Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rörstrandsgatan 54
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 63 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 899 kr/mån Inkluderar värme och vatten. Obligatorisk avgift om 235 kr tillkommer för bredband och kabel-TV. [Andelstal] => 3,7867 % [Andel av årsavgift] => 3,7867 % [Lägenhetsnummer] => 0007/1202 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 178 116 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenhet hör nyttjanderätt till ett rymligt vindsförråd [Pris] => )

Rörstrandsgatan 54

ARKITEKTRITAD JUGENDDRÖM MED TRE RUM I FIL OCH UTSIKT ÖVER KARLBERGS SLOTT

TEXT: BECK-REMNES FOTO: ORCHIDÉN SCENOGRAFI: LINGSELL

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rörstrandsgatan 54
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
63 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 899 kr/mån Inkluderar värme och vatten. Obligatorisk avgift om 235 kr tillkommer för bredband och kabel-TV.
Andelstal
3,7867 %
Andel av årsavgift
3,7867 %
Lägenhetsnummer
0007/1202
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
178 116 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenhet hör nyttjanderätt till ett rymligt vindsförråd

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kalrbergskanalen
För en stund i solen, ett dopp eller en trevlig promenad
800°
För riktigt god pizza
Lillebrors bageri
Här ringlar kön ofta lång men det är det värt!
Günters korv
En klassiker med stans bästa korv
Brunnsviken
Fina promenadstråk i vacker natur

Arkitekturen

Arkitekt: Nils Persson 1908

Jugend, stilen som var den första att bryta med de tidigare nystilarna och innebar ett helt nytt formspråk, hade naturens organiska mjukhet som utgångspunkt. I Sverige var man mer försiktig och skapade en stil som var mer lagom jämfört med på kontinenten. Här har ni en enklare fasad men ändå med mycket prägel av jugendens mjukhet. Porten, symmetriskt placerad i mitten på huset, är en enkel dörr i glas med fernissad träram. Den står i en inåtgående båge med överljus och sidoljus, där bågformen fortsätter i bottenvåningens överfönster. Sockeln i natursten går upp till halva det nedersta våningsplanet, medan resterande fasad har ljus puts, med ett jämnt skårat mönster. Symmetrin fortsätter där burspråken, stiltypiskt för att skapa karaktär, variation och ytterligare ljusinsläpp, sitter på varsin sida om mitten av huset. Vädringsbalkong mot gården finns på varje våningsplan.

FÖRENINGEN

Brf Volontären

Brf Volontären u.p.a är en äkta bostadsförening som äger fastigheten på Rörstrandsgatan 54. Huset byggdes år 1908 och ritades av arkitekt Nils Persson. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 21 lägenheter med bostadsrätt om totalt 1 762 kvm, samt 1 lokal med hyresrätt om 40 kvm.

Avgifter

Årsavgift betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme och vatten. Obligatorisk tillägg om 135 kr/mån tillkommer för bredband och 99 kr/mån för kabel-tv. Föreningen höjde avgiften i år, det finns inga fler planerade avgiftsförändringar.

Tv & Bredband

Kabel-TV/Bredband (fiber) installerades 2016 och levereras av Ownit. Bredbandshastigheten är 100 bit/s. Medlem kan välja högre hastighet för en extra kostnad.

Stadgar

Delat ägande godkänns. Juridisk person accepteras inte som medlem. Eventuell tidsbegränsad andrahandsuthyrning måste godkännas skriftligen av styrelsen.

Ekonomi

Föreningen har en stabil och god ekonomi. År 2022 har föreningen ca 600 tkr i kassan och ca 5 mkr i lån vilket ger en låg belåningsgrad om 2 808 kr/kvm.

Storlek

Lägenheten är år 2020 uppmätt till 63 kvm men är registrerad som 57 kvm i föreningens register. Mätbevis finns.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en nylagd innergård med trall och pergola. Här finns sittplatser och grill på sommaren. Det finns även en tvättstuga i källaren utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp och mangel. Cykelförråd, barnvagnsrum samt soprum finns också.

Utförda renoveringar

1973 VA-stammar, köks- och badrumsstammar byttes. Därefter bitvis i samband med renoveringar av lägenhetsinnehavares renoveringar av kök och badrum. Gemensamma elstigare är utbytta.

2000 Fasaden totalrenoverades

2009/1010 Trapphuset totalrenoverades. Säkerhetsdörrar med säkerhetslås installerades

2012 Tvättstugan totalrenoverades, hela maskinparken byttes ut.

2013 Taket målades om

2016 Installation av fiber. Fönstren renoverades

2018 Entréporten renoverades

2019 Gården totalrenoverades

2020 Åtgärdande av äldre, gemensamma elstigare

2022 Uppdaterad säkerhet till passersystem med porttelefon och digital hantering av accessbrickor. Utbyggnad av takplattformar för åtkomst till skorstenar och rökkanaler

Kommande renoveringar

. Föreningen följer en underhållsplan.

Städning

Föreningen anordnar en gemensamma städdag om året. Trapphusstädningen sköts av städfirma.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna AB.

Uppvärmning:

Fjärrvärme.

Övrigt

Säkerhetsdörr. Lägenheten är försedd med omdragen 3-fas el. Kvitton och underlag från renoveringar finns.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen, föreningens hemsida samt avstämning med styrelsen i oktober 2023. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Området kring Vasastan och Birkastaden är klassat som kulturhistoriskt värdefull av Stockholm Stad. Här finns gamla anor och traditioner inbyggda i fasaderna, samtidigt som stadsdelen är bra anpassad till det moderna livet. Matbutiker och shopping blandas med restauranger i världsklass och trevliga caféer. Se bara på Rörstrandsgatan, som om sommaren förvandlas till en piazza som tagen direkt från medelhavet med uteserveringar, blomarrangemang och folkliv. Här bor ni dock på den lugna delen av Rörstrandsgatan, och kan fritt välja om ni har behov av vimmel eller inte. Trots promenadavstånd till det mesta är kommunala transportmedel lätt tillgängliga, från St. Eriksplan går den gröna tunnelbanelinjen, innerstadsbussar, blålinjebussarna 3 & 4 samt flygbuss till Arlanda. En något längre promenad är det till pendeltåget, som å andra sidan tar er längre genom staden.