Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 40C, Gårdshus
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 55 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens register är lägenheten registrerad som 2 lägenheter om 18 respektive 36 kvm. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 495 kr/mån Inkl. Värme, VA, Fiberuppkoppling och basutbud TV. Obligatoriskt balkongtillägg om 44 kr/mån tillkommer. [Andelstal] => 2,1321 % [Andel av årsavgift] => 2,1321 % [Lägenhetsnummer] => 6 / 99-2457-1-6-5 + 36 / 99-2457-1-36-5/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 7 998 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm. )

Högalidsgatan 40C

FÄRGSATT AV SOLENS RODNAD - CHARMIG TVÅRUMMARE MED BRÄDGOLV OCH BALKONG I SKULDFRI FÖRENING

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: BORGELIN STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 40C, Gårdshus
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum
Area
55 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens register är lägenheten registrerad som 2 lägenheter om 18 respektive 36 kvm.
Avgift
2 495 kr/mån Inkl. Värme, VA, Fiberuppkoppling och basutbud TV. Obligatoriskt balkongtillägg om 44 kr/mån tillkommer.
Andelstal
2,1321 %
Andel av årsavgift
2,1321 %
Lägenhetsnummer
6 / 99-2457-1-6-5 + 36 / 99-2457-1-36-5/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
7 998 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Driftskostnader

El
4 200 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
7 200 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen och Reimers
för bad och promenader, samt café/picknick
Skinnarviksberget
för solnedgång och häng
Restauranger i närheten för drinkar och middag
Hornstulls Bibliotek
Promenadavstånd till allt möjligt!

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: E HJELM 1912

Jugendstilen växte fram under 1890-talets sista år efter decennier präglade av diverse nystilar. Jugend, som bland annat har sin grund i Arts and Craftsrörelsen, inspirerades av naturen och hämtade många av sina ornament därifrån. Mjukt böjda burspråk, frontoner och detaljer i natursten eller kakel karaktäriserar dessa hus. Samtidigt växte också en nationalromantisk rörelse fram som satte sin prägel på arkitekturen. Jugend och nationalromantik blandas ibland inom en och samma byggnad precis som jugend och barock. Bebyggelsen i kvarteret Muttern uppfördes till största delen under åren 1909 till 1916. Tomterna 12–18 hade köpts upp av Fastighetsaktiebolaget City och dessa såldes en efter en till privata byggherrar eller bebyggdes av bolaget. Muttern 16 är ett exempel på det sistnämnda alternativet och fastigheten uppfördes under åren 1912–1913 av byggmästare C F Dahl efter ritningarna av E Hjelm. Hjelm har bara signerat planritningarna och det är oklart om han även ritade fasaden, eller lejde bort det arbetet till någon annan som föredrog att vara anonym. Hjelm var troligtvis inte utbildad arkitekt men ritade en hel del under 1900-talets första decennier och hade också rollen av byggmästare och byggherre. För det mesta stod han bara för planerna och överlät fasaden till en namnkunnig arkitekt. Muttern 16 består av ett gathus i sex våningar och ett gårdshus i fyra våningar. Mot Högalidsgatan inreddes tre butiker, varav den västra blev en mjölk- och matvaruaffär. Våningsplanen därovan disponerades uteslutande för bostadsändamål. Muttern 16 är ett tidstypiskt jugendhus som vilar på en solid sockel av natursten. Bottenvåningen är spritputsad med välvda öppningar för entréer och butiker. Entréerna är indragna från fasadlivet och portarna är i trä och glas med spröjsade överljus och glasade sidopartier. Horisontella ritsningar i putsen avdelar bottenvåningen från övriga våningsplan som är slätputsade. I fasadens mitt skådas ett litet burspråk som avslutas av en tornhuv och en prydnadsgavel ovan takfoten. Föreningen köpte fastigheten år 1916.

FÖRENINGEN

Brf Muttern 16

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 16. Föreningen består av 58 bostadslägenheter varav 55 är upplåtna med bostadsrätt och 3 med hyresrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1913 arkitekt E. Hjelm.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 1916.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Övrig förvaltning av föreningen.

Garage och parkering

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringar. I området råder boendeparkering.

Urval av renoveringar

2022 - Renovering av föreningens fönster och balkongräcken.

2020 - Renovering av fastighetens el-stigare & elcentraler.

2018 - Genomförd OVK inkl. åtgärder.

2017/2016 - Renovering köksstammar, Säkring gångvägar tak.

2016 - OVK, Balkongbytte.

2014 - Innergården renoverades.

2013 - Stamspolning samt utbyte av låssystem.

2012 - Ommålning av fönster.

2011 - Vindsrenovering samt takrenovering.

2010 - Stambyte i resterande lägenheter.

2008 - Ny värmecentral.

2006 - Balkonger.

2004 - Stamrensning.

2002 - Stambyte.

1992 - Fjärrvärmeinstallation.

1984 - Fasarenovering.

Kommande renoveringar

Inget större planerat underhåll.

Ekonomi

Föreningen amorterade under 2022 av sina sista lån och är i dagsläget skuldfria. Föreningen har årligen intäkter från hyreslokaler om ca 570.000 kr, vilket stärker ekonomin ytterligare.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

De boende har på innergården en mysig grön oas med planteringar och två uteplatser med utemöbler och grill. Inomhus finns tvättstuga, cykelrum och källarförråd. Även barnvagnsförvaring finns både inne och ute på innergården.

Tvättstuga

Tvättstugan är i bra skick och inrymmer 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp och 1 torkrum.

Bredband och tv

Föreningen tillhandahåller fiber från Bahnhof 100/100 som ingår i avgiften. Tv-kanaler tecknas separat och finns tillgänglig från Bahnhof.

Juridisk person

Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Bostaden är fint belägen med Högalidsparken precis utanför dörren. Gatan har ingen genomfartstrafik och är därmed lugnare i sin karaktär. Naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp. Ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Samtidigt bidrar närheten till bad och promenadstråk på Långholmen och Reimersholme till den mysiga atmosfären. I grannkvarteren finns även Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Här bor du ca 200 meter från tunnelbana och ca 50 meter från busshållplatsen med tät trafik samt stadsbuss 4 som tar dig över till Kungsholmen och vidare.