Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 40D
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 24 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 185 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv [Andelstal] => 0,94787 % [Andel av årsavgift] => 0,9365 % [Lägenhetsnummer] => 46 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => Föreningen är skuldfri )

Högalidsgatan 40D

CHARMIG ETTA VID LUGN OCH MYSIG INNERGÅRD OCH I SKULDFRI FÖRENING

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: JOHANSSON STYLIST: RYDMAN

BUDGIVNING

Högsta bud: 2 900 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
2 900 000 kr
2
14 jul 16.19
2 400 000 kr
1
14 jul 15.54
* = Annullerat bud

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Kajsa Svensson
Reg Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 40D
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
24 kvm
föreningens information
Avgift
1 185 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv
Andelstal
0,94787 %
Andel av årsavgift
0,9365 %
Lägenhetsnummer
46
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
Föreningen är skuldfri

Driftskostnader

El
1 900 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
3 900 kr/år
Drift räknat på
1 person

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen
Promenera runt på Långholmen, ta med kvällsfika och bada nere vid Långholmsbadet
Hornstulls marknad
Strosa runt på Hornstulls marknad, kolla loppis och dricka öl
Riddarfjärden
Paddla kajak nere vid vattnet och sen äta på Bitza
Dello sport
Lunka ut från lägenheten på morgonen och ta en cappuccino och en croissant hos grannen Dello sport
Tjoget
Slinka in på ett glas vin på Tjoget

Arkitekturen

Arkitekt: E. Hjelm 1912

Kvarteret Muttern invid Högalidskyrkan uppfördes strax före tiden för kyrkobygget. Fastigheten Muttern 16 uppfördes 1912–1913. E Hjelm har signerat planritningarna medan fasadritningen är osignerad. E Hjelm var inte utbildad arkitekt men hade roller som både byggmästare och byggherre, och ligger bakom flertalet byggnader i Stockholm från denna tid. Vanligen ritade han planerna men överlät fasaden till en mer namnkunnig arkitekt. Muttern 16 är en tidstypisk jugendbyggnad med ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fyra våningar och en slätputsad rödtonad fasad.

FÖRENINGEN

Brf Muttern 16

Antal lägenheter och lokaler

Brf Muttern 16 är en äkta förening på fastigheten Muttern 16 på Högalidsgatan 40A-D. För-eningen bildades 1915 och äger marken sedan dess. Föreningen består av 56 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 2 lägenheter upplåtna med hyresrätt samt 4 stycken lokaler upp-låtna med hyresrätt. Hyreslägenheterna är en mycket god dold tillgång vars köpeskilling kommer tillfalla föreningen då de säljs och upplåts med bostadsrätt. Hyresrätternas totala area är 74 kvm. Den totala ytan på bostadsrätterna uppgår till 2785 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Ekonomi

Föreningen har länge haft stabil ekonomi och är sedan 2023 helt skuldfri. En av föreningens hyresrätter såldes och de kunde då betala av samtliga lån. De kvarvarande hyresrätterna är en mycket trygg dold tillgång. Det finns ca 800 TKR i kassa & bank samt ca 480 TKR i avräkningskonto hos HSB. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 570 TKR/år. Det finns inga beslut kring avgiftsändringar i nuläget. Det var dock 10 år sedan avgifterna justerades senast så det är inte omöjligt att en förändring kan ske närmsta tiden (avstämt med styrelsen 2024-02-19).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Brandkontoret.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning sköts av HSB Stockholm.

Urval renoveringar

På föreningens hemsida finns utförlig lista på alla renoveringar som skett i huset sedan 1915. Här kommer ett urval av de senaste renovereingarna. 2022, renovering av fönster och balkongräcken. 2021, renovering av el-central etc. 2018, OVK. 2017, renovering av köksstammar. 2016 (samt 2006) balkongbygge. 2015, stambyte i 4 lägenheter. 2014, renovering av stora gården. 2013, stamspolning. 2011, byggnation vindslägenheter, byte av tak. 2008, ny undercentral för fjärrvärme. 2007, renovering av trapphusen. 2001-2002, byte av de flesta badrumsstammarna, de andra stammarna har bytts sedan dess.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan och det finns inga stora renoveringar de närmsta åren.

Gemensamma utrymmen/utemiljön

Det finns en gemensam tvättstuga i källaren utrustad med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, tork-skåp och torkrum. Det finns cykelrum och barnvagnsrum i källaren samt cykelställ på gården. Det finns en lummig innergård med två stora sittgrupper och grill. Sommartid är gården en grönskande oas med hortensior, rhododendron, bärbuskar och träd. De med gröna fingrar kan odla och vara med i trädgårdsgruppen. Man kan dessutom boka uteplatsen för privata arrange-mang.

Parkering

Boendeparkering på gatorna gäller, Taxa 3. Se Stockholms stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

Värme, V/A och bredband ingår i avgiften. Föreningen har ett gruppavtal för bredband, fiber från Bahnhof, 100/100 som ingår i avgiften. Tv-kanaler tecknas separat och finns tillgängligt från Bahnhof.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel är 10%.

Föreningens hemsida

https://muttern16.bostadsratterna.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens senaste tillgängliga årsredovisning, stadgar, hemsidan samt avstämning med styrelsen juli 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du med ett av Söders trevligare lägen - lugnt, skönt och grönt invid Högalidsparken, ovanför Söder Mälarstrand, Pålsundet och Långholmen. Hornstulls centrum är praktiskt att ha runt hörnet, med ett brett utbud av butiker och serviceinrättningar. Restaurangutbudet i kvarteren hör till det bästa i stan, med allt från mysiga små kvartersrestauranger till trendiga barer och härliga sommarserveringar. Tunnelbanan och många busslinjer nås nära och läget nära Västerbron ger ett smidigt utgångsläge till andra delar av staden till fots eller på cykel.