Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Södermannagatan 52, 4 tr
    [Område] => Södermalm - SoFo
    [Våning] => 4 av 5, hiss finns
    [Rum] => 2 rum
    [Area] => 47 kvm
Säljarens information
Enligt föreningen så är lägenheten en etta, nuvarande ägare har dock nyttjat den med separat sovrum. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 960 kr/mån Inkl. Värme, VA, Bredband och TV basutbud. [Andelstal] => 4,4847 % [Andel av årsavgift] => 4,4847 % [Lägenhetsnummer] => 1-11402-5 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 310 147 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Pris] => 4 995 000 kr Utgångspris )

Södermannagatan 52

SEKELSKIFTESTVÅA I HJÄRTAT AV SÖDER MED LÅG AVGIFT

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: SPINELL STYLING: RYDMAN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Joakim Pulkkinen
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 52, 4 tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
47 kvm
Säljarens information
Enligt föreningen så är lägenheten en etta, nuvarande ägare har dock nyttjat den med separat sovrum.
Avgift
1 960 kr/mån Inkl. Värme, VA, Bredband och TV basutbud.
Andelstal
4,4847 %
Andel av årsavgift
4,4847 %
Lägenhetsnummer
1-11402-5
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
310 147 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Pris
4 995 000 kr Utgångspris

Driftskostnader

Försäkring
1 956 kr/år
Total driftskostnad
1 956 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuella och kan påverka kostnaderna.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaviken och Hammarbykajen
Bad och promenad längs med Årstaviken och Hammarbykajen
Picknick i Blecktornsparken eller Vitabergsparken
Restaurang Bleck, Indigo Sushi och bar Agrikultur
Blecktornskällaren
Ett glas vin på Vina eller en öl på Blecktornskällaren
Fotografiska museet
F4L Crossfit SoFo
Ett av Sveriges ledande gym inom Crossfit

Arkitekturen

Arkitekt: E. HJELM, 1911

Bebyggelsen i kvarteret Harven härrör till stora delar från 1920-talet, men redan i början av 1910-talet uppfördes några hus vid Södermannagatan och ett av dem är Harven 41 som stod klart år 1912. Arkitekt och byggmästare var Erik Hjelm. På Södermalm ritade han flera hus, bland annat i kvarteret Harven där han ligger bakom Södermannagatan 50–52 och Gotlandsgatan 66, men han har också ritat Högalidsgatan 42 vid Hornstull. Harven 41 är ett tidstypiskt jugendhus som i stor utsträckning bevarar sitt ursprungliga utseende. Jugendstilen växte fram i slutet av 1890-talet och har bland annat sin grund i Arts and Craftsrörelsen. Stilen inspirerades av naturen och hämtade många av sina ornament därifrån. Här skådas en vacker fasad där framförallt bottenvåningens eleganta sandstensbeklädnad imponerar. Portalen har en diskret utformning i puts och porten är indragen från fasadlivet och utförd i trä och glas. Fasaden är putsad i en bruten vit nyans med dekorativa ritsningar och har en rad med burspråk mitt på byggnaden. Burspråket avslutas upptill av en plåtklädd huv. Interiört hittar vi många trivsamma lägenheter av varierande storlek som minner om det tidiga 1900-talets byggande, men som idag är fullt moderna med alla dagens bekvämligheter. Harven Östra är en mindre förening med god grannsamverkan bestående av 16 medlemslägenheter. Föreningen har även en kvarvarande hyresrätt, två lokaler och ett lager.

FÖRENINGEN

Brf Harven Östra

Antal lägenheter och lokaler

Brf Harven östra en äkta förening belägen på adresserna Södermannagatan 52. Huset uppfördes 1912 och föreningen bildades 2005. Föreningen består av 15 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 1 lägenhet upplåten med hyresrätt samt 3 lokaler upplåtna med hyresrätt.

Mark

Föreningen äger sin mark sedan 2007 och påverkas därför inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av Hefab Redovisning AB.

Urval renoveringar

Målning av yttertaket, 2020. Underhåll av entré samt mattbyte i trapphuset, 2019. Renovering av hissen, 2018. Nya sopkärl till soprum samt avloppspump i tvättstugan, 2017. Gjort om innergården, 2016/2017. Målning fönster utvändigt, 2016. Renovering av tvättstugan, 2014. Totalrenovering av innergården, 2014. Renovering tvättstuga, 2008. Balkongbyggen, 2007. El- och rörstambyten, 1984.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De har sänkt avgifterna med 10% den 1:a oktober 2020. Det finns inga avgiftshöjningar planerade. Under 2020 amorterade föreningen ca 390tkr.Under 2021 amorterades ytterligare 500tkr. De långfristiga skulderna uppgår till ca 7,7 mkr, vilket ger en belåning på ca 7000 kr/kvm. De har dessutom ytterligare likvida medel i kassa & bank samt en hyresrätt som en dold tillgång.

Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget.

Gemensamma utrymmen

Föreningen nyttjar en gemensam innergård med växthus med belysning, cykelförråd, spaljeér och blommor. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren dit hissen går ända ned. Den är utrustad med 2 maskiner, 1 torktumlare samt torkskåp.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, vatten, kabel-tv (Comhems grundutbud) samt bredband ingår i avgiften. Bredbandet levereras av comhem och ownit.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om 850 kr, ingen pantsättningsavgift betalas. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning i enlighet med stadgarna. De godkänner max 6 veckors uthyrning via AirBnB, läs mer om det på föreningens hemsida.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns men förutsätter att samtliga ägare står skrivna och bor i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, samt från föreningens senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen. Besök gärna föreningens hemsida: brfharven.se

OMRÅDET

Detta läge är svårslaget, gatan sträcker sig mitt i händelsernas centrum; bland restauranger, caféer och unika butiker, nära till allt vad detta kreativa område har att erbjuda. Nytorget ligger endast några gator bort, och kvarteret har en härlig puls med barer och folkliv. Samtidigt ligger just port 52 lite längre nedåt gatan, i stilla kvarter nära Blecktornsparken och Bjurholmsplan (en mysig, lite dold innergård på Södermalm). Här är det lugnt och trivsamt, en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis på de lokala barerna och kaffeställena. Vitabergsparken är SoFo:s gröna oas, belägen några minuter hemifrån, med utsikt över de mysiga omgivningarna. Du har mycket goda kommunikationer med buss 3 strax utanför porten, och en kort promenad till Skanstulls tunnelbanan och buss 2, 4, 76 m.fl.