TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN
På funkisön Reimersholme ligger denna stilfulla funkistvåa med balkong. Det är en vacker och väl omhändertagen bostad med många fina originaldetaljer som köksskåp, trägolv, dörrar, fönster och beslag. Rummen är ljusa, rymliga och lättmöblerade med ett stort kök och matrum i fil med ett lika generöst vardagsrum. Intill ligger ett lugnt och mysigt sovrum. Att bo på en ö ger semesterkänsla även i vardagen och är fantastiskt alla årstider. På denna adress bor du med badbrygga på ett par minuters avstånd och i grön och lummig terräng, och dessutom i en stor, anrik och trygg förening med många tillgångar för de boende, bland annat en egen roddbåt.
BOSTADSTYP
Bostadsrätt
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Vindragarvägen 7
OMRåDE
Södermalm - Reimersholme
VåNING
1 av 3
RUM
2 rum
AREA
56,5 kvm, föreningens information
AVGIFT
3 276 kr/mån, inkl. värme, vatten, grundutbud kabel-tv och bredband
ANDEL I FöRENING
0,30159 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
0,30159 %
LäGENHETSNUMMER
99-4044-6-213-8
PANTSATT
Nej
EL
2 000 kr/år
FöRSäKRING
2 800 kr/år
ÖVRIGT
2 400 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
7 200 kr/år
DRIFT RäKNAT På
1 person
KOMMENTAR
Övrigt står för gas.
Allmänt:
En mycket fin och genuin funkislägenhet med hög originalkaraktär och trevligt och ljust gavelläge med balkong. Med många fönster har du i denna lägenhet möjlighet att sätta upp en vägg och på så vis få en trea, vilket den också enligt originalplanlösning tidigare varit. Lägenheten har fönster i alla väderstreck, vilket inte hör till vanligheterna. Hela lägenheten har vitmålade väggar och fina tidstypiska golv.
Kök
Det trivsamma köket har stiltypisk inredning med detaljer som snedställda överskåp, rostfri diskbänk, bänkskiva med virrvarrmönster, skåp med snabelbeslag och två rader klassiskt 15x15-kakel ovan diskbänken. Rummet har en fristående spis med fläktkåpa, en fristående vinkyl och en integrerad kyl och frys. Intill arbetsdelen av köket finns matplatsen. Vid ett tjusigt spetsigt burspråksfönster har du plats för ett större matbord. Vid matlagningsdelen ligger ett schackrutigt linoleumgolv och vid matplatsen ligger ekparkett.
Vardagsrum
Vardagsrummet nås från kök och matplats via fina fanerade parglasdörrar. Den vackra ekparketten följer också med genom dörrarna. Vardagsrummet är ett ljust inbjudande hörnrum med fönsterpartier som gör en smått knäsvag. Ett stort treluftsfönster och ett blyinfattat mindre fönster. Fina marmorfönsterbrädor och radiatorer gör ljuvligheten komplett. Rummet är lättmöblerat, socialt och trivsamt med plats för en riktigt stor soffgrupp för den som önskar. Från vardagsrummet har du även utgång till lägenhetens balkong, vilket gör att detta rum faktiskt har fönster i hela tre väderstreck. Balkongen är ovanligt rymlig och har plats för både odlingar och ett större bord med stolar.
Sovrum
Elegansen fortsätter in i sovrummet som är ett rofyllt lugnt rum. Här finns gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblering om så önskas. Ett garderobsutrymme med klädstänger ända upp i tak ger gott om plats till att hänga kläder. Ljusa originalfurutiljor utgör golv i detta rum.
Badrum
Badrummet har vita kaklade väggar med en mörk mosaikbård, och på golvet ligger mörkt grå klinker med golvvärme. I rummet finns badkar, handfat, wc, två väggskåp, handdukstork och tvättmaskin. Badrummet har även ett fönster som ger dagsljusinsläpp och friskluft, men inte insyn.
Hall
Innanför ytterdörren sitter en fin funkishatthylla och på dess motsatta sida finns en garderob plus överskåp till kläder och saker du inte vill ha framme. Även i hallen ligger ett svart- och vitrutigt linoleumgolv.
ARKITEKT: Wallander 1944
Huset och föreningen
Brf Mälarens totalt sju fastigheter uppfördes under åren 1944 – 1947 och ritades av arkitekt Sven Wallander på HSB:s arkitektkontor. Wallander var även en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Han har främst ritat bostäder men även några offentliga byggnader som Norra Kungstornet på Kungsgatan. Vindragarvägen 7 ligger längst ut i ett långt fyravåningshus med tre byggnadskroppar som sammanbinds av två låga byggnader. Fasaden är putsade i en gul nyans med partier av gult tegel. Portarna är i ek och glas och har ett litet skärmtak. Föreningen Brf Mälaren bildades när husen byggdes och är en stor och stabil förening bestående av 282 lägenheter. För de boende finns en mängd tillgångar som grill, hobbyrum, motionsrum, föreningslokal och en egen roddbåt. Dessutom har man en gemensam takterrass med häftig vidsträckt utsikt över Södermalm, Globen, Liljeholmen, Gröndal och Essingeöarna. Till föreningen hör också Reimers gamla malmgård som HSB rustade upp och inredde som förskola.
HSB:s Brf Mälaren i Stockholm
Föreningen
HSB:s Brf Mälaren i Stockholm är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Vinfatet 1 & 2, Remmaren 1, 2 & 3, Vindragaren 1 & 2 samt Räkenholmen 6. Föreningen omfattar 282 lägenheter med bostadsrätt, 8 lokaler med bostadsrätt, 5 lokaler med hyresrätt, 4 gästlägenheter samt 26 rum/lägenheter med hyresrätt som hyrs ut till ungdomar mellan 18-29 år med inskränkt besittningsskydd. I föreningen finns även 43 stycken parkeringsplatser.
Mark
Förneningen äger marken.
Ekonomi
Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 878 kr/kvm bostadsrättsarea.
Likvida medel ca 5 mkr, yttre underhållsfond ca 5 mkr.
Avgifter
I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tvs grundutbud.
I januari 2023 höjdes avgiften med 5%, inga fler beslutade avgiftshöjningar finns.
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 837 kr av köparen. Vid pantsättning utgår 788 kr/pant.
Förvaltning
Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.
Trädgård och markskötsel sköts av Kjell Johanssons Trädgårdsservice AB.
Gemensamma utrymmen:
Stor tvättstuga i markplan med 6 tvättmaskiner, 4 torktumlare, 2 torkskåp, mangel och strykbräda finns på Vindragarvägen 4, föreningslokal, pingisrum, styrketräningsrum, hobbylokal, roddbåt att låna, 4 stycken gästlägenheter samt cykel och barnvagnsförråd. Fina och välskötta grönområden med sittgrupper och lekplats.
Garage och parkering
Föreningen förfogar över 43 parkeringsplatser med internt kösystem, en parkeringsplats kostar 1 000 kr / månad, det finns även boendeparkering via Stockholms Stad på gatan.
Renoveringar, i urval:
2022 installation laddstolpar för elbil.
2021-2022 fönsterrenovering.
2021 stamspolning, upprustning träningslokal.
2019 nya portar med tillhörande låssystem.
2018 OVK genomförd och godkänd, renovering av plattgång och dagvatten längs låghuset.
2017 nya dagvattenledningar i höghusen, helrenovering av tvättstugan på Vindragarvägen 4.
2016 omläggning av tätskikt i tak på Vindragarvägen 10, 12, 4 och 2.
2013-2014 balkongrenovering och fönstermålning på Vindragarvägen 2 och 4.
2012 renovering av piskbalkonger på samtliga hus.
2009 renovering och utbyte av värmecentral och undercentral, renovering av hiss.
2001 byte av stammar i kök och badrum samt elstigar.
1999 fasadrenovering på Vindragarvägen 2 och 4.
Planerade renoveringar
Målning av trapphus, takrenovering låghusen och installation av solceller - ej satt i tiden.
Medlemskap
Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.
För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm, ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021 och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.
Att bo på en ö är att leva nära årstiderna. Här är vattnet, naturen och lugnet alltid närvarande, samtidigt som staden finns tätt intill. Runt Reimersholme finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapsarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar busslinjerna 54 och 66. Tunnelbanan finns vid Hornstull, som även erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service.