Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rörstrandsgatan 37
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 66 kvm
Enligt uppmätning
2 r o k enligt lägenhetsförteckning. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 774 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, kabel-tv. [Andelstal] => 0,8128 % [Andel av årsavgift] => 0,79968 % [Lägenhetsnummer] => 119/1102 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => Tillgångarna överstiger skulderna [Förråd] => Lägenheten disponerar två förråd, ett i källaren och ett på vinden. )

Rörstrandsgatan 37

MYSIG TRERUMMARE MED SPRÖJSADE FÖNSTER I FIL OCH ÖPPEN SPIS PÅ BÄSTA ADRESS

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rörstrandsgatan 37
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
66 kvm
Enligt uppmätning
2 r o k enligt lägenhetsförteckning.
Avgift
1 774 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, kabel-tv.
Andelstal
0,8128 %
Andel av årsavgift
0,79968 %
Lägenhetsnummer
119/1102
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
Tillgångarna överstiger skulderna
Förråd
Lägenheten disponerar två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Driftskostnader

El
4 300 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
5 800 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Joggingrundan i Slottsparken (Bakom Karlberg)
Vasaparken
Hagaparken
Haga tårtkompani (Torsgatan)
Bio Capitol

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1929

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet år 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. Den ståtliga fastigheten Leran 12 uppfördes mellan år 1928-1929 efter ritningar av arkitektfirman Höög & Morssing. Höög & Morssing hade sitt ursprung i Dorph & Höög, en välkänd firma som startades 1897 av Victor Dorph och Anders Höög. År 1910 efterträddes Victor Dorph av Gunnar Morssing och firman bytte därefter namn till Höög & Morssing. Tillsammans ritade de omkring 140 hus i Stockholm under sina 20 verksamma år, bland dessa kan nämnas Folkoperan på Hornsgatan, Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen 55 och Mikaelskapellet på Karlbergsvägen. Huset Leran 12 på Rörstrandsgatan byggdes i en övergångsperiod, där 1920-talsklassicismen successivt ersattes av funktionalismen. Leran 8, 9 och 12 består i grunden av tre fastigheter som samkomponerats kring en gemensam, mot Rörstrandsgatan, öppen gård. Fastigheten bär spår av 20-talets ideal. Mot Rörstrandsgatan finns en ståtlig trappa med balusterräcke upp till den öppna gården. Portalerna är utförda i granit och portarna är i trä och glas med dekorativt spröjsade överljus.

FÖRENINGEN

BRF Rörstrand 29-37

Föreningen

Brf Rörstrand 29-37 (org. nr 769603-3369) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Leran 8, 9 och 12 år 2000. Föreningen består av adresserna Rörstrandsgatan 29-31, 31 A-B, 33, 33 A-B samt 39, och omfattar 113 lägenheter med bostadsrätt, 4 lägenheter med hyresrätt samt 10 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har en välskött ekonomi med en exceptionellt låg belåning på ca 3,2 mkr vilket ger låga 429 kr/kvm boarea. Avgifterna har tidigare sänkts med 10 respektive 20% och återigen 10% vid tre tillfällen sedan 2006, givet höjda räntekostnader och stigande elpriser kan avgiften komma att höjas under 2024.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi genom en anställd samordnare.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift (2,5% av gällande prisbasbelopp) om 1 433 kr av köparen samt pantsättningsavgift om 573 kr.

Gemensamma utrymmen

Tre tvättstugor utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och torkrum, barnvagnsrum, cykelställ samt tre väl omhändertagna innergårdar med trädgårdsmöbler och grillmöjlighet.

Garage

I huset finns 29 garageplatser à 2 500 kr/mån som hyrs ut till de boende, fn kö. Garaget har även mc-platser.

Renoveringar, i urval

Föreningens fastighet är väl underhållen man följer en underhållsplan. Sedan fastigheten övertogs år 2000 har man renoverat fasad och ytterfönster, installerat säkerhetsdörrar, lagt nytt tak, lagt om innergårdar, bytt el-stammar och dragit in 3-fas och ställt iordning ett nytt soprum. De senaste åren har man genomfört OVK samt tagit fram en ny energideklaration. Stambyten sker successivt i samband med att hushållens badrum och kök renoveras.

Planerade renoveringar

Under 2024 kommer 6 stycken stammar bytas ut, denna lägenhet berörs inte, föreningen har undersökt möjligheterna att installera bergvärme och fått borrtillstånd för detta, i övrigt följer föreningen underhållsplan.

Bredband och kabel-tv

I månadsavgiften ingår kabel-tv (basutbud) via Tele2, samt bredband 700-1000 Mbit/s via Stockholms Stadsnät.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i november 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sedan några år tillbaka är Rörstrandsgatan en av innerstadens så kallade ”sommargator”. Det innebär att gatan blir en gågata mellan Birkagatan och Norrbackagatan från mitten av maj till mitten av september. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Det är lätt att bli stammis på områdets krogar och restauranger, och frukostbröd köps med fördel på Lillebrors bageri. I området finns också flertalet parker, såsom slottsparken, Vasaparken och likaså Hagaparken för den som önskar långpromenader om helgen. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.