TEXT: ENGSTRÖM FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
Här finns ett intagande boende mitt i en levande kulturmiljö, välkommen till kvarteret Canada och de omtalade radhusen längs med Canadastigen. Ritade av Rudolf Arborelius 1908 väckte de intresse men också förvåning, som första svenska radhusbebyggelse var husen en nyhet när de uppfördes. Idag är området mycket eftertraktat - nu finns en möjlighet till ett elegant radhus i rustik och välbehållen stil. Läget är lummigt och sjönära med morgon- och kvällssol i uppvuxen trädgård som krävt god planering de senaste 30 åren. Planlösningen är effektiv med smart placerade trappor mellan våningarna vilket ger maximalt utnyttjad boyta i tre eller möjligen fyra plan. Det här huset har vackert bevarade detaljer i snickerier, spröjsade fönster och material som berättar en historia. Detta är ett hus som du gärna vill kalla hem.
BOSTADSTYP
Radhus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Canadastigen 47
OMRåDE
Lidingö - Kyrkviken
RUM
4 rum varav 2 - 3 sovrum
AREA
88 kvm + 27 kvm biarea, taxeringsinformation
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
5 820 000 KR - Småhusbyggnad 1 658 000 KR, Småhusmark 4 162 000 KR
SUMMA PANTBREV
1 942 000 KR
TOMTAREAL
96 kvm
TOMTTYP
Trädgårdstomt (friköpt)
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
PLANBESTäMMELSER
Boo, Litselgärdet och Hersby Stadsplan (1944-03-31) beslutad Genomförande: 2000-06-15 - 2005-06-14 Anmärkning: Genomförandetiden har utgått Planen har delad genomförande tid. Byggnadsminne Byggnadsminne, beslutad Datum: 1981-10-27
BYGGNADSTYP
Radhus 1 1/2 plan
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1908
UPPVäRMNING
Direkt El
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2019-08-16
ENERGIKLASS
Ingen angiven
FASAD
Puts
STOMME
Trä
FöNSTER
2-glas
BJäLKLAG
Trä
TAK
Tegel
GRUNDLäGGNING
Krypgrund
VENTILATIONSTYP
Självdrag
FASTIGHETSBET
Lidingö 5:23
UPPVäRMNING
29 415 kr/år
VA
7 824 kr/år
SOTNING
1 475 kr/år
FöRSäKRING
16 758 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
55 472 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
3 personer
KOMMENTAR
Oljedrivna radiatorer, direktverkande el.
Allmänt
Canadahus nummer 47 består av två våningsplan och en inredd källarvåning med extra sovrum och badrum. Finns önskemål går det att inreda vindsloftet, som har ståhöjd. 2016 slipades samtliga golv i huset, och året därpå målades vardagsrum och rummen på övre plan vita. Till huset hör två uteplatser i marktegel med rabatter. Tomtens läge följer solen, på husets baksida finns morgonsolen fram till eftermiddagen och kvällssolen fångas på husets framsida.
Entrévåning
Genom den lilla trädgården och in i den för dessa hus karaktäristiska gröna glasdörren - steget är sedan inte långt in i den gemytliga hallen. Det är en ljus och öppen hall som leder rakt in i hjärtat av detta hem med eftertraktad adress. Hallen har spröjsade treluftsfönster och ger rymd och utsikt redan på väg in. Här finns även en fint spröjsad glasdörr i original. Entrén ger utrymme för avhängning och även plats för en soffa eller mindre sittgrupp. Huset har genomgående fint behandlade furugolv som precis som golvlisterna, dörr- och fönsterfoder är bevarade originaldetaljer. Sömlöst leder de breda golvplankorna vidare till vardagsrummet. Det är ett grannt rum med fint anpassat ljusinsläpp i de detaljrika treluftsfönstren. Fönsterbräden och välvda fönsterlister är i trä och vitmålade, precis som väggarna. Takhöjden accentueras av en gråmålad list som löper längsmed rummet. Den släta kakelugnen står i blickfånget, den ger en genuin känsla till rummet samt värme, då den går att elda i. En vacker eldplåt ger också fin inramning. I nedervåningens allrum är det gott att vara, rummet har plats för sittgrupper och soffor för behagligt umgänge, och fönstren ger rofylld utsikt mot husets lummiga framsida.
Vägg i vägg med vardagsrummet är köket placerat, husets mycket charmiga vinklar och nischer gör att entrén till köket är snedställd. Här finns också ytterligare en snedställd dörr ut, detta boende är berikat med en separat köksutgång mot baksidans trädgård. Den obehandlade spegeldörren med sin grå list ger patina till rummet. Köket har en vackert rustik prägel, med den gråmålade pärlsponten som fin detalj, samt köksluckor med fönsterglas som tongivande element. Kökets inredning går i vitt, där luckorna har reliefer och markerade beslag och knoppar. Här finns bra med utrymme för förvaring, då skåpinredningen går hela vägen upp till taket, med överskåp som en fin avslutning. Över den rostfria diskbänken och spishällen sitter vitt kakel i halvförband. Köket har två stora arbetsytor med skivor i betong, och över dessa sitter pärlspont i matchande nyans. Vitvarorna i rostfritt står fritt i köket, här är också en elegant frihängande fläkt.
Det rymliga rummet ger god plats åt sittande middagar, där du enkelt dukar upp för många, bordets placering ger fin utsikt genom treluftsfönstret och den trädgård som tillhör huset.
Övervåning
Trappa och räcke i hallen upp består av vackert behandlad furu, här är det ett fint ljusinsläpp med ett fönster placerat i trappan. På husets övre plan finns två rum vägg i vägg, det större sovrummet är utrustat med en vacker öppen spis. Här finns också gott om ljus tack vare takkupans treluftsfönster med spröjs. Rummet har en varm känsla, dels på grund av sin röda väggfärg och den stilfullt rödmönstrade tapeten. Dels ger rummets snedtak ett mycket ombonat intryck. Sovrummet har platsbyggda garderober för förvaring. Golvet består av breda furuplankor och den för huset typiskt målade listen ger ytterligare känsla för takhöjden i rummet. Idag används rummet som sov- och arbetsrum, men förvandlas lätt till ett master bedroom. Ytterligare ett sovrum/arbetsrum finns vägg i vägg på övre planet, där väggarna är vitmålade och har ett vackert ljus genom takkupan. Övervåningen har också en WC och dusch, med fyrkantigt vitt kakel, klinkers på golvet samt ett litet handfat.
Källare
Huset är väl optimerat för sina kvadratmetrar, i källarplanet finns både utrymme för sovrum och en grovkällare. Sovrummet är väl tilltaget för en dubbelsäng och har även plats för förvaring genom en garderobsvägg. Taket har bekvämt inbyggda spotlights som förstärker dagsljuset från källarfönstret. Väggarna är vitmålade och golvet består av klinkers, med inlagd golvvärme. I källaren finns också husets lyxiga badrum. Här är WC, ett badkar med dusch samt ett fint tilltaget handfat som vilar på en rejäl kommod för förvaring. Badrummet är helkaklat med en mindre, grå mosaik som bård i fin kombination med stående rektangulära kakelplattor. Golvet har klinkers med golvvärme i samma nyans som väggarna. Ett fönster släpper in dagsljuset på ett fint vis, insynen är skyddad eftersom fönstret vätter mot trädgården.
Vindsloft
Denna vind har ståhöjd i mitten av utrymmet, det nås via en taklucka och med stege. Här finns möjlighet för förvaring eller kanske har du behov av ytterligare ett sovrum?
Renoveringar i urval
Dränering 1996 (framsidan) 2014 (kökssidan), Köket 1999 helt renoverat (av fackman), Fasad 2004 (gavelsidan) 2004 (kökssidan), Källaren 2005 ny bottenplatta med golvvärme för badrum och rum, 2010 ny varmvattenberedare, 2016 slipning av samtliga golv, Målning 2017 vardagsrum och rummen på plan 2, Putsning 2016 omputsad vägg ner mot källarplan, Marktegel uteplatser 2015 (baksidan) resp. 2012 (framsidan).
ARKITEKT: Rudolf Arborelius 1908
Bostadskvarteret Canada ligger norr om Kyrkviken på Lidingö. Ursprungligen var dessa 26 omtalade radhus påtänkta som bostäder för de hantverkare som senare skulle komma att bygga upp Lidingös villastad. Dessa märkvärdiga hus räknas också som några av de allra första radhusen i Sverige. I Amerika och England var dessa vanligt förekommande i slutet av 1800-talet och arkitekt Rudolf Arborelius anses ha influerats av liknande projekt där när han ritade dessa till Candadagränd på Lidingö. Husen stod klara 1908 och är uppförda i tidig nationalromantisk stil och kom att utgöra ett prisvärt alternativ gentemot större hus, även om intresset i allra första början var tveksamt på grund av sin nymodighet.
Candastigen 47 har en entré som nås via en trätrappa och då den är något indragen bildas där ett fint vindfång. Huset har en spritputsad grund i grått och i övrigt släta putsade fasader i gult. Speciellt för nummer 47 är dess gavelläge, där trädetaljerna generellt är målade i brunt, liksom gaveldekorationerna i spåntäckning och korsvirkesimitation. Exteriört ser radhusen något olika ut, men planlösningen var generellt densamma i uruppförandet; en förstuga och dörrar in till bottenvåningens kök och vardagsrum, samt en trappa upp till övervåningen.
Arkitekten Arborelius ligger bakom flertalet hus i Stockholm, bland annat på Djursholm och i Lärkstaden. Han startade eget 1889 och kom också under sin karriär att ligga bakom Abisko fjällstation samt ett antal kapell och kyrkor. Dock fick kanske Canadahusen mest uppmärksamhet och har sedan dess en särskild plats i Stockholms arkitekturhistoria. Längs med husen på Candastigen finns gott om lummiga fruktträd och vacker växtlighet. Till varje hus hör en liten trädgård där uteplatser ryms på båda sidor av huset. Här är också närheten till Kyrkvikens vatten något eftertraktat, samt förstås det soliga läget.
Kyrkviken är en smal havsvik som delar Lidingö i en nordlig och sydlig del. Här finns många och varierade strandpromenader, motionsspår och möjlighet till bad och grillning. Här finns också en båthamn. Canadahusen och dess lummiga och kulturhistoriska miljö ligger endast ett stenkast från denna vik och möjliggör därmed också ett rikt utbud av naturupplevelser och fritidsaktiviteter. I närheten finns Lidingö tenniksklubb, Lidingövallen med en fotbollsplan, ett gym och en friidrottsanläggning. Ett par minuter bort finns Lidingö centrum med alla bekvämligheter som kan tänkas behövas, i form av service och kultur. Inte långt därifrån ligger exempelvis Millesgården med sin gedigna utställningsverksamhet, eller Nyckelviksskolan som har årliga konstutställningar. Från Lidingö finns goda kommunikationer med fastlandet, med direktbuss eller tunnelbana tar du dig enkelt in till city, vill du cykla når du Stockholm på fina cykelbanor på under halvtimmen.