Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borgargatan 2
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 0 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 60 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
58 kvm enligt lägenhetsregistret. [Beskrivning uteplats] => Marken tillhör föreningen och är en del av föreningens gemensamma innergård. Boende i lägenheten får nyttja ytan framför trappan, dvs. en enklare uteplats mellan dubbeldörrarna och cykelparkeringen. Viktigt är dock att tillgång till föreningens planteringar samt underhåll under vintern fortsatt är möjlig. Medlem får ej lägga trall framför trappen. Nyttjanderätten kan förändras med tiden även om några förändringar inte finns planerade. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 194 kr/mån Inkl. V/A, bredband & kabel-tv. Obligatoriskt tillägg om 22 kr/månaden i balkongtillägg. [Andelstal] => 2,24 % [Andel av årsavgift] => 2,1 % [Lägenhetsnummer] => 4 (1002)/1002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 345 005 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett rymligt källarförråd enligt säljarens uppgift. )

Borgargatan 2

LUGN OCH MYSIG TVÅA MED FUNGERANDE GJUTJÄRNSKAMIN

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

BUDGIVNING

Högsta bud: 5 650 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
5 650 000 kr
1
13 feb 18.17
* = Annullerat bud

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgargatan 2
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
60 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
58 kvm enligt lägenhetsregistret.
Beskrivning uteplats
Marken tillhör föreningen och är en del av föreningens gemensamma innergård. Boende i lägenheten får nyttja ytan framför trappan, dvs. en enklare uteplats mellan dubbeldörrarna och cykelparkeringen. Viktigt är dock att tillgång till föreningens planteringar samt underhåll under vintern fortsatt är möjlig. Medlem får ej lägga trall framför trappen. Nyttjanderätten kan förändras med tiden även om några förändringar inte finns planerade.
Avgift
3 194 kr/mån Inkl. V/A, bredband & kabel-tv. Obligatoriskt tillägg om 22 kr/månaden i balkongtillägg.
Andelstal
2,24 %
Andel av årsavgift
2,1 %
Lägenhetsnummer
4 (1002)/1002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
345 005 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett rymligt källarförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
8 900 kr/år
Försäkring
2 700 kr/år
Övrigt
4 044 kr/år
Total driftskostnad
15 644 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna och 1 barn i hushållet. Uppvärmning ingår även i elkostnaden eftersom det är direktverkande el. Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Dello Sport
Piccolo Angelo
Badbryggorna på Reimersholme
Parkleken i Högalidsparken
Lasse i Parken

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1910, Ivar Engström

Huset på tomten Bulten 12 uppfördes 1910–11 och ritades av arkitekt Ivar Engström (1881–1971). Engström har ritat ett hundratal byggnader runt om i Stockholm, däribland fyra villor och flera flerfamiljshus i Lärkstaden. Bulten 12 är uppfört i hörnet av Borgargatan och Högalidsgatan och är ett bostadshus i sex våningar inlusive en inredd vindsvåning. När huset var nytt hade det lägenheter om ett till tre rum och kök där de mindre var i majoritet. Det fanns också en del enkelrum med kakelugnsspis, dvs en kakelugn med en liten vedspis inmurad i eldstadsöppningen. I vindsvåningen fanns en större lägenhet om fyra rum och kök. Lägenhetsfördelningen har under åren förändrats till vissa delar. Först 2001–2002 skapades ordentliga dusch- och badrum i alla lägenheter och 2008 sattes balkonger upp mot gården. Bulten 12 har drag av både jugend och nationalromantik. Fasaden är putsad i en rödgul nyans och pryds av burspråk. Mot Högalidsgatan finns också tre svagt framskjutande partier med en tandsnittslist i nederkant. Detta listverk återkommer på våning fem trappor som även karaktäriseras av prydnadsgavlar. Fönstren är rödmålade och av varierande ålder. I hela huset har man 2021-22 bytt fönster men behållit originalstilen med tidstypiska vred, handtag och spröjs. Fönstren på nedre botten mot gata har dessutom kvar originaldetaljen småspröjs upptill. I kvarteret låg sedan 1890-talet Agras margarinfabrik som revs på 1960-talet och ersattes av ett stort bostadshus som också rymmer Hornstulls galleria.

FÖRENINGEN

Brf Bulten 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bulten 12 med adresserna Borgargatan 2 och Högalidsgatan 11. Föreningen upplåter 56 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet med hyresrätt. Utöver lägenheterna finns en lokal med ingång direkt från gatan. Huset ritades av arkitekt Ivar Engström och uppfördes 1910.

År föreningen bildades

Föreningen bildades och tog förvärvade fastigheten år 2000.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen själva i samarbete med redovisningsbyrån ViRedo.

Renovering i urval

2022 takrenovering. 2021 omfattande fasad- och fönsterrenovering/byte (2+1glasfönster). 2018 modifiering hissens grindar/vikdörr. Stamspolning. 2016 underhållsmålning trapphus. 2013-2014 Förnyelse av innergården. 2012 Renovering av trapphusfönster och portar mot gator och gård. 2010 Balkongbyggnation mot gården, totalrenovering av hissen samt indragning av fiber. 2007 Trapphusrenovering. 2006 Dränering av fastigheten. 2004-2005 Renovering och målning av alla lägenheterfönster. 2002 Stambyte (vatten och avlopp), indragning av centralt varmvatten med anslutning till fjärrvärmenätet, helrenovering av bad- och duschrum samt toaletter, renovering av tvättstugan.

Kommande renoveringar

Inga kommande större renoveringar planeras för närvarande.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 18 mkr. Det ger en belåning om cirka 6500 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad. Enligt årsredovisningen 2022 finns även ca 1,7 MKR i kassa & bank.

Avgifter

Inga kommande höjningar på månadsavgiften (avstämt 2024-01-29).

Överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift om 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Garage och parkering

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringar. Boendeparkering på gatorna, se Stockholms stads hemsida för mer information.

Gemensamma utrymmen

Föreningens fina gård renoverades för några år sedan och fick då en stor upphöjd trall med sittplatser och planteringar. Planteringar sköts av trädgårdsfirma. Det finns även cykel- och barnvagnsparkering på gården samt sopstation. Ett litet förråd finns även på gården för förvaring av barnvagn, pulka etc. Tvättstugan finns i källaren och är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp. Det finns en arbetsbänk i anslutning till tvättstugan.

Bredband och tv

Föreningen tillhandahåller uppkoppling via ComHem. Bredband 1000/1000 mbit samt kabel-tv bas ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022, stadgar samt avstämning med styrelsen 2024-01-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Borgargatan är en liten, endast 210 meter lång, gata som ligger lugnt belägen mellan Långholmsgatan och Högalidsparken. Gatan namngavs 1911 efter ett namnförslag som gick ut på att även borgarståndet skulle få en gata i staden. Här är ytterst lite trafik, endast ett fåtal bostadshus och stora gröna Högalidsparken ligger mittemot. Hornstulls centrum är praktiskt att ha runt hörnet, här finns ett stort och bra Hemköp och olika butiker och serviceinrättningar. Restaurangutbudet i kvarteren hör till det bästa i stan, med allt från mysiga små kvartersrestauranger till trendiga barer. Långholmen, Reimers och Tanto bjuder på fina motionsstråk kring vattnet. Tunnelbanan och många busslinjer nås nära och läget mitt emellan Västerbron och Liljeholmsbron ger ett smidigt utgångsläge till andra delar av staden till fots eller på cykel.