Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tomtebogatan 40
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 56 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 636 kr/mån Inkluderar värme och vatten. Obligatoriska tillägg om 107 kr/mån tillkommer för balkong. [Andelstal] => 2,4 % [Andel av årsavgift] => 2,19 % [Lägenhetsnummer] => 17/1504 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 179 729 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5 kvm )

Tomtebogatan 40

Modernt sekelskifte med milsvid utsikt, balkong och fungerande kakelugn

TEXT: TECKENSTRÖM FOTO: OZOLLAPA SCENOGRAFI: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tomtebogatan 40
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
56 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 636 kr/mån Inkluderar värme och vatten. Obligatoriska tillägg om 107 kr/mån tillkommer för balkong.
Andelstal
2,4 %
Andel av årsavgift
2,19 %
Lägenhetsnummer
17/1504
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
179 729 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5 kvm

Driftskostnader

El
1 800 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Total driftskostnad
6 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors Bageri
Ambar
Mat och Vin
Capitol
Karlbergs slott och park

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Zetterberg 1906

Efter examen från Byggnadsyrkesskolan 1903 och ett par års praktik i Tyskland började Carl Zetterberg sätta sin prägel på byggnader i Stockholm från 1906. Husen på Tomtebogatan 40 och 42 torde vara några av hans första egna projekt i Stockholm, han startade ett par år senare den egna firman som både drev omfattande kontinuerlig entreprenadverksamhet inom vitt skilda grenar av husbyggnadsområdet och även egen regi-byggande. Här har han både ritat och agerat byggnadsmästare, byggherre var Knut Faugust. Kadetten 20 och 21 blev inte de enda husen han står undertecknad till i Vasastaden, vi hittar flera byggnader bland annat runt Rörstrandsgatan. Zetterbergs mest kända projekt är ändå Katarinahissen som stod färdig 1935. Husfasaden ut mot gatan är mycket enkel med en låg sockel i natursten och resten av fasaden i ljus puts med mönster av raka skåror och kontrasterade bågar i mörkblå runt fönsterna. Vi kan även se flera tidstypiska detaljer av jugendstilen, så som de symmetriskt placerade fönsterraderna där fönsterna har två höga fönsterrutor nedtill och en liggande båge upptill. Vid den här tiden kunde man tillverka större glasrutor och spröjs blev överflödigt. På husens bottenvåning med affärslokaler syns ytterligare en typisk jugenddetalj i de bågformade ovandelarna.

FÖRENINGEN

BRF Kadetten 20-21

Brf Kadetten 20-21 är en äkta förening och förvärvade fastigheten på Tomtebogatan 40 år 1981. Huset byggdes år 1906 och ritades av arkitekt Carl Zetterberg . Här äger man sin mark och belastas därmed inte av tomträtt.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 44 lägenheter med bostadsrätt samt ett garage.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingrå värme och vatten. Obligatorisk tillägg om 107 kr/mån för balkong tillkommer. Föreningen höjde avgiften med 5% i år och har inga planer på att höja ytterligare.

Stadgar

Delat ägande godkänns. Juridisk person accepteras inte som medlem. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, avgift tas ut.

Ekonomi

År 2022 har föreningen ca 900 tkr i kassan och ca. 9,1 mkr i kassan vilket ger en belåningsgrad om 3 100 kr/kvm. Räntan är bunden i 5 år på 0,75% från nov 2021 till nov 2026. Det finns inga planer på att ta upp nya lån eller händelser som kommer att påverka föreningens ekonomi.

Storlek

Lägenheten är registrerad som 53 kvm men är uppmätt till 56 kvm. Mätbevis finns.

Tv & Bredband

Fastigheten är ansluten till fiber där varje medlem själv tecknar abonnemang via Comhem.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med sandlåda, gunga, växter, lusthus och sittplatser. Det finns även en föreningslokal och en tvättstuga i gårdshuset utrustad med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp samt 1 mangel. Allt i mycket gott skick så tvättstugan renoverades för några år sedan. Det finns även ett grovsoprum, cykel -och barnvagnsrum.

Garage

Det finns 1 garage med en plats som hyrs ut externt till bästa marknadspris. Ingen intern kö.

Utförda renoveringar

Eventuell kakelugn tryckmättes och sattes i bruk 1999, Fasaden renoverades 2001 – 2002, Stammarna tryckspolades 2002, Gården renoverades 2005, Taket ommålat 2007, Trapphus målade, hissar renoverade 2010, Takrenovering 2012-13, Fönster renoverade 2013-14, Stambyte 2018/2019, Konvertering av lokaler till br 2019, Byte tak mot gata 2020, Renovering trapphus 2020, Fiber indraget 2021

Kommande underhåll

Det finns inga kommande renoveringar planerade i dagsläget. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till år 2033.

Städning

Föreningen anordnar 2 gemensamma städdagar om året. Trapphusstädningen sköts av städfirma.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av AB Rådshuset.

Föreningens hemsida:

https://egrannar.se/brfkadetten/

Övrigt:

Styrelsen måste tillfrågas all renovering som inte omfattar ytrenovering. Flytt av väggar, omdragning av VVS samt annan omfattande förändring av lägenheten måste godkännas skriftligen av styrelsen.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen, föreningens hemsida samt avstämning med styrelsen i september 2023. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram som stadsdel i början av förra sekelskiftet. Rörstrands porslinsfabrik låg här, så denna stadsdel skulle bebyggas som en arbetarstad med många billiga en- till tvårummare. Idag är det en trivsam stadsdel med flertalet fina fastigheter, där mycket är bevarat. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. I området vimlar det av trevliga restauranger, barer, caféer, bagerier och specialbutiker av olika slag. Rörstrandsgatan stängs under sommarhalvåret helt av för biltrafik och blir en gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Närheten till både parker och vatten som Karlbergsparken och Hagaparken är en stor tillgång, dessutom finns många både större och mindre lekparker för barn. Den som gillar att springa/promenera har många alternativ att välja mellan. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana, pendeltåg och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.