Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 62
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3, hiss finns, Vån 2 i hissen
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 972 kr/mån Inkl bredband, värme och vatten [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 1,31 % [Lägenhetsnummer] => 10/3002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 730 887 kr, Uppgifterna är tagna från årsredovisningen för 2022 och inkluderade posten posten "övriga skulder" som finns med årsredovisningen 2022. )

Högbergsgatan 62

Perfekt planerat i Bergmans bageri i etage!

FOTO: BORGELIN STYLING: YNGFALK TEXT:

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 62
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3, hiss finns, Vån 2 i hissen
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 972 kr/mån Inkl bredband, värme och vatten
Andel av årsavgift
1,31 %
Lägenhetsnummer
10/3002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
730 887 kr, Uppgifterna är tagna från årsredovisningen för 2022 och inkluderade posten posten "övriga skulder" som finns med årsredovisningen 2022.

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 600 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Morfar Ginko
Uteservering med utomlandskänsla
Drop Coffee
Mecka för oss kaffenördar!
Monteliusvägen
Utsikt över hela Stockholm
Siv & Åke
Välsorterad vintagebutik på Sankt Paulsgatan

Industriarkitektur

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Sigurd Siösteen 1918

Bergmans bageri grundades av bagarmästare Arnold Ulrik Bergman som var den förste i Sverige som yrkesmässigt framställde knäckebröd på surdeg. 1918 flyttade företaget in i byggnaden på Högbergsgatan 62 som ritats av arkitekt Ivar Sigurd Siösteen. Lokalen var specialinrättad och toppmodernt utrustad för den tidens brödtillverkning. Efter elektrifiering och expansion under slutet av 1920-talet stod företaget för över 60% av Sveriges export av hårt bröd. Då, under Arnold Bergmans änkas ledning, sysselsatte företaget över 200 personer. 1941 köptes företaget upp av Wasabröd. Huset förvaltas idag av Brf Bergmans Bageri och omfattar 42 lägenheter. Föreningens innergård (beräknas vara färdigställd under våren) är en upplevelse i sig med flera sittgrupper, ett orangeri, grönska och belysning. Till huset hör också en restaurang med meny som anpassas efter de boendes önskemål.

FÖRENINGEN

Brf Bergmans Bageri

Brf Bergmans Bageri (org. 769632-7035) är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Fatbursbrunnen 17 på Högbergsgatan 62. Byggnaden ritades av arkitekt Ivar Sigurd Siösteen år 1918 och övertogs av Medvind 2019 som ritade om fastigheten till ett fantastiskt bostadshus där varje lägenhet fått en individuell interiör anpassad med hänsyn till byggnadens utformning. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus med totalt 42 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal med hyresrätt på adress Högbergsgatan 62 A-F där restaurang Plais numera huserar. Bakom etableringen står krögarna Fredrik Ander och Anna Ung, som bland annat var med och startade Urban Deli.

Årsavgift

I avgiften till föreningen ingår värme, vatten och under hösten 2023 ingår föreningen avtal med Telia för internetlösning och TV.

Ekonomi

Då föreningen är relativt nybildad har dem i dagsläget totalt 59 mkr i lån vilket ger en belåningsgrad om ca 17 000 kr/kvm. Föreningen hyr ut en lokal om 250 kvm och har en intäkt om 582 451 kr per år. Föreningen har under 2023 höjt avgiften med 30%. Föreningen har beslutat att höja avgiften med 15% från 1 april 2024. Överlåtelseavgift betalas av köparen 2,5% av gällande prisbasbelopp och pantsättningavgift om 1% av gällande prisbasbelopp betalas också av köparen.

Stadgar

Delat ägande godkänns och likaså uthyrning i andrahand i samråd med styrelsen. I dagsläget godkänner föreningen ej juridisk person då kvoten för juridiska personer är fylld.

Renoveringar, i urval

Husen uppfördes ursprungligen 1917 och har sedan 2016 genomgått en ombyggnad med totalrenovering till lägenheter. Se årsredovisning för mer information.

Planerade renoveringar

Inga kända planerade renoveringar. Garantibesiktning hölls under Q1 2023 och föreningen planerar nu när besiktningsanmärkningar ska åtgärdas och vilka entreprenörer som ska utföra dessa arbeten. Kostnaderna för åtgärder av besiktningsanmärkningarna ska belasta byggherren.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin stenlagt innergård med växtlighet, sittgrupper och ett mysigt orangeri som går att boka. Barnvagnsrum i källaren nås med hiss och cykelställ finns på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd som nås via hiss.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Delagott.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument 2023-11-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt på Södermalm, vilket gör att du har gångavstånd till det mesta. Mariatorget ligger endast ett par minuter bort, och runt knuten väntar stans kanske trevligaste gata Swedenborgsgatan som sommartid blir en gågata med mysiga uteserveringar och blomstrande planteringar. Grönska, bad och bryggor finns både längs med Årstaviken, i Tantolunden och bort mot Långholmen. Kommunikationerna från denna adress är dessutom de allra bästa, nära både Mariatorgets tunnelbana och med promenadavstånd till Slussen, pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.