Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bengt Ekehjelmsgatan 13
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 61 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 054 kr/mån inkl värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud [Andelstal] => 2,96284 % [Andel av årsavgift] => 2,95537 % [Lägenhetsnummer] => 00022/1103 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 105 155 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett källarförråd om cirka 6 kvm. )

Bengt Ekehjelmsgatan 13

HÄRLIG OCH SOCIAL SEKELSKIFTESTVÅA MED 3,20 M I TAKHÖJD

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bengt Ekehjelmsgatan 13
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1.5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
61 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 054 kr/mån inkl värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud
Andelstal
2,96284 %
Andel av årsavgift
2,95537 %
Lägenhetsnummer
00022/1103
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
105 155 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar ett källarförråd om cirka 6 kvm.

Driftskostnader

El
5 581 kr/år
Försäkring
2 678 kr/år
Total driftskostnad
8 259 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hallmans matbar
Grand Gourmet
med fantastiska spanska delikatesser
Lao Lao
kinesisk restaurang
Café Cuvée
Promenader bland kolonilotterna

Arkitekturen

Arkitekt: Hallman 1904

1904–1907 uppfördes sju fastigheter i kvarteret Dykärret på uppdrag av byggherren Johan Malcolm Juhlin. Samtliga ritades av Per Olof Hallman, en av tidens mest inflytelserika arkitekter och stadsplanerare och en person som betytt mycket för Stockholms stadsbild. Dykärret 16 i hörnet av Bengt Ekehjelmsgatan och Timmermansgatan är ett mycket vackert jugendhus med fem våningar och två trapphus. Husets hörn är rundat och utformat som ett torn med en tjusig kupol på toppen. Då huset stod nytt hade det fina fasaddekorationer, men som så många hus från samma tid kom Dykärret 16 att fasadrenoveras under funktionalismen och då förenklades fasaden. Men det vi ser idag är ett mycket stilfullt hus med många bevarade detaljer från både bygg- och renoveringsår. På 1980-talet stambyttes huset och då byggdes även lägenheter på vinden. Huset förvaltas sedan 1919 av Bf Heimdal upa 1.

FÖRENINGEN

BF Heimdal nr 1 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Heimdal 1 upa äger fastigheten Dykärret 16 och registrerades 1919. På fastigheten står ett bostadshus med adresserna Bengt Ekehjelmsgatan 13 och Timmermansgatan 39 som består av 29 st medlemslägenheter samt en lägenhet och en lokal med hyresrätt. Huset uppfördes 1906 av arkitekt Per Olof Hallman.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering i urval

Fullständig lista på renoveringar och underhåll finns i årsredovisningen.

1985-1986 byttes rör-och elstammar.

1992 lades taket om.

2006 renoverades gården.

2013 målades fönster, dörrar och balkonger utvändigt.

2015 bytte föreningen från fjärr- till bergvärme.

2017 renoverades en hissmaskin och stamspolning genomfördes.

2018 byte till säkerhetsdörrar.

2019 ommålning portar, elöversyn.

2020 översyn tak och fasad, byte av stuprör.

2021 Ny underhållsplan, utredning av sättningar i källaren.

2022 spolning avloppsstammar, OVK.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2050 och avsätter löpande medel till en underhållsfond.

Sommaren 2023 renoveras vindsfönster. Renoveringen av övriga fönster utreds.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 4,5 mkr, motsvarande 2 237 kr/kvm boyta och lånen är amorteringsfria. Snittet i innerstan är 6000 kr/kvm. I kassan finns drygt 1 mkr och i fond för yttre underhåll ca 700 tkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, basutbud för kabel-tv och bredband.

Avgiften ska höjas med 5 % från och med 1/7 2023.

Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1 313 kr av köparen och vid pantsättning utgår en avgift om 525 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Får ske under vissa premisser och med tillstånd från styrelsen. Vid uthyrning utgår 10% av ett prisbasbelopp/år som tillkommer som avgift till föreningen för uthyraren. Vid kortare uthyrning, exempel en månad, debiteras för en hel månad.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns hobbyrum, cykel-/barnvagnsförråd och en lummig innergård med sittgrupper och platsbyggd grill. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkrum.

Bredband

Bredband levereras via fiber av Bahnhof.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar men delat ägande, till exempel mellan sambos, godkänns. Styrelsen träffar alla sökande medlemmar på ett personligt möte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, http://heimdalupa1.se/ samt årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

På denna adress bor du ungefär mitt på Södermalm och har därmed bra gångavstånd till det mesta i stadsdelen. Här kan du även välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. Men man behöver inte ens lämna huset för att äta gott, här finns trevliga Hallmans matbar, med spanska smårätter och spännande viner serverade av supertrevlig personal. Som boende har man 10 % rabatt. I området finns även flera parkområden, det tar till exempel inte många minuter att gå till Tantolunden och vidare ner till Årstaviken. Med närhet till Mariatorget, Slussen, Medborgarplatsen och Södra station är pendlingsläget utomordentligt med såväl tunnelbana som pendeltåg och olika busslinjer. Bengt Ekehjelmsgatan hör kanske inte till de mest kända gatunamnen på Södermalm, men det är faktiskt ett av de äldsta. Bengt Ekehjelm, eller Bengt Baaz som han hette innan han adlades, var underståthållare i Stockholm och lärare åt Karl X Gustav. Han köpte en tomt vid Fatburssjön 1647 och fick sedan en gata uppkallad efter sig som en hyllning.