Berså” av Stig Lindberg. Vitvarorna består av kyl och frys (Bosch ’17), diskmaskin (Siemens ’17) samt en 70 cm bred induktionsspis (Husqvarna ’18). 2017 installerades även nya eluttag och bänkbelysning.

Sovrum

Sovrummet är målat i en varmgrå kulör och har ett fönster med utgång till terrassen. Rummet målades samtidigt som parkettgolvet lades in 2016. Gott om förvaring finns i platsbyggda garderober och överskåp med bevarade beslag. Här ryms även fler förvaringsmöbler vid sidan om sängen.

Badrum

I badrummet finns dusch, handdukstork, handfat och wc samt en tvättmaskin (Electrolux ’17). Förvaring finns i en kommod under handfatet samt ett badrumsskåp i 50-talsstil. Vitt kakel på väggarna och ett beige klinkergolv. Badrummet renoverades i samband med relining 2009/10.

Förråd

Endast tre terrasslägenheter har sina förråd med åtkomst inne i lägenheten, detta är en av dem. Rummet uppskattas till 10 kvm och nuvarande ägare använder det som hobbyrum och förråd. Väggarna är vita med ett grönmålat betonggolv. Förvaringslösning med Elfa-hyllor och arbetsbänk som går att utöka, samt garderober (Pax) från Ikea. Kan lämnas/säljas efter överenskommelse.

Hall

Lägenheten har en längre hall i två sektioner. Direkt vid entrén ligger ett golv av kolmårdsmarmor från byggåret, här finns även hatthylla och förvaringsskåp i original. Den inre hallen är rymlig och funktionell med Elfa-hyllor som kan lämnas/säljas efter överenskommelse. Närmast badrummet finns tre platsbyggda förvaringsskåp. Golvet består av en parkett som troligen är original, medan väggarna är vitmålade 2016.

Arkitektur

ARKITEKT: Backström & Reinius 1946

Byggnaderna i kvarteret Galjonsbilden är verkligen milstolpar inom den svenska arkitekturen. Ritningarna är signerade sent 1940-tal och tidigt 1950-tal och visar tydligt hur arkitekturen utvecklats under den brytningstid som 1940-talet är. Nya idéer och ett mjukare formspråk slog igenom under 1940-talet och dominerar sedan arkitekturen en god bit in på 1950-talet. Spritputsade ytor och tegel, fönsterspröjsets renässans och en accent i form av ett högt hus är allt typiskt för tiden. Vad som däremot gör anläggningen unik är de originella terrasshusen med sina hängande trädgårdar och rödmålade betong i kombination med rött tegel. Fönstren i vardagsrummen är ovanligt höga och spröjsen originellt utformad som kors i de höga, smala bågarna. Sockeln i natursten är dessutom ovanligt vacker.

Architecture

Förening

Brf Galjonsbilden 22/32

Antal lägenheter och lokaler

Brf Galjonsbilden 22/32 (org. nr 769611-4086) innehar två fastigheter i Gröndal, Stockholms kommun. Galjonsbilden 22 består av 5 st hus med olika karaktärer från både 1907 & 1951 medan Galjonsbilden 32 består av ett hus från 1949. Föreningen upplåter 103 st lägenheter med bostadsrätt, 1 st med hyresrätt samt 5 st hyreslokaler. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 2005 av den tidigare ägaren Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Förvaltning i Östersund AB. Teknisk förvaltning ombesörjs av Driftia AB.

Renoveringar

I urval har följande skett. 2006 – Ny inkommande vattenledning. 2007 – Antikvarisk förundersökning med ledning av husens höga kulturvärde. 2009 – Stambyte avseende alla hus förutom terrasshusen som genomgick relining p.g.a. den mer komplicerade konstruktionen. Föreningen filmar och spolar dessa stammar vart 5:e år. En relining bör hålla i minst 25 år från utförandet. Fiber installerades i alla byggnader. 2010 – Fönster renoverades på Jungmansgränd. Renovering av entréportar. 2011 – OVK. 2013 – Omfogning och upprustning av stenmur (Gröndalsv. 48-56). 2014 – Relining av dagvattenledningar (Gröndalsv. 48-56, Jungmansg. 24). Renovering av balkonger och fönster (Sjöbjörnsv. 7-9). 2015 – Renovering och ommålning av fönster, renovering av terrassbalustrader och räcken (Gröndalsvägen 50-56). Relining dagvattenledningar (Sjöbjörnsv. 1). 2016 – Fönster, portrenovering, stamspolning. OVK av bostäder. Väggkonservering i trapphus. Diverse murrenovering. 2017/19 – Takomläggning, omputsning, renovering av balkonger avseende radhusen på Jungmansgränd. Renovering av taklägenheternas fönster på Jungmansgränd 2. 2018 – Energideklaration. Renovering takterrasser (Sjöbjörnsv. 1). 2019 - Renovering av fasad och fönster Jungmansgränd 22. 2020 Radonmätning, OVK lokaler, två nya tvättmaskiner till tvättstugan. 2021- Nybyggnad av gästlägenhet, grillplats/altan/cykelställ på platser inom föreningens mark. Renovering Torget (Sjöbjörnsvägen/Gröndalsvägen).

Kommande renoveringar

Ny underhållsplan togs fram 2017 som gäller till år 2046. I övrigt avsätts pengar årligen till kommande underhåll som bedöms vara omkring 10 mkr under 5–10 år.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till ca 34,5 mkr vilket ger en skuldkvot på 4768 kr/kvm boyta. Detta är under en genomsnittlig belåningsgrad för området. Årliga intäkter uppgår till nästan 8,0 mkr. I kassan finns ca 3,7 mkr. Gott om lokalintäkter finns och dolda tillgångar i form av kvarvarande hyresrätter. Föreningen har inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor, med styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Fastighetsskötsel såsom trappstädning och trädgårdar tas om hand av fastighetsskötare. Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar med grillning. Kräftskiva arrangeras också.

Tvättstuga

I höghuset på Sjöbjörnsvägen 1 ligger en tvättstuga, utrustad med 7 st tvättmaskiner, 3 st torktumlare, 2 st torkskåp, ett torkrum samt stenmangel och vanlig mangel.

Gemensamma utrymmen

Mellan husen finns föreningens gård och på höghusets tak finns en gemensam takterrass med utsikt. Grillplats finns uppe på Jungmansgränd. Det finns källarförråd, cykelförråd, barnvagnsförråd, återvinningsrum, styrelserum, hobbyrum, skyddsrum och tvättstuga. Även övernattningslägenhet med 4 st bäddar.

Parkering

Föreningen upplåter 36 st p-platser till medlemmarna genom kö, samt 2 st garage. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd från kommunen kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband via Bahnhof ingår i avgiften. Kabel-tv levereras via Com Hem.

Övrigt

Fastigheten har den högsta kulturklassningen hos Stadsmuseet vilket också innebär att interiörerna till viss del omfattas av skyddet. Rådfråga styrelsen innan du genomför förändringar som påverkar originalinredning och bevarade detaljer.

Kontroll

Ovanstående grundas på föreningens officiella uppgifter i årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs fler årsredovisningar på föreningens hemsida.

Område

Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna. Här finns mataffärer, restauranger med uteservering, bibliotek, bageri, florist och mycket mer. Runt knuten når du härliga promenadstråk och en kort promenad bort finns badmöjligheter vid såväl Mälaren som Trekanten. Därtill har Gröndals Båtklubb en charmig båthamn och möjlighet till egen båtplats. Från klipporna vid de vackra stjärnhusen är utsikten slående och vackra sommarkvällar har du första parkett vid solnedgången. Önskar du en kopp kaffe och något gott till är det klassiska konditoriet Lundbergs, från 1946, ett bra val. Ta en promenad till Vinterviken. Endast fem minuter bort ligger detta natursköna område med promenad- och löparstråk i vacker natur. Här finns också ett mysigt trädgårdskafé att vila fötterna på. Kommunikationsmöjligheterna är utmärkta och förutom busshållplatser finns det hållplats för tvärbanan mot Liljeholmen/Sickla och Alvik/Solna. Vill du istället gå till Liljeholmen längs Trekanten tar det 10 minuter. För den som reser mycket finns perfekt förbindelse till både Bromma flygplats, via buss från Gröndal, och Arlanda via flygbuss från Liljeholmen.