Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar yxkullsgatan 52B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 38 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 170 kr/mån inkl värme och vatten. En obligatorisk avgift om 109 kr/ månad tillkommer för bredband [Andelstal] => 1,98517 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0042/1302 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 99 413 kr, Då bostadsrättens andel av årsavgift ej gått att få fram baseras indirekt nettoskuldsättning på andel i förening och baseras på skuldsättning per årsredovisningen 2021. )

Wollmar yxkullsgatan 52B

YTEFFEKTIV MINITVÅA MED HÖRNLÄGE OCH BALKONG I OMTYCKTA SÖDERMALMSKVARTER

TEXT: BECK REMNES STYLING: GÄRDE FOTO: BORGELIN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar yxkullsgatan 52B
Område
Södermalm
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
1 rum
Area
38 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 170 kr/mån inkl värme och vatten. En obligatorisk avgift om 109 kr/ månad tillkommer för bredband
Andelstal
1,98517 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0042/1302
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
99 413 kr, Då bostadsrättens andel av årsavgift ej gått att få fram baseras indirekt nettoskuldsättning på andel i förening och baseras på skuldsättning per årsredovisningen 2021.

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Jakob Hebert 1934-1935

Bostadshuset som ligger längst in på Wollmar Yxkullsgatan vid en återvändsgränd ner mot Ringvägen har den fina gamla Mariaskolan som granne. Huset är ritat av arkitekten Jakob Hebert, en dansk-svensk arkitekt som under 1930-talet ritade flertalet bostadshus. Postiljonen 15 är byggt 1935 och är ett tidstypiskt hus där huset har en geometrisk form och fasaden är slät, ljus och putsad utan krusiduller. Inredningen talar för sig själv där funktionalismen ligger i fokus. Föreningen består av 49 lägenheter med bostadsrätt och en lägenhet och en lokal med hyresrätt som idag hyrs av populära restaurangen Rost.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen 15

Brf Postiljonen 15 är en äkta bostadsrättsförening som äger sin mark. Huset består av en A & B ingång på Wollmar Yxkullsgatan 52.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 49 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt som idag hyrs av populära restaurangen Rost.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi och har varit stabil i många år. De långfristiga skulderna uppgår år 2021 till ca 7 mkr, vilket ger en låg belåningsgrad på 3 580 kr/kvm. Lokal- och hyresintäkterna uppgick till 430 tkr. I kassan finns ca 2 mkr.

Kvarvarande hyresrättslägenhet är 48 kvm och är att anse som en dold tillgång.

Årsavgift

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv (basutbud) från Comhem. Ett obligatoriska månadstillägg om 109kr tillkommer för bredband via Banhof. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Stadgar

Delat ägande godkänns, minst ägarandel 10%. Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem.

Ansökan om andrahandsuthyrning görs till föreningens styrelse och måste godkännas innan andrahandsuthyrningen får genomföras. Bra och tydlig guide för vad som gäller finns på föreningens hemsida.

Gemensamma utrymmen

Huset är avskilt från gatan tack vare staket och grind. Här möts man av en lummig gräsplätt och träd vid entrén samt en trädgård på baksidan av huset, bägge tas hand av föreningens trädgårdsgrupp. Direkt utanför porten finns möjlighet att slänga hushållssopor och parkera sin cykel under tak. I källaren finns en bastu samt cykel- och barnvagnsförråd. Utöver detta finns en stor bokningsbar tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel och en centrifug. Det finns även en mindre tvättstuga för drop-in med en tvättmaskin och en torktumlare.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4 kvm och rejäl takhöjd.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Riksbyggen. Fastighetsskötsel via Fastighetsägarna Stockholm AB.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på 1 313 kr debiteras köparen. Pantsättningsavgift på ca 525 kr/pant.

Renoveringar i urval

1995 Stambyte och elstigar

2003 Fönster- och takrenovering

2010 Tak omlagt, fasad renoverad och äldre balkonger renoverade

2019 Ovk, portarna renoverades, trapphus renoverat och ny energideklaration

2020 Värmepannan har bytts ut, tätning av fönster samt nya armaturer på fasaden

2022 förnsterrenovering

Föreningens hemsida

http://www.postiljonen15.se/

Kontroll information

Ovanstående info kommer från föreningens hemsida och årsredovisning från 2021. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningens styrelse.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Att bo på Wollmar Yxkullsgatan innebär en lugn oas mitt i folklivet. Det finns alltid något nytt att upptäcka såsom barer, caféer och restauranger. Området kring Mariatorget är inspirerande med en urban känsla. Swedenborgsgatan stängs av för biltrafik sommartid och blir då en gågata med uteserveringar och en parisisk känsla med ståtliga sekelskiftsfasader. Här är det mysigt att strosa omkring på den biltomma gatan, äta eller ta ett glas på Morfar Ginko bland andra ställen. Utanför Haga Bageri ringlar kön ständigt lång. Wollmar Yxkullsgatans andra ände avslutas där Tantolunden och koloniträdgårdarna har sin början. På sommaren är det lätt att promenera ner och ta ett kvällsdopp vid stranden intill Årstaviken. Det går även smidigt att promenera ner till Slussen och ta båten till Skansen. Tröttnar du på Söder är det bara att ta buss, tunnelbana eller pendeltåg som finns i krokarna och som tar dig in till city på några minuter. Tar du hellre cykeln finns det bra cykelbanor hela vägen.