Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Observatoriegatan 5
  [Område] => VASASTAN
  [Våning] => 1, hiss finns
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 170 kvm
SS 21054:2020
170 kvm enligt uppmätning. 159 kvm enligt föreningens register. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 6 706 kr/mån Det ingår värme och vatten. Bredband debiteras med 109kr/mån. [Andelstal] => 12,87 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 10670-3/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 560 477 kr, Då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Pris] => 18 000 000 kr )

Observatoriegatan 5

STOR OCH VACKER VÅNING INVID OBSERVATORIELUNDEN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Observatoriegatan 5
Område
VASASTAN
Våning
1, hiss finns
Rum
7 rum
Area
170 kvm
SS 21054:2020
170 kvm enligt uppmätning. 159 kvm enligt föreningens register.
Avgift
6 706 kr/mån Det ingår värme och vatten. Bredband debiteras med 109kr/mån.
Andelstal
12,87 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
10670-3/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
560 477 kr, Då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Pris
18 000 000 kr

Driftskostnader

El
3 660 kr/år
Försäkring
5 286 kr/år
Övrigt
4 584 kr/år
Total driftskostnad
13 530 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt står för gas.

planskiss

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Johan Albert Nordström 1880

Stjärnfallet 4

I kvarteren söder om Odenplan rådde en febril byggnadsverksamhet från slutet av 1870-talet fram till 1880-talets mitt. Den äldre bebyggelsen hade främst bestått av enkla trähus vid förhållandevis trånga gator. I Tegnérlunden stod gamla och nya Barnhuskvarnen, väderkvarnar som använts för att mala spannmål. Där vi nu finner kvarteren Astræa, Stjärnfallet och Vega låg en stor egendom kallad Lundbergs trädgård

De nya kvarteren gavs fantastiska namn. Förutom ovan nämnda fanns också Nebulosan, Kometen och Karlavagnen. Alla inspirerade av stjärnor och stjärntecken. Kvarteren fylldes av moderna bostadshus i fyra till fem våningar som helt förändrade områdets karaktär. Merparten av husen rymde förhållandevis små lägenheter om 2–3 rum och kök, men det fanns också några undantag från den regeln. Ett av dem är Stjärnfallet 4 vid Observatoriegatan. Här uppfördes under åren 1880–1881 ett bostadshus i fem våningar med storslagna lägenheter om 7 rum och kök.

Arkitekten

Husets arkitekt hette Johan Albert Nordström. Han föddes 1841 i Fellingsbro men kom senare att vistas ett par år i USA där han arbetade på ett ritkontor. Efter hemkomsten studerade han vid Kungliga Konstakademien där han utbildade sig till arkitekt under åren 1873–1877.

Nordström kom att rita en hel del hus i Stockholm och ligger bland annat bakom de pampiga fasaderna på Strandvägen 43–47. Han ritade också Narvavägen 3 och Parmmätargatan 11. 1892 uppförde han en villa i Djursholm åt sig själv och sin familj. Villa Alphyddan, som den kallades, var ett av de första hus som byggdes vid Strandvägen i Djursholm.

Byggnaden

Stjärnfallet 4 utformades som ett så kallat T-hus bestående av ett gathus och en flygel som fortsatte in på gården. I gathuset fanns stora våningar om 7 rum och kök. I gårdsflygeln var lägenheterna mindre och om 2–3 rum och kök. På bottenvåningen fanns två små butikslokaler som hörde samman med intilliggande lägenheter. Gathusets bostäder hade fyra rum i fil och var mycket påkostade. En gissning är att rummen bland annat disponerades som sängkammare, matsal och förmak. Mot gården fanns ytterligare tre rum samt ett rymligt kök med tillhörande serveringsrum. I köket fanns vedspis, skafferi och en diskbänk med utslagsho och rinnande kallt vatten. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade enkla bågar som vintertid kompletterades med innanfönster.

1927 byggdes badrum i de stora lägenheterna i gathuset. 1930 sattes hiss in och 1933 gjordes en större ombyggnad med ytterligare badrumsinredning samt centralvärme. Troligtvis var det då som nuvarande port sattes in. Under 1950– talet delades en del lägenheter upp och 1967 förändrades fasaden och merparten av all utsmyckning ovan bottenvåningen togs bort. Antagligen var det då som nya, kopplade fönster sattes in. Därefter har bara mindre förändringar skett.

Arkitektur

1880-talets bostadshus uppfördes nästan uteslutande i nyrenässans. Det var en stil som hade 1400- och 1500-talets renässans som förebild, men omstöpt för att passa tidens ideal med bostadshus i 4-5 våningar. Fasaderna fick en mycket rik dekor och symmetri var viktigt. Bottenvåningen pryddes med putsrustik vilket innebär puts som imiterar huggen natursten. Ovanför fönstren placerades överliggare i form av kornischer, segmentbågar eller frontoner. Husets entré manifesterades med en rikt dekorerad portal, också den i puts, och en utsmyckad port som ledde in i trapphuset.

Stjärnfallet 4 är ett klassiskt 1880-talshus som förändrats en del under årens lopp. Bottenvåningen pryds av putsrustik och i fasadens mitt finns en tjusig träport med ett elegant spröjsat glasparti. En tandsnittslist avdelar bottenvåningen från övriga våningsplan som är slätputsade i en blekrosa nyans. Fönstren är två lufter breda med övre vädringsfönster. De omges av en putsad omfattning i ljusbeige. Fasaden avslutas upptill av ett stramt listverk.

Kvalitéer

Den lägenhet som nu är till salu är unik. Ursprungligen fanns fyra stora lägenheter i huset men idag finns bara en kvar. Mot gatan ligger hela fyra rum i fil med många äldre detaljer bevarade. Till exempel fiskbensparkett, dubbla och enkla fyllningsdörrar, strama stuckaturer och profilerade snickerier från olika epoker. I några rum finns fortfarande de gamla sockelpanelerna kvar, i andra är listerna av något nyare datum. I ett av sovrummen hittar vi en ovanligt rik stuckatur av konsoltyp som inte är speciellt vanlig idag.

Bevarat från 1950-talet finns ett tidstypiskt kök med till stor del ursprungliga snickerier och gott om förvaring. Sammantaget är detta en intressant lägenhet med årsringar från många olika decennier.

FÖRENINGEN

BRF Stjärnfallet 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger Stjärnfallet 4. Förening består av 15 lägenheter, varav samtliga är bostadsrätter. Föreningen har även 1 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset byggdes 1880-81 och rotades av arkitekt Johan Albert Nordström.

År föreningen övertog fastigheten

Brf Stjärnfallet 4 bildades år 1980.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av allabrf.

Garage och parkering

Garage finns ej. Boendeparkering tillämpas i området.

Renovering

2023 byte av värmepannan, 2022 Förbättring av ventilation, 2022 renovering av trapphuset, 2021 uppdatering taksäkerhet och byte av tak, 2021 radonmätning, 2018 Värmepanna, 2014 Fönstermålning, 2013 Fasadrenovering emot gård, 2013 Fibernät, 2013 Barnvagnsförråd, 2007 Renovering av källare, 2005 Säkerhetsdörrar, 1985 Stambyte.

Kommande renoveringar

Man ska utföra förbättringar efter senaste OVK.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till 4 630 475 kr, vilket ger cirka 3774 kr/kvm totalyta.

Avgifter

Det finns inga beslut eller planer på att höja månadsavgiften (5/2-24 enligt ordförande). Avgiften höjdes sist under 2023 med ca 3-4%.

Gemensamma utrymmen

Lummig innergård med kullerstenar, utemöbler, sandlåda, gungor och flertalet sittgrupper. Tvättstuga i ett litet hus på gården. Här kan man även parkera cykel och slänga sopor.

Bredband och tv

Kabel-tv via comhem. Bredband via Stockholms Stadsnät (debiteras med månadsavgiften).

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande inom familjen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress är det nära till det mesta. Här bor man centralt men på en lugn gata. Det finns liv och rörelse men också en rofylld kvarterskänsla med många små och personliga butiker och matställen. Utbudet av restauranger och kaféer i olika riktningar är outtömligt. I de närmaste omgivningarna finns bland annat finhamburgarpionjärerna Flippin’ Burgers, fikaparadiset Café Pascal, restaurang Knuts norrländska delikatesser och Michelinbelönade Sushi Sho. Observatorielunden ligger alldeles intill och här kan man fika och luncha på mysiga Kafé Himlavalvet eller åka pulka när snön täcker staden. Kommunikationsmässigt kan man nästan inte bo bättre, med knutpunkten Odenplan ett kvarter bort och promenadavstånd till centralen.