Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermannagatan 37
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 4 av 6, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 89,5 kvm
Föreningens information
3 rok enl föreningen [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 7 062 kr/mån inkl. hushållsel, bredband, värme och v/a. [Andelstal] => 2,548 % [Andel av årsavgift] => 2,548 % [Lägenhetsnummer] => 303802001-11604/1404 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 276 744 kr, baserat på bostadsrättens andel av årsavgiften. Beräkningen har utförts på årsredovisningen för 2022. [Förråd] => Lägenheter disponerar ett vindsförråd om cirka 8 kvm. )

Södermannagatan 37

ARKITEKTRITAD OCH NYRENOVERAD FAMILJEFYRA MED BALKONG — GARAGE I HUSET

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sebastian Cotte
Mäklarassistent & blivande mäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 37
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
89,5 kvm
Föreningens information
3 rok enl föreningen
Avgift
7 062 kr/mån inkl. hushållsel, bredband, värme och v/a.
Andelstal
2,548 %
Andel av årsavgift
2,548 %
Lägenhetsnummer
303802001-11604/1404
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
276 744 kr, baserat på bostadsrättens andel av årsavgiften. Beräkningen har utförts på årsredovisningen för 2022.
Förråd
Lägenheter disponerar ett vindsförråd om cirka 8 kvm.

Driftskostnader

Försäkring
4 089 kr/år
Total driftskostnad
4 089 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Hushållsel ingår i avgiften.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Forsgrénska badet
Fin och nyrenoverad simhall vid Medis
Röda Korset Kupan på Östgötagatan
Bra billig konst och prisvärda budapestbakelser i fiket på fredagar
Gunnarsons och Lisas grabb
Favoritcaféer
Sofia kyrka & Vita Bergen
Öppen barnverksamhet och pulkabacke
Årstaviken
Badbryggorna där vi både badar och matar änder med barnen

Arkitekturen

Arkitekt: B. Wehlin 1971

Fastigheten Räfsan 13 ligger i hörnet av Södermannagatan och Gotlandsgatan. Här uppförde John Mattson Byggnads AB ett bostadshus ritat av Börje Wehlin på det egna kontoret Wehlin & Carlsson Arkitektkontor. Börje Wehlin (1921–2000) var under sin karriär bland annat arkitekt och byrådirektör i Byggnadsstyrelsen, stadsarkitekt i Botkyrka och lärare på Stockholm stads tekniska aftonskola. Han har utöver bostäder bland annat ritat Tumba kyrka och en kontorsbyggnad vid Sveriges ambassad i Addis Abeba. Räfsan 13 är en vinkelformad byggnad med butikslokaler i bottenplanet, sex bostadsvåningar och hiss ända ner till garaget. Gathörnet är avfasat och var sida avslutas med ett burspråk. Fasaden är spritputsad i en gulbeige kulör. Huset kan ses som en modern, lite kantigare spegling till byggnaderna i jugendkvarteret Lien intill.

FÖRENINGEN

Brf Räfsan Nr 13

Föreningen

Brf Räfsan nr 13 (org. 702002-8622) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Räfsan 13 år 1973. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Södermannagatan 37-39 och Gotlandsgatan 72, och omfattar 54 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2022 ligger på 3 376 kr per kvm bostadsrättsarea. Hushållsel ingår i avgiften. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska och den tekniska förvaltningen sköts av Riksbyggen.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband är Ownit (1000/1000 Mbit/s) och kabel-tv levereras via Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 313 kr (2,5 % av gällande prisbasbelopp) som betalas av köparen och en pantsättningsavgift på 525 kr (1 % av gällande prisbasbelopp) per pant som betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård med pergola, grill, boulebana och flera sittgrupper med utemöbler. Tvättstuga på entréplan med 3 tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Bastu. Cykelförråd på gatuplan med ingång både från gården och från Gotlandsgatan. Det finns även cykel-/barnvagnsrum på varje våningsplan.

Parkering

Hiss ner till garaget med 30 platser för bilar och 5 MC-platser som hyrs ut till föreningens medlemmar. I dagsläget finns 10 platser med laddbox för elbil (dragning är klar för 30 platser). Hyra för bilplats är endast 1 100 kr/månad, för MC är hyran 600 kr/månad och för laddplats 1 200 kr/mån exklusive elförbrukning. F.n. råder kort kö för parkeringsplatser.

Hiss

Hiss finns.

Renoveringar i urval

2023 Stambyte, fasad- och fönsterrenovering med installation av större fönster, 2022 Installation av laddstationer i garaget, garagerenovering golv, 2021 Stambyte i 12 st lägenheter samt i lokalen på Gotlandsgatan 72, ny porttelefon, belysning och el på gården, 2020 Underhåll tvättstuga, rivning väggar garage, 2018 OVK, 2015 Stamspolning, omläggning av tak, 2011 Hissrenovering, 2004 Renovering av tvättstugan.

Planerade renoveringar

2024 Renovering av trapphusen.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.

Hemsida

www.brfrafsan13.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i november 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Denna adress ligger runt hörnet från Katarina Bangata och nära både Nytorget och Vitabergsparken. Utbudet av restauranger, caféer, barer och butiker i närområdet hör till det bästa och mest kreativa i stan. Kvarteren är lika delar händelsernas centrum och lugn småstadskänsla med strosvänliga gator och parker. Under sensommar och höst kan man lördagshandla i allén på Bondens marknad.
Man omges också av mycket grönska, på bara ett par minuter kommer man till både Vitabergsparken och Blecktornsparken. Ett kvarter från lägenheten finns hållplats för bussarna 3 och 76 och tunnelbanan nås närmast vid Skanstull, gångväg cirka fem minuter. Barnfamiljer har flera bra förskolor och skolor inom gångavstånd, liksom två simhallar och tre vårdcentraler.